Connect with us

ACTUALITATE

Proiecte de cercetare de un milion de euro, câștigate de USAMV Cluj-Napoca

Publicat


USAMV Cluj-Napoca a câștigat patru proiecte depuse în cadrul Competiției Naționale Proiecte de Cercetare Exploratorie 2020, organizată de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în valoare de un milion de euro.

Astfel, USAMV se clasează pe primul loc, la nivel național, ca număr de proiecte finanțate în cadrul acestui domeniu.

Proiectele vizează domeniul Științele vieții aplicate și biotehnologii și se referă la:

  1. Nanoparticule de oxid de fier transportate de probiotice – citotoxicitatea, biodisponibilitatea si influenta acestora asupra microflorei intestinale. Coordonator șef. lucrări dr. Oana Lelia Pop- FSTA.
  2. Sistem de bioconversie eco-sustenabil pentru valorificarea completă a borhotului de malț. Coodronator asist. dr. Anca Fărcaș – FSTA.
  3. Sisteme avansate de livrare a antocianilor. asist. dr. Zorița Diaconeasa- FSTA.
  4. Dezvoltarea unor nano-sisteme inovatoare pentru îmbunătățirea proprietăților fizico- chimice, a bioactivității și stabilitatii uleiurilor esențiale . Prof. dr. Sonia Socaci- FSTA.

Finanțarea atrasă este de aproximativ 4,8 milioane de lei (1.198.032 lei/proiect).


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Vești bune pentru romano-catolici! Pelerinajul de Rusalii poate fi organizat

Publicat

Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat luni că pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, va fi organizat în acest an.

„La solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a Ordinilor Franciscanilor se poate organiza pelerinajul de la Șumuleu Ciuc”, a anunțat pe Facebook Kelemen Hunor.

Acesta a scris că Guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, însă la cererea UDMR se vor putea ține pelerinaje religioase în această perioadă, desigur cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Președintele UDMR susține că Pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc este „o sărbătoare importantă pentru comunitatea noastră, indiferent de confesiune, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est”.

„Din cauza pandemiei, anul trecut am putut urmări slujba doar la televizor și online, dar anul acesta vom putea fi din nou în șaua dintre munții Șumuleul Mare și Șumuleul Mic, chiar dacă într-un număr mai mic. De Paști, comunitatea din Miercurea Ciuc a dat dovadă de faptul că se poate participa la sfințirea bucatelor cu respectarea măsurilor epidemiologice. Sunt convins că credincioșii care vor veni la pelerinaj, vor da dovadă de aceeași disciplină”, a mai spus

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miniștrii și secretarii de stat din Guvern, scoși în stradă pentru a sprijini campania de vaccinare împotriva Covid-19

Publicat

De

Primul-ministru Florin Cîțu a anunțat luni că, de săptămâna viitoare, toți miniștrii din cabinet, dar și secretarii se stat, vor trebui să se implice în campania de vacciare.

Astfel, aceștia vor trebui să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare și „oriunde e nevoie” pentru a-i informa pe cetățeni cu privire la campania de vaccinare

„Este nevoie de implicarea tuturor în această campanie de vaccinare, pentru a ne întoarce la normalitate cât mai repede! Toți miniștrii se vor implica în campania de vaccinare!

Săptămâna viitoare, fie că vorbim de miniștri sau de secretari de stat, toți trebuie să meargă pe stradă, la centrele de vaccinare, oriunde e nevoie pentru a le vorbi oamenilor despre vaccinare.

Doar împreună putem reuși, e nevoie de implicare totală! România, hai că se poate!”, a transmis pe pagina de Facebook primul-ministru Florin Cîțu.

Pentru a putea renunța la o parte din restricții, primu-ministru a anunțat că este nevoie ca 5 milioane de persoane să fie vaccinate până la data de 1 iunie.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria scoate la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul Clujului

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație spațiile pentru terase și chioșcuri din centrul municipiului, zona Bulevardului Eroilor și Piața Unirii.

În cazul chioșcurilor, durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire.

Prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C1, C2 și C3 este de 1.836 lei/lună/chioșc, iar prețul minim al închirierii chioșcurilor multifuncționale C4, C5 și C6 este de 1.734 lei/lună/chioșc.

Termenul limită de depunere a ofertelor este până la finalul lunii mai.

În privința terenurilor destinate amplasării teraselor de alimentaţie publică T1,T2, T4, T7, T8, T9, situate în municipiul Cluj-Napoca, zona pietonală Bulevardul Eroilor, prețul minim al închirierii este de 48 lei/mp/lună.

Spațiile pentru terase au suprafețe între 41 și 90 de metri pătrați.

Între timp, municipiul se apropie de scenariul verde în privința incidenței COVID, veste bună pentru antreprenori.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Porților Deschise la CASTELUL Bánffy de la Bonțida. Se testează trasee de biciclete

Publicat

De

Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise la Castelul Banffy de la Bonțida în data de 16 mai. 

Alături de tradiționalele vizite ghidate în limba română și maghiară, care prezintă istoria castelului Bánffy, programul cuprinde testarea a 4 trasee de drumeție și cicloturism elaborate în cadrul proiectului Dezvoltarea ecoturismului culturale teritoriul GAL Someș Transilvan, comunele Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni.

Duminică se propun două drumeții: una care vizitează parcul castelului Bánffy și traseul bisericilor monumente istorice din Bonțida (biserica reformată și cea catolică).

Trasee pentru cicliști

”Pentru iubitorii ciclismului pregătim testarea traseului Bonțida > Răscruci > Borșa > Borșa-Cătun > Răscruci > Bonțida de o lungime de 30.5 km și o diferență de nivel de 190 m, cu o oprire mai lungă la castelul Bánffy din Borșa”, arată organizatorii.

Acesta a precizat că ghid va fi Bogya Zoltán care îi va ghida si pe cei care doresc să testeze traseul Bonțida > Giula > Sic > Giula > Tăușeni > Bonțida de o lungime de 26, 2 km și o diferență de nivel de 215 m.

Bicicliștii se vor opri la Sic pentru a vizita stufărișul și biserica reformată recent reabilitată.

Ultimul punct de program al evenimentului va fi vernisarea expoziției M21 reANIMA a studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj în prezența creatorilor, a coordonatorilor de proiect Kalló Angéla și Andrei Budescu,  respectiv a profesorilor universitari invitați: Dorel Găină și Feleki Károly.

Care este programul

10.00 Excursie cu bicicleta la castelul Bánffy din Borșa, ghid Bogya Zoltán, pornire de la poartă

10.00 Excursie cu bicicleta la Sic, ghid Bogya Tamás, pornire de la poartă

11.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

11.30 Drumeție la Biserica reformată și catolică din Bonțida – monumente istorice, pornire de la poartă

14.00 Drumeție la parcul Castelului Bánffy, pornire de la poartă

15.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă

16.00 Vernisajul expoziției M21 reANIMA

Participarea la programele evenimentului este liberă. Purtarea măștii de protecție și respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV 2 este obligatorie.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate