ADMINISTRAȚIE
Proiect imobiliar de 330.000.000 euro în Cluj. Construcţii imense pe fostă platformă industrială. Se vrea „regenerare urbană”

Un nou proiect imobiliar, amplu, va fi realizat în Cluj-Napoca. Investiţia se ridică la 330 de milioane de euro. Este vorba de mii de apartamente, birouri, spații comerciale.
Proiect imobiliar de 330 de milioane de euro în Cluj
Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital investeşte peste 330 de milioane de euro într-un amplu proiect de regenerare urbană în Cluj-Napoca, care vizează transformarea unei platforme industriale de 17,1 hectare într-o dezvoltare multifuncţională, ce include o contribuţie semnificativă la planurile de investiţii ale autorităţilor locale cu privire la dezvoltarea infrastructurii oraşului.
Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, proiectul constă în dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 metri pătraţi închiriabili, a unui complex rezidenţial cu aproximativ 1.400 de apartamente şi a unei componente de birouri cu peste 49.000 metri pătraţi închiriabili. Întregul proiect va fi deservit de zone verzi extinse, spaţii şi pieţe publice, care vor conecta zona de birouri şi retail cu cartierul rezidenţial si vor beneficia de acces auto limitat.
Se vrea „regenerare urbană”
Dezvoltarea anunţată este o oportunitate pentru transformarea actualei platforme industriale localizată între strada Plevnei şi Pod IRA într-o atracţie regională integrată cu viitoarele axe majore ale infrastructurii oraşului – Coridorul de Mobilitate Nord (pod Oaşului-Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – pod IRA), trenul metropolitan şi metroul.
„Scopul nostru este să dezvoltăm un proiect extraordinar, care să aducă beneficii comunităţii extinse şi care să aibă un impact economic major prin crearea de noi oportunităţi de locuri de muncă, în conformitate cu planurile de reamenajare durabilă a zonei”, a declarat Maggie Kitshoff, partener Office & Rezidenţial în cadrul Prime Kapital.
Proiectul propus de Prime Kapital are în vedere posibilitatea creării de asociaţii sau parteneriate cu administraţia locală, pentru a contribui la obiectivele de infrastructură publică planificate în zonă. Astfel, Prime Kapital este pregătit să contribuie cu un teren cu o suprafaţă de circa 10.000 mp şi să investească suplimentar 10 milioane de euro în infrastructura rutieră anunţată de municipalitate în cadrul proiectului „Culoarul de Mobilitate Nord” şi în infrastructura educaţională.
De asemenea, proiectul conceput de Prime Kapital va conduce la crearea a peste 9.000 de locuri de muncă permanente şi susţinerea unui total de 3.000 de locuri de muncă în industria construcţiilor şi va genera contribuţii semnificative la bugetul local, estimate la peste 60 milioane de euro în perioada construcţiei şi primii zece ani de la finalizare.
Construcţii imense pe o fostă platformă industrială
„Sustenabilitatea proiectelor majore de dezvoltare se bazează pe capacitatea inerentă de a îmbunătăţi utilizarea terenurilor aflate în zonele urbane, fără a afecta spaţiile verzi şi cartierele existente. Propunerea noastră de dezvoltare reduce nevoia de servicii de transport suplimentar, prin optimizarea utilizării infrastructurii existente şi prin contribuţia majoră la infrastructura publică planificată, care va debloca beneficii pe termen lung pentru comunitate.
Locaţia proiectului a fost identificată în mod specific după ce s-au luat în considerare planurile autorităţilor locale de modernizare a drumurilor şi infrastructurii oraşului. Salutăm în acest sens planurile concepute de municipalitate, care aduc o oportunitate uriaşă pentru continuarea dezvoltării şi creşterea calităţii vieţii în Cluj-Napoca şi ne angajăm să contribuim la realizarea acestora”, a adăugat Maggie Kitshoff.
Prime Kapital este un dezvoltator şi investitor imobiliar care în 2016 a intrat într-un parteneriat de tip joint-venture cu MAS PLC, investitor şi operator de proprietăţi imobiliare, cu o prezenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est.
În prezent, în România, Prime Kapital şi MAS PLC au în dezvoltare investiţii de aproximativ 2 miliarde de euro ce includ peste 14.000 de locuinţe, peste 280.000 metri pătraţi de suprafeţe închiriabile de retail şi peste 150.000 metri pătraţi de suprafeţe închiriabile de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcţionale ale unor platforme industriale şi contribuţii majore la dezvoltarea infrastructurii urbane în zonele în care sunt amplasate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot
Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.
Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale
“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).
Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.
George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern
Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.
“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.
Probabilitatea de vot pentru principalii candidați
- În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
- În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
- Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
- Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
- Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.
Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție
Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.
“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
AICI găsiți graficele explicative
EVENIMENT
Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj

Bărbatul reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, în urma mai multor incidente care au avut loc după derby-ul Clujului, este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj.
Acesta a ajuns 24 de ore după gratii după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj.
Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj
Potrivit unor surse Cluj24.ro, bărbatul de 38 de anise numește Marius Băncilă și fost identificat după aproape 6 zile de o echipă complexă de investigații.
Acesta a fost identificat după ce polițiștii au
vizionat zeci de ore de imagini de pe camerele de supraveghere și au vorbit cu membri ai galeriei U Cluj.
Tânărul rănit este fan CFR Cluj și student al UBB
Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane cțnd i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, când cei doi tineri se aflau pe Spaiul Independenței, Marius Băncilă a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj.
Tănărul de 19 ani s-a prezentat la UPU și a fost diagnosticat cu fractură de piramidă nazală. Analizele medicale și investigațiile imagistice efectuate în UPU și la Camera de gardă ORL nu au evidențiat alte afecțiuni. A plecat la domiciliu cu recomandări de tratament. Tânărul este student la UBB și și-a scos certificat medico-legal în urma loviturilor primite.
Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani. În funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor vor fi dispuse măsurile legale care se impun, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.
Polițiștii au mai transmis că, până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Galben de vreme rea, valabil și pentru județul Cluj.
Astfel, începând de sămbătă, 5 aprilie, ora 23.00 și până luni, 7 aprilie, ora 18.00, se vor semnala intensificări ale vântului în tot județul, precipitații, inclusiv ninsori, și viscol la munte.
Vremea schimbă foaia la Cluj
Potrivit meteorologilor, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50 -70 de kilometri pe oră. La munte rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră, iar la peste 1.700 de metri de 90 – 100 de kilometri pe oră, și temporar va fi viscol.
În Tranasilvania vor predomina ninsorile, care local și temporar vor fi viscolite. Se va depune strat de zăpadă în medie de 5 -10 centimetri și de 15-20 de centimetri la munte.
Nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci, cu temperaturi preponderent negative. Temperaturile minime se vor situa în general între -7 și 2 grade. Local se va produce brumă și îngheț la sol.
EVENIMENT
Bărbat REȚINUT de polițiști după ce a agresat doi tineri de 19 ani, imediat după meciul dintre U și CFR Cluj

Polițiștii clujeni au reținut un bărbat care a agresat doi tineri de 19 ani, după meciul de luni, dintre U Cluj și CFR Cluj.
Bărbatul de 38 de ani a aruncat cu o sticlă în cei doi tineri, iar pe unul l-a rănit în zona feței. Trei incidente violente au avut loc la Cluj-Napoca la finalul derby-ului.
Bărbat REȚINUT de polițiști după ce a agresat doi tineri de 19 ani, imediat după meciul dintre U și CFR Cluj
În data de 31 martie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de doi tineri, în vârstă de 19 ani, cu privire la faptul că, imediat după ce au participat la partida de fotbal dintre CFR Cluj și Universitatea Cluj-Napoca, în timp ce se aflau în Parcul Central din municipiu, ar fi fost agresați de un grup de persoane necunoscute, iar unul dintre aceștia ar fi suferit leziuni la nivelul feței, fiind lovit cu o sticlă de către o persoană din acel grup.
În acest context, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj a dispus efectuarea de verificări cu celeritate în legătură cu toate incidentele înregistrate în urma partidei de fotbal.
Cazul privind cei doi tineri de 19 ani a fost preluat și instrumentat de specialiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, în colaborare cu efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.
7 persoane se aflau în grupul agresorilor
Ca urmare a activităților complexe desfășurate și în baza datelor și probelor administrate, au rezultat informații potrivit cărora în comiterea agresiunilor ar fi fost implicate 7 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, precum și un minor în vârstă de 16 ani.
În continuarea cercetărilor, la data de 5 aprilie a fost identificată persoana care a aruncat cu o sticlă spre un grup de persoane, fiind vorba despre un bărbat de 38 de ani, din municipiul Cluj-Napoca. În baza materialului probator administrat, pe numele acestuia a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 de ore.
Citește și: Cine e bărbatul reținut după ce i-a aruncat o sticlă în față unui tânăr, după derby-ul Clujului. E fan U Cluj
Totodată, polițiștii continuă cercetările față de celelalte persoane identificate, urmând ca în funcție de participația și implicarea fiecăreia în comiterea faptelor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Violențele nu au de a face cu etnia, spun polițiștii
Polițiștii clujeni arată că toate incidentele semnalate sunt tratate cu maximă seriozitate, în vederea stabilirii adevărului și a tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.
“Până în acest moment, din verificările efectuate nu au rezultat date sau indicii care să conducă la concluzia că faptele ar fi fost săvârșite pe motive de etnie sau rasă”, au transmis polițiștii clujeni. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, pentru toate cele 8 persoane, iar față de cel de 38 de ani și pentru infracțiunea de lovirea sau alte violențe.
Trei incidente separate au avut loc la Cluj-Napoca după meciul dintre Universitatea și CFR Cluj. Într-unul dintre incidente, un băiat de 14 ani, fan al CFR Cluj, a ajuns la spital după ce a fost lovit de suporteri ai U Cluj. Alți doi prieteni au băiatului au fost agresați.
De asemenea, vineri, polițiștii clujeni au reținut trei tineri din Gherla, după ce luni seară au agresat un suporter al echipei „U” Cluj și i-au furat fularul și steagul în culorile echipei.