EVENIMENT
Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric

La Cluj-Napoca a demarat, în premieră în România, un program de screening gratuit pentru depistarea infecției cu bacteria Helicobacter pylori, cauza principală a cancerului gastric.
Proiectul finanțat din fonduri europene este derulat de Clinica Medicală II, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” – UMFIH și cu medicii de familie și își propune testarea a cel puțin 1.000 de clujeni cu vârste între 30 și 34 de ani.
Program de screening gratuit la Cluj, pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori, responsabilă de cancerul gastric
Proiectul „TOGAS – în drumul spre screeningul gastric în Uniunea Europeană” își propune să ajute la îmbunătățirea sănătății populației din Europa, contribuind la obiectivul planului european de combatere a cancerului, cu scopul de a preveni cancerele gastrice cauzate de infecțiile cu Helicobacter pylori.
Obiectivul principal al studiului pilot din cadrul proiectului TOGAS este de a evalua fezabilitatea strategiei de testare și tratare a H. pylori, pentru prevenirea cancerului gastric în Europa.
Prof. dr. Dan Dumitrașcu de la Clinica Medicală II, coordonatorul acestui proiect în România, arată 4% dintre bolnavii de cancer din România mor din cauza cancerului gastric, unul care poate fi tratat.
„Sunt 4.000 de români diagnosticați cu cancer gastric într-un an. Astfel că la nivel european s-a pus problema cum putem depista din timp și preveni acest tip de cancer”, a declarat prof. dr. Dan Dumitrașcu, coordonatul proiectului care este derulat de 21 de universități și centre de cercetare din Uniunea Europeană și în care UMFIH este singura universtate de medină parteneră din România.
Ce este Helicobacter pylori
Helicobacter pylori este o bacterie adaptată la mediul acid, care „trăiește” în stomac.
Infecția cu această bacterie favorizează gastrita, care poate merge spre cancerul gastric.
Prof. dr. Dan Dumitrașcu, a precizat că stilul de viață favorizează apariția acestei infecții.
„Consumul de mâncare conservată prin afumare și sărare, dar și fumatul, sunt printre principalii factori. În ceea ce privește consumul de alcool, nu s-a găsit o relație clară cu cancerul gastric”, a mai spus acesta.
Ultimul studiu, făcut în anii 2000, arăta că în România 60% din populație avea infecție cu H. pylori, iar cel mai recent studiu arăta că la Cluj era vorba de 20-30%.
La ora actuală, cancerul gastric este a patra cauză de deces prin cancer în România, dar și în UE.
26 de medici de familie participă la program
Programul de la Cluj va beneficia de sprijinul medicilor de familie. Potrivit conf. dr. Aida Puia, șefa disciplinei de medicină de familie, 26 de medici vor participa la acest program, inclusiv din mediul rural.
Medicii de familie vor avea un rol important, inclusiv acela de a informa pacienții, nu doar cu privire la acest program, ci și cu privire la ce înseamnă infecția cu H. pylori.
Practic, a spus conf. dr. Aida Puia, medicii de familie vor transmite spre Clinica Medicală II liste cu pacienții care au vârste între 30 și 34 de ani, care vor fi invitați apoi la sceening.
De ce persoane între 30-34 de ani?
Dr. Radu Fărcaș de la Clinica Medicală II, cercetător în cadrul proiectului, a precizat că prin UMFIH, Clujul derulează unul dintre cele 3 studii pilot în programul TOGAS.
„Studiul pe care îl facem noi implică screeningul infecției cu Helicobacter pylori la populația cu vârsta între 30 și 34 de ani, fiind vorba de populație asimptomatică.
Este demonstrat că leziunile premaligne la pacienții infectați asimptomaltici, apar în jurul vârstei de 38 – 39 de ani. Deci trebuie să vedem pacienții la risc și să îi tratăm înainte ca aceste leziuni maligne să apară”, a declarat dr. Radu Fărcaș.
Astfel, subiecții asimptomatici vor fi invitați la clinică pentru o testare serologică, care arată dacă organismul a avut vreodată contact cu bacteria. Acesta va fi un test din sânge.
Dr. Fărcaș a precizat că planul este ca în acest studiu să fie incluși 1.000 de pacienți asimptomatici.
„Invitațiile vor fi personalizate, pentru fiecare subiect în parte.
Medicii de familie ne vor trimite o lista de pacienți aleasă de ei, iar noi vom trimite invitații peronalizate care vor conține și un cod QR pe care dacă îl scanează, subiecții vor putea completa un chestionar”, a explicat medicul.
O boală care poate fi tratată cu antibiotic
De comun acord cu pacientul se va face programarea la testare.
„Dacă rezultaul testului este pozitiv, rechemăm pacientul la spital pentru un test respitator cu uree, test noninvaziv de detactare a infecției active.
Dacă și acesta este pozitiv se va prescrie tratament antibiotic”, a mai declarat dr. Radu Fărcaș.
După ce pacienții vor urma tratamentul cu antibiotic de 14 zile vor fi rechemați la spital pentru a se vedea dacă infecția a fost eradicată.
Dacă nu, se va continua tratamentul cu un alt antibiotic. Important este faptul că totul va fi gratuit.
Studiul în care sunt implicate mai multe țări europene beneficiază de o finanțare de 10 milioane de euro. La Cluj, finanțarea se ridică la 200.000 de euro, din care 150.000 de euro sunt alocați studiului propriu-zis.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Doi tâlhari minori din Turda, arestați preventiv. Au amenințat un bătrân cu cuțitul și i-au furat 15.000 de lei

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Turda au reținut, pentru 24 de ore, doi minori, de 14 și 16 ani, cercetați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Cei doi sunt bănuiți că, în cursul zilei de 9 aprilie a.c., ar fi pătruns în locuința unui bărbat de 76 de ani, din municipiul Turda, unde, prin întrebuințarea de violențe și amenințări cu un cuțit, l-ar fi imobilizat și i-ar fi sustras suma de 15.000 de lei din locuință, părăsind apoi locuința într-o direcție necunoscută.
”Sesizarea a fost făcută de persoana vătămată prin apel la 112, în jurul orei 14.40, iar polițiștii au demarat de îndată verificări și activități operative în municipiile Turda și Câmpia Turzii.
În urma activităților investigative, cei doi minori au fost depistați la ieșirea din municipiul Câmpia Turzii, în timp ce se deplasau cu un autoturism condus de o persoană la care ar fi apelat ulterior comiterii faptei”, arată polițiștii clujeni.
Arestați preventiv
Prejudiciul în cauză a fost recuperat parțial.
În urma administrării probatoriului, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 11 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Turda a dispus arestarea preventivă a acestora.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unității de parchet competente
EVENIMENT
Măcelarii de Elită ai României, locul 8 din 14 țări la Campionatul Mondial de la Paris. A fost prima participare

Organizatorii World Butchers Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor, care a avut loc la sfârșitul lunii martie la Paris, au publicat clasamentul final al celor 14 echipe participante.
”Ne-am bucurat să vedem că, din cele 14 echipe, echipa Măcelarii de Elită ai României s-a clasat pe locul 8, cu un total de 65,09 puncte, la egalitate cu echipa Irlandei.
Pe podium s-au aflat Franța, campioana acestei ediții, cu 72,14 puncte, urmată de Germania (71,23) și Australia (71,09).
Fiind prima noastră participare, acest rezultat ne onorează și, mai ales, ne motivează să muncim cu și mai multă dedicare pentru ediția următoare.
Suntem mai determinați ca oricând să evoluăm alături de cei mai buni măcelari din lume!”, au anunțat reprezentanții echipei care s-au antrenat la Cluj-Napoca.
România, în fața SUA, Noii Zeelande sau Spaniei
De remarcat că o altă echipă care a participat, în premieră, la această competiție, Spania, s-a clasat pe penultimul loc, 13.
Echipa României a devansat țări precum Noua Zeelandă, una dintre co-fondatoarele Campionatului Mondial al Măcelarilor, SUA sau Brazilia.
World Butchers Challenge a început în anul 2011 ca o competiție între măcelarii din Australia și Noua Zeelandă și s-a extins, apoi, la nivel global.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Sute de motocicliști, la defilare prin Cluj-Napoca. Campanie de prevenire a accidentelor rutiere

Sute de motocicliști clujeni au participat, sâmbătă, la cea de-a 12-lea ediție a campaniei ”Atenție la motocicliști” desfășuată cu scopul de a preveni accidentele rutiere și a atrage atenția și asupra acestui tip de participanți la trafic.
Campania a cuprins vestita defilare a motocicliștilor pe străzile din Cluj-Napoca, dar și o serie de activități de prevenție dedicate tuturor participanților la trafic: șoferi, motocicliști, pietoni, bicicliști, posesori de trotinete, precum și un curs de prim-ajutor susținut de SMURD.
Video credit: Raul Duduia
EVENIMENT
Poliția Cluj: Atenție la înșelăciune prin telefon. Moduri de operare cu tehnici de spoofing

Poliția Cluj atrage atenția asupra unui tip de fraudă tot mai frecvent întâlnit, în care infractorii folosesc tehnici de inginerie socială pentru a înșela victimele și a le convinge să acceseze credite bancare pe numele lor, transferând ulterior sumele în conturi controlate de aceștia. Cea mai recentă victimă a acestui tip de înșelăciune este actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Aceasta a fost păgubită cu 100.000 de lei.
Modul de operare presupune apeluri telefonice, în care infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții financiare sau autorități.
Victima este informată că datele sale personale au fost compromise și folosite pentru a accesa un credit fraudulos. Sub pretextul unei „anchete” sau pentru a ajuta autoritățile să prindă infractorii, victima este convinsă să acceseze un credit real și să transfere banii într-un cont indicat de infractori, sub pretextul că aceștia sunt „marcați” și urmăriți de autorități.
Falsificarea numărului de telefon
Un element important al acestei fraude este utilizarea tehnicii de caller ID spoofing. Aceasta presupune falsificarea numărului de telefon care apare pe ecranul victimei, astfel încât apelul să pară că provine de la o sursă de încredere, cum ar fi o bancă sau o autoritate publică. Tehnica de spoofing sporește credibilitatea apelului și crește riscul ca victimele să cadă în capcana infractorilor.
Pentru a preveni astfel de incidente, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj recomandă cetățenilor să nu furnizeze niciodată date personale, bancare sau de autentificare prin telefon. Nicio instituție nu va solicita accesarea unui credit sau transferul de bani pentru „verificări” sau „investigații”. În cazul unui apel suspect, este esențial să întrerupeți imediat conversația și să contactați instituția respectivă prin canale oficiale.
”În cazul în care sunteți victime ale unui astfel de apel, este important să sesizați imediat autoritățile la cea mai apropiată unitate de poliție. Inspectoratul de Poliție Județean Cluj continuă să desfășoare activități de informare și prevenire, recomandând tuturor cetățenilor să fie prudenți și să manifeste vigilență în fața oricăror solicitări neobișnuite, primite telefonic sau online”, transmit polițiștii.