Connect with us

EVENIMENT

PROPAGANDA extremei drepte. Dana Budeanu, 790 mil. de VIZUALIZĂRI pe TikTok, Șoșoacă și Simion, peste 270 mil. fiecare

Publicat


telefon mobil bun

Un studiu cu privire la comportamentul tinerilor între 18 și 35 de ani pe rețelele sociale a relevat faptul că tinerii români au devenit targetul mesajelor cu tentă extremistă. Practic, propaganda extremei drepte se face în România prin TikTok și Instagram.

Atunci când Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat în Parlament, în urmă cu patru ani, 40% dintre alegătorii partidului aveau sub 35 de ani, relatează Radio Europa Liberă, preluat de G4Media.

PROPAGANDA extremei drepte. Dana Budeanu, 790 mil. de VIZUALIZĂRI pe TikTok, Șoșoacă și Simion, peste 270 mil. fiecare

Partidul a luat 9% dintre voturile totale, iar de atunci s-au desprins alte formațiuni.

Principalul vector de imagine a rămas Alianța pentru Unirea Românilor, dar a apărut și partidul S.O.S. al senatoarei Dianei Șoșoacă.

Pe lângă aceasta, alți foști membri ai AUR au fondat partide noi sau câștigă susținători pe rețelele sociale de pe urma mesajelor extremiste.

Unul dintre partidele născute din AUR este LUP – Liga pentru Unificarea Patrioților.

Un altul este PPR – Partidul Patrioții Români. Mihai Lască, ales în Parlament pe listele AUR, se lăuda cu invitațiile de la Ambasada Rusiei pentru a crește vizibilitatea acestei formațiuni.

Un al treilea partid este POT – Partidul Oamenilor Tineri – al cărui principal promotor este Anamaria Gavrilă care este una dintre cele mai populare femei politician din România de pe TikTok.

În ciuda acestor scindări, sondajele de opinie din ultimele luni arată că șansele acestor formațiuni de a fi votate sunt triple față de alegerile din 2020.

TikTok este în continuă creștere, la fel ca numărul mesajelor extremiste

TikTok este principala rampă de lansare a mesajelor extremei drepte și platforma cu cea mai mare ascensiune printre utilizatorii de social media din România.

Înaintea ultimelor alegeri, în februarie 2019, în România existau 175.000 de utilizatori de TikTok cu vârste între 14 și 65 de ani.

Doi ani mai târziu, numărul acestor utilizatori a ajuns la 5,3 milioane și a depășit Instagram, care avea un pic peste 5 milioane.

La finalul 2023, rețeaua de socializare chineză a crescut la 7,58 de milioane de utilizatori, cu peste 1,2 milioane față de anul precedent.

Tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani reprezintă majoritatea utilizatorilor de TikTok din România, adică peste 95%, arată raportul think-tank-ului românesc Global Focus, care a studiat impactul mesajelor politice pe rețelele sociale.

Același segment de vârstă reprezintă aproape 63% dintre utilizatorii Instagram, rețea socială deținută de compania Meta/Facebook.

Facebook – rețeaua socială cu cei mai mulți utilizatori din România, 9,5 milioane – are doar 40% dintre utilizatori cu aceste vârste, arată Statista.

Urmașii antisovieticilor, promotorii mesajelor Rusiei

Majoritatea românilor nu simpatizează cu Rusia, percepută prin prisma moștenirii sovietice.

Conform sondajelor de opinie, încrederea românilor în Rusia și în Vladimir Putin a ajuns în ianuarie 2024 la aproximativ 7% .

Cu toate acestea, politicieni de extrema dreaptă reușesc să ajungă la electorat cu discursuri care preiau teme ale Moscovei și fac scoruri bune pe rețelele sociale.

Se întâmplă asta, spune un raport al think-tankului românesc Global Focus, din cauza unui paradox: promotorii acestor mesaje sunt asociați în mentalul public cu mitul care înconjoară originile extremei drepte românești și care are ca fundament mișcarea fascistă interbelică Garda de Fier, una puternic antisovietică.

O poziționare fățișă pro-Rusia ar reprezenta un risc. De aceea, cu mici excepții, toți aceștia evită să comenteze deciziile Moscovei. Susțin în schimb interesele Kremlinului prin atacarea Ucrainei și a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Narativele împotriva regimului de la Kiev au găsit un pământ fertil în mentalul românesc.

Românii erau deja predispuși la un anumit grad de suspiciune în privința tratamentului discriminatoriu aplicat de autoritățile ucrainene etnicilor români din sudul Ucrainei. Pe acest fond, mesajele anti-Ucraina au avut impactul dorit” – arată raportul Global Focus.

Iar o parte dintre politicienii care tradițional se afișau la evenimentele de la Ambasada Rusiei au evitat să o facă la începutul lui 2024.

De ce se radicalizează tinerii?

Raportul think-tank-ului românesc Global Focus arată cauzele sociologice ale succesului mesajelor extremiste pe rețelele sociale.

Nereprezentarea. „Simțindu-se nereprezentați și rupți de discursul politic, tinerii români se află la un risc semnificativ de radicalizare, fiind deosebit de vulnerabili la vocile extremiste care urmăresc să capitalizeze pe seama frustrărilor și dezangajării lor, exploatând în același timp canalele lor preferate de informare și comunicare cu o eficiență din ce în ce mai mare”, spune analiza.

Educația. Nivelurile scăzute de educație, coroborate cu dificultățile economice și lipsa oportunităților profesionale sau educaționale – în special în zonele rurale defavorizate sau în zonele urbane mai mici – sunt alte câteva criterii de radicalizare. În acest context, influencerii online care au o agendă anti-UE, anti-NATO, anti-Ucraina, pro-Rusia reușesc ușor să-i manipuleze.

„Cei mai mulți tineri români nu sunt interesați de politică”

Pe lângă narațiunile extremiste transmise prin intermediul rețelelor de socializare, mesajele ajung la destinatari și prin intermediul presei tradiționale, al demonstrațiilor publice, al activităților de networking, al trainingurilor și al campaniilor de recrutare.

Percepția & încrederea. Aproape două treimi dintre români cred că direcția în care merge țara este greșită, iar încrederea în politicieni și în instituții este pe un trend descrescător, arată un sondaj INSCOP din ianuarie 2024.

Dezinteresul. Cei mai mulți tineri români, spune Global Focus, nu sunt interesați de politică și nu se implică în activități politice, iar părerea lor despre democrație este predominant negativă. În plus, România are una dintre cele mai scăzute rate de opinii pozitive despre democrație din Uniunea Europeană – aproximativ 20% dintre intervievați consideră că „democrația nu este o formă bună de guvernare” și peste 23% sunt de acord că „în anumite circumstanțe, dictatura este mai bună decât democrația”.

Totul se suprapune pe absența unor modalități eficiente pentru ca tinerii să participe la luarea deciziilor din societate.

Deși există inițiative și programe menite să încurajeze participarea tinerilor în viața politică, legislația actuală nu oferă modalități clare și eficiente pentru ca aceștia să fie implicați în procesul decizional, cred experții think-tank-ului.

Ignorate sunt și preocupările și propunerile politice ale asociațiilor de tineri din România. În plus departamentele de tineret ale partidelor politice au o activitate limitată, concentrându-se mai mult pe aspecte precum crearea de rețele și recrutare.

Cum au acoperit politicieni din zona AUR nevoia resimțită de tineri

În august 2021, AUR a lansat organizația de tineret sub numele de TAUR. Aceasta avea ca principale obiective promovarea conservatorismului, a patriotismului, a credinței creștine și a familiei tradiționale, alături de libertate, în rândul tinerilor.

TAUR a pus bazele Consiliului Național de Tineret și și-a extins rețeaua prin filiale locale în toată țara, organizând programe de internship, evenimente publice, proteste și campanii de recrutare, inclusiv inițiative caritabile și întâlniri informale. O strategie eficientă a fost menținerea unei prezențe constante pe social media, în special pe Facebook, Instagram și TikTok.

În octombrie 2023, sub sloganul „Vin patrioții – 2024”, membrii TAUR au participat la Școala Politică „Tinerii pentru România”, unde au abordat teme controversate precum educație versus școală, patriotism versus globalism sau familia tradițională versus LGBTQ+.

„Fii vocea generației tale”

Au participat la cursuri de oratorie, drept și economie și au ascultat vorbitori precum Gheorghe Piperea, un avocat și politician de extremă dreapta.

Înaintea alegerilor din 2024, TAUR a lansat campania națională de recrutare „Fii vocea generației tale” și a încercat să-și extindă baza de susținători dincolo de profilul tipic al partidului.

Această strategie a inclus proteste, precum cel organizat la ceremonia de deschidere a anului universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, în octombrie 2023.

În același timp, organizația a fost implicată în incidente controversate, cum ar fi încercarea fostei sale președinte de a intra în clădirea Parlamentului cu patru gloanțe în geantă.

În primăvara anului 2023, deputata independentă Anamaria Gavrilă a fondat Partidul Tinerilor (POT), o nouă formațiune politică naționalistă și tradiționalistă, axată pe ideea de a salva identitatea și viitorul națiunii române.

„Tinerii sunt instruiți în diverse activități, de la sporturi de luptă la practici religioase”

În același timp, alte organizații de extremă dreapta, cum ar fi Neamunit, Noi Românii și Casus Belli – care au gravitat în jurul lui George Simion, președintele AUR – își concentrează acțiunile pe recrutarea și formarea tinerilor.

Organizațiile își folosesc prezența pe rețelele de socializare pentru a răspândi mesaje mobilizatoare și pentru a organiza tabere de pregătire și școli de vară.

De exemplu, Casus Belli organizează tabere naționaliste, unde tinerii sunt instruiți în diverse activități, de la sporturi de luptă la practici religioase, sub sloganul luptei împotriva progresismului și a imigranților care sunt percepuți ca o amenințare la adresa națiunii, arată raportul Global Focus.

Aceste organizații tind să utilizeze și activități caritabile pentru a-și legitima acțiunile și pentru a dilua conținutul extremist al mesajelor lor pe rețelele de socializare.

Studii de caz: politicienii George Simion & Diana Șoșoacă și influencerița Dana Budeanu

La fel ca în media clasică, politicienii și vedetele sunt cele mai bune vehicule de promovare a mesajelor. La asta, se adaugă apartenența dinainte de implicare politică la grupuri nișate și extrem de omogene.

Daniela Burciu, expert al think-tankului Global Focus, spune că a identificat o serie de mesaje și teme comune în rândul celor monitorizați, deși uneori par a fi pe poziții antagonice.

„În general sunt ideologic similari, iar agenda lor este mai mult sau mai puțin aliniată celei de la Moscova și cuprinde narative îndeosebi îndreptate împotriva sprijinului acordat Ucrainei, inclusiv din perspectiva tratamentului «discriminatoriu» al autorităților de la Kiev față de românii din Cernăuți, ori împotriva NATO, UE sau SUA”, explică Burciu.

Președintele partidului AUR, George Simion, provine din comunitatea ultrașilor de fotbal și ulterior a obținut sprijin politic din activismul său unionist și din campaniile antiestablishment.

„În calitate de președinte al AUR, George Simion s-a prezentat ca un lider politic naționalist de extremă dreapta, populist din punct de vedere economic, antielită, antiimigrație și regresiv social”, spune raportul Global Focus.

„Tinerii sunt singura generație care mai pot salva România”

Potrivit acestui document, Simion se concentrează în discursul său „pe înlocuirea establishmentului politic, prioritizarea industriilor și companiilor naționale în detrimentul celor străine, drepturile minorităților românești din alte țări, relația România-Moldova, precum și pe probleme sociale legate de protecția familiei tradiționale, în special printr-o agendă înrădăcinată în Biserica Ortodoxă și îndreptată în special împotriva comunității LGBTQ+”.

Printre temele extremei drepte abordate de Simion, mai spune raportul, se numără și cea conform căreia România este în pragul distrugerii din cauza unor factori interni și externi și că tinerii sunt singura generație care o mai pot salva pentru că sunt singurii necompromiși de sistem, iar asta le-ar legitima preluarea puterii, inclusiv prin violență.

Aceleași teme de discurs se regăsesc întocmai și la Diana Șoșoacă, lidera partidului S.O.S. România.

Stilul lui George Simion de a se adresa publicului tânăr reiese din discursul de la organizația de tineret a AUR, când trece de la retorica fricii la cea a responsabilizării.

„Tinerii din diaspora vor primi case gratuite dacă aleg să se întoarcă în România”

„Veți descoperi, dacă nu ați descoperit deja, că sunteți puțini în cercul vostru de prieteni, puțini care gândiți, puțini care sunteți interesați de istorie, de politică, de ceea ce se întâmplă în societate. Nu vă lăsați descurajați de asta. […] În ritmul actual, în 15, 20, 25 de ani România nu va mai exista. […] Dacă ați ales AUR, atunci trebuie să știți că sunteți probabil ultima șansă pe care o mai are națiunea noastră de a se opune curentului care ne distruge națiunea.”

În acest fel, îi face pe tineri să se simtă valorizați pentru că „doar” noile generații – despre care se presupune că nu sunt încă corupte de sistem – pot interveni și salva țara de la dispariție. În acest fel, George Simion susține că este liderul care s-ar ridica din rândurile lor și le-ar acoperi interesele.

Personalizarea ofertei politice este o altă metodă de a atrage tinerii. În august 2023, el a promis că, dacă partidul său va ajunge la guvernare, tinerii din diaspora vor primi case gratuite dacă aleg să se întoarcă în România.

Studiul impactului politicienilor a fost făcut pe TikTok și Instagram, platformele unde tinerii sunt cel mai bine reprezentați, platforme mai puțin la îndemâna politicienilor main-stream.

Un hashtag cu sute de milioane de vizualizări

Experta Daniela Burciu spune, pentru Europa Liberă, că, la finalul lunii ianuarie, doar hashtagul #danabudeanu de pe TikTok adunase peste 790 de milioane de vizualizări. Diana Șoșoacă și George Simion aveau și ei peste 270 de milioane de vizualizări fiecare.

„Din analiza mea a rezultat că nu este suficient să te uiți la cifrele aferente paginilor oficiale (impresii, urmăritori, etc.) ale acestor persoane publice pentru a le evalua impactul pe rețelele sociale, întrucât cele mai multe se bucură de distribuirea conținutului pe un număr dificil de estimat de alte conturi, pagini sau grupuri, care le preiau și amplifică mesajele”, explică Daniela Burciu.

Cel mai la îndemână proces de distribuire suplimentară este cel de „memeificare” – transformarea unui discurs toxic în conținut umoristic, cum s-a întâmplat în cazul discursurilor lui Dana Budeanu, Corneliu Vadim Tudor sau Diana Șoșoacă.

„În opinia mea, un astfel de proces contribuie la normalizarea unor idei și comportamente extremiste, în special în rândul tinerilor care încă se află în proces de descoperire a identității lor, inclusiv a celei politice”, explică Burciu.

„Rupeți-le! Veniți cu mine și vă voi învăța cum să conduceți țara”, este discursul cu care Diana Iovanovici-Șoșoacă îi atrage, la rândul său, pe tineri.

„O să le dăm un șut în gură”

Susținătoare asumată a Kremlinului, ea s-a poziționat ferm împotriva guvernului ucrainean după invazia pe scară largă a Rusiei și a fost unul dintre puținii parlamentari care au vizitat Ambasada Rusiei la București după escaladarea conflictului.

Lidera S.O.S. a acuzat, în repetate rânduri, cu Ucraina „fură” teritoriul românesc și a răspândit dezinformări despre discriminarea minorității românești din Ucraina.

Prezența în social media înseamnă și „responsabilizarea” tinerilor. La o petrecere rave în aer liber din București, liderul S.O.S. apare într-o serie de videoclipuri online cu tineri influenceri TikTok, adresându-se publicului lor: „Șoșo aici! Spargeți-i! E viața voastră, e țara voastră, e viitorul vostru, veniți cu noi și hai să conducem România! Pentru că voi veți fi cei care o veți face, iar eu vă voi învăța cum!”.

Un alt influencer face apel la violență împotriva actualilor lideri – „o să le dăm un șut în gură” – cu râsul de aprobare tacită al lui Șoșoacă.

În octombrie 2023, Șoșoacă a vorbit în Parlament despre lipsa oportunităților de implicare a tinerilor în politică și a introdus un proiect de modificare a Legii Tineretului, cu responsabilități sporite pentru autorități în ceea ce privește tinerii și participarea acestora la procesele decizionale, la nivel local și național.

„Lovește-o și instaurează teroarea, o faci pentru binele comunității și devii eroul grupului” – mesajul îi aparține Danei Budeanu, un creator de modă.

Experții spun că este unul dintre cei mai prolifici transmițători ai mesajelor extremei drepte, culminând cu mesajul că „interviul cu Putin reprezintă o lecție de istorie și naționalism”.

Extremism și alegeri

Experții spun că impactul mesajelor de extremă dreapta se va vedea cel mai bine la finalul lui 2024, când se vor fi încheiat toate rundele de alegeri din acest an. Riscul creșterii extremei drepte este însă doar o componentă a acestei acțiuni de îndoctrinare online.

„Formarea identităților lor și căutarea unui sens al scopului în timpul unei perioade de tulburări internaționale, provocări economice și polarizare socială, poate duce spre frustrare și nemulțumire față de instituțiile politice, care pot fi ușor învinuite și care, adesea, par să le ignore cu totul nevoile și interesele”, se arată în raport.

Referitor la încasările TikTok, Dragoș Stanca, președinte BRAT, scrie pe Facebook: „Această platformă încasează din România cel puțin 175.000 de euro pe zi, cel puțin 5 milioane de euro lunar și peste 60 de milioane de euro anual.
Din Europa, facturează cam 30 de miliarde de euro pe an, adică vreo 2.5 miliarde pe lună și peste 80 de milioane de euro zilnic.”

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Publicat

adrian axinia AUR

În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții mai multor țări și leadership-ul UE.

Fie că vrem sau nu, va trebui să primim migranți și să avem grijă de ei…. când noi abia reușim să avem grijă de noi.

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Suntem puși din nou în fața situației de a ni se impune forțat acceptarea refugiaților, însă în loc să căutăm soluții la rădăcina acestui fenomen și să punem accent pe prevenție, ni se cere să alocăm resurse umane, materiale și financiare pentru a face față acestei crize interminabile.

În acest timp, singura soluție propusă este înființarea unei instituții care să se ocupe cu relocarea refugiaților, de parcă asta ar rezolva ceva. Astea sunt soluțiile Ursulei von der Leyen, cea care caută un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Trebuie să oprim aceste pericole.

Este absolut inacceptabil modul în care elita de la vârful UE tratează această problematică într-o manieră unilaterală, fără consultarea statelor membre, ale căror interese și siguranța națională le sunt vădit afectate de acest fenomen migraționist. Dacă vreți ca România să rămână a noastră, pe 9 iunie, alegeți adevărații Apărători ai Patriei!

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Poliția a stricat seara de drifturi ilegale de la Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC) Cluj-Napoca

Publicat

drifturi

Poliția Rutieră și Poliția Locală au stricat, joi, seara de drifturi ilegale organizate pe drumul de patru benzi de la Centrul Regional de Industrii Creative (CREIC) din Cluj-Napoca unde sute de spectatori să urmărească ce pot face șoferii cu bolizii din dotare.

Drifturile se organizau și în parcarea de pe B-dul 21 Decembrie 1989 unde a fost unitatea militară și pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”, dar după lucrările de modernizare din cele două zone șoferii și spectatorii s-au mutat la CREIC.

Polițiștii au împărțit și amenzi șoferilor.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Echipa UTCN, locul 2 la concursul de design seismic de la Seattle (SUA)

Publicat

De

echipa utcn

Echipa de studenți a UTCN s-a clasat pe locul 2 la concursul de design seismic desfășurat în Seattle (SUA), unde s-au prezentat cu o machetă din lemn de balsa care a fost supusă unor simulări de cutremure.  Pe primul loc s-a clasat Universitatea Cornell din SUA, iar pe locul trei Universitatea Victoria din Canada.

Rezultatele au fost comunicate vineri seara, ora României.

Mândri de locul pe podium

”Împărtășim bucuria acestei victorii cu voi!

Suntem incredibil de mândri că am obținut un loc pe podium la Seismic Design Competition 2024, Seattle (Washington)!

Această experiență ne-a oferit lecții valoroase și a întărit echipa noastră în moduri pe care nu ni le-am imaginat niciodată.

Felicitări câștigătorilor și tuturor echipelor care au participat”, arată reprezentanții echipei.

Echipa i-a avut în componență pe Luca Zăhan (căpitan), Adrian Zacharievici, Robert Teodorescu, Victor Mitea, Andre Mitu, David Havrstiuc, Simona Halip, Bianca Bologa, Paula Bosi, Mădălina Rusu, Nicoleta Popa, Matei Dragos și a fost îndrumată de Răzvan Muresan, Denisa Dragomir, Diandra Jula, Sabina Nitulescu şi de profesorii Ovidiu Prodan şi Paul Mihai Moldovan.

Mândrie și satisfacție

”Sunt extrem de recunoscător pentru efortul continuu depus timp de peste cinci luni, care acum este răsplătit prin clasarea echipei UTCN SDC pe locul al doilea pe podium.

Este o mândrie și o satisfacție profundă să vedem că, an după an, prin perseverență și dedicare, studenții de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, se afirmă ca lideri în domeniul proiectării seismic”, a spus și Ovidiu Prodan.

Ce au spus studenții

Una dintre membrele echipei a declarat la final că studenți sunt ușurați că, după atâtea luni de muncă asiduă, au reușit să urce pe podiumul competiției din Seattle.

Un alt student a subliniat că au fost foarte fericiți când au văzut cum s-a comportat macheta construită de ei la simularea la cutremur.

Cei trei intervievați de organizatori s-au aflat pentru prima oară în SUA

echipa utcn

Citește mai departe

EVENIMENT

AVANCRONICĂ. U Cluj – Petrolul Ploiești. „Șepcile roșii” au nevoie de victorie pentru a rămâne pe primele poziții din play-out

Publicat

Petrolul U

Echipele „U” Cluj și Petrolul Ploiești se vor întâlni, sâmbătă, de la ora 21,30 pe Cluj Arena unde vor disputa a patra partidă din play-out. „Șepcile roșii” trebuie să obțină o victorie pentru a avea șansa să revină pe primul loc din play-out la finalul etapei.

FC Universitatea Cluj este neînvinsă de zece etape și are un singur gol primit în ultimele nouă partide.

„Șepcile roșii” au jucat ultima partidă pe terenul echipei FC Hermannstadt pe care, cu patru zile înaintea partidei, o eliminase din Cupa României.

Partida din play-out s-a încheiat cu un rezultat de egalitate, după ce FC Hermannstadt a deschis scorul în minutul 31 prin Ianis Stoica, urmând ca pe finalul partidei, în minutul 90+7, Daniel Popa să marcheze și să stabilească scorul final, 1 la 1. Cu acest rezultat de egalitate, „șepcile roșii” au coborât pe a doua poziție din play-out.

Petrolul Ploiești nu traversează o perioadă prea benefică, aflându-se pe poziția a cincea în clasamentul din play-out, la doar patru puncte deasupra locurilor de baraj.

Petrolul a înfruntat-o pe FC Voluntari în etapa a treia din play-out, dar a fost învinsă fără drept de apel cu scorul de 4 la 0, golurile fiind marcate de Rață, Armaș, Nemec și Merloi.

„U” Cluj și Petrolul Ploiești și-au împărțit punctele în acest sezon

Prima dată când cele două echipe s-au întâlnit în acest sezon a fost la 16 iulie 2023 pe Stadionul Ilie Oană din Ploiești, acolo unde „șepcile roșii” s-au întors acasă doar cu un punct după ce partida s-a încheiat cu scorul de 1 la 1.

Scorul a fost deschis de „U” Cluj care a marcat prin căpitanul Alexandru Chipciu, ca mai apoi Alexandru Musi să marcheze pentru gazde și să stabilească scorul partidei până la pauză.

Returul dintre cele două echipe s-a desfășurat la 11 noiembrie 2023 pe Cluj Arena și s-a încheiat de această dată cu o remiză albă, astfel ambele echipe au o ambiție în plus în această partidă pentru a se impune pentru prima dată în acest sezon.

„Trebuie să înțelegem că ne așteaptă un meci foarte greu”

Antrenorul echipei clujene, Ioan Ovidiu Sabău, a prefațat partida de sâmbătă împotriva echipei Petrolul Ploiești și a declarat că pe jucătorii săi îi va aștepta un meci foarte greu cu o echipă care va vrea să arate că valoarea ei nu se reflectă în ultima partidă jucată, unde a pierdut usturător cu 4 la 0 și că jucătorii trebuie să fie pregătiți de luptă.

„Noi suntem într-o perioadă destul de bună, în creștere ca și joc, îmi exprim încrederea și aprecierea față de jucătorii pe care îi antrenez.

De asemenea suntem o echipă care atunci când suntem într-o formă bună ne putem pune orice adversar în dificultate și sper ca mesajul meu să fi ajuns acolo unde trebuie și jucătorii să fie foarte motivați și să își dorească, iar tot ceea ce i-am învățat să exprime mult mai bine pe partea de atac”, a declarat antrenorul „șepcilor roșii”.

Cosmin Olaru

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax