Connect with us

EVENIMENT

Primăriile pot să își depună candidaturile pentru ”Capitala Tineretului din România” – 2025. Un clujean, în juriu

Publicat


vizual capitala tineretului din românia 2025 landscape

Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română au deschis apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”CapitalaTineretului din România” pentru anul 2025. Termenul limită pentru runda 1 este 17 iulie 2023, ora 16:59, iar documentația completă se depune în format electronic pe capitalatineretului.ro.

Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.

“Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta și de a colabora cu autoritățile, ONG-urile și mediul privat. Programul scoate în prim-plan rolul tinerilor în dezvoltarea societății și le oferă oportunitatea de a se afirma prin intermediul proiectelor pe care le dezvoltă, activităților și participării active. Tinerii sunt un mecanism puternic care ajută orice orașsă progreseze, iar prin intermediul Capitalei Tineretului din România, aceștia reușesc să își facă nu doar vocea, dar și ideile auzite și implementate”, a spus  Tudor Ogner, director executiv – Capitala Tineretului din România.

Cine poate aplica

Primăriile din orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii și orașe) din România (conform Legii nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național) pot candida pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025. Sectoarele capitalei României, respective municipiul București (prin primăriile aferente), de asemenea, pot să aplice pentru acest titlu.

“Capitala Tineretului din România aduce în fața organizațiilor de tineret și în fața administrației unui oraș provocarea de a lucra împreună în interesul tinerilor și, în general, în interesul comunității. Pentru sectorul de tineret din orașele care au reușit până acum să câștige acest titlu, anvergura programului pe care l-au dezvoltat a fost de departe cel mai ambițios lucru construit pentru tinerii din acea comunitate, lucrândîmpreună.

Tocmai acest „împreună” face ca acest program să poată fi un veritabil ambasador al încrederii: între tineri, între organizații, între tineri și oamenii care le conduc orașele și instituțiile, între comunitate și mediul privat, dar și între orice tip de actori care au ceva de spus în dezvoltarea acestui ecosistem”, a spus și Mircea Meriacri, președintele Consiliului Tineretului din România.

Calendar

•        Runda I | Sesiune de depunere: 2 mai – 17 iulie 2023, ora 16:59

•        Evaluare candidature pentru 2025: 19 iulie – 21 august 2023

•        Anunțare finaliști pentru ”CapitalaTineretului din România” 2025: 22 august 2023

•        Runda II | Sesiune de depunere: 23 august – 16 octombrie 2023, ora 16:59

•        Evaluare candidaturi finaliste pentru 2025: 18 octombrie – 15 noiembrie 2023

•        Decernarea titlului ”Capitala Tineretului din România” 2025: 18 noiembrie 2023

“A încerca înseamnă deja că nu stăm pe loc, că un oraș caută să găsească soluții pentru nevoile tinerilor. Capitala Tineretului din România urmărește să îmbunătățească starea de bine, perspectivele de viitor și participarea tinerilor în comunitatea în care au crescut și trăiesc.

În toate procesele de candidatură pe care le-am observat, le-am trăit, am remarcat eliberarea unor forțe pozitive care au coalizat parteneri, au aliniat obiective și viziuni și au creat un numitor comun ce a depășit bariere obișnuiteîntre organizații, instituții și comunitate. Încurajez orice orașsă încerce, să experimenteze, să învețe. Și desigur să îndrăznească să viseze mare. Efectele pot fi incredibile”, a arătat András Farkas, director strategic, Coordonator proces de selecție – Capitala Tineretului din România.

Juriul

Este format din 25 de personalități care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare – Târgu Jiu Capitala Tineretului din România 2023 |Iulia Botar, Manager CSR & Comunicare – Graffiti PR |Julien Chiappone-Lucchesi, Director – Institutul Francez din România și Președintele – EUNIC România |Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat – Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene |Andrei Coșuleanu, Fondator și Președinte – Act for Tomorrow |Bogdan Crișan, Președinte – Fundația Județeană pentru Tineret Timiș |Miruna Croitoru, Președinte – Consiliul Elevilor din România |Sabina Dimitriu, Președinte – Asociația Profesională a Urbaniștilor din România | Mihai Dragoș, Vicepreședinte – Consiliul Economic și Social | Alexandru Drăghia, Delegat de Tineret al României – Organizația Națiunilor Unite |Tana Foarfă, Director – Europuls – Centrul de Expertiză Europeană |Mihaela Gîrleanu, Director Executiv – Organizația Națională Cercetașii României |Valer Hancaș, CorporateAffairs& Communication Director – Kaufland România |Izabella Kacsó-Doboly, Secretar de Stat – Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse |Adina Marina Șerban, Membru – Pool of European Youth Researchers,  Consiliul Europei |Victor Negrescu, Vicepreședinte – Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European |Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv – UiPath Foundation |Corina Pintea, Director Executiv – Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat |Dragoș Pîslaru, Președinte – Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Parlamentul European |Andrei Popescu, Coordonator, Corpul European de Solidaritate – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale | Diana Sabo, Lucrător de tineret, Președinte – Asociația DEIS |Andreea Scrioșteanu, Membru al Board-ului – Forumul European de Tineret |Ionuț Sibian, Director Executiv – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile |Oana Țînțar, Președinte – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România |Oana Țoiu, Președinte – Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților.

Premii

Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

”BCR susține dezvoltarea comunităților locale, atât prin educație, cât și prin stimularea tinerilor. Capitala Tineretului din România, găzduită de alt oraș în fiecare an, este programul perfect pentru a descoperi viitorul așa cum îl gândesc tinerii, ce își dores cei mai bun pentru orașul lor, cum pot crește și cum se pot dezvolta într-un oraș transformat de tineri pentru tineri într-o comunitate, pe care să o poată numi cu mândrie <acasă>”, a precizat Nicoleta Deliu-Pașol, director comunicare – Banca Comercială Română.

Toate informațiile despre Apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”CapitalaTineretului din România” pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2025 se găsesc aici: https://capitalatineretului.ro/apel_2025

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (YOUth URL).

Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Publicat

Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre situația grupului statuar „Școala Ardeleană”. Acesta a promis că vineri, 1 martie, încep lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. 

„A trebuit să obținem toate documentele tehnice pentru ca lucrarea să meargă în direcția anunțată și anume să se pună pe soclu numele Școala Ardeleană. Atâta doar că între idee și punere în practică trebuie să ai anumite avize, de la mediu, de la monumente.

Boc: Vineri, 1 martie, încep LUCRĂRILE la punerea pe soclu a grupului STATUAR Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță

Avem toate avizele ca mâine, vineri 1 martie, să înceapă lucrările la punerea pe soclu a grupului statuar Școala Ardeleană și a bustului lui Emil Racoviță. Sper ca până la sfârșitul lunii martie toate lucrările să fie finalizate”, a spus edilul.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

Publicat

De

școala specială incluzivă

Cea mai modernă școală specială din România, ”Centrul școlar pentru educație incluzivă”, a fost inaugurată, joi, la Cluj-Napoca, fiind prima unitate de învățământ construită de la zero de către Consiliul Județean Cluj.

Investiția în noua școală s-a ridicat la 32 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul CJ Cluj și din fonduri europene.

Cea mai modernă școală specială din țară, inaugurată la Cluj-Napoca. Construită de la zero de Consiliul Județean Cluj

școala specială incluzivă

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că este un proiect important al instituției pe care o conduce, demarat în 2021.

”Inaugurăm cea mai modernă școală specială din România, a cărei construcție a început în urmă cu 2 ani. Ne-am dori ca această școală să fie un model pentru tot ce înseamnă învățământ special în România.

Prin această școală, am intrat în rândul țărilor europene și din punctul de vedere al învățământului special. În  noua unitate de învățământ vor învăța aproximativ 150 de copii cu nevoi speciale din tot județul, iar, de asemenea, aici vor fi și 115 cadre didactice care se vor ocupa de ei.

Învățământul și sănătatea sunt o prioritate a CJ Cluj”, a spus Tișe.

Grădină senzorială pe acoperiș

Directorul Centrului școlar pentru educație incluzivă, Vasilica Cișmașu, a declarat la rândul său că noua școală are dotări la un nivel foarte ridicat, cu display-uri interactive în sălile de clasă.

”Avem hidroterapie, sală de sport, săli de liniștire pentru copii, o grădină senzorială pe acoperișul clădirii. Sunt copii cu dizabilitate intelectuală și tulburări din spectrul autist.

Și profesorii vor avea scaune speciale cu care se deplasează prin clasă, dar și o sală specială pentru relaxare, cu un fotoliu de masaj”, a spus Cișmașu.

Aceasta a precizat că vineri va fi organizată Ziua Porților Deschise pentru copii și părinți.

Simbolul școlii este floarea – soarelui.

școală specială incluzivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Protest „Solidaritatea sanitară” la Cluj. Principalele REVENDICĂRI vizează grila salarială

Publicat

Federația „Solidaritatea Sanitară” a organizat joi, 29 februarie, un protest al sistemului sanitar clujean. Au participat medici, asistenți medicali, personal auxiliar și TESA. Aceștia s-au adunat în curțile spitalelor din județ. Principalele revendicări vizează grila salarială.

Activitatea unităților sanitare n-a fost întreruptă, protestul având loc în timpul pauzei de masă.

VIDEO FOTO. Protest „Solidaritatea sanitară” la Cluj. Principalele REVENDICĂRI vizează grila salarială

„Creșterile de salarii preconizate în acest an nu vor acoperi nici măcar rata inflației. La jumătatea acestui an vor fi categorii de angajați care vor avea salarii mai mici decât salariul mediu pe economie. S-au deblocat recent o parte din posturile din spitale, dar personalul pleacă din cauza salariilor mici și a complexității cazurilor.

Cazurile care ajung în spitale sunt tot mai grave și mai complexe”, a declarat pentru Cluj24 Anca Ciora, prim-vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară” Cluj.

Persoanele adunate în fața Spitalului Clinic Municipal au scandat printre altele „Stăm în frig și protestăm/ Drepturile ne-apărăm” și „Vrem egalitate/ Pentru sănătate”.

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Linia M21 va avea traseul DEVIAT în Florești pentru două zile din cauza unor lucrări de asfaltare

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca informează publicul călător din Florești că lucrările de pregătire pentru asfaltare de pe Str. Poligonului din Florești, necesită închiderea circulației rutiere, ca atare linia M21 va avea traseul deviat în Florești două zile.

„La solicitarea Primariei Floresti in perioada 29 februarie ora 9:00 – 1 martie 2024 ora 23:00, linia M21 va circula pe traseu deviat spre Floresti din Str. A. Iancu pe Str. Cetatii – B-dul Eroilor – B-dul Cetatea Fetei. Pe sensul spre Cluj – Napoca traseul ramane nemodificat.

CTP Cluj: Linia M21 va avea traseul DEVIAT în Florești pentru două zile din cauza unor lucrări de asfaltare

Se desfiinteaza provizoriu, statia Poligonului V si se aloca statia Somesului de pe traseul liniilor M 22, M23, M24, M25 si M 26.

Va multumim pentru intelegere”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax