Connect with us

ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca oferă 1 milion de euro pentru renovarea sediului Finanțelor

Publicat


Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație proiectul de reabilitare și recompartimentare a sediului Finanțelor, situat pe strada Dorobanților, la numărul 1.

Valoarea contractului se ridică la 5 milioane de lei.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 6 aprilie 2021.

Imobilul este înscris pe lista monumentelor istorice din anul 2015.

Prin noul proiect se dorește inclusiv mansardarea clădirii, reabilitarea subsolului, a parterului, a primului etaj.

Datorită vechimii clădirii și a întreținerii necorespunzătoare și fațada sudică e în stare degradată.

Potrivit caietului de sarcini, astăzi, multe dintre spațiile clădirii sunt neadecvate și nefuncționale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Locuințe din Cluj-Napoca, vândute și cu 6.000 de euro pe metru pătrat în câțiva ani. Previziunile specialiștilor din real estate

Publicat

De

Clujul imobiliar va continua să se dezvolte

Locuințele din Cluj-Napoca vor continua să se scumpească, iar ritmul de creștere, chiar dacă este accelerat, este unul sustenabil pe termen lung, spun experții din domeniul imobiliar. În câțiva ani, este posibil ca unele locuințe să se vândă și ci 6.000 de euro metrul pătrat, arată aceștia.

Practic, este posibil ca să avem și prețuri duble față de cele solicitate în prezent cumpărătorilor. Orașul are toate atuurile necesare pentru a atrage business, dar și tot mai mulți români interesați de stilul unic de viață pe care îl propune, arată experții, potrivit Imobiliare.ro.

Locuințe din Cluj-Napoca, vândute și cu 6.000 de euro pe metru pătrat în câțiva ani. Previziunile specialiștilor din real estate

„Referindu-ne la piața rezidențială, Cluj-Napoca a devenit și continuă să fie cel mai interesant oraș din țară, iscând numeroase controverse în jurul sustenabilității prețului mediu solicitat pentru apartamentele și casele scoase la vânzare aici.

Deși mulți analiști credeau că este o chestiune de moment, iată că acesta s-a impus ca cel mai scump oraș rezidențial al României, datorită unor atuuri de ordin economic – centrul universitar solid a creat bazele existenței unei industrii de IT puternice, care a atras după sine și alte industrii conexe.

Un segment important din populația activă a ajuns să aibă venituri ridicate, ceea ce a atras forță de muncă calificată. Mediul cultural bogat, încurajat și de existența infrastructurii propice, a contribuit prin festivalurile de anvergură – TIFF, Untold, etc – la magnetismul Clujului ”, explică Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Clujul are, în continuare, un potențial de creștere

„Am constatat o concentrare a micilor investitori din Cluj, dar și județele învecinate, pe rezidențialul din Cluj-Napoca. Avem astfel contextul care a asigurat cerere mare atât pe chirii, cât și pe achiziții, coroborată cu un relief aparte care, spre deosebire de alte zone din țară ca Timișoara sau București, limitează posibilitățile de dezvoltare și oferta de terenuri”, adaugă el.

Imobiliare.ro a organizat o dezbatere cu titlul „Cluj-Napoca, încotro? Mai este loc de creștere pe o piață imobiliară de 5 stele?”, iat pconcluziile sunt următoarele:

  • Ritmul de creștere înregistrat la nivelul pieței rezidențiale din Cluj-Napoca, chiar dacă este unul foarte accelerat, poate fi sustenabil pe termen lung;
  • Orașul are, în continuare, un potențial mare de creștere, susținut de stilul de viață pe care îl propune locuitorilor. Acesta își menține atractivitatea nu doar pe plan regional, ci și la nivel național;
  • Prețurile locuințelor vor continua să se majoreze chiar și cu 15% pe an;
  • Polul universitar puternic și marile proiecte de infrastructură demarate de autorități sunt doi dintre diferențiatorii orașului în fața altor centre regionale majore ale țării;
  • Achizițiile în scop investițional pot fi mai profitabile în cazul în care sunt direcționate către terenurile care sunt încă disponibile pe piața imobiliară locală.

Majorări ale prețurilor cu 15% pe an

„Vom vedea în Cluj prețuri de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat peste câțiva ani. Nu vor fi salturi majore, de 30%-40%, vom avea creșteri de 10%-15% în fiecare an”, este de părere Cătălin Priscorniță, CEO Blitz, agenție imobiliară fondată în Cluj-Napoca, care și-a extins activitatea la nivel național și a încheiat anul trecut cu vânzări în valoare de 9,3 milioane de euro.

Din punctul său de vedere, orașul se transformă continuu, iar în privința experienței de locuire pe care o oferă nu are rival la nivel național. În plus, Cluj-Napoca este și un oraș curat și sigur.

„Haosul imobiliar” e de domeniul trecutului

Priscorniță spune, totodată, că haosul de la nivelul dezvoltărilor imobiliare noi este deja de domeniul trecutului, iar proiectele demarate de administrația locală vor face orașul și mai atractiv.

„Fiecare verigă o influențează pe cealaltă. Viața bună din Cluj atrage tineri inteligenți, ei atrag la rândul lor antreprenorii care vor să-și dezvolte businessuri aici, antreprenorii generează locuri de muncă bine plătite, iar acestea au impact asupra prețurilor pe metrul pătrat. Este un ecosistem”, a explicat CEO-ul Blitz în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața locală în primele trei luni din 2024 a fost de 2.500 de euro pe metrul pătrat util.

Cluj-Napoca nu are concurență

Poziția extrem de favorabilă în care se află în prezent, dar și bunele sale perspective de dezvoltare în viitorul apropiat au fost puse în discuție în cadrul evenimentului și de Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, un alt brand extins la nivel național care include o rețea cu 700 de agenți imobiliari.

„Clujul are în continuare un potențial foarte mare de creștere. Am fost recent în câteva excursii prin vestul Europei și când m-am întors am fost surprins plăcut să găsesc orașul acesta ca având un standard de viață mai ridicat ca cel din Napoli, Sicilia sau Roma”, a explicat Cuc.

Președintele RE/MAX România este, totodată, de părere că viitorul orașului va fi strâns legat de succesul proiectelor de infrastructură de pe lista autorităților.

„Nu cred că este oraș în țară care să aibă așa proiecte mai mari de infrastructură care ar putea să schimbe radical viața locuitorilor. Mă refer aici la trenul metropolitan, la centura metropolitană, la metroul care deja e legendar.
Apar o mulțime de poli de dezvoltare, spitale uriașe au fost anunțate, avem cea mai mare universitate din țară și cea mai mare densitate de studenți. Toate acestea lucruri sunt niște potențiali magneți pentru Cluj”, a spus el.

Clujul mai are un atu geografic și anume că pe o rază de 300 de kilometri nu prea are concurență. Celelalte orașe mari ale țării nu au particularitatea aceasta este de părere președintele RE/MAX România.

Cartea câștigătoare pentru cei care vor să investească în Cluj

Investițiile făcute în Cluj-Napoca pentru închiriere ulterioară nu sunt, în momentul de față, cele mai profitabile, mai ales dacă le comparăm cu unele similare în alte orașe mari din țară. Există, însă, unele ferestre de oportunitate pentru cei interesați de imobiliarele locale.

„Rentabilitatea prețului de investiție în Cluj nu este, din păcate, prea bună. Dacă luăm în considerare Brașovul unde faci o achiziție de 100.000 de euro și închiriezi chiar și la 800 de euro în unele cazuri, în Cluj cu o sumă similară cumperi o garsonieră sau un apartament cu o cameră și închiriezi cu 400 de euro”, a explicat Ioana Oltean, CEO Napoca Imobiliare, agenția imobiliară activă pe piața rezidențială locală încă din 2014.

Trenurile din zona Clujului, o bună investiție

Sfatul său pentru cei interesați de o investiție în imobiliare este ca aceștia să-și îndrepte căutările spre terenurile în zonă.

„Terenurile sunt cele mai bune din perspectiva rentabilității, indiferent dacă discutăm despre revânzare, autorizare sau chiar și construcție, scopul investiției poate fi diferit. Încă este loc de creștere mai ales în zonele limitrofe ale Clujului. Am avut o investiție care în 4 ani a crescut de 10 ori”, a mai adăugat Oltean.

Cluj-Napoca vs București. Care este adevărata capitală imobiliară a țării?

Piața rezidențială din Cluj-Napoca este una dintre cele mai puternice din România, rivalizând în unele aspecte cu Bucureștiul.

Prețurile locuințelor urmează o traiectorie ascendentă continuă și bat record după record nu doar pe plan regional, ci și la nivel național.

Segmentul închirierilor este susținut pe de-o parte de numărul mare de studenți înscriși la facultățile care își au sediul aici sau de micii investitori și pe de altă parte de sectorul turistic sprijinit de marile evenimente organizate local.

Chiar dacă atunci când vine vorba despre bugetele necesare pentru realizarea unei achiziții sau pentru închirierea unei locuințe putem observa, pe anumite tipologii de proprietăți, că orașul Cluj-Napoca depășește Capitala, când facem o comparație între aceste două mari piețe rezidențiale nu trebuie să neglijăm diferențele care apar în materie de ofertă, arată cei de la Imobiliare.ro.

În ciuda faptului că ambele urmează o tendință de scădere accelerată la acest capitol în cazul locuințelor listate la vânzare, numărul efectiv al proprietăților disponibile pe piața din Capitală este mult mai mare.

Diferențe dintre Cluj-Napoca și București

Tocmai din acest motiv putem observa diferențe considerabile între extremele înregistrate în cele două orașe.
Dacă în Cluj-Napoca cele mai scumpe locuințe sunt scoase la vânzare în cartierul Andrei Mureșanu cu un preț mediu de 2.800 euro pe metrul pătrat util, iar cele mai ieftine pot fi cumpărate plătind circa 2.000 de euro pe metrul pătart util, în zone din nordul Bucureștiului proprietarii și dezvoltatorii solicită și 3.000 euro pe metrul pătrat util pentru apartamente în timp ce în sudul orașului poți face o achiziție chiar și cu un preț mediu de 1.200 pe metrul pătrat util.

O situație similară poate fi întâlnită și pe segmentul închirierilor.

În luna martie, cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca puteau fi găsite în cartiere precum Andrei Mureșanu sau Plopilor și se închiriau cu 650-670 euro pe lună, în timp ce în Someșeni chiria pentru o proprietate similară era de 425 de euro pe lună.

În Capitală sunt diferențe mult mai mari între extremele pieței, de la o medie de aproximativ 1.300 de euro pe lună în Primăverii la 350 de europe lună în zone ca Giurgiului sau Ferentari.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeancă la 100 de ani. Secretul longevității Iolandei Florea: Am gândit întotdeauna pozitiv

Publicat

Iolanda Florea

Mulți ar spune că e o vârstă la care doar visează, însă clujeanca Iolanda Florea, fostă profesoară de matematică, a și împlinit-o cu câteva zile în urmă. Cu foarte multe amintiri, cu povești demne de romane, Cluj24 a reușit să afle câteva lucruri chiar de la ea, în momentul în care a fost sărbătorită de familie.

”Mă simt foarte bine la 100 de ani, dar, în același timp, speriată de ce va urma. Am fost invitată de o clasă căreia i-am predat, la întâlnire, să strig din nou catalogul”, a spus sărbătorita, care a recunoscut că nu a visat niciodată că va ajunge la această vârstă.

Reușitele elevilor

Iolanda Florea

Întrebată dacă are o amintire din ultima sută de ani care a marcat-o, Iolanda Florea a precizat că are multe amintiri, dar cele mai plăcute sunt legate de cariera sa de profesor de matematică.

”Nu mă pot gândi exact la una, cred că fiecare reușită a elevilor pentru mine a fost o amintire plăcută, dar și o satisfacție”, a mai spus aceasta.

Secretul longevității

Născută în 1924, Iolanda Florea a prins trei mari ere istorice, perioada interbelică, perioada comunistă și cea din prezent, după Revoluția din 1989, dar nu poate face o comparație între ele, dar consideră că indiferent despre ce perioadă vorbim ”munca este cheia”.

Întrebată și dacă există un secret al longevității sale, clujeanca centenară a spus că nu crede că există un secret.

”Ce pot spune eu că am făcut, însă, m-a ajutat cred să ajung până aici . Am gândit întotdeauna pozitiv și m-am bucurat de tot ce viata mi-a oferit”, a menționat Iolanda Florea.

Un lucru interesant despre doamna Ioli, cum îi spun apropiații, este faptul că joacă regulat remy, împreună cu fiul ei, Ghiță. În 80% din cazuri, doamna Ioli câștigă.

Gândire pozitivă

Fata cea mare ne-a dezvăluit că mama sa a avut o viață plină cu de toate, de care s-a bucurat și se bucură în continuare, însă gândul că s-ar putea termina, cât de curând, o înspăimântă.

”Gândirea matematică, buna dispoziție și gândirea pozitivă au însoțit-o mereu. Inclusiv acum câteva zile, când a fost sărbătorită, a ieșit și ne-a dat lecții de dans tuturor”, ne-a mărturisit Nina.

Iolanda Florea are trei copii, cinci nepoți și cinci strănepoți.

Andreea Ungur

Andreea Francesca Nagy

Citește mai departe

EVENIMENT

Prins circulând cu viteza de 235 de km/h, pe autostradă de la Câmpia Turzii la Nădășelu. 7 șoferi au ajuns pietoni în câteva ore

Publicat

De

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un șofer a fost prins ciurculând pe A3, pe tronsonul Câmpia Turzii – Nădășelu cu viteza de 235 de kilometri pe oră.

Nu a fost singurul șofer care a apăsat pedala de accelerație, dar a avut cea mai mare viteză înregistrată de polițiștii clujeni, care au scos sâmbătă raderele pe Autostrada Transilvania.

Prins circulând cu viteza de 235 de km/h, pe autostradă de la Câmpia Turzii la Nădășelu. 7 șoferi au ajuns pietoni în câteva ore

Ieri, 13 aprilie a.c., Polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostradă A3 Turda-Borș au acționat, sâmbătă, în sistem cascadă cu scopul de a reduce numărul de evenimente rutiere și de a impune respectarea limitelor legale de viteză.

Astfel, în intervalul orar 11.00-17.30, pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădășelu polițiștii au constatat și aplicat 25 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 18.000 de lei.

Un conducător auto de 26 de ani a fost depistat rulând cu viteza de 235 de kilometri pe oră, fiind sancționat cu amendă în valoare de 3.300 de lei și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 120 de zile.

Al doile în „top”, un șofer care rula cu aproape 200 de kilometri pe oră

În total, 7 conducători auto au rămas pentru o perioadă pietoni, pentru depășirea limitei legale de viteză fiindu-le suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Pottivit polițiștilor clujeni, un alt șofer, în vârstă de 58 de ani, a fost înregistrat cu aparatul radar rulând cu viteza de 197 de kilometri pe oră.

Și acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.485 de lei, iar că măsură complementară i-a fost suspendat dreptul de a conduce 90 de zile.

Alți 5 conducători auto au fost depistați cu viteze de 185, 183, respectiv 181 de kilometri pe oră.

Și aceștia au fost sancționați cu amenzi în valoare de 1.485 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Olimpiada prăjiturilor” la Cluj-Napoca. Ce bunătăți au pregătit viitorii cofetari în fața juriului

Publicat

cofetari

Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a găzduit sâmbătă, la Cluj-Napoca, ”Olimpiada prăjiturilor”, la care s-au întrecut elevi, viitori brutari și cofetari.

Fiecare reprezentant de la cele 2 categorii: cofetari-patiseri și brutari, care a ocupat locul 1, va participa la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

La concurs de ziua lui

Pe langa starile de panica, agitatie si teamă care i-au incercat pe participantii la ”Olimpiada prăjiturilor”, pentru unul din ei aceasta zi are o insemnatate aparte, fiind ziua lui de nastere.

În mijlocul agitației și provocărilor, Cătălin Nancu, venit tocmai de la Liceul Tehnologic ”Cezar Nicolau” din Brănești, Ilfov, a participat la competiție tocmai de ziua lui.

Alegerea sa culinară a fost una cu insemnatate, și anume tartele despre primăvară: 6 tarte cu fructe de pădure, 6 tarte cu lămâie și 6 tarte cu caramel și banane.

„M-am gândit prima dată la tarta cu lămâie că este o prăjitură răcoritoare de vară, după ce o cumperi te răcorește, iar cea cu fructe de pădure am ales-o pentru că toată lumea mănâncă aceste fructe. Eu cel puțin sunt un adept. Cea cu caramel a fost ideea domnului Horia Vârlan și sper că mi-a ieșit și l-am făcut mândru.

Am fost foarte relaxat din cauza doamnei profesoare, a directoarei și dirigintei pentru că mi-au spus așa: <<Câștigi, nu câștigi, tu ai participat, alții stau în pat, dar tu ai plecat 6 ore pe drum să înveți unele experiențe>>. Sunt foarte mândru de ce am realizat astăzi”, a mărturist Cătălin pentru Cluj24.

Rețetele pregătite

cofetari

A venit randul brutarilor, care erau, de asemenea, foarte emotionati inainte sa auda cuvantul start. O concurenta a marturisit faptul ca nu are emotii, ci din contră.

”Sunt foarte linistita, doar ca exista totusi o nesiguranta in ceea ce priveste decursul competitiei. Deja am retetele stabilite, voi pregati  brânzoaice, rulouri cu scortisoara”, a spus aceasta.

O alta competitoare a precizat ca nu o incearca vreo emotie deoarece acasă, la Turda, are un business mic și în fiecare zi face preparate noi pe care le-a încercat și acasă.

”Chiar nu am emoții. Am venit pentru o experiență, sa cunosc oameni noi. Pasiunea pentru gatit nu este moștenită, ci în urmă cu 3 ani am descoperit-o în pandemie când nu puteam ieși afară din casă și am început eu să-mi pregatesc eu singura și am inteles că chiar am talent”, a precizat turdeanca.

Asteptarile juriului

cofetari

Ca de fiecare data, fiecare membru al juriului are asteptari de la competitori . Curatenia pe banc pe durata propei, tehnica folosita, grija fata de materia prima, pe langa gust si aspect, au fost principalele cerinte la care juriul a fost extrem de atent.

,Suntem la partea de jurizare a produselor de panificație, partea de brutărie. Am avut și am deosebita plăcere de a fi aici alături de elevii selecționați.  Am înțeles că este o competiție națională, au fost selectați cei mai buni dintre cei buni. Asa ca astazi vom vota cei 8 concurenți care pregătesc  fiecare preparate individuale.

Ii vom juriza atât din punct de vedere al igienei, a modului de organizare la modul în care lucrează precum și pentru respectarea parametrilor de lucruri și de timp, iar la final, bineînțeles, calitatea produsului finit va fi cel care va fi cireașa de pe tort, care va face diferența intre toate produsele pe care le selectăm.

Ma bucur că cei de la Puratos au avut această inițiativă deosebită de a face o școală, de fapt este o școală de panificație patiserie și cofetărie și că acești copii au șansa de a învăța dincolo de practică, teorie pentru că învățăm mult din cărți, dar în momentul când ne apucăm să lucrăm e totul diferit”, a declarat Maria, membra a juriului care a degustat produsele de brutarie.

Patiseria este pe mâini bune

Pe partea de cofetarie așteptările juratilor la ”Olimpiada prăjiturilor” pare ca au fost intrecute.

”Sunt plăcut impresionată de tehnicile pe care le au, modalitatea în care lucrează, cât și înțelegerea lor asupra produselor pe care le au de realizat.

Deci eu zic că suntem pe drumul cel mai și am impresia că va fi o competiție  dificilă, cel puțin pentru noi ca și jurați să să punctăm din punct de vedere abilități mi se pare că sunt cu toții foarte aproape și pe drumul cel bun, deci avem o echipă bună. Patiseria e pe maini bune”, a declarat un membru al juriului .

Juriul și clasamentul

În domeniul cofetărie – patiserie jurizarea a fost realizată de Laura Stan –  doctor inginer în cercetare și analizasenzorială a alimentelor si controlul produselor, Andra Pavel – cofetar coordonator al cofetariei Nadiniere,  Ioana Romanesc – fondator Cupcake Philosophy, Irina Gavrilă – coordinator masterclass Tehno G, Flavian Dobre – Master Pastry Chef, campion mondial, european si olimpic.

În urma desfășurării concursului, podiumul, la categoria patisserie, a fost ocupat de elevi din Dâmbovița și Cluj

Locul I: Matei Natalia Irina, de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, profesor coordonator Rotar Adriana Reghina

Locul II: Dumitrache Andreea Ionela, de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, profesor coordonator Oșan Cristina

Locul III: Burlan Daniela Georgiana, de la Liceul Tehnologic „Marin Grigore Năstase” Tărtășești, profesor coordonator Oșan Cristina

La categoria brutărie, cei care au decis câștigatorul au fost:

– Ion Daniel, brutar artizan, fondator Brutăria Casa del Pan;

– Raluca Chisbora, maestru brutar Brutăria Dorbob;

– Irina Gavrilă, coordinator masterclass Tehno G;

– Marius Șandor, inginer tehnolog La Casa

În final, dupa ce a fost facuta jurizarea si s-au stabilit castigatorii, sustinatorii participatilor au avut ocazia sa deguste tartele.

Concurs național școlar

Bakery School România, singura școală în sistem dual din România dedicată industriei de brutărie, patiserie și ciocolaterie, a fost înființată de Puratos România și Fundația WorldSkills România.

Competiția WorldSkills, organizată în parteneriat cu Bakery School România, Liceul Tehnologic ,,Marin Grigore Năstase” Tărtășești, județul Dâmbovița, Colegiul Tehnic “Raluca Ripan” Cluj-Napoca și găzduită de Centrul de Inovație Puratos Cluj, este înregistrată în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare 2023-2024, nr. 24750/29.01.2024.

Andreea Ungur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax