Connect with us

EVENIMENT

Proprietarii de câini AGRESIVI, obligați să facă ASIGURARE. Care sunt rasele vizate și cât costă polița

Publicat


boerboel caine periculos pixabay

Potrivit legii, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia.

Legea prevede și amenzi pentru propiretarii care nu încheie astfel de polițe. Practic, nerespectarea încheierii unei asigurări de răspundere civilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 1.500 de lei, potrivit Alba24.ro.

Proprietarii de câini AGRESIVI, obligați să facă ASIGURARE. Care sunt rasele vizate și cât costă polița

Potrivit legii, câinii considerați periculoși sunt cei care aparțin următoarelor rase, grupate în două categorii:

Categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul:

 

  • Pit Bull
  • Boerboel (foto)
  • Bandog
  • metișii acestora

Categoria II – câinii din rasele:

  • Staffordshire Bull Terrier
  • American Staffordshire Terrier
  • Tosa
  • Rottweiller
  • Dog Argentinian
  • Mastino Napolitano
  • Fila Brazileiro
  • Mastiff
  • Ciobanesc Caucazian
  • Cane Corso
  • metișii acestora

Prin câini agresivi se înţelege orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private. De asemenea, orice patruped care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria cainilor agresivi:

 

  • orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
  • orice câine folosit de unităţile de poliție, jandarmerie, de alte unităţi militare, de unităţile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecţie și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

De asemenea, potrivit legii, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși au următoarele obligaţii:

 

  • să aibă vârsta minima de 18 ani;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi au obligaţia sa înregistreze câinii la Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologica Internațională.

Mai mult, aceștia trebuie să inscripționeze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Declarație pe proprie răspundere

Proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologica Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internațională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute de lege, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

  • numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
  • efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • efectuarea sterilizării câinilor periculoși din categoria I;
  • existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși din categoria I.

Unde e interzis accesul câinilor periculoși

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

De asemenea, accesul acestora în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniță și sunt ţinuți în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.

Staţionarea câinilor periculoși încadrați în categoria 1 în părţile comune ale imobilelor este interzisă.

Accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2, precum şi al câinilor din rasele Ciobănesc Belgian Malinois, Ciobănesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobănesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Uriaș şi metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniță şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor periculoși încadrați în categoria 2 este permis fără botniță şi fără lesă.

Consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale sunt considerate proprietari ai câinilor fără stăpân și ai câinilor care circulă liberi, fără însoțitor, în locuri publice, care nu au fost revendicați ori adoptați în condițiile prevederilor legale și au obligația de a captura și escorta acești câini, prin intermediul personalului calificat.

Proprietarii câinilor periculoși riscă pedepse cu închisoarea pentru anumite fapte

Neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dacă fapta a produs urmări prevăzute de Codul penal, maximul special al pedepselor se majorează cu 2 ani. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Introducerea în țară sau comercializarea câinilor periculoși din rasele prevăzute în categoria 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Fapta persoanei de a organiza lupte între câini, de a-i pregăti în acest scop, precum și de a participa cu câini la astfel de lupte constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Nu constituie infracțiune dacă victima actelor incriminate a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de câine ori dacă intervenția câinelui a fost determinată de apărarea proprietarului sau a deținătorului temporar, victimă iminentă a unei infracțiuni de violență săvârșite împotriva sa.

Amenzi prevăzute pentru proprietarii de câini agresivi

Potrivit legii constituie contravenții:

  • neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deţinătorul temporar al cainelui, dacă fapta s-a soldat cu ranirea sau cu uciderea unui animal domestic – amendă de la 100 la 500 de lei
  • neanunțarea la poliţie a pierderii sau a decesului câinilor periculoși, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare – amendă de la 100 la 500 de lei
  • nerespectarea obligațiilor prevăzute pentru proprietarii câinilor periculoși, inclusiv aceea de a încheia o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animale – amendă de la 500 la 1.500 de lei
  • nerespectarea obligațiilor privind accesul câinilor, organizarea de lupte între câini sau antrenarea acestora în acest scop, importul și comercializarea câinilor periculoși din categoria 1, precum și abandonarea acestora – amendă de la 1.500 la 3.000 de lei

Cât costă o asigurare pentru un câine considerat periculos

Obiectul poliței de asigurare pentru un câine din rasele considerate periculoase – categoria 1, îl constituie acoperirea daunelor cauzate terților de fapta animalului.

Riscurile asigurate printr-o astfel de poliță sunt:

  • deces sau vătămare corporală a persoanelor;
  • rănirea sau uciderea altor animale;
  • daune materiale cauzate bunurilor terţilor.

Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 de euro şi 100.000 de euro.

Prima anuală variază astfel în funcție de acoperire, respectiv limita de răspundere.

Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală – adică prețul asigurării – este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu trece de 100 de euro, potrivit studiifinanciare.ro.

Foto: pixabay.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Publicat

talon pensie ministerul muncii

Pensionarii din România ar putea primi cu întârziere pensiile distribuite de Poșta Română pe luna mai din cauza minivacanței.

1 mai va fi zi liberă, 2 mai va fi vineri și se va realiza o punte cu weekendul, astfel că Poșta va mai lucra abia luni, scrie Alba24.

Întârzie PENSIILE distribuite de Poșta Română în mai, din cauza minivacanței

Astfel, în acest an, prima zi lucrătoare a lunii mai este 5 mai, iar Poșta Română va începe distribuirea pensiilor abia din 6 mai, potrivit CNPP.

În mod obișnuit, pensiile sunt virate și distribuite în perioada 1-15 a fiecărei luni, însă în luna mai, întreg procesul va începe cu întârziere.

Aceasta nu înseamnă că pensionarii nu își vor primi banii, ci doar că vor trebui să aibă puțină răbdare în plus.

Un alt aspect important este că în luna mai nu se acordă sprijinul financiar de 400 de lei, care a fost virat în luna aprilie.

„Niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai”

Potrivit autorităților, acest sprijin va mai fi acordat o singură dată în acest an, în luna decembrie 2025.

Deși mulți seniori așteaptă cu speranță „mica recalculare” care ar trebui să aducă o creștere medie de aproximativ 500 de lei, niciun pensionar nu va primi bani în plus în luna mai.

Casele de Pensii nu dispun încă de softul informatic necesar pentru recalculare, iar procedurile sunt în curs de dezvoltare.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că „pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă un modul informatic nou. Din cauza numărului mare de cereri și a timpului limitat, finalizarea acestora nu este posibilă momentan.”

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, clujeni. Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Publicat

De

Piața Mărăști

Tarabele unde se vând legume și fructe din Piața Mărăști se închid miercuri, 23 aprilie.

Magazinele de carne și lactate din piață vor fi în continuare deschise.

Se închid tarabele de legume și fructe din Piața Mărăști

Tarabele de legume și fructe vor fi închise pentru două zile, respectiv miercuri, 23 aprilie și joi, 24 aprilie. Măsura a fost luată pentru că vor avea loc lucrări de modernizare și igienizare.

De vineri, 25 aprilie, vânzările la tarabe se vor relua.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Vine VARA. Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul. Câte curse vor fi săptămânal de pe Aeroportul Avram Iancu

Publicat

De

Zboruri Cluj-Isanbul

Începând cu luna mai, numărul zborurilor Cluj-Istanbul și retur crește.

Asta și datorită faptului că sunt două companii aeriene turcești care vor opera zboruri spre această destinație de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Crește numărul zborurilor pe ruta Cluj-Istanbul

Compania aeriană Turkish Airlines a anunțat creșterea frecvenței zborurilor directe spre Istanbul, începând cu 5 mai 2025. Astfel, numărul zborurilor va crește de la 7 la 9 pe săptămână, prin introducerea a două curse suplimentare, operate luni și sâmbătă.

Suplimentarea frecvenței zborurilor răspunde cererii tot mai mari din partea pasagerilor care aleg Istanbulul atât ca destinație finală, cât și ca hub de conexiune către destinații intercontinentale din Europa, Asia, Africa și America de Nord, arată reprezentanții Aeroportului Cluj Napoca.

O nouă rută din 20 mai

De asemenea, începând cu 20 mai 2025, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va operara zborurilor directe spre Istanbul cu operatorul low-cost Pegasus Airlines. Vor fi 3 zboruri pe săptămână, pe Aeroportul Internațional Sabiha Gökçen, al doilea ca mărime din Istanbul. Cursele vor fi marți, joi și sâmbătă.

Totodată, compania operează deja și până în octombrie, şi zboruri charter spre Antalya de pe aeroportul clujean.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

Publicat

POS autobuze Cluj-Napoca

Compania de Transport Public Cluj-Napoca anunţă că, în urma Hotărârilor Consiliilor Locale ale Comunelor Baciu și Săvădisla, se modifică tarifele pentru transportul public de călători ȋntre Cluj-Napoca și comunele de mai sus, ȋncepând cu data de 23.04.2025.

„Abonamentele și biletele se pot achiziţiona de la Centrele de vanzare și Chioșcurile CTP, de la Automatele din staţii, de la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia 24Pay, și de la conducătorii auto (doar bilete).

CTP Cluj: Se MODIFICĂ tarifele la transportul metropolitan pentru comunele Baciu și Săvădisla

ctp

Transportul public în Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP) operează în interiorul Municipiului Cluj-Napoca transportul public pe o lungime totală a liniilor de 355,3 km, la care se adaugă traseele din zona metropolitană pe teritoriul a 10 comune membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj.

În dezvoltarea sistemului de transport în comun, am ţinut întotdeauna cont de nevoile cetăţenilor si ne-am bucurat de sprijinul autorităţilor locale pentru a veni ȋn ȋntâmpinarea lor. Împreună, vom continua să asigurăm condiţii moderne de transport, să testăm si sa infiinţăm noi rute, vom continua procesul de modernizare a parcului auto, precum şi asigurarea celor mai bune condiţii de deplasare pentru toţi cei care locuiesc, lucrează ori vizitează Cluj-Napoca și Zona Metropolitană Cluj”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate