Connect with us

EVENIMENT

Psiholog: Sedentarismul în pandemie, la cote catastrofale pentru sănătate. E cale sigură spre depresie

Publicat


Psihologul George Vescan, implicat de mulţi ani în activitatea sportivă din România, consideră că sedentarismul, care a atins cote ‘catastrofale pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre’, reprezintă o cale sigură spre depresie şi lipsă de chef de viaţă.

‘Sedentarismul accentuează comportamentul de evitare socială, lipsă de interes faţă de relaţii interumane de unde şi o aplatizare a exprimării emoţionale. Sedentarul devine o persoană rece, distantă afectiv, tristă şi obosită.

Din cauza lipsei de mişcare, sedentarul are tot felul de dureri, aparent fără nici un motiv, aşa că pare ipohondru. Sedentarismul face casă bună cu lenea minţii.

Corpul are o legătură inseparabilă cu mintea. Albert Einstein spunea ‘nu am încredere în gândirea omului care nu se mişcă în timp ce gândeşte’. De multe ori trebuie să ne activăm fizicul pentru a ne activa mintea, la fel ca atunci când trebuie să ne liniştim mintea pentru a ne relaxa corpul.

În perioada stării de urgenţă din această pandemie, în care a trebuit să ne reducem drastic acţiunile, a trebuit să ne reducem şi fluxul gândurilor, altfel ne-am fi agitat inutil sau am fi trăit în interior tot felul de scenarii generatoare de anxietate.

În teoria lui Maslow despre motivaţie şi personalitate, acesta prezintă o ierarhie a nevoilor umane, în care cea mai profundă este nevoia de autodepăşire. Avem un program puternic care ne împinge spre evoluţie, de aceea omul este fericit atunci când este martorul propriului său progres.

Când stagnăm o perioadă mai lungă apare sentimentul lipsei de sens, a inutilităţii şi atunci este uşor de înţeles de ce sedentarismul este o cale sigură spre depresie, insomnie şi lipsă de chef de viaţă’, a declarat Vescan pentru AGERPRES.

Trei sferturi dintre români nu practică niciun sport

El consideră că procentul de 63% al românilor care nu practică niciun fel de activitate fizică este o catastrofă şi face o comparaţie cu Norvegia, unde oamenii care nu practică un sport sunt priviţi ca nişte ciudaţi.

‘Acest procent de 63% dintre români care sunt sedentari sau au tendinţa spre sedentarism este o catastrofă pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre.

Este uimitor unde s-a ajuns! Înainte de ’89 erau foarte puţini elevi care să nu facă sport de performanţă la cluburile sportive, în echipa şcolii, iar restul erau prezenţi la orele de sport unde învăţau să alerge corect, exerciţii de gimnastică, jocuri sportive. În prezent te apucă râsul şi plânsul când vezi câte un elev alergând pe stradă, pentru că nu l-a învăţat nimeni să alerge.

Este clar că reducerea orelor de educaţie fizică din şcoli şi aproape inexistenţa sportului de masă pot fi cauza situaţiei prezente. Dar mai există şi alte cauze ce ţin de educaţie şi motivaţie. În clasele a doua, a patra, a şasea şi a opta se dau evaluările naţionale sub sloganul repetat ameninţător copiilor de către majoritatea părinţilor şi profesorilor: ‘este cel mai important examen din viaţa ta’, ‘de acest examen depinde întreaga ta carieră’, şi aşa mai departe.

Aşadar, motivaţia principală a majorităţii părinţilor este să înveţe copilul la şcoala, acasă şi apoi la meditaţii, în total 8-10 ore pe zi.

Aceste generaţii de copii nu au timp de joacă, de sport sau să fie fericiţi. Presiunea psihică dată de obligaţia de a învăţa pentru aceste evaluări atât de ‘importante’ îi face pe foarte mulţi elevi sa clacheze înaintea examenelor, să trăiască stări de anxietate care întăresc dorinţa de a le evita pe viitor, iar atunci când adolescentul sau tânărul student nu mai poate fi obligat să înveţe renunţă.

Cei mai fericiți elevi sunt în Norvegia

Pe când în Norvegia, în urma mai multor studii, se află cei mai fericiţi elevi de şcoală primară din Europa. Aceştia îşi petrec cea mai mare parte a timpului jucând jocuri educaţionale, făcând sport, învăţând despre structuri sociale, alfabetul, adunarea şi scăderea de bază.

Fiecare comună are o sală de sport, iar copiii care nu practică un sport sunt consideraţi ciudaţi. De aceea probabil că Norvegia este de ceva timp o putere a sportului mondial, aşa cum am fost noi odată. Studenţii norvegieni ajung să înveţe la facultate cu mintea deschisă, dornici să înveţe.

Probabil din aceste cauze Universitatea din Oslo este pe locul 58 în lume, iar Universitatea din Bucureşti, pe locul 145′, a mai spus psihologul.

Mișcare pentru steroizi

Vescan atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de sportul practicat fără a avea o cultură în acest sens sau sub efectul steroizilor: ‘Totuşi în ultimii ani am constatat cu bucurie şi admiraţie cum tot mai mulţi tineri educaţi au un stil de viaţă sănătos, au grijă la ce mănâncă, aleargă sau merg cu bicicleta în weekend.

Dar în aceeaşi măsură văd tineri care îşi iau modele din showbiz şi fac mişcare prin sălile de fitness doar cât să-şi facă efectul steroizii.

În lipsa unei culturi sportive, în lipsa spiritului sportiv în care mintea sănătoasă poate fi doar într-un corp sănătos, aceşti tineri rămân cu nişte trupuri disproporţionate care obosesc la cel mai mic efort. Şi în cazul acestora putem observa cum motivaţia conduce acţiunile şi rezultatul este un corp dizarmonios cu bicepşi mari şi picioare subţiri deoarece aceştia îşi doresc doar să pară că sunt puternici.

Dar această motivaţie nu poate rezista prea mult deoarece vara trece repede iar când hainele ascund bicepşii umflaţi ei îşi pierd interesul şi renunţă la sala de sport’.

Lipsa motivaţiilor le diminuează energia necesară

Întrebat ce se petrece în mintea umană când alege sedentarismul în ciuda faptului că persoana respectivă este conştientă de beneficiile aduse de activitatea fizică, psihologul a spus: ”Motivaţia îi pune pe oameni în mişcare, iar mişcarea este expresia energiei vitale, cu cât este manifestată la adevăratul lor potenţial cu atât evoluează mai mult.

Lipsa motivaţiilor le diminuează energia necesară. Cel mai des se întâmplă acest abandon de sine cu persoanele cărora le este suficient de bine şi nu îşi mai doresc nimic în mod special. Sunt într-o etapă călduţă şi cred că aşa va fi mereu sau poate sunt după o perioadă epuizantă şi încă întârzie cu refacerea în lipsa altor provocări. Dar în general oamenii sedentari nu au o motivaţie suficient de puternică’.

Sportul e benefic pentru copii

În ceea ce priveşte o schimbare a gândirii la nivel de mase privitor la activitatea fizică, Vescan, care este angajat al CS Dinamo, dar şi psiholog al loturilor naţionale de canotaj ale României, spune că primul pas care trebuie făcut este conştientizarea situaţiei actuale.

‘În primul rând trebuie conştientizată situaţia în care suntem şi a efectelor dezastruoase pe care sedentarismul generalizat al tinerelor generaţii îl poate avea în viitor.

Aşa că vă felicit pentru acest proiect de conştientizare publică a situaţiei în care suntem. Apoi părinţii să realizeze că sănătatea şi fericirea copiilor lor atunci când se joacă sau fac sport sunt mai importante decât a-i obliga să înveţe 10 ore pe zi.

Sistemul de învăţământ să redea importanţa cuvenită orelor de educaţie fizică. Iar la nivelul primăriilor sau al altor instituţii să se dezvolte bazele sportului de masă. Din păcate, până de curând nu toţi copiii aveau posibilitatea de a face sport la un club sportiv de performanţă, deoarece dacă era prea slab sau prea grăsuţ nu trecea de selecţie.

Sport de echipă

Dar de câţiva ani, CS Dinamo Bucureşti a oferit posibilitatea tuturor copiilor să facă sport în cadrul grupelor de iniţiere. Preşedintele clubului dinamovist, domnul Ionuţ Popa, a demonstrat până în prezent că susţine premisele sportului de masă cât şi oferirea condiţiilor de agrement pentru cei dornici de mişcare.

De curând s-a deschis un spaţiu în incinta Sălii Polivalente (Dinamo) pentru iubitorii tenisului de masă. Totodată, pe pista de atletism din incinta stadionului se poate alerga, se pot închiria terenuri de tenis care sunt acoperite iarna, bazine de înot.

Perioadă de restricții

Astfel CS Dinamo este o oază de sănătate pentru bucureşteni. Un alt motiv să fiu optimist în privinţa sportului de performanţă, cât şi pentru cel de masă, în viitorul apropiat, este faptul că pentru prima dată în componenţa consilierilor de la Primăria Capitalei sunt doi oameni de excepţie din lumea sportului, Elisabeta Lipă şi Anghel Iordănescu.

Aceste două mari glorii ale României au făcut performanţă mereu, cunosc foarte bine importanţa sportului pentru ca România să aibă tineri sănătoşi, puternici şi performanţi’, a mai spus George Vescan.

Psihologul consideră că în perioada pandemiei, stresul la care sunt supuşi oamenii şi sedentarismul nu fac nimic altceva decât să-i ‘otrăvească’ pe interior cu toxine psihice.

‘Trecem printr-o perioadă plină de restricţii impuse şi autoimpuse, deoarece trăim în nesiguranţa dată de foarte multe necunoscute. Aspectele necunoscute legate de acest virus capricios face ca oamenii să-şi imagineze tot felul de scenarii care îi afectează la nivel emoţional.

Mișcarea, cadou pentru corp

La televizor ştirile arată oameni intubaţi prin secţiile de ATI, apoi telespectatorii se întreabă ‘oare cum o fi dacă aş ajunge în situaţia asta’, moment în care se declanşează întreg mecanismul stresului care îi otrăveşte pe interior cu toxine psihice. Apoi sedentarismul face ca limfa să se mişte foarte încet, toxinele de tot felul să nu fie eliminate, poluând lichidul interstiţial în care plutesc celulele.

Aşa cum pe oameni îi afectează un mediu poluat, tot aşa sunt afectate şi celulele într-un lichid interstiţial murdar. ‘Pompele’ care pun limfa în mişcare sunt muşchii prin contracţiile şi relaxările repetate. Aşadar, mişcarea fizică este soluţia pentru a avea un organism curat pe interior, cu condiţia ca în timpul plimbărilor sau ale alergatului prin parc să lăsăm în pace gândurile îngrijorătoare şi să acordăm atenţie corpului.

În timpul mişcării este uşor să ne observăm respiraţia, apoi să ne simţim corpul, muşchii care lucrează pentru ca apoi să observăm lucruri frumoase din exteriorul nostru şi apoi iar să ne întoarcem cu atenţia în corp.

Cel mai mare cadou pe care îl putem face corpului nostru este să-i acordăm atenţie şi mişcare, iar el ne va răsplăti cu mai multă vitalitate, bucurie şi un sistem imunitar puternic’, a mai spus George Vescan.

România, locul 2 în UE privind sedentarismnul

În România, absenţa activităţii fizice în rândul populaţiei este una dintre cauzele mortalităţii crescute în rândul pacienţilor cu COVID-19, susţine medicul şi conferenţiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi.

Conform celui mai recent Eurobarometru, efectuat de Comisia Europeană în 2018, România se află pe locul 2 în ceea ce priveşte sedentarismul. Potrivit datelor, mai mult de 63% dintre români nu practică niciodată nicio formă de activitate fizică.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD. Printre ei mulți copii

Publicat

De

Maratonul Resuscitării la Cluj

Zeci de clujeni au fost interesați să învețe să salveze o viață chiar de la cei care fac asta aproape în fiecare zi.

Maratonul Resuscitării de la Cluj a atras și foarte mulți copii, curioși să facă manevrele direct pe manechine.

Zeci de clujeni au învățat manevre de resuscitare de la medicii și paramedicii SMURD

O nouă ediție de succes a Maratonului Resuscitării a avut loc, sâmbătă, la Cluj. Răbdarea cu care medici și paramedici clujeni au explicat manevrele de resuscitare pe înțelesul tuturor i-a atras pe clujenii sau turiștii.

Acțiunea a avut loc în zona de foodcourt a centrului comercial din comuna Florești, între orele 10:00-20:00.

Au fost și mulți părinți cu copii, iar aceștia din urmă au învățat, pe manechine, ce trebuie să facă ca să poată să salveze o viață.

Medicii și paramedicii SMURD Cluj oferă deja, de mult, lecții gratuite de prim ajutor. Tehnicile de resuscitare exersate pe manechine speciale sunt valoroase, mai ales că, arată medicii clujeni, 4 din 5 stopuri cardio-respiratorii au loc acasă.

Nu mai puțin de 50 de medici, paramedici, voluntari SMURD și pompieri, au oferi lecții de prim ajutor, inclusiv în limbile maghiară, engleză și germană.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Publicat

patriciu pop

Patriciu Pop, invitatul lui Marius Aciu la podcast-ul „Clujăreala”, este un compozitor, instrumentist și vocalist clujean, și producător muzical pe deasupra. Într-un cuvânt, muzician. A colaborat cu mulți soliști și trupe, din Cluj și de aiurea. A cântat cu „Fragil”, „Kappa”, „Verde”, „Desperado” și alte formații. Stilul abordat? Lounge, groove, electric, funk, pop, rock, ambiental și niciodată manele.

„Mi-aș dori să fiu muzician. Mi-am dorit toată viața să fiu muzician și e un proces continuu de a deveni muzician, până la urmă. Ceea ce facem ca să devenim muziceni e să cântăm, să compunem, să cântăm la instrument, să producem, să facem tot felul de chestii de genul ăsta și nu neapărat pentru că alegem noi, ci pentru că muzica ne alege pe noi și ne împinge înainte.

patriciu pop

VIDEO. Muzicianul Patriciu Pop, la Clujăreală: Mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare, de PRODUCȚIE muzicală

Am început la șase ani la Liceul de Artă, la secția de pian, unde am avut parte de un profesor extraordinar care m-a influențat profund, Bogdan Georgescu, care ulterior a predat chiar și la Sorbona, el fugind din țară pe vremea lui Ceaușescu. Era un pianist desăvârșit și, bineînțeles, după cum știm, în perioada aia nu te prea lăsa să mergi să concertezi nicăieri. El era chemat la Viena, la Munchen, la Frankfurt, la Paris să concerteze și nu îl lăsau domnii. Dar uite că până la urmă l-au scăpat și dus a fost.

Ai mei și-ar fi dorit foarte tare să continui cu conservatorul, dar din cauze mai mult fizice, și anume faptul că nu îmi creștea mâna suficient de tare ca să abordez anumite note… Asta nu știam, trebuie să ai degete lungi. De la un anumit nivel încolo deja trebuie să ai o întindere destul de mare.

Singura mea variantă ar fi fost să devin profesor de muzică, ceea ce n-am vrut niciodată. Și am ales să mă duc să încerc, pentru că a început era calculatoarelor, să mă duc să încerc să fac un pic de informatică, să văd cum ar fi să intru în domeniul ăsta cu muzică cu tot. Muzică electronică. Muzică electronică, nu ceea ce înseamnă ea astăzi și ceea ce lumea știe despre muzică electronică, ci cea dinainte, gen Vangelis, Kraftwerk, Jean Michel Jarre, Tangerine Dream…

patriciu pop

„Cred că orchestrasem undeva peste 70-80 de albume”

Întâmplarea a făcut să nu pot intra la informatică, pentru că nu eram suficient de pregătit cu matematica, eu fiind de formație muzician, dar am avut mare noroc să întâlnesc un tip, un american, care a fost profesor la Berkeley, Terry îl chema, care a avut bunăvoința să-mi aducă un Atari și un soft de programare. Ăsta a fost începutul. Am început încet să învăț, să mă învețe, să-mi dea cărți, să citesc cursurile lor.

Și ăsta a fost începutul meu ca producător. După aia foarte multe vreme am mers și m-am perfecționat în direcția asta și am muncit mult ca producător. La un moment dat, ținusem așa o evidență, cred că orchestrasem undeva peste 70 de albume, 80 de albume. Era începutul industriei muzicale atunci, prin 92-93. Toată lumea voia să cânte. Chiar cântau, unii dintre ei, era așa, o mișcare destul de mare. Și bineînțeles aveau nevoie de niște orchestrații, de niște  înregistrări și atunci cumva cu asta m-am ocupat foarte mulți ani de zile și m-am specializat în direcția asta.

De cântat știu cânta la clape, la pian, sintetizatoare, chitară, bass, bat un pic și la tobe… La instrumente de suflat nu, numai de răsuflat. Am cântat și la corn o perioadă, dar nu mai știu. Flocea m-a botezat celebrul cuplu Ovidiu Buhățel și Sandy Deac. Asta pentru că pe vremea aia aveam pleată. Acum… na, s-a dus…

„Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate”

Eu am avut noroc de o istorie foarte romanțată printre muzicienii din Cluj. În sensul că am avut noroc să cunosc devreme mulți muzicieni din Cluj. Oameni care, cum ziceam, Buhățel, Sandy Deac, Iuliu Merca, Dumnezeu să-l odihnească, Jimmy Laco, Laci Kovacs, oameni cu care am crescut și care aveau o altă experiență decât mine. Dar asta pe mine m-a ajutat. Performanța mea muzicală învățată în școală m-a ajutat să mă leg de ei și să cresc în direcția asta de muzică pop și rock.

Întotdeauna am fost genul care mi-a plăcut să stau în spate, să fac partea de organizare muzicală, de producție muzicală, de chestii de genul ăsta. Și cred că acum, la bătrânețe, mi-am dat seama că rău am făcut, pentru că toată lumea zice, băi, dar tu cânti senzațional. De ce n-ai cântat tu? Păi zic, să fie vocalistul în față. Eu eram cu clapele, știi, deja se formase o barieră între mine și public. După care, cu timpul, am zis, stai mă, dar Elton John cântă la pian. Și am zis, de ce nu? Hai să mai încerc, să mai văd. Da, și adevărul e că eu am crescut foarte mult împreună cu oamenii ăștia și datorită lor”, a spus Patriciu Pop la Clujăreală.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Revine iarna la Cluj. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, vânt puternic, ninsori și viscol la munte

Publicat

De

Se întoarce iarna la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de vreme rea valabilă și pentru județul Cluj.

Până joi, 20 martie, vom avea parte de o răcire accentuată a vremii și sunt așteptate ploi și ninsori.

Revine iarna la Cluj

Potrivit ANM, începând de duminică, 16 martie, ora 10.00, și pănă joi, 20 martie, ora 10.00 se vor semnala precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale
vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol.

Astfel, în cea mai mare parte a țării, până marți seara, vor fi precipitații care vor acumula local cantități de apă de 10 – 20 de litri pe metru pătrat și izolat de 25 – 35 de litri pe metru pătrat.

Ploi, lapoviță și ninsoare

Vremea se va răci semnificativ, iar ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, la început la munte, apoi și în zonele mai joase de relief.

Potrivit meteorologilor, se va depune strat de zăpadă în noaptea de duminică spre luni în nordul Carpaților Orientali, pe parcursul zilei de luni în toate zonele montane (10 – 15 centimetri), iar în noaptea de luni spre marți și marți în Oltenia, nord-vestul Munteniei, sudul și estul Transilvaniei (în general de 4 – 8 centimetri).

În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40- 50 de kilometri pe oră. Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative, iar în depresiunile din estul Transilvaniei va fi ger. Se va produce brumă și local îngheț la sol.

Cod Galben de viscol la munte

De asemenea, ANM a emis un cod galben de intensificări ale vântului și viscol la altutudini mari, care intră în vigoare începând de luni, 17 martie, ora 10.00 și va fi valabil pănă marți, 18 martie, ora 10.00.

Zone afectate sunt Banat, Crișana, Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, sudul și vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei. La munte vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 70 de kilometri pe oră. La altitudini mari, în general de peste 1.700 de metri, rafalele vor fi de 75 – 90 de kilometri pe oră și va fi viscol.

Citește mai departe

EDUCATIE

”Vara la Hoia”. Concept unic de tabără etnografică la Cluj, pentru copiii cu vârste între 4 și 14 ani. Cât costă

Publicat

De

Tabără pentru copii în Parcul Etnografic Hoia

În această vară, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va deveni locul unui concept unic de tabără etnografică dedicată copiilor cu vârste între 4 și 14 ani.

Tabăra „Vara la Hoia” va oferi o experiență educativă și recreativă de neuitat, îmbinând tradițiile și meșteșugurile românești cu activități interactive în aer liber.

Ateliere de pictură, modelaj, dansuri sau împletit brățări

După o pauză de mai bine de cinci ani, Muzeul Etnografic al Transilvaniei reia seria taberelor de zi, dar cu un concept mai complex și diversificat. Activitățile din cadrul taberei, arată reprezentanții muzeului, vor include ateliere de meșteșuguri tradiționale, dansuri populare, pictură pe sticlă, modelaj în lut și împletit brățări, toate desfășurate într-un cadru autentic de sat românesc.

„Putem spune că este vorba despre aventură în aer liber”, afirmă Daniela Toader, formator în cadrul taberei. „Deși activitățile se vor desfășura în aer liber, avem și un spațiu de adăpost în caz de vreme nefavorabilă”, a adăugat aceasta.

Programul taberei și detalii de înscriere

Tabăra se va desfășura pe o perioadă de opt săptămâni, între 30 iunie și 29 august, și va fi organizată pe grupe săptămânale, cu activități adaptate vârstei participanților. Copiii vor petrece timp împreună între 8:30 și 16:30, de luni până vineri, într-un mediu securizat și sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Etnografic.

Costul participării pentru o săptămână este de 820 de lei, iar aceasta include accesul la ateliere, masa de prânz și două gustări zilnice. Înscrierile sunt deschise până pe 1 iunie 2025. Detalii suplimentare și înscrierea pot fi realizate prin telefon, la numărul 0742796977.

O oportunitate unică pentru copii și părinți

Tabăra „Vara la Hoia” reprezintă o oportunitate rară pentru copii de a învăța și explora tradițiile și meșteșugurile românești într-un mod interactiv și amuzant, dar și o ocazie pentru părinți de a oferi celor mici o vacanță educativă și plină de activități constructive.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate