ACTUALITATE
Rădăcinile clujene ale regelui încoronat al Marii Britanii. Zeci de mii de oameni din lume în faţa Regelui Charles al III-lea

Zeci de mii de oameni de toate vârstele din Marea Britanie, dar şi din alte ţări, s-au reunit sâmbătă la Londra, înfruntând ploaia, cu prilejul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, nerăbdători să-l zărească pe monarh şi să trăiască istoria în direct în această zi festivă, informează Reuters.
Încă de la primele ore ale dimineţii, oameni îmbrăcaţi în roşu, alb şi albastru, fluturând drapelul britanic, s-au aliniat de-a lungul traseului procesiunii pentru a asista la prima ceremonie de încoronare în Marea Britanie după 70 de ani, într-o atmosferă de bucurie şi unitate, dar şi de emoţie solemnă.
Mulţi au adus cu ei scaune sau trepte pentru a putea a se putea înălţa peste mulţime şi au purtat ţinute elaborate şi sofisticate care au inclus coroane din hârtie şi tiare din plastic. Pe durata ceremoniei din interiorul Westminster Abbey, oameni care nu se cunoşteau de dinainte s-au înghesuit sub umbrele pentru a urmări ceremonia pe tabletă sau pe ecranele gigantice instalate în parcuri.
Copiii prezenţi în mulţime au fost ţinuţi în sus pentru a putea vedea procesiunea regală care se întorcea la Palatul Buckingham.
Rădăcinile de Cluj ale regelui încoronat al Marii Britanii
Puţină lume ştie că actualul rege Charles al III-lea are rădăcini în Cluj. El este regele a 16 state suverane: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu, Antigua, Belize, Sfântul Kitts.Despre trecutul la Cluj al familiei regale britanice ne povesteşte, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Clujul britanic
„Vom vorbi acum despre casa sau Palatul Rhedey, dar înainte de a face o mică prezentare a palatului şi a semnificaţiei unei locatare, să spunem că în Evul mediu aici erau patru case. Strada Napoca se numea strada Fânului, pentru că fânaţele Clujului erau unde este astăzi căminul Hasdeu, în apropiere de Piaţa Lucian Blaga, iar aici era o casă cu lanţuri -cum era numită-, pentru a se feri de carele cu fân.
De asemenea la sfârşitul secolului al XVII-lea, această locaţie a fost deţinută de o familie, Szekely, dar Sara, soţia comitelui Clujului, se numea Sara Bulcescu, era fiica boierului Preda Bulcescu şi a contesei Anna Szalanczi. Ea are imprimat în curtea de la numărul 2 anul 1698 şi cu numele său.
Mai târziu, această clădire intră în proprietatea lui Janos Rhedey, care ridică primul etaj. Acest Janos Rhedey este tatăl unei celebre contese, Claudine Rhedey. Această contesă, născută la Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, a fost de o frumuseţe răpitoare. Datorită acestui fapt, o persoană regală, un principe din Germania, Alexander Wurttemberg, s-a îndrăgostit de ea, şi a cerut-o de soţie. Rezulta o căsătorie morganatică, adică copiii lor n-ar fi beneficiat de statutul de prinţi.
Culmea ironiei, Alexander a trecut şi peste aceasta, dar n-a fost de acord tatăl contesei. Alexander, ca să-i facă în voie, învaţă şi limba maghiară, numai să obţină mâna fiicei sale. A obţinut mâna fiicei sale după decesul socrului său, iar din căsătorie au rezultat trei copii. Un băiat, Francisc, şi două fete, Amalie şi Claudine”, istoriseşte istoricul clujean.
Vladimir Alexandru Bogosavlievici trece, mai departe, în revistă, genealogia actualului rege al Marii Britanii.
„Băiatul se va căsători cu o principesă din Anglia, Adelaide, cuplul va da naştere unei fete, care va deveni soţia regelui Angliei George al V-lea, rege care a fost tatăl lui George al VI-lea, care este tatăl actualei regine a marii Britanii, Elisabeta a II-a.
Deci Claudine Rhedey ar fi stră-străbunica acestei figuri regale a vieţii de astăzi a Europei”, spune istoricul.
Charles la mormânt
Poate că atracţia principelui Charles spre Transilvania se datorează şi faptului că înaintaşi ai săi au locuit în zonă.
„Claudine Rhedey a murit de tânără într-un accident de călărie în Germania, când era însărcinată cu al 4-lea copil. Ea este înmormântată nu în Cluj, la Hajongard, ci în cripta familiei de la Sângeorgiu de Pădure.
Nu ştiu dacă principele Charles, când a fost în vizită la Universitatea „Babeş-Bolyai”, a vizitat acest Palat Rhedey, dar este sigur că la Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, unde este înmormântată stră-stră-străbunica sa, a fost prezent”, punctează Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în centrul Clujului, în piața Avram Iancu. O fetiță de 7 ani a fost rănită.
Din primele informații, fetița de 7 ani, care era pieton, a fost lovită de o mașină. Accidentul a avut loc în lângă Catedrala Ortodoxă.
Fetiță LOVITĂ de o mașină în centrul Clujului. A fost dusă de urgență la spital
ISU Cluj a trimis la locul accidentului o ambulanță SMURD de terapie intensivă. Copilul a fost transportat de urgență la spital. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, aceasta era conștientă.
Polițiștii se află la locul accidentului, unde fac cercetări.
Revenim cu amănunte.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Liniile 5 și 8 de troleibuze vor circula până la Serviciul de Înmatriculări auto și Centrul Vamal Cluj

CTP Cluj-Napoca continuă procesul de dezvoltare a transportului public ecologic în municipiul Cluj-Napoca, prin înlocuirea autobuzelor diesel cu troleibuze pe traseul liniei 8, P-ța M. Viteazul – Str. T. Vuia.
„Incepand cu data de 08.06.2023, ca urmare a finalizarii lucrarilor de extindere a retelei de contact si a realizarii marcajelor rutiere pe str T. Vuia, liniile 5 si 8 de troleibuze vor circula pana la Serviciul de Înmatriculări auto si Centrul Vamal Cluj.
Traseul liniei 8 va fi pe strazile T. Vuia – A. Vlaicu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand – P-ta M. Viteazul Sud. Din P-ta M. Viteazul va circula, la intoarcere, pe strazile Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – A. Vlaicu – Tr. Vuia.
Traseul liniei 5 va fi pe strazile T. Vuia – A. Vlaicu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Regele Ferdinand – Horea – P-ta Garii Sud. Din P-ta Garii va circula, la intoarcere, pe strazile Burebista – I. Coroianu – Traian – I.P. Voitesti – Cuza Voda – B-dul 21 Decembrie 1989 – A. Vlaicu – T. Vuia.
Traseul liniei 4 ramane nemodificat.
Liniile 4, 5 si 8 vor asigura din str. A. Vlaicu spre zona centrala o frecventa de 5-6 min in orele de varf, respectiv de 7-10 min in afara orelor de varf. De asemenea, sectorul de traseu de pe T.Vuia acoperit de liniile 5 si 8 va asigura o frecventa de 7-8 min in orele de varf, respectiv 8-15 min in afara orelor de varf.
Pe aceasta cale asiguram publicul calator clujean si metropolitan de preocuparea noastra constanta pentru ridicarea calitatii serviciului prestat. Programele de circulatie vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia de mobil Tranzy”, transmite CTP Cluj.
EDUCATIE
Părinții clujeni, SOLIDARI cu cadrele didactice aflate în GREVĂ. Protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca

Joi, 8 iunie, părinți ai elevilor clujeni vor participa la o acțiune de protest în Piața Unirii, organizată pentru a-și arăta sprijinul față de cadrele didactice care se află în cea de a treia săptămână de grevă generală.
Grupul „Părinți clujeni solidari cu profesorii” face apel la cei care au copii la școală și la clujeni, în general, să se alăture acestui protest având în vedere că Guvernul României tratează cu superficialitate și lipsă de respect nemulțumirile cadrelor didactice.
Părinții clujeni, SOLIDARI cu cadrele didactice aflate în GREVĂ. Protest în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Protestul va avea loc între orele 12.00 și 13:00, exact în timpul în care profesori veniți din toată țara vor picheta sediul Guvernului României.
„Dragi părinți și elevi, dragi clujeni,
Haideți la protestul părinților clujeni de susținere a educației și a grevei din învățământ joi, 8 iunie, orele 12:00-13:00, în Piața Unirii!
Profesorii se află în grevă prelungită, având revendicări întemeiate. Guvernul României tratează cu superficialitate și lipsă de respect acest demers și, prin urmare, greva continuă.
Elevii se alătură profesorilor la proteste, pentru că angajamentele statului pentru educație nu sunt respectate de chiar inițiatorii lor.
Noi, părinții, precum și toți cei care manifestăm spirit civic, avem responsabilitatea să ne alăturăm profesorilor și elevilor protestatari.
Un sprijin social cât mai larg este necesar pentru ca greva să își atingă scopul, iar respectul și susținerea pentru Educație să fie reînnoite. Astfel, profesori și elevi se vor putea întoarce la școală.
Ca părinte, susțin greva profesorilor.
Părinte, elev, clujean, hai și tu joi, 8 iunie, de la 12:00, în Piața Unirii, la protestul de susținere a învățământului românesc!
Prin acest protest, ne arătăm solidaritatea cu profesorii care vor veni din toată țara la București, ca să picheteze sediul Guvernului joi, de la ora 12”, a transmis Alexandra Robu, din partea Grupului „Părinți clujeni solidari cu profesorii”.
Foto: Imagini de la marșul profesorilor clujeni
ECONOMIE
Senatul a ADOPTAT tacit proiectul pentru acordarea de VOUCHERE de vacanță și angajaților din privat

Proiectul de lege care prevede acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei pe an și salariaților din sectorul privat a fost adoptat tacit de Senat. For decizional este Camera Deputaților, scrie Mediafax.
„Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea și completarea OUG 8/2009, urmărindu-se ca în perioada 1 ianuarie3 2024 – 31 decembrie 2026 să se acorde vouchere de vacanță atât personalului bugetar, cât și salariaților din sectorul privat, încadrați cu contract individual de muncă”, potrivit raportului comisiilor de specialitate din Senat
Voucherele, în valoare de 1450 de lei, se acordă din bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale.
Potrivit proiectului, angajații care au mai multe contracte individuale de muncă pot alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherul de vacanță.
Conform expunerii de motive, „efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde de lei. Însă efectul este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că circa 60-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efetul economic generat”.
„Angajatorii vor avea un rol de intermediar între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu”, precizează semnatarii.
Proiectul a fost inițiat de parlamentari PSD, PNL și UDMR.
Potrivit Constituției, „prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate”.