ACTUALITATE
PRO România Cluj acuză: ”Asumați-vă responsabilitatea, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile statului”

PRO România Cluj a trimis un comunicat în care continuă să acuze evenimentele de ieri de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca:
„Ca urmare a iresponsabilei gestionări de către conducerea Aeroportului Internațional Cluj- Napoca a îmbarcării a peste 1500 de oameni în curse charter către Germania, PRO România Cluj a solicitat ieri demisia directorului general David Ciceo.
Opinia publică a explodat după ce a văzut imaginile din parcarea și sala de așteptare a Aeroportului Cluj-Napoca, iar indignarea cetățenilor privind iresponsabilitatea și indolența unor manageri ai instituțiilor clujene este îndreptățită. Ancheta demarată de autoritățile centrale era un pas firesc și necesar, dar până la finalizarea acesteia, toți liderii clujeni responsabili de nefericita situație creată ar putea dovedi că sunt bărbați de stat și și-ar putea asuma greșelile de management, pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile locale.
Astfel, PRO România Cluj solicită următoarelor instituții clujene un punct de vedere oficial și clarificări cu privire la acțiunile prin care ar fi putut preveni aglomerarea de la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca:
Domnule David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Cluj-Napoca:
– Cu cât timp înainte ați știut că din Aeroportul Cluj-Napoca vor pleca 12 curse charter, cu aproape 2000 de persoane, în data de 9 aprilie?
– De ce ați permis ca aceste zboruri să fie programate la intervale de doar 30 de minute?
– Ce măsuri ați luat pentru a asigura distanța socială recomandată între pasagerii acestor curse în interiorul sălilor de așteptare, în autobuzele de transport spre platformă sau în alte zone ale Aeroportului?
– De ce nu ați informat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre aceste curse și despre valul de mii de cetățenii care vor ajunge la Aerport din toate zonele țării, într-o singură zi?
– Ce măsuri de igienizare a aerogării ați luat înainte și după incident?
– Ce măsuri de protecție a personalului care a interacționat cu pasagerii ați luat? În ce măsură și din ce fonduri veți asigura testarea personalului care a luat contact cu pasagerii?
Domnule Mircea Abrudean, Prefectul Județului Cluj, coordonatorul Comitetului Clujean pentru Situații de Urgență:
– Ați primit informări de la Guvernul României că un număr foarte mare de cetățeni urmează să plece la muncă sezonieră în Germania, din Cluj-Napoca?
– Ați știut când vor începe aceste plecări și ce mijloace de transport vor fi utilizate?
– Ați primit vreo sesizare de la polițiștii, jandarmii sau forțele armate responsabile cu monitorizarea traficului rutier în județ că mai multe autocare cu mii de muncitori tranzitează județul în cursul zilei de joi, 9 aprilie, spre Aeroport?
– Ați primit vreun raport de la drona de 20000 de euro cu care este supravegheat Clujul cu privire la circulația acestor zeci de autocare?
– Dacă ați primit vreun raport de la cei de mai sus, ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a gestiona situația? Sau ați luat alte măsuri pentru a preveni aglomerarea de persoane în fața Aeroportului?
– Dacă nu ați primit, de ce nu ați primit?
– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?
Domnule Alin Tișe, Președintele Consiliul Județean Cluj:
– Cine este responsabil de orice fel de incidente care au loc în parcarea Aeroportului Cluj-Napoca: firma de pază sau conducerea Aeroportului?
– Care este procedura pe care ați prevăzut-o în cazul sosirii unui număr mare de cetățeni la Aeroport în această perioadă?
– În ce condiții și de către cine le-a fost permis accesul acestor autocare în parcare, știind că urmau să coboare mii de oameni în fața Aeroportului?
– Ați fost anunțat de către cineva că zeci de autocare aduc oameni la Aeroport în timpul zilei de joi, 9 aprilie? Ați luat cevă măsuri? Ați convocat Comitetul pentru Situații de Urgență?
– Ce măsuri veți lua pentru a sancționa responsabilii?
”În aceste momente, adevărul și transparența sunt esențiale, pentru ca noi toți să putem funcționa ca o comunitate și de acum înainte. Clujenii sunt oameni onești și își asumă erorile cu demnitate. Suntem convinși că fiecare dintre responsabili va înțelege că în aceste momente depinde de ei să restabilească credibilitatea planului de prevenire a răspândirii Covid-19 și încrederea cetățenilor că instituțiile sunt în continuare preocupate de siguranța și bunăstarea lor”, subliniază liderii PRO România Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.
În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!
Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește. În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.
„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”
Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.
Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.
Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.
EVENIMENT
CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.
”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.
S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.
Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital
Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.
Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!
În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!
Violențe inacceptabile
Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.
Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente

Prețurile medii ale apartamentelor de vânzare – vechi și noi – au înregistrat în martie 2025 o creștere de 12% comparativ cu aceeași lună a anului 2024, se arată într-o analiză Storia. Cluj-Napoca și Brașov se regăsesc în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri pe metru pătrat atât pentru apartamentele noi, cât și pentru cele vechi, reflectând o cerere constantă și un interes crescut pentru aceste piețe.
În martie 2025, prețul mediu cumulat pentru apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca a fost de 3.087 euro/mp, în creștere cu 16% față de martie 2024. Apartamentele noi au ajuns la un preț mediu de 3.100 euro/mp, iar cele vechi la 3.074 euro/mp.
ANALIZĂ. Cluj-Napoca, în topul orașelor cu cele mai RIDICATE prețuri pe metru pătrat la apartamente
Prețul mediu al unei garsoniere (40 mp) a fost de 123.480 euro, al unui apartament cu două camere (55 mp) a fost de 169.785 euro și al unui apartament cu trei camere (75 mp) a fost de 231.525 euro. Comparativ cu martie 2024, prețurile au crescut cu 17.440 euro pentru o garsonieră, cu 23.980 euro pentru un apartament cu două camere și cu 32.700 euro pentru un apartament cu trei camere.