Connect with us

ACTUALITATE

PROPRIETAR ÎN CLUJ. Arhitect șef Claudiu Salanță: Procedura de autorizare este prea stufoasă și ar trebui mult simplificată

Publicat


sala 2

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a declarat în emisiunea TV online ”Proprietar în Cluj” că persoana care vrea să construiască și urmează pașii legali ar trebui să fie ajutată cu tot ce este posibil ca să meargă mai repede.

”În același timp, pe partea de locuințe și pe locuințe mai ales și în urban și în rural, cred că procedura de autorizare este prea stufoasă și că ar trebui mult simplificată. Posibil să fie simplificată fără doar și poate și să vedem care sunt elementele esențiale care contează pentru oraș.

De ce? Pentru că spuneam, legile se fac la București și se iau exemplu pe urban cel puțin Bucureștiul, dar la noi la București am participat de multe ori grupuri de lucru și spuneau că la București nu se poate așa. Ok, dar hai că mai e și restul țării, hai să nu ne raportăm la ce se întâmplă în Capitală.

Dăm prevederi exprese pentru Capitală și să lăsăm și restul țării să se răsufle și urbanul să fie separat față de rural pentru că este absurd. Mie mi se pare mega absurd”, a spus Salanță.

Acesta a precizat că are sesizări potrivit cărora cineva își face o anexă în rural și a spus că nu poți să stai șapte luni de zile, două luni de zile ca să obții autorizații.

”Hai să vedem și necesitatea imediată, să dăm o posibilitate legală să intre. La fel și în urban, încât să nu ai nevoie de 70 de avize, să ai nevoie de 4,  să vedem ce contează. Iar pentru mine cel puțin, ca arhitect, contează doar trei aspecte.

Cum amplasezi casa pe parcelă, încât să respecți contextul, stânga, dreapta, volumul, ce materiale utilizezi, că aia influențează spațiul public și cum îți organizezi partea de împrejmuire și de acces. Dacă aceste trei aspecte sunt rezolvate, restul este problema ta”, a spus Salanță.

Arhitectul șef a explicat că problema autorității este strict ce influențează spațiul urban, aspectul exterior.

”Proprietar în Cluj” este produsă în parteneriat de Cluj24.ro și InfoCluj.eu și poate fi urmărită AICI.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Programul COMPLET al Zilei Naționale a României la Cluj-Napoca. Sărbătoare în piețele Mihai Viteazul, Avram Iancu și Unirii

Publicat

De

1 decembrie afis

Clujenii și cei care vizitează orașul vor avea parte de o adevărată sărbătoare de Ziua Națională a României. Manifestările din data de 1 Decembrie vor fi organizate în cele trei piețe din centrul orașului, respectiv Mihai Viteazul, Avram Iancu și Unirii.

Nu vor lipsi parada militară, concertele sau focurile de artificii, care vor fi atât pe timp de zi, cât și seara.

Citește și: Spectacol cu DRONE și concert Inna de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Anunțul lui Emil Boc pentru clujenii cu CÂINI și pisici

După un regal folcloric în adevăratul sens al cuvântului, Inna și Cargo vor urca pe scena din Piața Unirii.

Ziua Națională a României la Cluj-Napoca. Programul complet al evenimentelor

Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, de la ora 9.00.

Evenimentele vor continua în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10.30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din 1918, în intervalul 13.00-15.00. De asemenea, pentru a păstra evenimentul în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12.00-21.00.

La ora 15.00 va începe în Piața Unirii regalul folcloric. Vor urca pe scenă ansambluri folclorice și artiști de renume precum Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul și Ansamblul folcloric Mugurelul.

La ora 19:00 va porni iluminatului festiv și tot orașul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare.

Nu rata nici în acest an concertele care aduc clujenii în număr cât mai mare în Piața Unirii – pe scenă vor urca Inna și Cargo.

La ora 20.00, Primăria Cluj-Napoca invită întreaga comunitate în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României.

Citește mai departe

EVENIMENT

Judecătoria Cluj-Napoca respinge plângerea manelistului Culiță Sterp față de controlul judiciar

Publicat

De

culita sterp 3

Judecătoria Cluj-Napoca a respins, joi, plângerea formulată de Culiță Sterp împotriva controlului judiciar.

Manelistul Culiță Sterp a fost pus 60 de zile sub control judiciar după ce a făcut accident la Cluj-Napoca. Artistul era bea, drogat și a părăsit locul accidentului.

Judecătoria Cluj-Napoca respinge plângerea manelistului Culiță Sterp față de controlul judiciar

„Respinge ca neîntemeiată plângerea formulată împotriva ordonanţei de luare a măsurii controlului judiciar (…). Definitivă. Pronunțată în ședința camerei de consiliu astăzi, 24.11.2022”, se arată în soluția pe scurt a Judecătoriei.

Citește și: VIDEO. Arogantul manelist Culiță Sterp, la Judecătoria Cluj-Napoca. A depus PLÂNGERE față de controlul judiciar

Culiță Sterp a produs un accident de circulație în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca, după ce a intrat într-o intersecție pe culoarea roșie a semaforului.

Citește și: VIDEO. Culiță Sterp, CONTROL judiciar pentru 60 de zile. A ieșit de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca

El fost reținut de polițiști pentru comiterea a două infracțiuni, respectiv vătamare corporală din culpă și părăsirea locului acidentului fără încuviințatea polițistului. Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă după ce analizele au arătat că acesta consumase și droguri.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de reparații la Cluj Arena. A început licitația. Ce prevede contractul de 57.000 de lei

Publicat

De

cluj arena

Consiliul Județean Cluj a inițiat procedura de achiziție a lucrărilor de reparații la infrastructura stadionului Cluj Arena.

Lucrările vizează înlocuirea tâmplăriei din aluminiu și sunt estimate la 57.550 de lei. Acestea ar urma să dureze maximum 30 de zile, pentru a nu perturba desfășurarea activităților programate.

Lucrări de reparații la Cluj Arena

„La 11 ani de la construirea stadionului, uzura fizică a mai multor elemente de tâmplărie este una absolut normală. Tribunele I și II sunt zone intens folosite atât de către spectatori, cât și de participanții la evenimentele corporate sau de abonații cluburilor sportive care activează în aceste spații.

Investițiile vor continua cu ănlocuirea gazonului și montarea de monitoare publicitare LED între cele două inele. Ne dorim ca în vară acest stadion să fie pe deplin pregătit pentru a găzdui fostele campioane de tineret ale Franței și Italiei, care vin pe Cluj Arena pentru a disputa meciurile programate în Grupa D a UEFA U21”, a precizat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Principalele lucrări vizate de acest contract de lucrări sunt cele de înlocuire a patru uși exterioare situate la Tribuna II, a geamurilor tip PVC de la etajul al patrulea de la Tribuna I, dar și revizia întregii tâmplării din aluminiu a stadionului.

Ofertele pentru achiziția acestui contract pot fi depuse până luni, 28 noiembrie, ora 12.00.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Trupa Imagine Dragons concertează pentru prima dată în România, la UNTOLD în Cluj. Abonamente pentru 2023, de luni

Publicat

De

imagine dragons untold

Imagine Dragons, una dintre trupele fenomen ale momentului, ajunge pentru prima dată în România la ediția cu numărul 8 a festivalului Untold de la Cluj-Napoca.

Trupa înființată în Nevada, SUA, are 60 de premii oferite de industria muzicală. Organizatorii anunță astfel o premieră pentru țara noastră și primul live-act major pentru cea de-a 8-a ediție Untold, care va avea loc între 3 și 6 august 2023, în Cluj-Napoca.

Imagine Dragons, primul cap de afiș anunțat la Untold 2023

Imagine Dragons este una dintre cele mai mari trupe de pop rock din lume și una dintre cele mai iubite formații de pe întreg mapamondul.

Recompensată cu un Premiu Grammy, 10 premii Billboard Music Awards, 5 trofee Teen Choice Awards, 3 American Music Awards, 8 premii BMI Pop Music, un trofeu Echo Music, un MTV Video Music Award și un World Music Award, trupa din Statele Unite ale Americii a inclus festivalul Untold în turneul mondial din 2023. O veste mult așteptată de fanii Imagine Dragons din România și nu numai, spun organizatorii Untold.

Dan Reynolds, Wayne Sermon, Ben McKee și Daniel Platzman au pus bazele Imagine Dragons în Nevada. Primul single lansat a fost ,,It’s Time”, urmat de un prim album considerat iconic – ,,Night Vision”, apărut în 2012.

,,Radioactive”, single-ul de promovare pentru acest material discografic, a fost numit de publicația Rolling Stone ,,cel mai mare hit rock din 2012”, fiind și piesa cu cele mai multe săptămâni de prezență în clasamentul oficial al Statelor Unite, Billboard Hot 100. Billboard a recompensat trupa cu trofee la categoriile: ,,Breakthrough Band of 2013″ și ,,Biggest Band of 2017”.

Single-ul ,,Believer” a fost cea mai bine vândută piesă din 2017 în Statele Unite și a intrat în clasamentul celor mai bine vândute piese din toate timpurile.

YouTube video

Cinci ani mai târziu, ,,Believer” marchează un record și pe platforma de streaming Spotify, e piesa cu cea mai lungă perioadă de prezență în Top Songs Global, 301 de săptămâni, cu peste 2,277 miliarde de ascultări.

Piesele ,,Thunder” și ,,Whatever It Takes”, incluse în albumul ,,Evolve”, au ajuns pe locul 1 în Billboard Hot Rock Songs, fiind piesele cu cele mai multe săptămâni de prezență consecutivă în fruntea topului american.

Imagine Dragons înseamnă 10 ani de carieră de succes, o trupă care a oferit de fiecare dată amintiri memorabile în turneele live, la fiecare piesă lansată, un portofoliu impresionant de premii și un fanbase uriaș în fiecare colț de lume. În luna august a anului viitor, fanii se vor putea bucura live de Imagine Dragons la festivalul Untold.

Abonamente la Untold începând de luini, 28 noiembrie. Ce trebuie să faceți

Abonamentele pentru cea de-a 8-a ediție Untold vor fi scoase la vânzare luni, 28 noiembrie. Organizatorii au pregătit 10.000 de abonamente pentru fani, dar aceștia trebuie să se înregistrează pe untold.com. Peste 50.000 de oameni s-au înscris deja și speră să fie printre norocoșii care își asigură intrarea la unul dintre cele mai mari festivaluri din lume.

La vânzarea de pe 28 noiembrie, prețurile vor fi următoarele:

  • General Access Basic: 129 euro + taxe (preț final 250 euro + taxe)
  • General Access Risk-Free: 149 euro + taxe (preț final 270 euro + taxe)
  • VIP: 350 euro + taxe (preț final 500 euro + taxe)

Povestea cu numărul 8 a festivalului UNTOLD se va scrie între 3 și 6 august 2023, în Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax