Connect with us

EVENIMENT

Rareș Bogdan critică invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă: Numai poporul are dreptul să decidă

Publicat


Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a criticat în termeni duri decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, susținând că doar poporul, prin vot, poate hotărî cine poate ocupa funcții publice.

Într-o postare pe rețelele sociale, Rareș Bogdan a condamnat intervenția instituțiilor judiciare și a judecătorilor în procesul electoral, acuzând o influență politică din partea PSD.

„Nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”

„Într-o lume liberă de unde decența nu a dispărut cu totul, numai poporul este îndreptățit să judece dacă o persoană poate deveni sau nu președinte sau orice alt ales (deputat, senator, primar, etc.) prin alegeri libere, sufragiu universal. Nu justiția, nu judecătorii, din orice instanță ar fi, nu CCR-ul dominat de magistrați «garantați de PSD», nu consultanți din umbră, nu calcule mizerabile ale acelorași și acelorași personaje care au pendulat în jurul lui Năstase, Ponta sau Dragnea. Am optat ca țară și popor pentru democrație, iar acest regim politic se bazează pe voința poporului, pe votul universal, pe suveranitate.

Cu toate imperfecțiunile ei democrația este cea mai puternică dintre lumi, deoarece decizia aparține poporului, proprietarul suveranității naționale. Nu judecătorilor și nu instanțelor. Poporul își exercită suveranitatea prin cei pe care îi alege, dar atenție mare! Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. O spune Constituția, Constituția României”, a declarat europarlamentarul liberal.

„Suntem la 180 de grade în privința opțiunilor, a atitudinilor, a aspirațiilor”

Rareș Bogdan a ridicat suspiciuni cu privire la influența PSD în această decizie. În ciuda divergențelor sale față de Șoșoacă, Bogdan a evidențiat importanța corectitudinii și a libertății de a alege și de a fi ales, valori fundamentale ale democrației.

„Blocarea candidaturii Dianei Șoșoacă este un caz de exercitare a suveranității de către un grup. Pot demonstra asta? Nu am instrumente. Am însă câteva informații și suspiciuni rezonabile din culisele miuței politice pe care PSD, același PSD, o joacă mereu, și mereu, și mereu cu alegătorii, fără să-și demaște voința de putere absolută.

Și chiar dacă nu împărtășesc ideile Dianei Șoșoacă, chiar dacă suntem la 180 de grade în privința opțiunilor, a atitudinilor, a aspirațiilor, geopolitice sau de alianțe ale României, iubesc mai mult corectitudinea și libertatea de a alege și a fi ales decât calculele politice. Sunt liber să gândesc, să votez, să pun cap la cap informații, să protestez atunci când detectez perturbații în regulile scrise și nescrise ale democrației. Suntem datori să spunem adevărul, pentru a pretinde, la rândul nostru, să fim judecați de către oameni cu aceeași măsură, a adevărului și analizei corecte”, a mai arătat Rareș Bogdan.

Gest de solidaritate

Prim-vicepreședintele PNL a încheiat postarea cu un citat celebru al pastorului antifascist Martin Niemoller, subliniind necesitatea de a apăra libertățile democratice chiar și atunci când sunt afectate persoane cu care nu suntem de acord: „Ceea ce mă trimite la spusele pastorului luteran antifascist Martin Niemoller, arestat de Gestapo și închis în lagărele de concentrare Sachsenhausen și Dachau: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea»”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

VIDEO. Diana Șoșoacă, sub acuzații grave: solicitare de bani pentru campanie, elogii legionariste și atacuri antisemite

Publicat

Diana Șoșoacă, recent descalificată din cursa prezidențială de către Curtea Constituțională a României, se confruntă cu acuzații și controverse majore.

Diana Șoșoacă a avut o criză de nervi după ce Curtea Constituțională a decis să îi invalideze candidatura. Într-un live postat de Luis Lazarus, europarlamentarul, aceasta i-a omagiat pe liderii legionarilor și a îndemnat la antisemitism.

Potrivit Dianei Șoșoacă, „aceeași putere jidănească” care a acționat și acum i-a eliminat pe legionari.

„Nu pot să spun decât trăiască legiunea și căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, a spus Diana Șoșoacă, într-un live susținut pe contul de socializare al lui Luis Lazarus.

Elogiu adus mișcării legionare

În paralel, Șoșoacă a stârnit un nou val de indignare după o serie de declarații controversate.

Într-un video postat pe rețelele de socializare, Diana Șoșoacă afirmă despre Mareșalul Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu că au fost eroi, iar mișcarea legionară a fost o eroină.

„Și vreau să vă mai spun ceva: istoria a fost falsificată! Mareșalul Antonescu a fost un erou. Corneliu Zelea Codreanu un erou. Mișcarea legionară eroină. Și îmi asum”, a spus Diana Șoșoacă.

Cui i-a cerut bani Diana Șoșoacă pentru a-i sponsoriza campania?

Mai mult, președintele Partidului Patrioților, Iulian Surugiu, a declarat într-un video că persoane apropiate Dianei Șoșoacă i-ar fi cerut bani pentru a-i sponsoriza campania electorală.

„Nici ea nu s-a ținut de cuvânt și, mai mult decât atât, cineva din oamenii ei apropiați mi-a cerut bani pentru campania ei electorală, să îi cumpăr eu nu știu ce Dumnezeu. Nu vreau să vorbesc mai mult”, a spus Iulian Surugiu.

Acuzațiile președintelui Partidului Patrioților vine la scurt timp după ce în spațiul public liderii SOS au fost acuzați că vând locuri pe liste pe bani grei.

Toate aceste acuzații și ieșiri publice vin la scurt timp după decizia Curții Constituționale de a-i invalida candidatura la alegerile prezidențiale, decizie provocată de o contestație depusă de Amalia Bellantoni, fosta președintă a filialei SOS Călărași.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni, pe podium la Balcaniada de lupte din Macedonia. Antrenor: Un sport extraordinar, care se practică gratuit

Publicat

De

Șase elevi din Cluj au obținut rezultate remarcabile, reușind să urce pe podium la mai multe categorii de vârstă și de greutate, la Balcaniada desfășurată săptămâna aceasta la Skopje, în Macedonia.

Cele mai mare număr de medalii a fost obținut de Cluj la grupa de vârstă Under 15, unde au ocupat locul II pe națiuni. Bulgaria s-a situat pe primul loc și Macedonia pe locul III.

Clujenii, locul II pe națiuni la categora de vârstă U15

Sportivii clujeni au dominat podiumul

Rezultatele sportivilor clujeni la Campionatul Balcanic de Lupte au fost următoarele:

U 15

  • Alhafez Hamza – categoria 75 kg locul I
  • Drăghici Alexandru – 68 kg – I
  • Pușcaș Ștefan – 52 kg – locul II
  • Vințan Marcu – 85 kg – locul III

U 17 – Salanță Luca – locul V

U 20 – Alhafez Adam – locul III

Frații Alhafez, exemple de excelență în sport și în educație

Printre cei mai performanți dintre sportivi se numără și frații Adam și Hamza Alhafez, care continuă să impresioneze atât pe plan sportiv, cât și academic. Ambii sunt elevi ai Colegiului Național „George Barițiu” Cluj-Napoca.

În competiția destinată categoriei U15, Hamza Alhamfaz a cucerit locul I la categoria 75 kg. Performanța a fost dublată de fratele său mai mare, Adam Alhamfaz, care a urcat pe podium la U20, ocupând locul III.

Hamza Alhafez, locul I la categoria de vârstă U15, 75 kg

Adam nu este doar un sportiv foarte bun, ci și un elev de excepție, premiant cu nota 10 pe linie. El a declarat, pentru Cluj24, că se pregătește de șase ani în acest sport și a mărturisit că începuturile nu au fost ușoare.

„Fac lupte de aproximativ șase ani și începuturile au fost dificile, fiindcă nu eram atât de dezvoltat pentru sport. La început nu rezistam nici la încălzire. Disciplina și perseverența m-au ajutat cel mai mult, dorința și răbdarea. Muncești și la unele concursuri nu se văd rezultatele, dar dacă continui, până la urmă reușești, dar e nevoie de răbdare”, a mărturisit Adam.

Adam Alhafez, locul III la categoria de vârstă U20

Performanțe remarcabile în lupte și planuri de viitor în medicină

Elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca, Adam se pregătește nu doar pentru competițiile sportive, cât și pentru un admiterea la Facultatea de Medicină, pasiunea sa academică fiind biologia.

„Voi încerca și în continuare să duc în paralel performanța în plan academic și în plan sport, dar mă înclin mai mult spre Medicină. Aș dori să merg la Facultatea de Medicină, sunt foarte pasionat de biologie. Voi continua și cu luptele, e o pasiune de a mea și voi încerca să le împac pe ambele, cum am făcut până acum.

Disciplina mă ajută și să îmi împart timpul și energia între școală și antrenamente. Mi-am format disciplina de-a lungul anilor și sunt constant, conștiincios și îmi doresc rezultate, îmi place ce fac și sunt pasionat”, a explicat Adam.

Antrenorul Cristian Crăciun: „Caracterul se definește în momentele de criză”

Antrenorul secției de lupte de la CSM Cluj, Cristian Crăciun, s-a declarat mândru de reușitele celor șase elevi ai săi, care au reușit să se remarce între cei peste 500 de sportivi prezenți la competiție, un număr, spune el, echivalent cu cel al sportivilor de la un campionat european.

Pușcaș Ștefan, locul II la categoria de vârstă U15, 52 kg

„A fost greu, a fost dificil. Puțin, și arbitrajul ne-a mai faultat pe unde au putut, dar copiii s-au mobilizat și au dat dovadă de caracter. În lupte, caracterul se definește în momentele de criză, de grea încercare, unde trebuie să găsești soluții într-o secundă și să aplici orice ca să poți învinge, bineînțeles, în limitele regulamentului”, a declarat antrenorul.

Performanța cere sacrificii

Cristian Crăciun a mărturisit că a investit nu doar timp, ci și resurse personale pentru a asigura continuitatea pregătirii fizice chiar și în cele mai grele perioade. În perioada pandemiei, organiza antrenamentele fie la el acasă, fie în aer liber, fiind de părere că doar continuitatea poate duce la performanță.

Vințan Marcu, locul III la categoria de vârstă U15, 85 kg

„În perioada de pandemie i-am mutat acasă la mine pe cei mai buni dintre sportivi,  nu am putut chiar pe toți. Timp de patru, șase luni am făcut antrenamentele la mine acasă sau prin pădure, am dus haltere acolo, greutăți, am asigurat tot ce trebuie pentru ca pregătirea fizică să fie continuată. Nu puteam întrerupe.

Performanța nu poate fi întreruptă nici de pandemie. Dacă vrem performanță, continuitatea e o condiție obligatorie. Federația a avut idei foarte bune, am continuat, cât de cât, competițiile interne. Ne-am verificat și testat, și doar așa am putut participa la competiții. Cât s-a putut, inițiativă a fost, Federația a avut inițiativă”, a arătat acesta.

Un sport pentru trup și minte deopotrivă

Cristian Crăciun a subliniat că practicarea acestui sport contribuie nu doar la dezvoltarea fizică armonioasă a celor mici, ci și la dobândirea unor trăsături de caracter valoroase, cum ar fi disciplina și dăruirea. El a arătat că, datorită susțineri financiare oferite de Agenția Națională de Sport, luptele pot fi practicate gratuit de copii.

Drăghici Alexandru, locul I la categoria de vârstă U15, 68 kg

„Este un sport extraordinar. Dacă vorbim de partea financiară, acest sport este sprijinit de Agenția Națională de Sport, este un sport care se practică gratis, la fel și participarea la competiții. Știu că este o problemă la nivelul societății, totul costă, totul este scump. Aici, nu se pretinde nimic, ba mai mult, se oferă șansa pentru o dezvoltare armonioasă, o motricitate extraordinară, echilibru, calități pe care le dezvoltăm la o grupă de vârstă mică, 6-7 ani și sunt extrem de benefice.

Încercările prin care trec copiii zilnic în sala de lupte, normal că le dezvoltă și caracterul: tenacitate, dăruire. Rezultatul muncii tale îl vezi zilnic, dar nici poți să spui că într-o zi faci un antrenament mai ușor. În momentul în care intri în sala de lupte mai lejer, ești trântit de către colegul tău, așadar zilnic ți se cere spre maximul a ce poți să dai. Acest nivel de dăruire se simte mai ales la un nivel de vârstă mai spre majorat, la care se vede diferența dintre ei și un copil care nu face sport. Se vede amprenta unui sport ce face parte din atletica grea”, a conchis antrenorul.

Citește mai departe

EVENIMENT

ICDE propune o candidatură comună PNL-USR la alegerile prezidențiale: O asemenea decizie ar demonstra responsabilitate politică

Publicat

Think tank-ul național cu sediul central la Cluj ICDE face apel la cele două partide mari de centru-dreapta, PNL și USR, să meargă cu o candidatură comună la alegerile prezidențiale. Apelul vine în urma deciziei CCR de a o scoate pe Diana Șoșoacă din cursa prezidențială, pronunțată sâmbătă.

În contextul anulării candidaturii europarlamentarei Diana Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, think tank-ul ICDE – Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a făcut apel la cele două mari partide de centru-dreapta din țară, USR și PNL, să se ralieze în spatele unui singur candidat la alegerile din 24 noiembrie.

„Un candidat comun se poate numai prin retragerea unuia din cei doi candidați în favoarea celui mai bine plasat într-un sondaj comun acceptat. Nu e vorba de o nouă candidatură, asta nu se mai poate”, a explicat Valentin Naumescu, președintele ICDE.

Apel pentru unirea dreptei la alegerile prezidențiale

Asociația susține că o finală Ciolacu-Simion ar aduce „perspective nefaste pentru România”, iar participarea la alegeri cu un candidat comun al dreptei ar demostra „responsabilitate politică”.

„În condițiile perspectivelor nefaste pentru România ale unei finale Ciolacu-Simion la alegerile prezidențiale, Asociația ICDE propune urgent conducerilor PNL și USR să stabilească o candidatură comună la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.

Candidatul cel mai bine plasat sondaje

Acest candidat comun poate fi candidatul PNL sau USR cel mai bine plasat într-un sondaj comun acceptat.

O asemenea decizie ar demonstra responsabilitate politică din partea celor două partide, într-un moment critic pentru democrația din România”, a transmis ICDE, sâmbătă seară.

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) este un think tank care promovează prin dezbateri, proiecte și acțiuni cultura democratică și valorile fundamentale ale Uniunii Europene. A fost înființat în anul 2019, la Cluj-Napoca, printre fondatori numărându-se profesorul de Relații Internaționale Valentin Naumescu (președinte) de la UBB Cluj, Cristi Danileț, fost judecător la Tribunalul Cluj sau Ramona Strugariu, fostă membră în Parlamentul European.

Duel Simion-Ciolacu în turul II?

Amintim că, sâmbătă, Curtea Constituțională a României a anulat candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru președintele României din 2024, în urma admiterii a două contestații. Decizia, luată cu majoritate de voturi, este definitivă.

Mai mulți politicieni și analiști sunt de părere că anularea candidaturii lui Șoșoacă va transfera o parte din voturile simpatizanților SOS spre candidatul AUR George Simion, trimițându-l pe acesta în turul II al alegerilor, alături de candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Un astfel de scenariu ar putea aduce victorie liderului PSD, așa cum, în 2000, Ion Iliescu a câștigat alegerile în duelul cu Vadim Tudor, candidatul PRM.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bărbat de 83 de ani, dat dispărut. L-ați văzut?

Publicat

Un bărbat în vârstă de 83 de ani, din localitatea Nireș, a plecat de acasă duminică și nu s-a mai întors. Familia a alertat autoritățile.

Un bărbat în vârstă de 83 de ani a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Autoritățile fac apel la publicul clujean să sune la 112 dacă îl văd.

Bărbat de 83 de ani, dat dispărut

„La data de 6 octombrie, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Dej au fost sesizați despre faptul că SZANTO MARTON, în vârstă de 83 de ani, în cursul dimineții de astăzi, 6 octombrie, în jurul orei 07.00, a plecat voluntar de la locuința din localitatea Nireș, comuna Mica, iar până în prezent nu a mai revenit”, a transmis IPJ Cluj.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,65 m, greutate aproximativă 80 de kg, ochi verzi, păr cărunt, față ovală.

În momentul plecării acesta purta o cămașă de culoare gri, vestă din lână de culoare maro, pantaloni de trening negri și șapcă neagră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre persoana plecată voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax