Connect with us

EVENIMENT

Proiecte finalizate cu succes și finanțate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest

Publicat


piata unirii 2

Prin intermediul fondurilor europene, România s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte în diverse domenii: de la creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane prin modernizarea drumurilor județene, creșterea eficienței energetice în clădiri publice sau private până la impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.

Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre cele mai importante programe operaţionale prin intermediul căruia România a putut să acceseze fonduri europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) în perioada 2014-2020.

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest este Organism Intermediar al POR 2014-2020 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, ajutând la evaluarea, verificarea şi monitorizarea a peste 1.000 de proiecte care aparţin atât beneficiarilor privaţi, cât şi beneficiarilor publici.

Reabilitarea unui simbol al municipiului Cluj-Napoca

piata unirii 2

Turiștii care vizitează municipiul Cluj-Napoca, dar și locuitorii orașului, se pot bucura de noile facilități de vizitare ale unuia dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail, care veghează asupra orașului din mijlocul Pieței Unirii, a fost pusă în valoare prin mai multe lucrări de reabilitare care să o repoziționeze în circuitul turistic și să o valorifice ca un adevărat simbol al orașului.

Biserica are o  vechime de aproape șapte secole, construcția acesteia a început în anul 1316 și a suportat mai multe intervenții, restaurări și reconstrucții în urma unor serii de incendii și cutremure. O ultimă restaurare a bisericii a avut loc între anii 1957-1960, moment în care au fost readuse la viață o parte din picturile secolelor XIV-XV.

Restaurarea de care beneficiază în prezent are ca scop creșterea accesibilității în rândul tuturor categoriilor de turiști. Astfel, Biserica este și va fi accesibilă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, iar persoanele cu dizabilități de vedere vor avea acces la serviciile turistice oferite de biserică prin intermediul scrierii în alfabet Braille. Conform planurilor de realizare, Biserica a fost dotată și cu un Info chioșc.

Prin implementarea proiectului se preconizează o creștere medie a numărului anual de vizitatori la Biserica Romano-Catolică Sf. Mihail cu 6%.

Proiectul de reabilitare care are drept beneficiar Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail are o valoare totală de 29.611.884,90 lei și este finanţat prin Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Biserica Reformată din Huedin a trecut prin reparații capitale

dcim100mediadji 0523.jpg

Biserica Reformată din Huedin, județul Cluj, este un alt lăcaș de cult care a beneficiat de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Cu o vechime de peste șapte secole și trecută prin mai multe incendii și cutremure, această biserică este cel mai impozant monument din Țara Călatei și un obiectiv turistic important de pe drumul național E60/DN1. Cu atât mai necesar a fost, deci, proiectul de restaurare care să repună monumentul în circuitul turistic.

Valoarea totală a proiectului de restaurare a fost de 11.269.693,10 lei, iar lucrările realizate la acest important monument istoric, de care beneficiază Parohia Reformată din Huedin, au urmărit creșterea accesibilității în rândul tuturor categoriilor de turiști prin intervenții arhitecturale, atât în exterior, cât și în interior. Persoanele cu dizabilități de vedere vor putea să consulte descrierea istorică a bisericii pe plăcuţe cu scris Braille sau să solicite informaţii la noul Info chioşc amenajat în cadrul bisericii.

Prin toate lucrările realizate s-a urmărit conservarea unui important obiectiv de patrimoniu  și creșterea numărului anual de vizitatori la Biserica Reformată din Huedin.

O nouă zonă de agrement în cartierul clujean „Între Lacuri”

dcim100mediadji 0021.jpg

Municipiul Cluj-Napoca dispune de o nouă zonă de agrement și de petrecere a timpului liber amenajată cu sprijinul POR 2014-2020. Este vorba despre o zonă care suferea foarte mult de o lipsă acută a spațiilor verzi, mai exact cartierul clujean „Între Lacuri”. Astfel, prin intermediul unui proiect cu o valoare totală de 11.090.390,84 lei, în centrul acestui cartier a fost identificat un teren degradat și neutilizat care a beneficiat de o transformare radicală prin lucrări de revitalizare a terenului, amenajare de spații verzi şi crearea unor spații de relaxare și promenadă.

Noua zonă de recreere, destinată tuturor categoriilor de vârstă, a crescut calitatea vieții locuitorilor, devenind un centru de cartier și un loc plăcut de socializare. Mai mult decât atât, noua zonă verde a orașului a venit în completarea necesarului de spații verzi raportat la numărul de locuitori din municipiul Cluj-Napoca, mai ales în zona străzii Aurel Vlaicu, respectiv în cartierele sale adiacente, Mărăști și Între Lacuri.

În astfel de cartiere, sufocate de mașini parcate și de garaje, zonele de recreere sunt vitale pentru reducerea nivelului de poluare, îmbunătățirea aspectului estetic al orașului și, implicit, creșterea calității vieții locuitorilor din zona respectivă.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ADMINISTRAȚIE

Liderul UDMR Cluj îi bate obrazul lui BOC: George Simion e un scandalagiu EXTREMIST. A organizat VIOLENȚE antimaghiare

Publicat

De

george simion (2)

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, a criticat întâlnirea de miercuri a primarului Emil Boc cu liderul AUR George Simion. 

”Aş dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion, cu care s-a întâlnit la Cluj şi a identificat puncte comune de natură politică, a calificat Holocaustul drept o temă minoră, în acelaşi timp tot el a organizat violențele antimaghiare din Valea Uzului, iar prin activitatea sa din parlament şi cea de pe stradă destabilizează țara.

Orice întâlnire de acest gen reprezintă un câştig în planul legitimității pentru acest scandalagiu extremist. A fost o greşeală, domnule primar!”, a spus Csoma.

Citește și Simion s-a întâlnit cu Emil Boc la Primărie: Mă bucur să văd că lucrurile sunt bine la Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Vezi care sunt medicii de FAMILIE unde te poți TESTA Covid-19 în Cluj

Publicat

Prefectura Cluj a făcut publică lista medicilor de familie din județ unde se pot efectua testări rapide antigen din probă nazo-faringiană pentru depistarea infecției COVID-19.

Cine se poate testa la medicii de familie:

– Persoanele eligibile pentru testare înscrise pe lista proprie a medicului de familie;

– Persoanele care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie care nu le asigură aceste servicii, pot beneficia de testări gratuite;

Se efectuează 2 testări succesive într-un interval de cel puțin 48 de ore.

Activitatea de vaccinare și activitatea de testare a pacienților desfășurată de către medicii de familie înscriși în listă se finanțează de la bugetul de stat, în consecință, sunt gratuite.

Vezi AICI  lista medicilor de familie din județ care efectuează testări rapide gratuite pentru depistarea infecției cu COVID-19.

Citește mai departe

EDUCATIE

Vezi când are loc SIMULAREA la Evaluarea Națională

Publicat

Testele de antrenament la Evaluarea Națională 2022 pentru elevii de clasa a opta vor începe să fie publicate pe 18 aprilie 2022, după aflarea rezultatelor la simulările examenului de Evaluare Națională, care vor avea loc între 4 și 6 aprilie 2022. Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe 14 aprilie.

Anunțul a fost făcut de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Preuniversitar, într-un comunicat.

Calendar simulare Evaluare Națională 2022

Simulare Limba şi literatura română – 4 aprilie 2022
Simulare Matematică – 5 aprilie 2022
Simulare Limba maternă – 6 aprilie 2022
Afișare rezultate (se comunică elevilor) – 14 aprilie

Simulările vor avea loc cu prezență fizică. Ele au fost susținute și în 2021.

Când se vor publica testele de antrenament la Evaluarea Națională 2022

Spre deosebire de anul trecut, când testele de antrenament au fost publicate săptămânal, atât la Bacalaureat cât și la Evaluarea Națională, încă din luna februarie 2021, și apoi de două ori pe săptămână în luna mai, în 2022 vor fi publicate doar în intervalul 18.04-30.05, săptămânal.

Calendar Evaluare Națională 2022

Probele la Evaluarea Națională 2022 au loc între 14-16 iunie.

Când au loc înscrierile

30 mai — 3 iunie 2022 – Înscrierea la evaluarea națională

3 iunie 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

Evaluarea Națională – Probele de examen

14 iunie 2022 – Limba și literatura română — probă scrisă

16 iunie 2022 – Matematica — probă scrisă

17 iunie 2022 – Limba și literatura maternă — probă scrisă

Când se depun contestațiile și când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00)

24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00) – Depunerea contestațiilor

24 iunie—29 iunie 2022 – Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Toate detaliile legate de examen pot fi consultate în ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial din 7 septembrie.

Sursa: Hotnews

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EDUCATIE

Peste 1.200 de elevi și preșcolari din Cluj au COVID. 10 ȘCOLI și grădinițe au trecut la cursuri ONLINE

Publicat

De

10 unități de învățământ din județul Cluj au suspendat activitatea față în față din cauza cazurilor de Covid-10. Potrivit IȘJ Cluj, vineri, numărul elevilor infectați era de 1.231, iar cel al personalului era de 404.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj au anunțat vineri că numărul de unități de învățământ cu activitatea față în față suspendată, resepctiv unde au fost cazuri de Covid-19 la elevi sau profesori în 50% din totalul claselor, a ajuns la 9. De asemenea, o unitate de învățământ din județ își desfășoară activitatea integral în sistem online, la cerere.

Numărul total de clase din unitățile de învățământ cu activitatea față în față suspendată este de 384.

Vineri, numărul de cazuri active de preșcolari și elevi confirmați cu Covid-19 a ajuns la 1.231. Vinerea trecută, numărul acestora era de 471.  În ceea ce privește personalul, 404 persoane sunt confirmate cu Covid-19.

Potrivit IȘJ Cluj, 437 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, din totalul celor 447 de unități cuprinse în rețeaua școlară, desfășoară activitatea educațională cu prezență fizică.

Unitățile de învățămât vor rămâne deschise până când gradul de ocupare al paturilor la ATI din spitale ajunge la 75%. La această oră, la Cluj, gradul de ocupare a paturilor este de 43%.

Până la această oră, rata generală de vaccinare a angajaților din sistemul educațional clujean a ajuns la 79,29%, respectiv 9.419 de persoane.

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj au afișat astăzi, 21 ianuarie 2022, rata de vaccinare a personalului care își desfășoară activitatea în unitate.

Lista cu numărul de clasele cu activitatea față în față a fost suspendată

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate