EVENIMENT
Prins la volan fără carnet de șofer. Clujeanul s-a ales cu dosar penal pentru că a refuzat testarea, inclusiv la spital

Un clujean s-a ales cu dosar penal după ce a fost prins la volanul unei mașini, deși nu deține permis de conducere. Mai mult, bărbatul a refuzat să fie testat.
La data de 21 octombrie, în jurul orei 00.05, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 7 Poliție au depistat pe strada Platanilor un bărbat, de 30 de ani, care conducea un autoturism deși nu deținea permis de conducere.
Prins la volan fără carnet de șofer. Clujeanul s-a ales cu dosar penal pentru că a refuzat testarea, inclusiv la spital
Totodată, bărbatul a refuzat testarea cu aparatul etilotest și cel pentru detectarea substanțelor psihoactive, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru a-i fi prelevate mostre biologice, acesta refuzând recoltarea.
În cauză, polițiștii au demarat cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un accident rutier a avut loc, vineri dimineața, la ieșirea din Florești spre Gilău, în Cluj. Au fost implicate trei mașini. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au asigurat măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor, ca urmare a unui accident rutier petrecut la ieșire din comuna Florești, spre Gilău.
FOTO. ACCIDENT în Florești. Trei mașini IMPLICATE
În accident au fost implicate 3 autoturisme, însă din fericire au rezultat numai pagube materiale. La misiune a luat parte echipajul de la Punctul de Lucru Florești”, a transmis ISU Cluj.

La Cinema Dacia din cartierul Mănăștur a avut loc un atelier pilot în cadrul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, sub egida CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – cu ajutorul QUB Education și Centrul Cultural Clujean.
„Peste 100 de copii și-au imaginat viitorul orașului prin joacă în cadrul acestei activități Elevii din ciclul gimnazial au confecționat felicitări de Crăciun, roboți, lumânări, jucării, creme de corp și alte obiecte din materialele reciclabile sau obiecte vechi, reutilizate. Obiectivul principal al acestui atelier este de a educa elevii cu privire la importanța celor 3R: reducem, reutilizăm și reciclăm. Această direcție este una asumată de către municipalitate și înseamnă implicarea fiecărui membru al comunității în demersurile de a obține un mediu mai curat în drumul către neutralitatea climatică.
În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Uniunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Ambiția Misiunii este de a sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1.5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Scopul acestui proiect pilot este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Totodată, Municipiul nostru este unul dintre primele 10 orașe din UE care a primit eticheta „verde” a Misiunii, pentru planul cuprinzător de atingere a neutralității climatice pe care îl propune.
Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.
„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.
Alături de partenerii locali din proiect: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Asociația Cluster TREC, Zona Metropolitană Cluj (ZMC), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, Primăria Cluj-Napoca va realiza periodic pe întreaga durată de implementare a proiectului activități similare cu cea desfășurată la cinema Dacia.
În timpul atelierelor, partenerii din cadrul consorțiului au răspuns la întrebările copiilor și le- au oferit informații cu privire la procesul de tranziție către neutralitate climatică pe înțelesul lor, îmbinând practic joaca cu informații concrete. Acest proiect se bazează pe colaborarea dintre toți actorii din ecosistemul local”, informează Primăria Cluj-Napoca.

Curtea de Apel Cluj a condamnat un poliţist din Maramureş la închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată.
„La data de 06.12.2023, Curtea de Apel Cluj a condamnat definitiv un inculpat, la data săvârşirii faptelor agent şef de poliţie în cadrul I.P.J. Maramureş – Poliţia Municipiului Baia Mare, Biroul Rutier, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani şi interzicerea unor drepturi pe durata a 2 ani.
Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, pe o perioadă de 90 de zile.
De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 300 de lei şi l-a obligat pe condamnat la plata sumei de 3.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş în baza sesizării poliţiştilor anticorupţie ai Direcţiei General – Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş, a rezultat faptul că inculpatul, în calitate de poliţist, a primit sume de bani în lei de la un număr de trei persoane, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, nedispunând în schimb sancţionarea lor contravenţională, în urma constatării comiterii unor abateri la regimul rutier”, informează Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş.
EVENIMENT
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament

Un proiect de lege depus la Parlament prevede gratuitate la medicina dentară pentru persoanele cu handicap, scrie Alba24.ro.
Potrivit inițiatorilor, aceste categorii de persoane defavorizate, în majoritatea cazurilor, prezintă afecțiuni ce se mențin pe tot parcursul vieții.
Persoanele cu handicap vor beneficia de SERVICII stomatologice gratuite. Lege înregistrată la Parlament
Costurile pe care familiile acestora trebuie să le suporte pentru tratamentele și terapiile necesare sunt mari, raportat la veniturile din România.
Prin urmare, se propune suportarea din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate a serviciilor stomatologice pentru aceste categorii de persoane.
Servicii gratuite
Persoanele cu handicap (copii și adulți) vor beneficia astfel gratuit de:
– servicii de medicină dentară
– servicii stomatologice
– tratamente dentare
inclusiv pentru aparatele ortodontice, obturații, anestezii, extracții, proteze dentare (reparația acestora)
Modificările propuse în lege
Legea 448/2006 se modifică astfel:
Art. 10, după alineatul 1 se introduce 1.1:
„1.1 Persoanele cu handicap beneficiază în mod gratuit de asistență medicală constând în servicii medicale pentru medicina dentară/servicii stomatologice, medicamente și dispozitive medicale stomatologice,
care se suportă din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, în condițiile contractului-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate”.
În 45 de zile de la data în vigoare a legii, Guvernul va modifica normele de aprobare.