EVENIMENT
Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele

Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează joi, 28 februarie, un protest în sistemul sanitar clujean. Medici, asistenți medicali, personal auxiliar și TESA se vor aduna în curțile spitalelor din județ.
Protestul va avea loc între orele 12.00 și 12.30, în timpul pauzei de masă, fără ca activitatea unităților sanitare să fie întreruptă.
Angajații sunt nemulțumiți de banii pe care îi primesc și spun că sporurile au rămas la nivelul anului 2018, iar majorarea salariilor din acest an nu va acoperi nici măcar rata inflației
Protest în sistemul sanitar clujean. Sute de medici, asistenți medicali și alți angajați vor picheta joi spitalele
Potrivit prim-vicepreședintelui Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj, Anca Ciora, proteste de mai mare anvergură vor avea loc la Spitalul Județean de Urgență, din Cluj-Napoca, la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca și la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.
„Angajații vor ieși în curți să protesteze în aproape toate unitățile sanitare din Cluj. Vor fi medici, asistenți medicali și personal auxiliar și TESA pentru că problemele sunt generale. Medicii primesc bani pe gărzi raportate la salariul din anul 2018. Asistenții medicali și personalul auxiliar la fel, primesc sporuri raportate tot la salariile din 2018.
De altfel, creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației”, a declarat pentru Cluj24.ro Anca Ciora.
Spitalele vor rămâne fără angajați
Revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”, care la Cluj are peste 4.000 de membri, sunt respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, o creștere a veniturilor salariale reale și distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc.
„La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.
Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a precizat Anca Ciora.
Acesta spune că un medic primește 600 de lei pentru o gardă, bani pe care poate să îi facpă într-o oră la un spital sau la o clinică privată.
Angajații din spitale amenință cu greva generală
Protestele angajaților din spitale au început la 1 februarie, din cauza că oferta Guvernului, în urma negocierilor, nu i-a mulțumit pe angajații din sistemul sanitar.
Guvernul a propus o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu aproximativ 13,5%. De asemenea, reprezentanții Guvernului au refuzat adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.
Dacă revendicările nu le vor fi soluționate angajații din sănătate vor continua protestele . În 11 martie va avea loc un miting la București, în Piața Victoriei, la care sunt așteptați 5.000 de oameni.
De asemenea, membrii federației sunt gata să declanșeze și greva generală pentru care s-au strâns aproape 30.000 de semnături.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur