Connect with us

EVENIMENT

Procesul de verificare a rovinietei în punctele de control, ÎNGREUNAT luni timp de două ore, anunță CNAIR

Publicat


autostrada sens

Luni, 20 martie 2023, procesul de verificare a rovinietei în punctele de trecere a frontierei și în punctele de control poate fi îngreunat pentru două ore, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), conform Mediafax.

Conform CNAIR, situația este determinată de efectuarea unor activități de mentenanță la aplicația de tarifare.

„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri și autostrăzi că luni, 20.03.2023, în intervalul orar 12.00 – 14.00, ca urmare a unor activități programate de mentenanță a aplicației interne e-Tarifare2, procesul de verificare a rovinietei în cadrul punctelor de trecere a frontierei și a punctelor de control ACI poate fi îngreunat pentru scurte perioade de timp”, a transmis compania.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gianina Șerban (AUR): „Guvernările PSD-PNL au distrus sistemele de irigații și nu au pus nimic în loc!”

Publicat

Gianina Șerban

România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România, susține Gianina Șerban de la AUR.

”Mai mult, recoltele fermierilor noștri sunt topite sub arșița ultimelor săptămâni. Culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate, cu aproape 2 milioane de hectare compromise.

Culturile de toamnă, precum grâul și rapița, nu au scăpat nici ele de efectele secetei, aproximativ 100.000 de hectare fiind afectate de lipsa precipitațiilor. În acest context, prețurile alimentelor, în special al uleiului de floarea-soarelui, ar putea crește semnificativ în acest an.

În acest context dramatic, Guvernul PSD-PNL demonstrează o nepăsare cruntă față de situația fermierilor români, care se luptă cu pierderi uriașe și dificultăți economice grave.

Pierderile cauzate exclusiv de seceta din acest an se ridică la 1,8 miliarde de euro. La acestea se adaugă și costurile necesare pentru finanțarea culturilor, care totalizează și ele aproximativ 1 miliard de euro, bani pe care fermierii nu îi vor mai recupera.

Stare de urgență

Situația agriculturii românești este cunoscută de ani buni, dar nu s-a întâmplat nimic. Fermierii români stau la mila ploii din cauză că, după 1989, toate guvernările care s-au perindat au distrus sistemul de irigații în loc să îl dezvolte. Fermierii și-au pierdut speranța că autoritățile din domeniul irigațiilor le vor salva culturile, fiind dependenți de prognozele meteorologice pentru a obține apa necesară.

Nepăsarea guvernului PSD-PNL față de fermierii români în contextul secetei devastatoare este inacceptabilă. După ce au făcut tot posibilul pentru a scoate din PNNR sumele alocate pentru investiții în sistemul național de irigații, acum aceștia pasează vina dintr-o parte în alta, în timp ce întreaga țară se confruntă cu o secetă cumplită.

Dacă nu au soluții, atunci să fie declarată starea de urgență în agricultură și să pună la dispoziție fondurile necesare pentru a acoperi pierderile fermierilor”, a spsu Șerban.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Publicat

De

UBBMed

UBBMed oferă din această toamnă programe post-universitare pentru competențe în psiho-oncologie.

Astfel, Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului – co-creat de Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN) și UBB School of Health-UBBMEd – organizează module de formare de competențe pentru specialiștii în sănătate implicați în oncologie.

UBBMed, programe pentru competențe în psiho-oncologie. Coordonatori sunt medicul Patriciu Achimaș Cadariu și prof. Daniel David

Modulele sunt oferite prin programul mai general numit „Psiho-oncologie: Cancerul într-un model bio-psiho-social”.

Acest demers se înscrie în angajamentul Centrului pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului pentru servicii de sănătate integrative, personalizate și bazate pe dovezi în domeniul oncologiei, inclusiv fundamentate de analize economice.

Profesor de la School of Medicine at Mount Sinai din New York va fi lector

Primul modul va fi organizat în formula europeană de „open courses” și „microcredentials”, între 1 noiembrie 2024 și 31 ianuarie 2025.

Programul va fi coordonat de prof. univ. dr. Patriciu Achimaș din partea IOCN și de prof. univ. dr. Daniel David din partea UBBMed.

De asemenea, profesorul Guy Montgomery, director al „Center for Behavioral Oncology” de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York este impcat ca lector și prin consultanță în acest proiect.

10 “întâlniri” în regim hibrid. Online pentru cei din alte zone ale țării

Potrivit UBB, programul va acoperi 10 teme (întâlniri), organizate după un curriculum internațional, prezentate în regim hibrid, respectiv fizic pentru cursanții din Cluj-Napoca și online pentru cei din alte zone ale țării.

Temele vor fi prezentate de experți naționali și internaționali în domeniu, astfel încât limba engleză la nivel de comunicare de bază va fi o precondiție a participării.

De anul viitor modului va fi organizat și în formula clasică

Din 1 martie 2025 modulul/programul va fi organiza și în formula clasică de ”curs postuniversitar”, recunoscându-se pentru participanții de la programul anterior micro-credențialele (micro-competențele).

Daniel David

„În perioada contemporană, abordarea corectă a cancerului este doar integrativă, într-un model bio-psiho-social. Fără a transforma medicii în psihologi sau psihologii în medici vom propune o serie de competențe transversale de psiho-oncologie care pot eficientiza munca tuturor specialiștilor în domeniul sănătățiii, în beneficiul final al bolnavului oncologic.

Experiența mea cu specialiștii medici/asistente medicale din domeniul oncologiei arată că există o deschidere extrem de mare pentru a asimila competențe de bază în comunicarea și înțelegerea psihosocială a bolnavului, iar din partea psihologilor că există o deschidere în a-și completa cunoștințele de oncologie pentru a oferi intervenții psihologice cât mai adecvate.

Îi așteptăm pe toți să ne dezvoltăm împreună, în beneficiul tratamentului bolnavilor de cancer”, a transmis rectorul UBB, Daniel David.

Demers în beneficiul pacienților

patriciu

patriciu

Prof. univ. dr. Patricu Achimmaș, adaugă că „Centrul pentru Cercetarea Avansată și Abordarea Comprehensivă a Cancerului și-a asumat de la început nu doar demersuri de cercetare-dezvoltare-inovare și de servicii clinice, ci și de educație avansată, iar acesta este un astfel de demers în beneficiul profesioniștilor în sănătate și al pacienților și în congruență cu viziunea din planul național de cancer”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție. Opt străzi din Florești și una din Tăuți rămân marți 7 ore fără curent electric. Care sunt acestea

Publicat

avarie

Distribuție Energie Elecrică România (DEER) anunță o întrerupere, marți, de 7 ore a alimentării cu energie electrică, pe mai multe străzi din comuna Floresti, dar și din satul Tăuți.

Astfel, din cauza unor lucrări programate, în intervalul 09:00-16:00, se ia curentul pe următoarele străzi:

FLORESTI, Strada BRÂNDUȘELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada CRIZANTEMELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada MAGNOLIEI INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada NARCISELOR INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada PROF. DR. VĂLEAN MARGINEAN INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada RĂZOARE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada SUB CETATE INTEGRAL
FLORESTI, FLORESTI, Strada TĂUȚULUI INTEGRAL
FLORESTI, TĂUȚI, Strada PRINCIPALĂ INTEGRAL

Citește mai departe

EDUCATIE

Record de înscriși la UBB Cluj-Napoca la jumătatea perioadei. Unde e cea mai mare concurență

Publicat

UBB

Perioada de înscriere pentru admiterea la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se desfășoară între 15 și 26 iulie 2024.  Cu puțin peste jumătatea perioadei de înscriere, UBB a depășit deja semnificativ cifrele din anul trecut.

”Când mai sunt încă patru zile de înscrieri, numărul celor înscriși la nivel licență, învățământ cu frecvență, este de 14.614, cu 755 mai mult decât pe întreaga perioada a înscrierilor din anul trecut, iar la învățământ la distanță avem 2.500 de candidați înscriși, depășind cu 403 cifrele pe toată perioada admiterii din anul 2023.

Situația este similară și în cazul studiilor masterale, unde avem 5.238 de înscriși, cu 550 mai mulți ca toată perioada înscrierilor de anul trecut.

Se înregistrează de asemenea o creștere semnificativă și la nivelul extensiilor UBB, precum și în cadrul candidaților din străinătate datorită angajamentului universității de a dezvolta relațiile cu comunitățile locale, respectiv creșterii vizibilității internaționale a UBB”, arată UBB.

Cea mai mare concurență

Specializările cu cea mai mare concurență la nivel licență sunt: Informatică/Inteligență artificială,Psihologie/Știinte cognitive, Informatică economică, Media digitală, Drept etc. La nivel master, cele mai atractive specializări sunt: Inginerie software, Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, Publicitate, Relații publice, Relații internaționale, politică externă și managementul crizelor etc.

Rectorul David: Interesul era așteptat

Rectorul UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David declară că „interesul mare față de UBB era de așteptat, așa cum este de ani de zile pentru cea mai veche, cea mai mare și cea mai bine poziționată acum universitate din țară în rankingurile internaționale, care, în plus, ca instituție publică, și-a asumat și o misiune pentru „excelență incluzivă”.

”Așa am ajuns cea mai mare comunitate academică a țării și am contribuit decisiv la poziționarea orașului ca cel mai bun centru academic pentru studenți din România (conform QS 2024)!

Acum pe mine mă surprind însă pozitiv trei lucruri. Primul se referă la diversitatea tot mai consistentă a zonelor țării de unde ne vin studenții; mereu am avut studenți din toate zonele țării, dar acum avem tot mai mulți, lucru important pentru o universitate care nu este în capitala țării!

Al doilea se referă la numărul tot mai mare de studenți internaționali, lucru important pentru o universitate care nu are mecanisme conjuncturale/atipice de atragere a studenților internaționali; aici însă suntem atenți, deoarece, așa cum marile universități americane adesea nu se află în topul clasamentelor celor cu cei mai mulți studenți internaționali, fiind dedicate în primul rând educării studenților din țară (fără să refuze un procent rezonabil de studenți internaționali, unele având chiar limită de acceptare pentru numărul de studenți internaționali), nici UBB nu-și propune să-și distorsioneze misiunea.

Mai multe locuri alocate

În fine, de ani de zile, în unele specializări avem una din cele mai mari competiții pe locurile bugetate din țară;

nu cred că sunt prea numeroase universități în țară cu multe specializări la licență, consistente ca număr de studenți, unde competiția să ajungă la un număr considerabil decandidați pe un loc (ex. 13), asta arătând interes (din partea tinerilor) și calitate (din partea UBB) și astfel cred că în viitor ministerul trebuie să aloce mai multe locuri bugetate în aceste direcții de interes pentru tineri (în spiritul „excelenței incluzive” o vom face și noi, la admiterea de acum și din toamnă, în limitele pe care le avem), inclusiv alături de autoritățile locale, cu toții să căutăm soluții pentru cazarea studenților”, a spus rectorul UBB

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax