EVENIMENT
RĂZBOI în Ucraina: Peste 60.000 de soldați ruși au fost UCIȘI, anunță armata ucraineană

Conform The Guardian, forțele armate ucrainene și-au actualizat estimarea privind numărul militarilor ruși uciși până acum în război. Acestea susțin că aproximativ 60.110 soldați ruși au fost uciși și 2.377 de tancuri au fost distruse.
Conform aceleiași surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldați, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk și Bakhmut.
Citește și: Putin va semna vineri ANEXAREA la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate
Preşedintele Ucrainei a transmis duminică un mesaj încurajator armatei şi poporului.
„În cursul acestei săptămâni, în Donbas au apărut mai multe steaguri ucrainene. Vor fi şi mai multe peste o săptămână (…) Steagul nostru va fi peste tot. (…) Ucraina va continua să se apere şi va învinge în acest război”, dă asigurări Zelenski.
Sursa: Mediafax
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Uncategorized
Dosar penal în cazul câinelui spânzurat la ferma din Sânmartin. ”Infracțiunea de ucidere a animalelor, cu intenție”

Polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor Cluj au fost sesizați la începutul săptămânii despre faptul că într-un adăpost de animale, la o fermă situată în extravilanul comuna Sânmărtin, ar fi fost găsite 4 cadavre de animale, respectiv 3 bivoli și un câine, informează polițiștii.
”În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat în locația menționată, unde au efectuat cercetări și au identificat cadavrele a 3 bivoli și a unui câine, care se afla atârnat cu o sfoară de gardul adăpostului.
În cadrul activității, polițiștii au fost sprijiniți de reprezentanții D.S.V.S.A., cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, arată IPJ Cluj.
EVENIMENT
Un șofer clujean nu a oprit la bariera de pe Tăietura Turcului. A rămas fără permis pe 3 luni și a fost amendat cu 1305 lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Biroul Rutier au aplicat, vineri, o amendă în valoare de 1305 lei, unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din Cluj-Napoca, care la data de 29 martie a.c., în jurul orei 13,45, în timp ce conducea autoturismul pe strada Tăietura Turcului, nu a respectat obligația de a opri la trecerea la nivel cu cale ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre, zona fiind semnalizată corespunzător.
Totodată, ca măsură complementară, polițiștii au dispus, conform legii, reținerea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile, fără drept de circulație.
Recomandările polițiștilor
Polițiștii recomandă participanților la trafic să respecte regulile de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată!
Semnalele luminoase și acustice, precum și barierele sau semibarierele au o importanță deosebită, rolul lor fiind de a avertiza conducătorii auto, astfel încât să poată fi evitate accidentele grave.
Conducătorii auto trebuie să dea dovadă de prudență sporită la apropierea și traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
În conformitate cu art. 138 din 1391/2006, conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;
b) semnalul cu lumini roșiii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;
c) întâlnește indicatorul ”Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, ”Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau ”Oprire”.
Ce este important de știut
În cazul imobilizării unui vehicul pe calea ferată, conducătorul acestuia este obligat să scoată imediat pasagerii din vehicul și să elibereze platforma căii ferate, iar când nu este posibil, să semnalizeze prezența vehiculului cu orice mijloc adecvat.
Participanții la trafic, care se găsesc în apropierea locului unde un vehicul a rămas imobilizat pe calea ferată, sunt obligați să acorde sprijin pentru scoaterea acestuia sau, când nu este posibil, pentru semnalizarea prezenței lui.
EVENIMENT
Un orădean care a făcut insuficiență multiorgan de la o amigdalită, SALVAT de medicii clujeni. A suferit 22 de operații

Un caz foarte complex a fost gestionat cu succes de echipele medicale ale Spitalului de Urgență din Cluj-Napoca. Un bărbat de 37 de ani a fost externat după 22 de intervenții chirgicaleși o lungă luptă pe care a purtat-o alături de medici și personalul medical.
Tudor, un bărbat din Oradea în vârstă de 37 de ani, a făcut o simplă amigdalită bacteriană, care a condus la o insuficiență multiorgan – renală, circulatorie și hepatică. Bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, ajungând în șoc hemoragic și septic.
Un orădean care a făcut insuficiență multiorgan de la o amigdalită, salvat de medicii clujeni. A suferit 22 de operații
În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului clujean, în data de 10 ianuarie, iar de acolo a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni.
„A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex.
Abordarea multidisciplinară a cazului a adus împreună medici de chirurgie generală și plastică, medici de anestezie și terapie intensivă, de boli infecțioase, nefrologi, cardiologi și kinetoterapeuți”, artată reprezentanții spitalului clujean.
În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite 58 de unități de sânge pentru transfuzii, 31 de unități de plasmă și piele artificială.
Cheltuielile totale de spitalizare în acest caz se ridică la 531.840 lei.
Vineri, 31 martie, Tudor a fost exernat. S-a vindecat complet.
EVENIMENT
Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula

Noi suporturi de biciclete vor fi montate pe mijloacele de transport public din Cluj-Napoca. Acestea circulă inclusiv spre zonele de agrement ale orașului, potrivit Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.
Începând cu data de 3 aprilie, CTP va instala suporturi de biciclete pe noi mijloace de transport în comun. Acestea sunt montate în spatele autobuzelor și vor putea transporta mai multe biciclete.
Noi autobuze din Cluj-Napoca vor avea suport pentru bicicletă. VEZI pe ce trasee vor circula
Mijloacele de transport deservesc traseele liniilor 35, 43 ,43B ,43P , 46, 46B, 46L, 40, 21.
„Acest lucru îți permite să îți iei bicicleta la tine și să folosești și autobuzele ca mijloc alternativ, sigur și confortabil, pentru drumuri în rampă, cum sunt Calea Turzii, strada Bună Ziua sau strada Frunzișului”, arată reprezentanții CTP Cluj.
De asemenea, mijloacele de transport merg și spre zonele de agrement, respectiv pădurea Făget sau parcul sportiv Mănăștur, dar sunt și o conectivitate mai facilă între cartierele Mănăștur, Zorilor, Grigorescu, Mărăști și Gheorgheni.
Vehiculele dotate cu suporturi de biciclete vor fi desemnate cu un simbol în orarele liniilor valabile pe site-ul CTP Cluj și în aplicația tranzy.
Foto: CTP Cluj-Napoca