EVENIMENT
Puțin peste 400 de clujeni s-au vaccinat împotriva Covid-19, în timp ce locurile în Terapie Intensivă sunt tot mai puține
417 persoane s-au vaccinat împotriva Covid-19 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul de cazuri continuă să crească în ritm alert.
Astfel, vineri, 282 de persoane s-au prezentat la centrele de vaccinare.
La centrul drive-thru s-au vaccinat 41 de persoane, iar numărul celor vaccinați în cabinetele medicilor de familie a fost de 94.
Până acum, în județul Cluj au fost administrate 552.479 de doze de vaccin împotriva Covid-19.
266.567 de persoane au scema completă de vaccinare, iar 285.912 au primit prima doză de vaccin.
În ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat reacții adverse în rândul celor care s-au vaccinat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. INCONȘTIENȚI. Doi copii au ieșit pe geamurile unei mașini care circula pe autostradă, lângă Turda
Distracție periculoasă. Doi copii, aflați într-o mașină care rula pe autostrada Transilvania, au ieșit pe geamurile din spate ale autoturismului pentru câteva secunde.
Cei doi erau ieșiți cu aproape jumătate din corp afară pe geam, în timp ce alte mașini circulau pe lângă ei.
VIDEO. INCONȘTIENȚI. Doi copii au ieșit pe geamurile unei mașini care circula pe autostradă, lângă Turda
Isprava celor doi a fost filmată cu o cameră de pe bordul unei mașini care circula în spate, iar imaginile au fost postate pe pagina de facebook Info trafic Cluj-Napoca.
Totul s-a petrecut pe A3, în dreptul localității Turda.
Din fericire, copiii nu au pățit nimic și s-au reașezat pe scaune, dar pentru câteva secunde au “călătorit” pe jumătate afară din mașină, un lucru deosebit de periculos, care i-a disturbat și pe alți șoferi aflați în trafic.
În octombrie, cardurile de alimente vor fi încărcate cu o nouă tranșă de 250 de lei. Peste 2,6 milioane de români vor primi această tranșă pentru achiziționarea de alimente.
Cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate din data de 15 octombrie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat miercuri ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, citat de Alba24.ro.
Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale, la 2.210 lei. Măsura a fost luată în contextul creșterii pensiilor din septembrie.
O nouă tranșă de 250 de lei pe cardurile de alimente, în octombrie. Când vor intra BANII
Potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:
– persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
– persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.
„Încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie”, a precizat ministrul, miercuri, pe pagina de Facebook.
Până la această dată, beneficiarii de carduri de alimente au primit tranşa de 250 de lei pentru alimente în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.
Situații întâlnite de beneficiari, explicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Am primit cardul, dar nu este încărcat
Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română.
Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.
Am pierdut cardul / cardul nu funcționează
Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.
Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.
Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:
– Edenred: 021 301 33 03
– Sodexo: 021 204 46 64
– UP România: 0374 66 22 73
De unde pot cumpăra alimente/mese calde
Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.
Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate
În cursul anul 2024, cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu câte o tranșă de 250 lei, o dată la două luni.
În perioada 2025 – 2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.
CULTURA
O nouă ediție-eveniment la „Berăria Culturală”: SINGURĂTATEA – Ce este? Cum apare? Ce facem?
Ediția „Berăria Culturală” din 10 octombrie 2024, ora 19, de la Casino-ul din Parcul Mare, va fi una de referință în peisajul dezbaterilor și preocupărilor științifice, comunitare și civice referitoare la îngrijorătorul proces social al însingurării și singurătății omului.
Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale din mai 2013, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, a invitat-o pe psihologul Aurora Szentágotai-Tătar să vorbească și să dezbată cu publicul la „Berăria Culturală” despre singurătate și, mai ales să ne spună: Ce este? Cum apare? și Ce facem?
O nouă ediție-eveniment la „Berăria Culturală”: SINGURĂTATEA – Ce este? Cum apare? Ce facem?
Aurora Szentágotai-Tătar este profesor în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie la Universitatea Babeș-Bolyai și director al Școlii Doctorale Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific. Este psiholog principal în psihologie clinică și psihoterapie cognitiv-comportamentală și vicepreședinte al Asociației de Psihoterapii Cognitiv-Comportamenale din România. Este acreditată ca supervizor în Terapie Rațional Emotivă și Comportamentală de către Institutul Albert Ellis, New York.
Prezentarea pe care o va face se va concentra asupra mecanismelor singurătății și asupra modalităților prin care putem să îi facem față și să o reducem.
„Relațiile apropiate și pozitive cu ceilalți sunt o condiție esențială a stării de bine”, spune aceasta. „Atunci când simțim că numărul sau calitatea relațiilor pe care le avem nu corespunde dorințelor noastre, apare singurătatea, o trăire negativă care, pe termen lung, poate avea consecințe fiziologice și psihologice grave”.
Însingurarea oamenilor, un fenomen social grav
La rândul său, Ion Novăcescu arată că Sezonul al XII-lea al „Berăriei Culturale” este menit să atragă atenția asupra gravului fenomen social al însingurării omului.
„Proiectul nostru, cu care am obținut finanțarea publică nerambursabilă, se numește „Berăria Culturală – o oază contra singurătății la Cluj”. Este al doilea an în care suntem preocupați să căutăm și să oferim răspunsuri și căi de izbăvire pentru clujenii și românii prinși în labirintul însingurării”, spune Novăcescu.
O provocare în rândul tinerilor
Acesta a mai precizat că unul dintre obiectivele acestei reuniri a oamenilor, față în față și unul lângă altul, sub cupola „Berăriei Culturale”, este de a afla un răspuns și o cale la marea provocare și dilemă cu care se confruntă omul obișnuit, tânărul corporatist și adolescentul fascinat de mirajul rețelelor sociale.
Așadar – se întreabă Novăcescu – „cum se poate armoniza necesitatea omului de a fi creativ și performant – necesitate care a devenit o presiune cauzatoare de sinucidere – cu nevoia omului de socializare și împărtășire?! Ce poți face și cum poți reuși împăcarea asta vitală în condițiile în care creaţia, mai ales, dar şi performanţa, sunt munci grele și solitare, care pot fi obținute doar dacă omul se izolează și se dedică împlinirii ideii, ori proiectului său.
Deși se vorbește foarte mult de munca în echipă – să fim realiști! – scrierea unui roman, crearea unui cod-sursă, pictarea unui tablou, rezolvarea unei ecuații grele, „rezolvarea unui task” etc.se face în singurătate. Și-ți ia tot timpul. Te copleșește și te sleiește. Pe când socializarea presupune și alți oameni. Pe care, găsește-i și împrietenește-te, dacă poți, ai unde și mai ai timp, lucrând… de acasă”, se întreabă Ion Novăcescu, care te invită să vii joi, 10 octombrie, de la ora 19, la „Berăria Culturală”, pentru a da sau a găsi răspunsul la această dilemă sau la cea care te preocupă pe tine.
„Berăria Culturală” este un proiect al Fundației Armonia realizat cu sprijinul Municipiul Cluj-Napoca, precum şi cu sprijinul Consiliul Judetean Cluj.
ECONOMIE
Prețurile la apartamentele din Cluj, „umflate” în lunile de vară, au scăzut cu aproape 15% în septembrie
După ce prețurile la apartamente au atins un nou record în luna august, în urma unei creșteri de 19,5% față de luna precedentă, piața imobiliară a suferit o corecție importantă de -14,49%, în septembrie 2024.
În luna septembrie 2024, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au înregistrat o corecție importantă de preț, după majorările din luna precedentă, înregistrând o scădere cu -14,49%, arată Indicele Blitz.
Preț mediu de 2.425 euro/mp, în septembrie 2024
Prețul pe metru pătrat al apartamentelor de vânzare din portofoliul Blitz s-a stabilizat astfel la medie de 2.425 euro/mp, fiind chiar mai scăzut decât în urmă cu 3 luni cu -0,49%.
Evoluția pieței imobiliare pe segmentul vânzărilor de apartamente în Cluj-Napoca a fost de-a dreptul spectaculoasă de-a lungul anului 2024. De la prețuri de sub 1.300 euro/mp, ca minime ale orașului, s-a ajuns la prețuri de peste 3.000 de euro/mp, în câteva cartiere centrale și ultracentrale.
Cele mai mari scăderi înregistrate în septembrie 2024
Scăderile de prețuri la proprietățile înregistrate în baza de date Blitz din Cluj-Napoca au fost substanțiale:
- Europa: O creștere impetuoasă de -33,69% la un preț mediu: €2.870 pe mp.
- Mănăștur: O scădere cu -22,71%, cu un preț mediu pe mp de €2.093
- Bună Ziua: O scădere masivă de prețuri de -19,63%, la o valoare medie de €2.453 pe mp.
- Florești: O scădere de peste -18,05%, ajungând la €1.462 pe mp.
- Apahida: Prețurile pe mp au scăzut cu -15,81%, atingând €1.337.
- Mărăști: scădere importantă cu -11,54%, ajungând la €2.660 pe mp.
- Iris: O scădere proporțională cu -8,28%, cu prețuri la o medie de €2.171 pe mp.
- Dâmbul Rotund: scădere cu -7,87%, cu prețuri la o medie €2.294 pe mp.
- Gheorgheni: O scădere modestă de preț de -4,91% și un preț mediu de €2.691 pe mp.
- Zorilor: O scădere de preț cu -0,8% și un preț mediu: €2.741 pe mp.
- Someșeni: O scădere minoră cu -0,54%, cu prețul mediu pe mp la €1.832.
- Plopilor: O creștere moderată cu +5,82% și un preț mediu: €3.273 pe mp.
- Semicentrală: O creștere importantă cu +9,37%, la un preț mediu de €2.894 pe mp.
- Baciu: O creștere cu +13,14%, iar prețul mediu pe mp a fost de €1.842
- Central: O creștere majoră de preț de +15,03% la un pret mediu: €3.199 pe mp.