Connect with us

EVENIMENT

„Rail Invest 2024”, în premieră în România. Accident feroviar SIMULAT la Cluj între un tren de marfă și un tren de călători

Publicat


cale ferata

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj informează că în data de 25 septembrie, între orele 09:00 – 16:00, va avea loc un exercițiu internațional cu forțe în teren sub denumirea „Rail Invest 2024”, un eveniment în premieră în România.

„Scenariul exercițiului presupune un accident feroviar simulat între un tren de marfă și un tren de călători, în zona ieșirii din stația CFR Cluj-Napoca spre Oradea. Trenul de marfă va avea 15 vagoane încărcate cu combustibil și va intra în regim de avarie din cauza defectării locomotivei. În acest timp, trenul de călători va intra în coliziune cu ultimul vagon al trenului de marfă.

„Rail Invest 2024”, în premieră în România. Accident feroviar SIMULAT la Cluj între un tren de marfă și un tren de călători

Pe durata exercițiului va fi activat planul roșu de intervenție la nivelul județului Cluj, implicând o mobilizare masivă de resurse pentru gestionarea situației de urgență.

Rugăm cetățenii să rămână calmi, să respecte indicațiile autorităților și să evite zona pe durata desfășurării exercițiului. Acțiunea face parte dintr-un program de pregătire pentru a asigura siguranța publică în situații de urgență”, a transmis IPJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Păniceni, în Cluj. Autotren RĂSTURNAT

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc marți pe DN1 E60, lângă Păniceni, în jud. Cluj. Un autotren ce transporta mașini de spălat s-a răsturnat în afara carosabilului.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, în apropierea localității Păniceni. La fața locului s-a deplasat o autospecială cu modul de descarcerare, iar forțele noastre au găsit un autotren răsturnat în afara părții carosabile.

FOTO. ACCIDENT la Păniceni, în Cluj. Autotren RĂSTURNAT

Din fericire, nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a fost evaluat de către echipajul SAJ, dar a refuzat transportul la spital. Din primele date, autotrenul transporta mașini de spălat”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ați VĂZUT-O? Fetiță de 13 ani, DISPĂRUTĂ de la un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

rostas

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că ROSTAȘ ANDRA FRANCESCA, în vârstă de 13 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, la data de 22 septembrie a.c., în jurul orei 17.45, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.60 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochi căprui, păr lung.

Ați VĂZUT-O? Fetiță de 13 ani, DISPĂRUTĂ de la un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pulover de culoare albă, pantaloni negri și papuci de culoare albastră cu talpă albă.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minoră sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Din 2025 apar MODIFICĂRI la certificatele de naștere, căsătorie și deces

Publicat

acte stare civila certificat casatorie e1651434902209

Începând din 2025, certificatele de naștere, de căsătorie și de deces urmează să fie tipărite pe formulare electronice speciale. Apar schimbări importante în modul de completare a actelor de stare civilă. Acestea nu se vor mai completa de mână.

Termenul pentru trecerea la un sistem informatizat pentru toate actele de stare civilă, prevăzut inițial pentru data de 24 septembrie 2024, a fost amânat recent pentru 31 martie 2025, scrie Alba24.ro.

Din 2025 apar MODIFICĂRI la certificatele de naștere, căsătorie și deces

Măsurile sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență 111/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, publicată în Monitorul Oficial pe 13 septembrie.

Potrivit documentului citat, „în absența interconectării Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) cu Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni, după data de 24 septembrie 2024, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României nu vor putea completa registrele de stare civilă în format digital și nu vor putea continua să elibereze certificate de stare civilă cetățenilor români aflați în străinătate”.

Actele de stare civilă nu se vor mai completa de mână

O schimbare majoră va intra în vigoare începând cu 31 martie 2025. Registrul de stare civilă exemplarul I urmează să fie completat informatic și păstrat în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie.

Până la această dată, certificatele de naștere, căsătorie și deces se întocmesc manual în registre de stare civilă, în două exemplare originale, utilizând cerneală specială de culoare neagră.

Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic.

Prin excepție, exemplarul II al actelor de stare civilă se întocmește în format electronic, dacă autoritățile publice locale au emis electronic exemplarul II al actelor de stare civilă.

Proceduri de stare civilă schimbate și pentru românii din străinătate

Procedurile de stare civilă pentru românii din străinătate vor suferi schimbări similare, dar la o dată ulterioară.

Mai exact, la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României din străinătate Registrul de stare civilă exemplarul I se completează informatic și se păstrează în Registrul de stare civilă exemplarul I pe suport hârtie, iar Registrul de stare civilă exemplarul II se întocmește numai în format electronic începând cu data de 24 septembrie 2025.

După data de 31 martie 2025, constituirea în format electronic a Registrului de stare civilă exemplarul II se realizează prin procesul de verificare și validare a actelor de stare civilă întocmite începând cu 1 ianuarie 1921 până la data de 31 martie 2025, respectiv 24 septembrie 2025.

Verificarea și validarea actelor de stare civilă în format scris întocmite începând cu 1 ianuarie 1921 până la data de 31 martie 2025, respectiv 24 septembrie 2025, reprezintă procesul de constituire a actelor electronice de stare civilă.

Citește mai departe

ECONOMIE

De la începutul anului, AURUL a crescut cu circa 25%

Publicat

Preț istoric pentru aur

Creșterea tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, după atacul Hezbollah asupra Israelului și riposta acestuia, dar și reducerea agresivă, prima din ultimii patru ani, cu jumătate de punct procentual a dobânzilor, la 4,75 – 5%, de către Rezerva Federală americană, care s-a alăturat astfel BCE și băncii centrale din China, au fost motive importante pentru majorarea cererii de aur.

Prețul gramului de aur a crescut de la vechiul record de 373,3536 lei la cel nou de 377,2337 lei, majorare la care a contribuit atât aprecierea monedei americane cât și atingerea de către metalului galben a unui maxim de 2.632,20 dolari/uncie. De la începutul anului, uncia a crescut cu circa 25%.

De la începutul anului, AURUL a crescut cu circa 25%

Scăderea inflației și semnele de scădere a economiei, în special a celei din zona euro, impune din partea băncilor centrale noi reduceri ale ratelor de dobândă. Ca măsură de protecție, investitorii și-au înmulțit plasamentele în aur sau în ETF-uri care se bazează pe metalul galben.

Monitorizată cu grijă de BNR, piața valutară nu a oferit surprize majore, iar tranzacțiile s-au realizat în, deja, clasicul culoar 4,973 – 4,975 lei. Astfel, media monedei unice a scăzut marginal de la 4,9745 la 4,9741 lei.

La sfârșitul săptămânii viitoare se va desfășura penultima ședință de politică monetară a BNR. Până atunci nu este de așteptat ca indicii ROBOR să cunoască modificări, în condițiile în care lichiditatea din piață este una ridicată. Aceștia se situau luni la valori apropiate de cele din mai 2022. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.

„Cursul mediu al monedei americane a crescut de la 4,4568 la 4,4783 lei”

Piețele internaționale așteaptă prezentarea datelor revizuite referitoare la creșterea PIB-ului Statelor Unite în al doilea trimestru, dar și a celor privind prețurile pentru cheltuielile de consum personal pentru luna august, la care se adaugă declarațiile unor oficiali ai Rezervei Federale americane.

În aceste condiții, euro se tranzacționa în culoarul 1,1083 – 1,1168 dolari, în scădere față de sfârșitul săptămânii trecute, iar cursul mediu al monedei americane a crescut de la 4,4568 la 4,4783 lei.

Revenirea cererii de monedă elvețiană a ridicat cotațiile acesteia față de euro iar media ei a crescut de la 5,2532 la 5,2655 lei. Tendința de aprecierea lirei sterline s-a menținut și la începutul acestei săptămâni, iar cursul acesteia a urcat de la 5,9252 la 5,9502 lei, mai sus cu cinci bani față de începutul acestei luni.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat marginal la 394,46 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,2785 zloți/euro.

Criptomonedele manifestau o ușoară tendință de apreciere. Bitcoin creștea la 62.627 – 64.716 dolari iar ethereum la 2.541 – 2.685 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax