Connect with us

EVENIMENT

PSD Cluj: Planul de țară al lui Marcel Ciolacu este benefic pentru România și pentru Cluj, poate schimba țara în bine

Publicat


PSD

Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare susțin că planul de țară al președintelui partidului, Marcel Ciolacu, candidatul social-democraților la prezidențiale, este benefic pentru România și pentru Cluj și poate schimba țara în bine, având mai multe componente precum infrastructura, agricultura, antreprenorii și încurajarea producției interne.

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, cel care deschide lista de candidați pentru Senat, a declarat, marți, că, prin planul lui Ciolacu, România este unită prin autostrăzi, fondurile aferente proiectelor de infrastructură ridicându-se doar în acest an la 20 de miliarde de lei.

Cordoș: România, unită prin autostrăzi

”Prin acest proiect de țară, în ceea ce privește infrastructura, unim România prin autostrăzi. Pentru a reindustrializa România și a o lega prin autostrăzi pentru a o dezvolta, avem nevoie de o rețea eficientă de transport rutier sau feroviar.

Fondurile alocate pentru infrastructură sunt de 20 de miliarde de lei în acest an.

În planul de țară pentru următorii 5 ani se prevede conectarea tuturor regiunilor României, acesta fiind un obiectiv prioritar”, a spus Cordoș.

În ceea ce privește Clujul, acesta a menționat că locuitorii sunt îngrijorați de timpul petrecut în trafic și de lipsa infrastructurii de transport, susținând că planul lui Marcel Ciolacu este ”benefic pentru România și pentru Cluj și poate schimba țara în bine”.

Marinca: Măsuri pentru românii care se întorc acasă

Adina Marinca, locul 2 la Senat, a declarat la rândul său că, pentru prima dată de la aderarea la UE, se constată că sunt mai mulți români care se întorc acasă decât cei aleg să părăsească țara, unele dintre motive fiind creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare, astfel că mulți din diaspora vor să își deschidă afaceri.

”În proiectul lui Marcel Ciolacu sunt și măsuri pentru românii care doresc să se întoarcă acasă, printre care scutirea de la plata unor impozite pentru cei care se hotărăsc să investească în România banii obținuți în străinătate. (…)

În județul Cluj sunt zone cu excedent de forță de muncă, ceea ce este un avantaj.

De asemenea, în planul național există și o intenție de a ține oamenii acasă, președintele Ciolacu gândind măsuri ca tinerii de până la 26 de ani să fie sunt scutiți de impozite.

Președintele Ciolacu și PSD au gândit și un proiect pentru studenții care aleg să deschidă afaceri”, a precizat Marinca.

Lăpușan: Fără producție românească, viitorul nu sună bine

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, ocupantului locului 2 la Camera Deputaților, a declarat la rândul său că, prin ceea ce a făcut Marcel Ciolacu în calitate de prim-ministru, a demonstrat că este un bun administrator și că își iubește țara.

”Este implicat să facă ceea ce ne dorim cu toții, să aducem stabilitate, să ne respectăm principiile social-democrației, de a fi alături de cetățean și de cei mulți.

În zona de cultură și educație civică, de conștiință pe care ar trebui să o aibă românii, avem anumite deficiențe. Ar trebui să arătăm clar ce fac alții. Unii au acea mândrie locală care la noi nu iese în evidență. Discutam cu oamenii despre mândria de a fi clujean și cred că putem obține rezultate și din acest aspect și anume faptul că aparții de o comunitate care are o anumită cultură, care prosperă, ceea ce ar trebui să ne facă să avem emoții creative.

Dacă relevanța noastră la nivel european nu va crește, șansa noastră la dezvoltare nu va fi mare.

Prioritar în proiectul lui Marcel Ciolacu este faptul că trebuie să trecem de la economia de consum la cea de producție. Este necesar să facem acest lucru. Fără producție nu e bine.

De asemenea, trebuie să ne recucerim piața internă, fiind obligatoriu să trecem de la consum la producție și să înțelegem că a cumpăra produse românești înseamnă salvarea locurilor de muncă.

Pe lângă recâștigarea pieței interne trebuie să ne gândim și la recâștigarea celor externe, pe care le-am avut, cum sunt cele din Orientul Mijlociu și Africa.

Un proiect al candidatului PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, bine aplicat ar aduce prosperitate.

Fără producție românească, viitorul nu sună bine”, a conchis Remus Lăpușan.

Susținerea micii producții

Vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu, candidat pe locul 3 la Camera Deputaților, a spus că își propune, dacă va fi ales în Parlament, continuarea a ceea ce a început la ANSVSA, și anume un concept unic de susținere a micii producții românești de origine animală sau non-animală, prin simplificarea legislației.

”Prin programul pe care și-l propune Marcel Ciolacu, zona de agricultură și procesare a produselor alimentare este o prioritate. De asemenea, prevede susținerea sectoarelor din domeniul agriculturii unde suntem deficitari, cum este carnea de porc, sau în cele unde putem exporta”, a explicat Oleleu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cum poate deveni Clujul neutru climatic? Emil Boc propune un fond pentru proiecte verzi și o platformă locală de bune practici

Publicat

De

Boc climatic

În cadrul unei dezbateri publice privind neutralitatea climatică, primarul Emil Boc a discutat atât despre direcțiile urmate de administrația locală pentru reducerea poluării, cât și despre rolul mediului privat în crearea unei industrii mai prietenoase cu mediu înconjurător.

Emil Boc a fost invitat, marți seară, să ia cuvântul în cadrul dezbaterii publice cu tema „Mediul privat și neutralitatea climatică la Cluj-Napoca”, organizată de CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca.

„Cetățeanul trebuie să vadă beneficiile în buzunar”

Cu acest prilej, edilul a subliniat nevoia de a transforma politicile de reducere a emisiilor de carbon în beneficii palpabile pentru cetățeni, ca de exemplu facturi mai mici pentru energie, transport în comun rapid și nepoluant și slujbe mai bine plătite.

„Mulți mă întreabă, am fost oprit și pe stradă, de ce tot vorbesc de schimbări climatice. Pe bună dreptate, dacă nu traducem toate aceste expresii sofisticate în lucruri concrete pentru cetățean. Cetățeanul trebuie să vadă beneficiile în buzunar, într-o factură mai redusă la energie, pentru că dacă noi practicăm politicile verzi de reabilitare a clădirilor asta înseamnă cel puțin 30-40% mai puțin de plătit pentru cetățean.

Cetățenii trebuie să vadă un transport public nepoluant cu care să ajungă mai repede decât cu mașina dintr-un colț în altul al orașului, la fel cu trenul metropolitan, cu metroul. Atunci, și noi ne-am realizat obiectivul de decarbonizare, și cetățeanul a văzut un beneficiu în timp real.

Dacă cetățeanul vede că această decarbonizare aduce slujbe mai bine plătite va înțelege că decarbonizarea este un lucru bun. Dacă va vedea că decarbonizarea va duce la scăderea prețului la energie, cetățeanul va spune, la fel, că decarbonizarea este un lucru bun”, a arătat primarul Clujului.

„Suntem parte a problemei, acum cu toții trebuie să fim parte a soluției”

Potrivit lui Emil Boc, oamenii sunt parte a problemei, prin exploatarea excesiv a resurselor planetei pentru propriul confort, iar acum a venit momentul ca toți oamenii să fie parte din soluție.

„Noi, oamenii, suntem parte a problemei. Industrie, guvernanți, cetățeni, toți am creat aceste lucruri. Guvernanții, ca să creeze condiții mai bune pentru oameni și să fie votați, oamenii ca să trăiască mai bine, industria ca să câștige mai bine. Toți am fost parte a acestui cerc vicios, acum cu toții trebuie să fim parte a soluției. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să facem mai puțin, să trăim mai prost.

Trebuie să facem, din punctul meu de vedere, mai mult, dar cu un impact mai mic pentru mediu. Cu siguranță, acest lucru poate fi realizat. Soarele ne oferă de 5.000 de ori mai multă energie decât are nevoie să consume tot Pământul, nu putem să absorbim câtă energie ne dă soarele”, a mai declarat edilul.

Propuneri pentru atingerea neutralității climatice la Cluj prin implicarea mediului privat

În ceea ce privește colaborarea dintre administrația publică și mediul privat clujean în direcția reducerii poluării și a implementării politicilor verzi, primarul Emil Boc a enumerat o serie de inițiative propuse pentru a crea o dezvoltare durabilă și sustenabilă a municipiului Cluj-Napoca.

Printre acestea se numără constituirea unui „fond de neutralitate climatică”, prin care orice donație venită din mediul de afaceri să fie dublată de administrația locală și folosită pentru implementarea unor politice publice verzi.

„Vă propun să construim un fond de neutralitate climatică. Veniți cu un leu și noi, autoritatea locală, mai punem un leu și construim un fond, pe care apoi împreună vom decide cum să îi cheltuim. Asta pe lângă resursele pe care le atragem separat pe diverse componente.

În al doilea rând, vă rog să discutați cu fiecare firmă din Cluj-Napoca despre ceea ce se numește limbajul european hardprint, despre schimbarea mentalităților. Noi, ca cetățeni individuali, ne putem schimba stilul de viață, prin care să poluăm mai puțin, de la reciclare și colectare selectivă, la eliminarea risipei alimentare, la ce cumpărăm, produse de pe piața locală, la modul cum ne deplasăm și la locul de muncă ce facem, ce fel de clădiri construim.

Reducere a taxelor pentru clădirile verzi

Vom continua politica noastră a clădirilor verzi, politică pe care o avem deja din 2012, și anume reducerea cu 50% a impozitului pentru clădirile verzi care se construiesc în Cluj-Napoca și a dat roade.

Vom veni cu o politică pentru încurajarea acoperișurilor și pereților verzi, reduceri de taxe și impozite pentru cei care construiesc aceste lucruri. Vom construi primul acoperiș verde pe parkingul de la Primărie să arătăm că se poate. Vom veni cu un set de politici publice pe linia aceasta, în care să încurajăm tot ceea ce înseamnă dimensiunea verde. (…)

Voi propune constituirea unei platforme locale de bune practice ale mediului privat pentru susținerea neutralității climatice.

Dacă o firmă are în plan de a construi un acoperiș verde, îi vom arăta beneficiile, alții care poate oferă niște beneficii angajaților care nu vin cu mașina la serviciu, toate aceste bune practici le vom publica pe o platformă a primăriei unde pot fi văzute de întreaga Europă și de întreaga lume. Apoi, vom crea și o competiție în care vom premia mediul privat cu cele mai reușit inițiative pe care le va avea”, a mai propus edilul Boc.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Clujul are un laborator unic în România, primul specializat în Geochimia gazelor. Poate detecta hidrogenul natural

Publicat

De

hidrogenul

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a inaugurat, marți, laboratorul ENGAGE (ENvironmental GAs GEochemistry), unic în România și primul specializat în Geochimia gazelor, unde se studiază principalele gaze cu efect de seră, responsabile pentru amplificarea modificărilor climatice și gaze ce constituie surse de energie, cum ar fi hidrogenul.

Prof. dr. Călin Baciu, de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, a declarat că laboratorul deține capacități de analiză a gazelor naturale, incluzând aici hidrocarburi gazoase (metan, etan, propan, butan), dioxid de carbon, hidrogen, azot, heliu, oxigen, hidrogen, sulfurat, ce provin din sisteme naturale sau din activitatea umană.

”Deși România are o tradiție în extracția de hidrocarburi, petrol și gaze, deși reprezintă un laborator natural pentru studiul emisiilor de gaze, totuși în țară, până acum, nu aveam un laborator complet echipat pentru studiul acestor gaze.

De aceea a apărut inițiativa de a înființa acest laborator la Facultatea de Mediu a UBB, ENGAGE, de Geochimia gazelor, care este unic la nivel național.

Ne propunem să studiem gaze cu efect energetic – metan, gaze naturale, dar și gaze care au o utilizare tehnică – heliu, sau gaze precum hidrogenul, adică să identificăm surse de hidrogen natural care pot fi captate și folosite pentru tranziția energetică.

De asemenea, aceste gaze au importanță pentru prevenirea accidentelor și dezastrelor”, a explicat Baciu.

Probe analizate în teren

Acesta a precizat că noul laborator are posibilitatea de a analiza probe pe loc, dar foarte multe dintre echipamente sunt portabile, astfel că pot fi folosite în teren pentru diverse examinări.

”O prioritate pentru noi este identificarea zonelor care ar putea să genereze hidrogen natural care se găsește în scoarța terestră, la fel ca gazele naturale, și de unde putem să-l extragem în scopuri energetice sau industriale.

De asemenea, heliul, care este un gaz tehnic și care nu poate fi produs artificial. România are potențial pentru ambele tipuri de gaze. Apoi ar fi vorba despre hidrocarburile clasice – metan, petrol, folosite în mod tradițional pentru producerea de energie”, a mai explicat Călin Baciu.

Echipamente ultramoderne

Potrivit acestuia, laboratorul are instrumente, echipamente și aparatură  performante, de ultimă generație, capabile să detecteze și să măsoare concentrația gazelor în aer, sol, roci, ape de suprafață și subterane, cum ar fi un cromatograf de gaze care are posbilitatea de a studia atât gazele combustibile cât și pe cele necombustibile, hidrogen, heliu, azot, oxigen, dioxid de carbon.

De asemenea, laboratorul este dotat cu un analizor izotopic, care poate măsura conținutul izotopic al gazelor ceea ce permite precizarea sursei de proveniență a lor, dar și cu aparate portabile care se folosec la identificarea, în teren a emisiilor de gaze, cu mare precizie.

”Avem o echipă de 15 persoane, majoritatea fiind tineri cercetători. Laboratorul este condus de dr. Giuseppe Etiope din Italia”, a menționat  Baciu.

Finanțarea noului laborator s-a făcut prin PNRR, suma alocată acestui proiect fiind de un milion de euro.

hidrogenul

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Abonamentele CTP Cluj-Napoca pentru studenți, mai ieftine de la 1 noiembrie. Acestea nu vor mai trebui decontate lunar

Publicat

De

Începând cu 1 noiembrie, prețul abonamentelor la transportul în comun pentru studenții din Cluj-Napoca va fi redus de la 95 la 55 de lei. Se simplifică și procedura de obținere a gratuităților. 

Primarul Emil Boc a anunțat că prețul abonamentului lunar pentru studenți va scădea de la 95 de lei la 55 de lei, o măsură menită să sprijine atât studenții, cât și universitățile.

„Începând cu data de 1 noiembrie, scade valoarea abonamentului pentru studenți de la 95 de lei, cât este astăzi, la 55 de lei. Această decizie pe care v-o propunem are menirea să ajute studenții, dar și universitățile, în egală măsură. Să sprijine studenții prin a face și mai accesibil abonamentul pentru mijloacele de transport în comun.

Știm faptul că studenții ajung să aducă circa 20.000 de mașini în fiecare an în Cluj. Avem nevoie de mai puțină poluare și de mai puține mașini. Pentru asta, încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun inclusiv prin această modalitate atractivă a prețului la un abonament”, a declarat edilul, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de marți.

Abonamentele nu vor mai trebui decontate lunar

Totdată, noua schemă va simplifica procesul pentru studenți, eliminând necesitatea decontării lunare a abonamentelor la universități.

„Am observat faptul că au existat dificultăți în relația dintre universități și studenți, pentru că odată cu majorarea procentului pe care universitățile trebuie să îl suporte de la 50% la 90% și au fost unele dificultăți financiare. (…) Universitățile clujene care vor încheia parteneriate cu Compania de Transport Public vor oferi un ajutor uriaș studenților.

Astăzi, studentul trebuie să meargă să își cumpere abonamentul cu 95 de lei, să meargă la universitate să îi deconteze banii, universitatea cere 10% cât e contribuția noastră, a consiliului local și studentul trebuie să facă asta în fiecare lună. Stat la coadă, nervi, timp pierdut. De ce? Dacă se va încheia o convenție, pentru că noi am redus acest preț la o sumă care este extrem de accesibilă, studentul va trebui doar să își încarce cele 120 de călătorii pe card și nu mai trebuie să meargă nicăieri, pentru că totul se rezolvă între Compania de Transport Public, universitate și primărie. Ei sunt actorii care intervin și studentul nu mai trebuie să facă această corvoadă pe care o face astăzi”, a mai explicat primarul Emil Boc.

Decizia vine ca răspuns la dificultățile întâmpinate de universități în acoperirea costurilor abonamentelor, generate de majorarea procentului de subvenție pe care trebuie să-l suporte.

Citește mai departe

EVENIMENT

OPINIE.Valentin Naumescu: Războiul din Ucraina se va opri în 2025 dar conflictul Rusia-Vest nu se va încheia în timpul lui Putin

Publicat

Valentin Naumescu portofoliul

Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB, este de părere că luptele din Ucraina vor înceta anul viitor, prin semnarea unui armistițiu. În contextul în care 2025 va fi anul negocierilor politice pe teme sensibile, universitarul clujean se întreabă cine și cum va reprezenta țara noastră în aceste momente de mare importanță.

„De multe ori am spus, până acum, că vremea compromisului în acest război încă nu a venit. Și nu venise. Fiecare parte voia să își joace cartea și să facă tot posibilul pentru o victorie totală. Pentru prima dată în ultimii aproape trei ani, voi spune de data aceasta că, cel mai probabil, se apropie vremea compromisului iar războiul se va opri în cursul anului viitor.

Până la sfârșitul lui 2025 vom vedea încetarea luptelor

Până la sfârșitul lui 2025 vom vedea încetarea luptelor și semnarea unui document de armistițiu, care să anunțe sfârșitul (poate doar temporar, în ceea ce a rămas din acest deceniu, asta nu vom ști la momentul semnării) războiului ruso-ucrainean.

Așa cum explicăm însă studenților noștri de la Relații Internaționale, armistițiul este una, și tratatul de pace cu totul altceva. Primul marchează „doar sfârșitul războiului”, în timp ce al doilea anunță „sfârșitul conflictului” și normalizarea relațiilor dintre două state. Un tratat de pace Ucraina-Rusia este departe și nu intră în discuție pe termen scurt și mediu. Sarcina va fi transferată cel mai probabil generației viitoare de ruși și ucraineni.

Armistițiu nu înseamnă pace, ci doar oprirea războiului

O sumă de indicii și factori militari, politici, economici și sociali, despre care vom discuta în cuprinsul articolului, ne conduc la ideea că bătăliile de pe frontul ucrainean nu vor mai dura mult iar presiunile pentru aceptarea unui armistițiu vor crește puternic în lunile următoare. Se va ajunge în 2025 în acel punct în care ambele părți combatante, sever afectate de război, pe multiple planuri, vor dori încheierea confruntării militare.

Regimul Putin se va încheia înainte de 2030. Și se va încheia brusc

Armistițiu nu înseamnă, spuneam, pace, ci doar oprirea războiului. Conflictul Rusia-Occident va continua în anii rămași ai dictaturii lui Putin, până la destrămarea totală a distopiei imperiale rusești și risipirea delirului putinist. Generalii și serviciile germane de informații repetă periodic scenariul unui război Rusia-NATO, în jurul anului 2030. Eu însă îmi rezerv dreptul să afirm că regimul Putin se va încheia înainte de sfârșitul actualului mandat prezidențial din Rusia, deci înainte de 2030. Și se va încheia brusc.

Discursul Casei Albe se va nuanța începând din 20 ianuarie 2025

Mă grăbesc să precizez că predicția de mai sus, anume că în 2025 se va opri războiul printr-un compromis (armistițiu), nu va fi influențată în mod esențial de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. Indiferent dacă va câștiga Trump sau Harris, discursul Casei Albe se va nuanța începând din 20 ianuarie 2025 iar viziunea americană, urmată la scurtă vreme de cea europeană, va fi de găsire a unei soluții politice pentru a pune capăt luptelor. Va conta însă dacă la Casa Albă va fi Donald Trump sau Kamala Harris, în special în ceea ce privește sprijinul pentru ca Ucraina să obțină un compromis cât mai bun posibil (sau cât mai puțin rău posibil).

Vom avea cu cine să ne prezentăm demn, credibil și inteligent în Europa și în lume?

Dacă 2024 este anul alegerilor cruciale, 2025 va fi anul negocierilor politice complicate, de mare importanță, pe teme sensibile – armistițiul din Ucraina, relația transatlantică și NATO, migrația și politicile UE (inclusiv Pactul European al Migrației și Pachetul Verde), armistițiul dintre Israel și Palestina post-Hamas etc. Ne-am bucura ca România, deși mică în aceste mari și complicate ecuații de putere regionale și globale, să nu fie totuși condusă într-o perioadă atât de importantă de lideri submediocri din punct de vedere intelectual și politic, fără substanță și fără viziune, care nu înțeleg mai nimic din ce se întâmplă în lume, rostogolind platitudini și populisme ieftine, fără relevanță, și făcând doar „bandwagoning” oportunist.

Avem indicii că în 2025 se vor negocia teme internaționale mari și mă întreb cine va discuta, de exemplu, locul și rolul nostru în această regiune, fie că vorbim de UE, de NATO, de relația cu SUA, de legăturile și proiectele cu vecinii (în special cu Republica Moldova și Ucraina), de pregătirea României pentru posibilitatea unui război major Rusia-Vest peste câțiva ani, de reconfigurarea ordinii europene de securitate, de începutul reconstrucției Ucrainei. Va rata România mega-anul politico-diplomatic 2025 sau îl va fructifica? Vom avea cu cine să ne prezentăm demn, credibil și inteligent în Europa și în lume?

Puteți citi continuarea pe centrulpolitic.ro.

Valentin Naumescu este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax