ACTUALITATE
Profesorii clujeni PROTESTEAZĂ în stradă. Prefectura, pichetată în 23 martie. Care sunt REVENDICĂRILE

Profesorii clujeni încep protestele nemulțumiți de salarizare și modul de aplicare a sporurilor în învățământ. Membrii Sindicatului Liber din Învățâmântul Preuniversitar clujean vor picheta joi, 23 martie, sediul Prefecturii Cluj.
Protestele au fost declanșate de cele două mari federații sindicale din învățământ. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Profesorii clujeni protestează în stradă. Prefectura, pichetată în 23 martie
Membrii Sindicatului Liber din Învățâmântul Preuniversitar clujean (SLIPC), parte a Federația Sindicatelor Libere din Învățământ își vor cere drepturile în stradă.
Dacă revendicările lor nu vor fi soluționate, profesorii clujeni anunță că vor recurge și la alte forme de protest, inclusiv greva generală.
Revendicările cadrelor didactice
Profesorii au o listă de revendicări, parte dintre ele vizând și personalul nedidactic și auxiliar.
- rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022;
- identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar;
adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; - aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri;
- în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate;
- remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție;
- instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
plata suplimentară a personalului din unitățile/instituţiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; - plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
În cazul în care aceste cereri nu își vor găsi rezolvarea, angajații din școlile clujenei vor participa în luna mai la un marș de protest la București, iar în ultima decadă a lunii mai, cadrele didactice vor declanșa greva generală.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit vineri seară la un accident rutier petrecut pe strada Aurel Suciu.
”În accident au fost implicate un autoturism și o motocicletă. Conducătorul motocicletei, un tânăr de aproximativ 20 de ani, a fost preluat de echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă și transportat la spital.
Acesta a fost în permanență conștient și cooperant. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.

ISU Cluj a transmis, vineri seara, o avertizare meteo RO ALERT de vijelie puternică, intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină și ploi torențiale.
Astfel, se vor acumula 35-40 de l/ mp.
Avertizarea este până la ora 20.20.
”A fost emis mesaj Ro-alert Cod Portocaliu de vreme rea pentru: Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Cojocna, Bonțida, Feleacu, Jucu, Chinteni și Borșa”, precizează ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Cum a fost PRIMA zi la Sports Festival, în Cluj-Napoca. Mișcare, DISTRACȚIE și DJ Project

Joi, 1 iunie, a debutat la Cluj-Napoca a patra ediție Sports Festival. Desfășurat în zona Cluj Arena, BT Arena și Parcul Central, evenimentul a îmbinat mișcarea cu distracția.
Părinți cu copii s-au bucurat de evenimentele organizate și de vremea frumoasă. Au fost mai mulți participanți ca la edițiile precedente, cel puțin așa au estimat organizatorii.
Citește și: FOTO. Joi, 1 iunie, începe cea de-a patra ediție SPORTS FESTIVAL la Cluj-Napoca. Vezi PROGRAMUL
Pe platoul dintre BT arena și Cluj Arena, în inima festivalului, a fost amenajată o scenă multifuncțională. În fața scenei, pe timpul zilei, oamenii au fost invitați la mișcare alături de traineri și sportivi pasionați care au ținut clase de zumba, street dance, yoga, fitness, mobilitate și multe altele.
Seara, publicul a fost invitat la dans alături de cei de la DJ Project.
Foto: Sergiu Răzvan

Un accident rutier a avut loc, vineri după amiază, pe strada Eroilor din Florești, o mașină intrând într-o stație de transport în comun.
Potrivit pompierilor care au intervenit, un bărbat primește îngrijiri medicale.
Din primele informații, o șoferiță intenționa să patrunda pe str Eroilor si a intrat in coliziune cu un autoturism condus inspre Cetatea Fetei.
Ulterior, autoturismul acesteia a fost proiectat intr un alt autoturism, iar ulterior în stația mijloacelor de transport public.
Vom reveni.