ECONOMIE
Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro. Cele mai mari tranzacţii imobiliare din ţară

Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, cu aproximativ 13% peste nivelul din primul semestru al anului trecut, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproape 63% din volum, potrivit raportului de piaţă pentru primul semestru din 2022 al unei companii de consultanţă imobiliară.
110 milioane de euro cea mai mare tranzacţie imobiliară
În condiţiile în care, în ciuda contextului oarecum incert al economiei mondiale, o serie de tranzacţii mari, aflate în diverse stadii, sunt încă în curs de derulare, anul s-ar putea încheia cu un volum total apropiat sau chiar mai mare de un miliard de euro.
Cea mai mare tranzacţie din prima jumătate a anului a fost achiziţionarea de către S IMMO a Portland Trust EXPO Business Park, un proiect de birouri nou dezvoltat în partea de nord a Bucureştiului, cu peste 110 milioane de euro. Aceasta este şi cea de-a cincea tranzacţie cu nouă cifre finalizată pe piaţa locală în cei doi ani şi jumătate de la începutul pandemiei, ceea ce este mai mult sau mai puţin comparabil cu numărul de tranzacţii mari finalizate în anii anteriori, subliniind atât atractivitatea, cât şi importanţa în creştere a pieţei locale de investiţii.
Proiect de birouri vândut la Cluj cu 35 de milioane de euro
Printre alte tranzacţii notabile se numără şi achiziţia METAV Business Park, un proiect mixt în interiorul oraşului Bucureşti, de către Alinso Group, dar şi vânzarea Speedwell Record Park, un proiect de birouri din Cluj-Napoca, către AYA Properties Fund, pentru 35 de milioane de euro.
Consultanţii Colliers remarcă faptul că, în timp ce marii investitori instituţionali vor continua să dirijeze piaţa şi să genereze cea mai mare parte a activităţii, se observă şi o atenţie din ce în ce mai mare din partea potenţialilor investitori pentru active care necesită investiţii pentru a deveni competitive.
Pe viitor, piaţa va asista probabil la o creştere a acestui tip de tranzacţii, în special pe fondul încetinirii creşterii economice şi al creşterii ratelor dobânzilor.
„Uitându-ne la activitatea investitorilor pe piaţa din România din ultimii ani, observăm într-o anumită măsură un echilibru între tranzacţiile realizate de investitori noi, respectiv investitori recurenţi. În momentul de faţă, investitorii continuă să manifeste un interes sănătos pentru activele locale şi, chiar dacă unii nu au apăsat încă pe acceleraţie, România rămâne pe radarul lor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.
Cu toate acestea, investitorii internaţionali rămân precauţi cu privire la evoluţiile din economia globală, cu precădere în ceea ce priveşte costul riscului şi inflaţia. Deocamdată, aceste evoluţii nu au avut încă un impact semnificativ asupra activităţii locale, dar, la fel ca în cazul oricărei pieţe imobiliare, mediul investiţional se bazează într-o anumită măsură pe momentum, iar dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc curând, consultanţii companiei se aşteaptă ca o parte din tendinţa negativă să se transmită.
Birourile, cele mai bine vândute
Birourile au rămas cea mai dinamică clasă de active, atrăgând tranzacţii în valoare de 63% din volumul total în prima jumătate a anului 2022, retailul a generat aproximativ 16% din cifra de afaceri, iar I&L – 14%. Hotelurile au o contribuţie mică, restul tranzacţiilor completând topul până la 100%. Totodată, opţiunile de finanţare rămân numeroase pentru sectorul imobiliar, cu marje mai mult sau mai puţin neschimbate de către băncile locale, în pofida contextului oarecum şubred.
„O proprietate generatoare de venit, cum ar fi un proiect de birouri sau unul industrial, în funcţie de investitor, poate primi o marjă de creditare în jur de 250 de puncte de bază atunci când se caută un împrumut. Acest lucru subliniază două aspecte: încrederea pe termen lung pe care băncile o au în activele locale, şi percepţia că, chiar şi în cazul unei corecţii, preţurile nu sunt supraevaluate, nefiind necesară o ajustare profundă. În altă ordine de idei, 2022 pare să fie un an excepţional pentru piaţa locală de investiţii în ceea ce priveşte activitatea generală, dar perspectivele pentru 2023 sunt provocatoare şi depind în mare măsură de ceea ce se va întâmpla pe pieţele financiare globale în trimestrele următoare”, conchide Anca Merdescu, associate director Investment Services.
Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 63 de ţări, cei 17.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Cluj, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) al Uniunii, că formţiunii sale îi este mai bine acum, când nu este la guvernare, alături de PSD şi PNL şi a criticat modul în care este condusă ţara.
„Din iunie, situaţia nostră s-a schimbat în politica internă românească, pentru că suntem în opoziţie şi nu avem nicio vină. Socialiştii şi liberalii au spus că este mai bine fără voi. Nu ştiu dacă este mai bine fără noi, dar după trei luni şi eu spun că, da, într-adevăr, este mai bine fără voi. Am început să ne obişnuim cu această nouă situaţie şi încet-încet ne dăm seama că dacă pornim de la ceea ce se întâmplă în ţară, într-adevăr ne este mai bine fără ei.
Din păcate, nu doar situaţia naostră s-a schimbat, ci şi situaţia în ţară. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultimele trei -patru luni, atunci în primul rând putem spune hotărât că dezvoltarea, investiţiile s-au încetinit. Acest lucru este foarte prost, atât pentru administraţiile pubice, pentru ţară , pentru economie, eu nu ştiu pentru cine este bine, nu ştiu de ce s-au încetinit investiţiile pubice.
Vedem că incertitudinile sunt din ce în ce mi multe şi mai mari, imprevizibilul creşte, numărul improvizaţiilor creşte şi procsul decizional pare să fie haotic”, a declarat Kelemen Hunor în faţa membrilor CRU.
La Cluj-Napoca a avut loc, vineri, şedinţa CRU în cadrul căreia, printre altele, a fost ales președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, președintele executiv al Uniunii și vicepreședinții executivi.
EVENIMENT
FOTO. Se demolează primul bloc construit ILEGAL la Cluj-Napoca. Este al țeparului Traian Ianson/ Onuc. Locuitorii se opun

Primăria Cluj-Napoca urmează să demoleze, luni, primul bloc construit ilegal în oraș, fiind, astfel, pusă în executare o sentință definitivă a instanței. Locatarii se opun și cer stoparea/ amânarea demolării pe motiv că vor rămâne pe drumuri în pragul iernii.
Este vorba despre blocul de pe strada Miko Imre nr. 12-14 din cartierul Bună Ziua, construit de țeparul imobiliar Traian Floarea Ianson, care și-a schimbat numele în Traian Onuc.
Acesta a fost arestat la începutul anului 2023 pentru înșelăciune, alături de un complice, Pavel Jașcău, dar a fost plasat în luna iulie sub control judiciar de către Tribunalul Cluj.
Ianson/Onuc este trimis în judecată de Judecătoria Cluj-Napoca pentru acuzațiile de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
Țeparul ar fi înșelat peste 500 de persoane cărora le-a promis apartamente în diferite blocuri construite ilegal, grav fiind și faptul că a încheiat, pe aceeaşi locuinţă, mai multe antecontracte de vânzare -cumpărare.
Ianson/ Onuc ar fi încasat peste 3 milioane de euro.
Locuitorii zonei au fost înștiințați de Primăria Cluj-Napoca să își mute mașinile parcate pe stradă în intervalul 8-16 în care se vor derula operațiunile de demolare a blocului.
Locatarii cer stoparea/ amânarea demolării
Locatarii blocului C3 de pe str. Miko Imre nr. 14, primul care va fi demolat, se opun acțiunii pe motiv că urmează să rămână fără casă în pragul iernii.
”Deja este organizare de șantier pentru pregătirea demolării blocului C3 începând cu ziua de luni. Cerem stoparea/amânarea acestei demolări pentru că sunt locatari care locuiesc în această clădire și urmează să rămână pe drumuri.
În acest bloc există două persoane care au făcut parte dintr-un proces colectiv și au câștig de cauză cu drept de întabulare a imobilelor, dar acest aspect nu contează pentru executorul judecătoresc”, a spus administratorul blocului.
Primăria Cluj-Napoca a transmis că, în acest caz, exista o sentința definitiva care va fi pusă in executare după obținerea acordului executorului judecătoresc.
”În Cluj-Napoca nimeni nu este mai presus de lege”, au precizat reprezentanții primăriei.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Două mașini au luat FOC pe Viilor, în Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Două mașini au luat foc pe str. Viilor din Cluj-Napoca. Pompierii au intervenit cu două autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un incendiu care se manifestă la două autoturisme aflate pe strada Viilor, intersecție cu Louis Pasteur. Nu sunt înregistrate victime, iar echipajele lucrează pentru lichidare. Acționăm cu două autospeciale”, a transmis ISU Cluj.
Foto/ Video: Info Trafic Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. ACCIDENT la Luna, în Cluj. Unui șofer de 80 de ani i s-a făcut rău la volan. A lovit cu mașina un pieton

Un accident de circulație în care au fost implicate, din primele informații, trei mașini a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Luna.
Două persoane sunt evaluate de medici.
ACCIDENT cu trei mașini implicate la Luna, în Cluj. Două persoane rănite
Pompierii de la Detașamentul Turda intervin la accidentul rutier.
Echipajul SAJ a preluat doi bărbați, care sunt evaluați în aceste momente.
Ambii sunt conștienți și cooperanți.
UPDATE
La fața locului, din primele verificări efectuate, polițiștii au constat că un bărbat de 80 de ani, din comuna Luna, în timp ce conducea autoturismul dinspre Câmpia Turzii, ar fi pierdut controlul autoturismului, intrând în coliziune cu un cap de pod.
Ulterior, ar fi accidentat un pieton de 67 de ani, aflat în afara părții carosabile, iar apoi un autoturism care se afla parcat, pe care l-a proiectat într-un alt autoturism.
Primele cercetări indică faptul că evenimentul ar fi survenit ca urmare a unor probleme medicale cu care conducătorul auto s-ar fi confruntat în timp ce se afla la volan.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
În cauză vor fi demarate verificări pentru stabilirea situației de fapt și pentru luarea măsurilor legale