EVENIMENT
PROPAGANDA extremei drepte. Dana Budeanu, 790 mil. de VIZUALIZĂRI pe TikTok, Șoșoacă și Simion, peste 270 mil. fiecare

Un studiu cu privire la comportamentul tinerilor între 18 și 35 de ani pe rețelele sociale a relevat faptul că tinerii români au devenit targetul mesajelor cu tentă extremistă. Practic, propaganda extremei drepte se face în România prin TikTok și Instagram.
Atunci când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament, în urmă cu patru ani, 40% dintre alegătorii partidului aveau sub 35 de ani, relatează Radio Europa Liberă, preluat de G4Media.
PROPAGANDA extremei drepte. Dana Budeanu, 790 mil. de VIZUALIZĂRI pe TikTok, Șoșoacă și Simion, peste 270 mil. fiecare
Partidul a luat 9% dintre voturile totale, iar de atunci s-au desprins alte formațiuni.
Principalul vector de imagine a rămas Alianța pentru Unirea Românilor, dar a apărut și partidul S.O.S. al senatoarei Dianei Șoșoacă.
Pe lângă aceasta, alți foști membri ai AUR au fondat partide noi sau câștigă susținători pe rețelele sociale de pe urma mesajelor extremiste.
Unul dintre partidele născute din AUR este LUP – Liga pentru Unificarea Patrioților.
Un altul este PPR – Partidul Patrioții Români. Mihai Lască, ales în Parlament pe listele AUR, se lăuda cu invitațiile de la Ambasada Rusiei pentru a crește vizibilitatea acestei formațiuni.
Un al treilea partid este POT – Partidul Oamenilor Tineri – al cărui principal promotor este Anamaria Gavrilă care este una dintre cele mai populare femei politician din România de pe TikTok.
În ciuda acestor scindări, sondajele de opinie din ultimele luni arată că șansele acestor formațiuni de a fi votate sunt triple față de alegerile din 2020.
TikTok este în continuă creștere, la fel ca numărul mesajelor extremiste
TikTok este principala rampă de lansare a mesajelor extremei drepte și platforma cu cea mai mare ascensiune printre utilizatorii de social media din România.
Înaintea ultimelor alegeri, în februarie 2019, în România existau 175.000 de utilizatori de TikTok cu vârste între 14 și 65 de ani.
Doi ani mai târziu, numărul acestor utilizatori a ajuns la 5,3 milioane și a depășit Instagram, care avea un pic peste 5 milioane.
La finalul 2023, rețeaua de socializare chineză a crescut la 7,58 de milioane de utilizatori, cu peste 1,2 milioane față de anul precedent.
Tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani reprezintă majoritatea utilizatorilor de TikTok din România, adică peste 95%, arată raportul think-tank-ului românesc Global Focus, care a studiat impactul mesajelor politice pe rețelele sociale.
Același segment de vârstă reprezintă aproape 63% dintre utilizatorii Instagram, rețea socială deținută de compania Meta/Facebook.
Facebook – rețeaua socială cu cei mai mulți utilizatori din România, 9,5 milioane – are doar 40% dintre utilizatori cu aceste vârste, arată Statista.
Urmașii antisovieticilor, promotorii mesajelor Rusiei
Majoritatea românilor nu simpatizează cu Rusia, percepută prin prisma moștenirii sovietice.
Conform sondajelor de opinie, încrederea românilor în Rusia și în Vladimir Putin a ajuns în ianuarie 2024 la aproximativ 7% .
Cu toate acestea, politicieni de extrema dreaptă reușesc să ajungă la electorat cu discursuri care preiau teme ale Moscovei și fac scoruri bune pe rețelele sociale.
Se întâmplă asta, spune un raport al think-tankului românesc Global Focus, din cauza unui paradox: promotorii acestor mesaje sunt asociați în mentalul public cu mitul care înconjoară originile extremei drepte românești și care are ca fundament mișcarea fascistă interbelică Garda de Fier, una puternic antisovietică.
O poziționare fățișă pro-Rusia ar reprezenta un risc. De aceea, cu mici excepții, toți aceștia evită să comenteze deciziile Moscovei. Susțin în schimb interesele Kremlinului prin atacarea Ucrainei și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Narativele împotriva regimului de la Kiev au găsit un pământ fertil în mentalul românesc.
Românii erau deja predispuși la un anumit grad de suspiciune în privința tratamentului discriminatoriu aplicat de autoritățile ucrainene etnicilor români din sudul Ucrainei. Pe acest fond, mesajele anti-Ucraina au avut impactul dorit” – arată raportul Global Focus.
Iar o parte dintre politicienii care tradițional se afișau la evenimentele de la Ambasada Rusiei au evitat să o facă la începutul lui 2024.
De ce se radicalizează tinerii?
Raportul think-tank-ului românesc Global Focus arată cauzele sociologice ale succesului mesajelor extremiste pe rețelele sociale.
–Nereprezentarea. „Simțindu-se nereprezentați și rupți de discursul politic, tinerii români se află la un risc semnificativ de radicalizare, fiind deosebit de vulnerabili la vocile extremiste care urmăresc să capitalizeze pe seama frustrărilor și dezangajării lor, exploatând în același timp canalele lor preferate de informare și comunicare cu o eficiență din ce în ce mai mare”, spune analiza.
–Educația. Nivelurile scăzute de educație, coroborate cu dificultățile economice și lipsa oportunităților profesionale sau educaționale – în special în zonele rurale defavorizate sau în zonele urbane mai mici – sunt alte câteva criterii de radicalizare. În acest context, influencerii online care au o agendă anti-UE, anti-NATO, anti-Ucraina, pro-Rusia reușesc ușor să-i manipuleze.
„Cei mai mulți tineri români nu sunt interesați de politică”
Pe lângă narațiunile extremiste transmise prin intermediul rețelelor de socializare, mesajele ajung la destinatari și prin intermediul presei tradiționale, al demonstrațiilor publice, al activităților de networking, al trainingurilor și al campaniilor de recrutare.
–Percepția & încrederea. Aproape două treimi dintre români cred că direcția în care merge țara este greșită, iar încrederea în politicieni și în instituții este pe un trend descrescător, arată un sondaj INSCOP din ianuarie 2024.
–Dezinteresul. Cei mai mulți tineri români, spune Global Focus, nu sunt interesați de politică și nu se implică în activități politice, iar părerea lor despre democrație este predominant negativă. În plus, România are una dintre cele mai scăzute rate de opinii pozitive despre democrație din Uniunea Europeană – aproximativ 20% dintre intervievați consideră că „democrația nu este o formă bună de guvernare” și peste 23% sunt de acord că „în anumite circumstanțe, dictatura este mai bună decât democrația”.
Totul se suprapune pe absența unor modalități eficiente pentru ca tinerii să participe la luarea deciziilor din societate.
Deși există inițiative și programe menite să încurajeze participarea tinerilor în viața politică, legislația actuală nu oferă modalități clare și eficiente pentru ca aceștia să fie implicați în procesul decizional, cred experții think-tank-ului.
Ignorate sunt și preocupările și propunerile politice ale asociațiilor de tineri din România. În plus departamentele de tineret ale partidelor politice au o activitate limitată, concentrându-se mai mult pe aspecte precum crearea de rețele și recrutare.
Cum au acoperit politicieni din zona AUR nevoia resimțită de tineri
În august 2021, AUR a lansat organizația de tineret sub numele de TAUR. Aceasta avea ca principale obiective promovarea conservatorismului, a patriotismului, a credinței creștine și a familiei tradiționale, alături de libertate, în rândul tinerilor.
TAUR a pus bazele Consiliului Național de Tineret și și-a extins rețeaua prin filiale locale în toată țara, organizând programe de internship, evenimente publice, proteste și campanii de recrutare, inclusiv inițiative caritabile și întâlniri informale. O strategie eficientă a fost menținerea unei prezențe constante pe social media, în special pe Facebook, Instagram și TikTok.
În octombrie 2023, sub sloganul „Vin patrioții – 2024”, membrii TAUR au participat la Școala Politică „Tinerii pentru România”, unde au abordat teme controversate precum educație versus școală, patriotism versus globalism sau familia tradițională versus LGBTQ+.
„Fii vocea generației tale”
Au participat la cursuri de oratorie, drept și economie și au ascultat vorbitori precum Gheorghe Piperea, un avocat și politician de extremă dreapta.
Înaintea alegerilor din 2024, TAUR a lansat campania națională de recrutare „Fii vocea generației tale” și a încercat să-și extindă baza de susținători dincolo de profilul tipic al partidului.
Această strategie a inclus proteste, precum cel organizat la ceremonia de deschidere a anului universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, în octombrie 2023.
În același timp, organizația a fost implicată în incidente controversate, cum ar fi încercarea fostei sale președinte de a intra în clădirea Parlamentului cu patru gloanțe în geantă.
În primăvara anului 2023, deputata independentă Anamaria Gavrilă a fondat Partidul Tinerilor (POT), o nouă formațiune politică naționalistă și tradiționalistă, axată pe ideea de a salva identitatea și viitorul națiunii române.
„Tinerii sunt instruiți în diverse activități, de la sporturi de luptă la practici religioase”
În același timp, alte organizații de extremă dreapta, cum ar fi Neamunit, Noi Românii și Casus Belli – care au gravitat în jurul lui George Simion, președintele AUR – își concentrează acțiunile pe recrutarea și formarea tinerilor.
Organizațiile își folosesc prezența pe rețelele de socializare pentru a răspândi mesaje mobilizatoare și pentru a organiza tabere de pregătire și școli de vară.
De exemplu, Casus Belli organizează tabere naționaliste, unde tinerii sunt instruiți în diverse activități, de la sporturi de luptă la practici religioase, sub sloganul luptei împotriva progresismului și a imigranților care sunt percepuți ca o amenințare la adresa națiunii, arată raportul Global Focus.
Aceste organizații tind să utilizeze și activități caritabile pentru a-și legitima acțiunile și pentru a dilua conținutul extremist al mesajelor lor pe rețelele de socializare.
Studii de caz: politicienii George Simion & Diana Șoșoacă și influencerița Dana Budeanu
La fel ca în media clasică, politicienii și vedetele sunt cele mai bune vehicule de promovare a mesajelor. La asta, se adaugă apartenența dinainte de implicare politică la grupuri nișate și extrem de omogene.
Daniela Burciu, expert al think-tankului Global Focus, spune că a identificat o serie de mesaje și teme comune în rândul celor monitorizați, deși uneori par a fi pe poziții antagonice.
„În general sunt ideologic similari, iar agenda lor este mai mult sau mai puțin aliniată celei de la Moscova și cuprinde narative îndeosebi îndreptate împotriva sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv din perspectiva tratamentului «discriminatoriu» al autorităților de la Kiev față de românii din Cernăuți, ori împotriva NATO, UE sau SUA”, explică Burciu.
Președintele partidului AUR, George Simion, provine din comunitatea ultrașilor de fotbal și ulterior a obținut sprijin politic din activismul său unionist și din campaniile antiestablishment.
„În calitate de președinte al AUR, George Simion s-a prezentat ca un lider politic naționalist de extremă dreapta, populist din punct de vedere economic, antielită, antiimigrație și regresiv social”, spune raportul Global Focus.
„Tinerii sunt singura generație care mai pot salva România”
Potrivit acestui document, Simion se concentrează în discursul său „pe înlocuirea establishmentului politic, prioritizarea industriilor și companiilor naționale în detrimentul celor străine, drepturile minorităților românești din alte țări, relația România-Moldova, precum și pe probleme sociale legate de protecția familiei tradiționale, în special printr-o agendă înrădăcinată în Biserica Ortodoxă și îndreptată în special împotriva comunității LGBTQ+”.
Printre temele extremei drepte abordate de Simion, mai spune raportul, se numără și cea conform căreia România este în pragul distrugerii din cauza unor factori interni și externi și că tinerii sunt singura generație care o mai pot salva pentru că sunt singurii necompromiși de sistem, iar asta le-ar legitima preluarea puterii, inclusiv prin violență.
Aceleași teme de discurs se regăsesc întocmai și la Diana Șoșoacă, lidera partidului S.O.S. România.
Stilul lui George Simion de a se adresa publicului tânăr reiese din discursul de la organizația de tineret a AUR, când trece de la retorica fricii la cea a responsabilizării.
„Tinerii din diaspora vor primi case gratuite dacă aleg să se întoarcă în România”
„Veți descoperi, dacă nu ați descoperit deja, că sunteți puțini în cercul vostru de prieteni, puțini care gândiți, puțini care sunteți interesați de istorie, de politică, de ceea ce se întâmplă în societate. Nu vă lăsați descurajați de asta. […] În ritmul actual, în 15, 20, 25 de ani România nu va mai exista. […] Dacă ați ales AUR, atunci trebuie să știți că sunteți probabil ultima șansă pe care o mai are națiunea noastră de a se opune curentului care ne distruge națiunea.”
În acest fel, îi face pe tineri să se simtă valorizați pentru că „doar” noile generații – despre care se presupune că nu sunt încă corupte de sistem – pot interveni și salva țara de la dispariție. În acest fel, George Simion susține că este liderul care s-ar ridica din rândurile lor și le-ar acoperi interesele.
Personalizarea ofertei politice este o altă metodă de a atrage tinerii. În august 2023, el a promis că, dacă partidul său va ajunge la guvernare, tinerii din diaspora vor primi case gratuite dacă aleg să se întoarcă în România.
Studiul impactului politicienilor a fost făcut pe TikTok și Instagram, platformele unde tinerii sunt cel mai bine reprezentați, platforme mai puțin la îndemâna politicienilor main-stream.
Un hashtag cu sute de milioane de vizualizări
Experta Daniela Burciu spune, pentru Europa Liberă, că, la finalul lunii ianuarie, doar hashtagul #danabudeanu de pe TikTok adunase peste 790 de milioane de vizualizări. Diana Șoșoacă și George Simion aveau și ei peste 270 de milioane de vizualizări fiecare.
„Din analiza mea a rezultat că nu este suficient să te uiți la cifrele aferente paginilor oficiale (impresii, urmăritori, etc.) ale acestor persoane publice pentru a le evalua impactul pe rețelele sociale, întrucât cele mai multe se bucură de distribuirea conținutului pe un număr dificil de estimat de alte conturi, pagini sau grupuri, care le preiau și amplifică mesajele”, explică Daniela Burciu.
Cel mai la îndemână proces de distribuire suplimentară este cel de „memeificare” – transformarea unui discurs toxic în conținut umoristic, cum s-a întâmplat în cazul discursurilor lui Dana Budeanu, Corneliu Vadim Tudor sau Diana Șoșoacă.
„În opinia mea, un astfel de proces contribuie la normalizarea unor idei și comportamente extremiste, în special în rândul tinerilor care încă se află în proces de descoperire a identității lor, inclusiv a celei politice”, explică Burciu.
„Rupeți-le! Veniți cu mine și vă voi învăța cum să conduceți țara”, este discursul cu care Diana Iovanovici-Șoșoacă îi atrage, la rândul său, pe tineri.
„O să le dăm un șut în gură”
Susținătoare asumată a Kremlinului, ea s-a poziționat ferm împotriva guvernului ucrainean după invazia pe scară largă a Rusiei și a fost unul dintre puținii parlamentari care au vizitat Ambasada Rusiei la București după escaladarea conflictului.
Lidera S.O.S. a acuzat, în repetate rânduri, cu Ucraina „fură” teritoriul românesc și a răspândit dezinformări despre discriminarea minorității românești din Ucraina.
Prezența în social media înseamnă și „responsabilizarea” tinerilor. La o petrecere rave în aer liber din București, liderul S.O.S. apare într-o serie de videoclipuri online cu tineri influenceri TikTok, adresându-se publicului lor: „Șoșo aici! Spargeți-i! E viața voastră, e țara voastră, e viitorul vostru, veniți cu noi și hai să conducem România! Pentru că voi veți fi cei care o veți face, iar eu vă voi învăța cum!”.
Un alt influencer face apel la violență împotriva actualilor lideri – „o să le dăm un șut în gură” – cu râsul de aprobare tacită al lui Șoșoacă.
În octombrie 2023, Șoșoacă a vorbit în Parlament despre lipsa oportunităților de implicare a tinerilor în politică și a introdus un proiect de modificare a Legii Tineretului, cu responsabilități sporite pentru autorități în ceea ce privește tinerii și participarea acestora la procesele decizionale, la nivel local și național.
„Lovește-o și instaurează teroarea, o faci pentru binele comunității și devii eroul grupului” – mesajul îi aparține Danei Budeanu, un creator de modă.
Experții spun că este unul dintre cei mai prolifici transmițători ai mesajelor extremei drepte, culminând cu mesajul că „interviul cu Putin reprezintă o lecție de istorie și naționalism”.
Extremism și alegeri
Experții spun că impactul mesajelor de extremă dreapta se va vedea cel mai bine la finalul lui 2024, când se vor fi încheiat toate rundele de alegeri din acest an. Riscul creșterii extremei drepte este însă doar o componentă a acestei acțiuni de îndoctrinare online.
„Formarea identităților lor și căutarea unui sens al scopului în timpul unei perioade de tulburări internaționale, provocări economice și polarizare socială, poate duce spre frustrare și nemulțumire față de instituțiile politice, care pot fi ușor învinuite și care, adesea, par să le ignore cu totul nevoile și interesele”, se arată în raport.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.
Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.
Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj
Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.
Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.
Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:
- Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
- Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
- Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
- Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
- Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
- Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire
Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.
EVENIMENT
O clujeancă, „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – planul UE de reindustrializare

Clujeanca Dana Novăcescu a fost desemnată „Raportor” în cadrul conferinței europene care analizează „Clean Industrial Deal” – noul plan al UE de reindustrializare.
Aceasta a fost desemnată „Raportor” pentru sesiunea de lucru pe tema Strategiei Bioeconomiei (Bioeconomy Strategy), parte integrantă a „Clean Industrial Deal”, în cadrul Conferinței Anuale a Platformei Europene pentru Economia Circulară (European Circular Economy Stakeholder Platform), care se desfășoară, joi, la Bruxelles.
Conferința intitulată „Circular Economy Stakeholder Dialogue” are ca principal obiectiv să prezinte și să analizeze noul plan european de industrializare – „Clean Industrial Deal” – plan propus de Comisia Europeană, la sfârșitul lunii februarie, pentru revitalizarea industriei europene prin decarbonizare curată și promovarea economiei circulare.
„Clean Industrial Deal” este menit să înlocuiască și să înlăture efectele „Green Deal”, plan ideologizat și înțesat de reglementări și restricții, care a afectat gravindustria, economia și competitivitatea UniuniiEuropene.
Discurs la Bruxelles
Dana Novăcescu a susținut și un discurs în plenul Conferinței, în calitatea ei de reprezentantă de tineret a Rețelei Europene pentru Dezvoltare Durabilă– (ESDN Youth Network). Ea este singurul tânăr prezent în panelul dedicate analizării planului UE – „Clean Industrial Deal”.
Clujeanca va susține implicarea și participarea tinerilor în cadrul acestui plan de reindustrializare al Uniunii Europene și va prezenta o propunere concretă prin care Uniunea Europeană să folosească cea mai puternică, curată și inepuizabilă energie pe care o are continentul nostrum și anume energia și creativitatea tinerilor.
Conferința reunește la Bruxelles lideri din industrie, factori de decizie politică, membri ai Comisiei Europene din Direcția Generală Mediu (DG ENVIRONMENT) și reprezentanți ai societății civile pentru a discuta despre prioritățile cheie ale economiei circulare ale UE pentru mandatul 2024-2029.
CLUJ24 TV
VIDEO. Profesorul Ciprian Mihali despre acceleraționismul lui Trump și progresismul cel bun

Pe profesorul Ciprian Mihali l-am invitat la podcast ca susținător al progresismului și al lui Nicușor Dan. Până la urmă a ieșit un dialog despre doctrina, câtă o fi, din spatele gesturilor administrației Trump, dar și despre progresism, de unde vine și ce vrea el. A fost ca la școală, didactic și lămuritor. Mai jos câyeva extrase din podcastul ”Contraste” de pe Cluj24.(Florin Danciu)
„Sigur că Statele Unite își doresc mai multă autonomie economică, vor să dea mai multă putere și mai multă prosperitate cetățenilor americani, dar nu e sigur că asta e calea. Iar cred că Statele Unite au suficienți anticorpi democratici care să permită temperarea acestui avânt pe care administrația Trump l-a luat, un avânt foarte voluntarist, foarte triumfător în declarații, dar care e contrazis de cifrele economice.”
„Există inclusiv teama că Statele Unite s-ar putea să-și piardă din ceea ce este vocația ei democratică. Am văzut câteva acțiuni în ultima vreme care sunt contrare spiritului democratic și mai ales spiritului american tradițional care datează de la 1776. Dar, încă o dată, eu cred că este doar un moment și că Statele Unite au instituții puternice, au o cultură democratică, au o sensibilitate populară, care nu va permite democrației americane să se prăbușească sau să se diminueze.”
„Eu n-aș crede că ne îndreptăm înspre un război, n-aș fi atât de pesimist sau de apocaliptic, deoarece cred că, cel puțin în administrația americană, există nivelurile 2-3, acolo unde sunt oameni experimentați, oameni care cunosc valorea riscului.”
„Un risc pe care îl văd este cel al incompetenței. Din nefericire, Donald Trump a promovat în jurul său niște oameni foarte loiali, care în același timp sunt foarte bogați, dar care sunt foarte puțin pregătiți pentru a conduce o societate de complexitatea societății americane și care să gestioneze nu numai problemele sociale, ci și problemele financiare sau problemele militare.”
„S-ar putea ca multe dintre acțiunile lui Trump însuși și ale celor foarte apropiați lui să n-aibă nimic ideologic, să fie doar o pulsiune și un joc speculativ. Dar aceste elemente ideologice sunt, într-adevăr, foarte interesante pentru că se bazează pe o filozofie care trebuie să ne până pe gânduri. Iar această filozofie este aceea a acceleraționismului.”
„Este o treabă foarte neliniștitoare, pentru că, așa cum bine ați spus, se îmbină cea mai înaltă tehnologie cu modelul de guvernanță al corporațiilor. Și asta se întâmplă de ce? Pentru că și-a făcut loc în ultimii 10-15 ani această doctrină pe care unii o numesc acceleraționistă, pe care o studiez și eu și care are, sigur, are unele virtuți, dar are foarte multe inconveniente și foarte multe riscuri colaterale.”
„Această dezvoltare economică dorește să funcționeze într-un ritm pe care nu-l pot urma celelalte structuri ale societății, bunăoară structurile democratice.”
„Noi nu putem să funcționăm într-o societate de la care să avem pretenții de drepturi, de libertăți, de egalități, sub formă de cliențisau sub formă de acționari. Faptul de a fi cetățean într-o societate este cu totul altceva decât a fi clientul unei firme sau decât a fi acționarul ultraminoritar al unei firme. Chit că asta poate să ofere pe moment oarecare bogăție sau iluzia unei bogății.”
„Dacă ne uităm bine într-un asemenea model, evident, câștigurile se duc către oligarhie și nu este deloc întâmplător că tot acest model este promovat de oameni extraordinari de bogați. Multimiliardari.”
„Da, e un fel de darwinism social până la urmă, pentru că cei puternici, cei bogați, cei care obțin profiturile mai mari, ei au făcut bine că s-au îmbogățit, în vreme ce cei săraci au greșit ceva. Da? Și după aceea, sigur, etica protestantă a venit și a mutat asta și a spus nu, îmbogățirea nu e un păcat cu condiția ca ea să se facă după niște reguli etice respectând morala creștină.”
„Pe de o parte avem deci această dreptate sau această virtute a celui puternic, pe de alta parte avem o masă mare de oameni săraci care sunt săraci pentru că merită să fie săraci, care sunt bolnavi pentru că merită să fie bolnavi, care nu s-au descurcat în viață, nu au reușit să devină miliardari așa cum a devenit Trump sau cum a devenit Musk!”
„Progresismul în varianta 1.0 este progresismul care a dat naștere cetățeanului modern și statului națiune modern. Valul al doilea al progresismului este cel determinat de luptele sociale pentru drepturi sociale și economice. Bunoară copiii să nu mailucreze 14 ore înmina!”
„Al treilea val este valul care începe în anii 1960 cu afirmarea drepturilor sau cu revendicarea drepturilor pentru minorități.”
„Datorăm progresismului în istoria modernă, toate libertățile de care noi ne bucurăm astăzi. Nu doar progresismul a făcut asta. Pentru că putem să avem un progresism de stânga, putem să avem un progresism liberal. Putem să avem, de asemenea, o comunicare foarte bună între progresiști și conservatori.”
„Vă dau un singurexemplu pe care eu îl cunosc bine. Regele Belgiei, Leopold II. Dacă mergeți la Bruxelles, toată Belgia este un elogiu adus acestui rege modernizator, care, într-adevăr, a construit Bruxelles-ul așa cum îl știm. A dezvoltat Belgia. Dar el a făcut-o ucigând 8 milioane de congolezi în condiții oribile. Și exploatând resursele de cauciuc și de fildeș în niște condiții atroce. Primul genocid modern este genocidul congolezilor, care a fost trecut sub tăcere până de foarte curând.”
„Este figural ui Cecil Rhodes, marele explorator englez care a dat numele țării Rhodesia și care a jefuit fără milă teritoriile din Africa de Sud și din Nordul Africii de Sud, acolo unde astăzi avem aceste țări.”
„E foartegreu să convingi astăzi un evreu din România care și-a pierdut familia la Auschwitz că Mircea Vulcănescu este un erou. Deci, noit rebuie să fim foarte echilibrați și foarte inteligenti.”
EVENIMENT
Șofer amendat de două ori în 15 minute pentru depășirea vitezei pe DN1, între Turda și Cluj

Un șofer din Cluj-Napoca a reușit „performanța” de a fi prins de două ori cu piciorul greu pe accelerație, la doar 15 minute distanță, pe același drum. Dacă prima abatere a fost cu 14 km/h peste limită, a doua oară a fost prins circulând cu 120 km/h pe un drum de 70 km/h.
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au sancționat contravențional un bărbat de 45 de ani, din Cluj-Napoca, pentru încălcarea repetată a regimului legal de viteză și a regulilor privind depășirea, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Miercuri, 9 aprilie, în jurul orei 09.10, acesta a fost înregistrat cu aparatul radar în timp ce circula cu 84 km/h pe DN1-E60, fiind sancționat cu o amendă de 1.215 lei.
Doar 15 minute mai târziu, bărbatul a fost depistat circulând prin localitatea Copăceni cu 120 km/h, limita legală fiind de 70 km/h.
„La scurt timp, în jurul orei 09.25, același conducător auto a fost surprins din nou, de această dată rulând cu 120 km/h în localitatea Copăceni, unde limita legală este de 70 km/h. Pentru această abatere, a fost aplicată o nouă sancțiune contravențională, în valoare de 1.822,5 lei”, a transmis IPJ Cluj.
Vitezoman prins cu 173 km/h pe Calea Turzii
Într-un alt caz, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca au înregistrat cu aparatul radar, pe Calea Turzii, un autoturism care circula cu viteza de 173 km/h. La volanul autovehiculului se afla un tânăr de 25 de ani, acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.822,5 lei , iar, ca măsură complementară, i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.
Polițiștii rutieri au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță rutieră la nivelul întregului județ, miercuri, 9 aprilie. Activitatea a vizat, în principal, combaterea excesului de viteză și descurajarea comportamentului iresponsabil la volan.
În cadrul planului de acțiune SPEED MARATHON , au fost sancționați contravențional 311 conducători auto, iar 21 permise de conducere au fost reținute pentru depășirea limitei legale de viteză.