Connect with us

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Cluj între o autoutilitară și o CĂRUȚĂ. Un bărbat a ajuns la spital

Publicat


Accident cu o căruță la Cluj

Un accident soldat cu o victimă a avut loc luni în localitatea clujeană Dăbâca.

Accdientul este mai puțin obișnuit, în acesta fiind implicat și o căruță.

ACCIDENT la Cluj între o autoutilitară și o CĂRUȚĂ. Un bărbat a ajuns la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în urmă cu puține momente la accidentul rutier petrecut pe raza localității Dăbâca.

Din primele date, în accident au fost implicate o autoutilitară și o căruță.

Potrivit ISU Cluj, nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a fost transportat la spital de către echipajul SAJ pentru investigații suplimentare.

La misiune iau parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla.

Foto: ISU Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 39 de ani din Așchileu, Cluj, reținut pentru conducere fără PERMIS. Era și băut

Publicat

Minor la volanul unei mașini

Un bărbat de 39 de ani din Așchileu, jud. Cluj a fost reținut pe 22 septembrie 2024 pentru conducere sub influența alcoolului și fără permis.

„În data de 22 septembrie a.c. polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Gherla au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 39 de ani, din comuna Așchileu, cercetat pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului.

Bărbat de 39 de ani din Așchileu, Cluj, reținut pentru conducere fără PERMIS. Era și băut

Acesta a fost depistat de polițiști în cursul serii de ieri, 22 septembrie a.c., în jurul orei 19.10, în timp ce conducea un autoturism prin localitatea Cristorel. În contextul verificărilor, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere, iar la testarea cu aparatul etilotest i-a fost înregistrată alcoolemia de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală din municipiul Gherla pentru recoltarea de mostre biologice.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost condus la secția de poliție pentru continuarea cercetărilor, ulterior fiind reținut pentru 24 de ore”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după meciul cu Craiova: Trebuia să JUCĂM cum am jucat cu Rapid

Publicat

Sabău

Universitatea Cluj a făcut egal, 1-1, cu CSU Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii disputat duminică seara pe Cluj Arena. După meci, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul clujenilor, a tras câteva concluzii.

„Am scăzut ușor intensitatea, dar nu e ușor, am jucat cu Craiova, te poate pune în dificultate. Dacă noi țineam mai mult de minge, câștigam și azi. Dar s-a descurcat bine Craiova, poate și pe fondul nostru de oboseală. Jucătorii sunt foarte supărați. Dacă arătam și în repriza a doua cum am arătat în prima, câștigam.

Sabău („U” Cluj), după meciul cu Craiova: Trebuia să JUCĂM cum am jucat cu Rapid

Trebuia să jucăm cum am jucat cu Rapid. Sunt multe motive pentru care nu am reușit să ținem de minge. Analizăm de ce nu am ținut de minge în repriza a doua. Adversarul ne-a și lăsat să construim. Poate e presiune, e teamă.

Aveau jucătorii nevoie să îi impulsionez în timpul meciului, să fie o echipă scurtă. Craiova combină bine dacă îi dai spații. Aveam nevoie să fim o echipă scurtă. Mă bucur foarte mult că le-am dat speranțe fanilor, am convins prin felul nostru de a fi, cu aceiași jucători deosebiți. Vreau să simtă și ei presiunea, îmi place. Trebuie să ne pregătim foarte bine, să mergem la Iași și să câștigăm”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fetiță dispărută de la un centru de minori din Huedin. Sunați la 112 dacă o vedeți

Publicat

De

Fetță dispărută la Huedin

O fată de 15 ani a dispărut din Huedin și este căutată de polițiști.

Ea locuia la un centru de minori și, duminică, 22 septembrie, a plecat și nu a mai revenit.

Fetiță dispărută de la un centru de minori din Huedin. Sunați la 112 dacă o vedeți

Poliția orașului Huedin a fost sesizată duminică seara despre faptul că minora GHEȚI ALINA-ADELA, în vârstă de 15 de ani, a plecat în mod voluntar dintr-un centru destinat minorilor, iar până în prezent nu a revenit.

Fata are 1,60 metri înălțime, 50 de kilograme, păr negru și ochi căprui.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni de culoare albastru, bluză de culoare albă și o jachetă de blugi de culoare albastră.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului. Când are loc rarul fenomen astronomic

Publicat

Mini-Luna

Un asteroid, cunoscut drept ”mini-Lună”, va orbita în jurul Pământului timp de 58 de zile.

Fenomenul astronomic, care este unul foarte rar, va avea loc începând cu data de 29 septembrie 2024.

O MINI-LUNĂ va orbita în jurul Pământului. Când are loc rarul fenomen astronomic

Începând cu 29 septembrie 2024, Pământul va găzdui temporar o ”mini-lună”, un asteroid atras de gravitația Pământului care va orbita în jurul planetei noastre timp de 58 de zile, potrivit Alba24.ro.

Denumit ”Asteroidul 2024 PT5”, acest obiect spațial recent descoperit va fi capturat de gravitația planetei noastre și va orbita în jurul ei pentru o scurtă perioadă de timp, în perioada 29 septembrie- 25 noiembrie 2024.

Descoperirea a fost realizată de astronomii care folosesc sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) în Africa de Sud, scrie CNN.

Oamenii de știință estimează diametrul Asteroidul 2024 PT5 la 11 metri

Asteroidul 2024 PT5 are un diametru estimat de aproximativ 11 metri, însă observații suplimentare sunt necesare pentru a confirma dimensiunea exactă, care ar putea varia între 5 și 42 de metri.

Spre deosebire de asteroidul care a explodat deasupra orașului Chelyabinsk în 2013 și a provocat daune semnificative, 2024 PT5 nu prezintă niciun pericol pentru Pământ.

”Mini-Luna”, traiectorie sigură, fără risc de coliziune

Deși asteroidul va orbita în jurul Pământului pentru aproape două luni, acesta nu va reprezenta un pericol pentru planeta noastră. La cel mai apropiat punct, se va afla la aproximativ 4,2 milioane de kilometri de Pământ, adică de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună.

Conform specialiștilor, traiectoria asteroidului nu indică nicio posibilitate de impact în următoarele decenii.

Capturarea temporară a unui asteroid, cunoscută drept „mini-Lună”, este un eveniment rar, dar nu unic. În trecut, alți asteroizi, precum 2020 CD3, au orbitat Pământul pentru perioade scurte de timp.

Totuși, cazurile în care aceste mini-Luni rămân în orbita Pământului pentru mai mult timp sunt extrem de rare, aparând doar o dată la 10 sau 20 de ani.

Cum devine un asteroid o „mini-Lună”?

Asteroizii pot deveni mini-sateliți ai Pământului doar dacă se apropie de planeta noastră cu viteza și direcția potrivite, permițând gravitației să îi capteze.

Majoritatea obiectelor care trec pe lângă Pământ sunt prea rapide sau au traiectorii neadecvate, ceea ce le împiedică să fie capturate.

Exemple din trecut: mini-Lunile anterioare

Un exemplu de capturare temporară este asteroidul 2020 CD3, care a fost prins în orbita Pământului pentru câțiva ani, fiind detectat abia în 2020.

Astfel de evenimente sunt rare și oferă cercetătorilor ocazii prețioase de a învăța mai multe despre interacțiunile asteroizilor cu gravitația Pământului.

Ce urmează pentru 2024 PT5? Revenirea în orbita Soarelui și viitoarele întâlniri

După ce își va încheia orbita în jurul Pământului pe 25 noiembrie, asteroidul 2024 PT5 va reveni pe orbita sa în jurul Soarelui. Însă acesta nu va fi ultima „vizită” pe lângă planeta noastră.

Astronomii estimează că va reveni în ianuarie 2025, iar apoi în 2055 și 2084, oferind noi oportunități de studiu.

”Mini-Luna” nu va fi vizibilă cu ochiul liber

Deși asteroidul 2024 PT5 nu va fi vizibil cu ochiul liber sau cu telescoape obișnuite, astronomii vor folosi telescoape de înaltă performanță, cum ar fi Gran Telescopio Canarias, pentru a obține mai multe detalii despre acest obiect spațial.

Capturarea temporară a asteroizilor oferă o oportunitate valoroasă pentru astronomi de a studia cum aceste obiecte interacționează cu Pământul.

Fiecare astfel de fenomen poate aduce noi informații despre formarea craterelor și despre materialele ejectate de pe suprafața Lunii în urma impacturilor cu asteroizi.

Captură foto: CNN

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax