Connect with us

ACTUALITATE

PRO România Cluj acuză: ”Asumați-vă responsabilitatea, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”

Publicat


PRO România Cluj a trimis un comunicat în care continuă să acuze evenimentele de ieri de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca:

„Ca urmare a iresponsabilei gestionări de către conducerea Aeroportului Internațional Cluj- Napoca a îmbarcării a peste 1500 de oameni în curse charter către Germania, PRO România Cluj a solicitat ieri demisia directorului general David Ciceo.

Opinia publică a explodat după ce a văzut imaginile din parcarea și sala de așteptare a Aeroportului Cluj-Napoca, iar indignarea cetățenilor privind iresponsabilitatea și indolența unor manageri ai instituțiilor clujene este îndreptățită. Ancheta demarată de autoritățile centrale era un pas firesc și necesar, dar până la finalizarea acesteia, toți liderii clujeni responsabili de nefericita situație creată ar putea dovedi că sunt bărbați de stat și și-ar putea asuma greșelile de management, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile locale.

Astfel, PRO România Cluj solicită următoarelor instituții clujene un punct de vedere oficial și clarificări cu privire la acțiunile prin care ar fi putut preveni aglomerarea de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca:

Domnule David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca:

– Cu cât timp înainte ați știut că din Aeroportul Cluj-Napoca vor pleca 12 curse charter, cu aproape 2000 de persoane, în data de 9 aprilie?
– De ce ați permis ca aceste zboruri să fie programate la intervale de doar 30 de minute?
– Ce măsuri ați luat pentru a asigura distanța socială recomandată între pasagerii acestor curse în interiorul sălilor de așteptare, în autobuzele de transport spre platformă sau în alte zone ale Aeroportului?
– De ce nu ați informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre aceste curse și despre valul de mii de cetățenii care vor ajunge la Aerport din toate zonele țării, într-o singură zi?
– Ce măsuri de igienizare a aerogării ați luat înainte și după incident?
– Ce măsuri de protecție a personalului care a interacționat cu pasagerii ați luat? În ce măsură și din ce fonduri veți asigura testarea personalului care a luat contact cu pasagerii?

Domnule Mircea Abrudean, Prefectul Județului Cluj, coordonatorul Comitetului Clujean pentru Situații de Urgență:

– Ați primit informări de la Guvernul României că un număr foarte mare de cetățeni urmează să plece la muncă sezonieră în Germania, din Cluj-Napoca?
– Ați știut când vor începe aceste plecări și ce mijloace de transport vor fi utilizate?
– Ați primit vreo sesizare de la polițiștii, jandarmii sau forțele armate responsabile cu monitorizarea traficului rutier în județ că mai multe autocare cu mii de muncitori tranzitează județul în cursul zilei de joi, 9 aprilie, spre Aeroport?
– Ați primit vreun raport de la drona de 20000 de euro cu care este supravegheat Clujul cu privire la circulația acestor zeci de autocare?
– Dacă ați primit vreun raport de la cei de mai sus, ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a gestiona situația? Sau ați luat alte măsuri pentru a preveni aglomerarea de persoane în fața Aeroportului?
– Dacă nu ați primit, de ce nu ați primit?
– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?

Domnule Alin Tișe, Președintele Consiliul Județean Cluj:

– Cine este responsabil de orice fel de incidente care au loc în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca: firma de pază sau conducerea Aeroportului?
– Care este procedura pe care ați prevăzut-o în cazul sosirii unui număr mare de cetățeni la Aeroport în această perioadă?
– În ce condiții și de către cine le-a fost permis accesul acestor autocare în parcare, știind că urmau să coboare mii de oameni în fața Aeroportului?
– Ați fost anunțat de către cineva că zeci de autocare aduc oameni la Aeroport în timpul zilei de joi, 9 aprilie? Ați luat cevă măsuri? Ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență?
– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?

”În aceste momente, adevărul și transparența sunt esențiale, pentru ca noi toți să putem funcționa ca o comunitate și de acum înainte. Clujenii sunt oameni onești și își asumă erorile cu demnitate. Suntem convinși că fiecare dintre responsabili va înțelege că în aceste momente depinde de ei să restabilească credibilitatea planului de prevenire a răspândirii Covid-19 și încrederea cetățenilor că instituțiile sunt în continuare preocupate de siguranța și bunăstarea lor”, subliniază liderii PRO România Cluj.

Citește și:https://cluj24.ro/auslander-raus-nu-acum-auslander-drinnen-mii-de-romani-pleaca-in-germania-la-munca-in-plina-pandemie-4174.html

https://cluj24.ro/membrii-pro-romania-cluj-cer-demisia-directorului-aeroportului-avram-iancu-david-ciceo-4208.html

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate