Connect with us

EVENIMENT

Președintele USRPLUS Cluj Camelia Sălcudean DEMISIONEAZĂ din partid. Îl urmează pe Cioloș în REPER

Publicat


Președintele USR Cluj Camelia Sălcudean a anunțat luni seară că demisionează din funcție și din partid și că se înscrie în noua formațiune politică a lui Dacian Cioloș, REPER.

”Evoluția ultimului an, de la momentul finalizării acțiunii juridice de fuziune a celor două partide – USR și PLUS – ne-a arătat multora dintre noi că nu este suficient să ai un scop comun ca să-ți unești forțele pentru a-l îndeplini.

Modul de abordare a situațiilor și sistemele de valori din PLUS și USR, care păreau ușor diferite între ele, s-au dovedit în final incompatibile. Pentru mine, la fel ca pentru mulți dintre membri, acest partid a fost prima experiența politică venită după o perioadă în care am activat în mediul privat și ne-am format ca profesioniști în diferite domenii. Eram pregătiți să contribuim cu toate cunoștințele noastre la schimbarea pe care o doream.

Vine însă un moment când realizezi că lucrurile nu evoluează în direcția anticipată, iar instrumentele pe care le ai la îndemână nu mai sunt suficiente pentru a determina schimbarea în condițiile sistemului propriu de valori.

În consecință aleg, conștient și asumat, să demisionez din funcția de președintă a Filialei Județene USR PLUS Cluj precum și din USR PLUS!

Știm cu toții că ultimul an a fost plin de mari provocări în care s-a format primul Birou Județean și primele Birouri Locale de după fuziune. Apreciez munca multor colegi din USR PLUS Cluj.

Vrea o construcție politică sănătoasă

Le doresc mult succes în proiectele pe care le au. Sper să continue pe aceeași linie și cu dorința de a face lucruri de impact pentru comunitate. Împreună cu mine aleg să își încheie mandatele și unii membri din Biroul Județean și Local.

Cred în continuare că există șansa unei construcții politice bazate pe principii sănătoase, care să ofere un exemplu de cultură organizațională, o construcție capabilă să genereze politici publice coerente și soluții concrete și aplicabile atât de necesare în societatea românească. Iar pentru mine, această organizație este REPER, la care voi adera”, a spus Sălcudean.

Aceasta a deținut și funcția de subprefect al județului Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. ATENȚIE la cei neatenți! Un biciclist clujean era să fie SPULBERAT de o mașină intrată pe contrasens

Publicat

2

Un biciclist clujean a postat, miercuri,  o înregistrare făcută cu camera de pe cască în care se vede gestul inconștient al unui șofer teribilist care intră pe contrasens, fiind foarte aproape de a-l spulbera.

„Bună ziua.
Va rog dacă îl cunoașteți pe proprietarul mașinii, sa-l anunțați ca filmarea și pozele au ajuns la politie. CJ 24 WGB
Tot asa va rog sa va gândiți și la ceilalți participanți la trafic. Viata e importanta pentru toți.
Mulțumesc”, scrie clujeanul pe Facebook.

1

Părerile celor care au văzut filmarea sunt împărțite:

„Ce nebun ii omul nu are nici o treaba cu regulile de circulație”

„Depășire pe linia continua+biciclist….la revedere permis de conducere…”

„Criminal …..asta ii tentativa de omor jur”

„Inchis pe viață de nenorocit”

„No, la ce te poți aștepta de la un cocalar?”

„Da mă … Că dacă mergi mai pe marginea drumului îți cad gradele (bip) in bicicleta ta”

„Ba am și eu o întrebare voi pe marginea drumului nu știți sa circulați? Sa semnalizat știți? Sa nu circulați în paralel și sa blocați toată banda știți? Echipament reflectorizant aveți? Pana acuma v-am ținut partea ca na și eu am circulat cu bicicleta multă vreme dar acuma va doresc tuturor cât mai multe gropi și pene”

Sursa foto/ Video: Info Trafic Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cerșetorie la liber în Piața Gării. Cât câștigă, zilnic, un cerșetor la Cluj?

Publicat

cersetori

Cluj-Napoca, orașul-comoară pentru turiștii care vin pentru festivaluri, orașul-magnet pentru creierele din IT sau pentru dezvoltatorii imobiliari a ajuns și un punct de atracție pentru cerceșori.

Mulți au ajuns să își facă veacul în zona porții de intrare în oraș care este Gara Cluj-Npaoca.

În zonă se pot stoarce bani frumoși de la clujenii miloși, care nu fac altceva decât să încurajeze cerșetoria.

”Vizavi de gară se cerșește în familie. O femeie cu copilul, cu soțul și cu soacra. Femeia cu copilul cere bani de la trecători, iar bărbatul care stă jos cu altă femeie au rolul să țină de șase și se uite după poliție”, a spus un cititor Cluj24.ro.

cersetori gara 2

Cât câștigă pe zi un cerșetor

Într-o zi ”slabă” un cerșetor în zona Gării din Cluj poate să facă între 150- 300 lei, dar într-o zi bună, câștigul poate ajunge și la 500 de lei.

”Și nu lucrează 8 ore, nici într-un caz. Dar se mai sacrifică să <<presteze>> câteodată în week-end pentru că, nu-i așa, merită”, a mai completat cititorul Cluj24.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Coșmarul Olenei din Nikolaev. A trăit o lună în subsolul casei din cauza bombardamentelor. La Cluj a început o nouă viață

Publicat

De

olena fl 4

Asociația Cluj24 și Fundația Comunitară Cluj, cu sprijinul OXFAM, lansează de la 1 iunie campania ”Cluj pentru Ucraina”, al cărei scop este prezentarea refugiaților ucraineni stabiliți în județul nostru prin articole în limbile română și ucraineană.

Olena Filinska a fugit din calea războiului din Ucraina și a ajuns la Cluj, unde a fost angajată la o spălătorie profesională și încearcă să își construiască un viitor departe de Nikolaev, orașul unde a trăit, unul dintre cele mai bombardate de armată rusă.

Ajunsă în România în 6 aprilie, Olena și-a aniversat cei 41 de ani la Cluj pe care i-a sărbătorit alături de fiul și de mama sa, dar și de noii prieteni clujeni.

olena fl 5

”Ucraina. Nikolaev. Iarnă. Viața se desfășoară liniștită, veselă, în griji plăcute. Dar în dimineața zilei de 24 februarie s-au auzit sunete teribile de explozii și zumzet de avioane. Începuse războiul.

Totul s-a rupt în <<înainte>> și <<groază, frică și suspans>>.

Familia mea – eu, fiul meu care este mic și mama mea. Bâlbâială infernală și neînțelegere profundă a ceea ce trebuie făcut.

În mintea mea există o singură întrebare <<de ce?>>”, își amintește Olena clipele de groază prin care a trecut.

Ascunde-te și supraviețuiește

Pentru ea și familia ea, totul s-a redus la un singur lucru: ”Ascunde-te și supraviețuiește. Prin toate mijloacele salvează-ți familia, hrănește-o, căutați adăpost, încălziți-vă de frig”.

”Peste tot în jur oamenii își părăsesc casele, se urcă în mașini și pleacă undeva unde au speranță că vor scăpa. Vom rămâne singuri într-o casă pustie și un oraș pe jumătate gol. E multă frică…”, povestește refugiata din Ucraina.

Familia sa a început să construiască un adăpost în subsolul casei unde să poată sta și dormi, acesta fiind refugiul lor în caz de explozii, avioane, tancuri și de rușii veniți să-i ”elibereze” de pace, bucurie, viitor, de viață.

Casa din buncăr timp de o lună

olena fl 3

Buncărul improvizat în subsolul rece le-a fost ”casă” timp de o lună, dar familia Olenei a reușit, cumva, să supraviețuiască.

”Fugeam în apartament să încălzesc mâncarea și apa. Nu am lăsat telefonul din mână zile întregi, am ascultat fiecare sunet și m-am rugat lui Dumnezeu, așteptând sfârșitul sirenelor de alarmă. În fiecare dimineață sunam rude și prieteni cu o singură întrebare <<sunteți în viață>>?. Iadul și groaza au izbucnit în lumea noastră, în țara noastră!

Am petrecut o lună de viață într-un subsol rece, fără somn și fără dreptul de a-ți permite să fii slab!”, a relatat Olena.

Puterea de a crede în viitor

olena fl 6

Aceasta a agățat un fluier de o sfoară în jurul gâtului copilului și i-a explicat că, dacă pereții casei cad și mama nu poate vorbi, trebuie să fluiere imediat ce se face liniște pentru a fi auzit de salvatori.

”Este groaznic, dar asta a fost o preocupare în timp de război. Aceasta este puterea de a supraviețui și de a crede în viitor.

Aproape toate țările lumii au oferit imediat sprijin, protecție și îngrijire Ucrainei și poporului său, iar România s-a aflat printre ele.

Când am aflat că sunt voluntari din România, am luat legătura cu ei iar ei deja au ajutat familia prietenului meu, astfel că mi-au răspuns și mie!

O persoană minunată, numele ei este Mara, ne-a dat o mână de ajutor și mi-a dus familia din Ucraina în România.

Din momentul primului apel, Mara a fost în legătură cu noi și ne-a susținut constant pe drum.

A fost o perioadă dificilă din punct de vedere psihic! Este îngrozitor și doare! Am plecat lăsând în urmă totul – casă, rude, prieteni, toată viața noastră a rămas în Ucraina!

Dar grija și căldura cu care am fost întâmpinați în România au început să înlocuiască frica și groaza cu iubire, pace, liniște și bunătate”, mai spune refugiata din Ucraina.

O nouă viață

olena fl 2

Familia sa a primit ajutor, protecție, îngrijire și atenție ca și când ar fi fost rude apropiate.

Din 6 aprilie, familia sa este în România, aceasta fiind data începutului unei noi vieți, o viață fără explozii, bombe, fără avioane cu reacție, o viață în tăcere sub un cer liniștit, înconjurată de grijă, atenția și căldură sufletească.

”Aici avem sprijin în orice – tratament de la medici, mâncare, locuință, loc de muncă. Dar, cel mai important lucru, este că o persoană cu inimă mare și înțelegere este mereu alături de noi!

Jos pălăria, voluntara mea Mara! Mulțumiri din suflet și celor care vă ajută, poporului român pentru tot ce faceți pentru noi, pentru liniște și somn liniștit al copiilor noștri, pentru tot sprijinul!

Îți mulțumesc că ai umplut această lume cu inima și cu sufletul tău mare”, a adăugat Olena Filinska.

De când a ajuns în România, aceasta a locuit, inițal, în Câmpia Turzii si a lucrat la un magazin alimentar în Luna, făcând naveta zilnică.

În prezent, locuiește în Florești împreună cu fiul ei, David, și mama sa, și lucrează la o spălătorie profesională, șefii ei fiind foarte încântați de activitatea pe care o desfășoară, deoarece este harnică și implicată.

olena fl 1

*** *** *** *** *** *** *** ***

Кошмар Олени з Миколаєва. Через бомбардування місяць жила у підвалі будинку. У Клужі почалося нове життя

Олена Філінська втекла зі шляху війни в Україні та приїхала до Клужа, де влаштувалася на професійну пральню та намагається будувати майбутнє подалі від Миколаєва, міста, де вона жила, одного з найбільш бомбардованих російською армією.

Прибувши до Румунії 6 квітня, Олена відсвяткувала свій 41-й день народження в Клужі, який вона святкувала з сином і мамою, а також зі своїми новими друзями з Клужа.

«Україна. Миколаїв. Зима. Життя йде тихо, радісно, ​​в приємних турботах. Але вранці 24 лютого було чути страшні звуки вибухів і гул літаків. Війна почалася.

Все розбилося на «раніше» і «жах, страх і невідомість».

Моя сім’я – я, мій маленький син і мама. Пекельне заїкання і глибоке нерозуміння того, що потрібно робити.

У мене в голові лише одне питання «чому?»», – згадує моменти жаху, які пережила Олена.

Сховатися і вижити

Для неї та її родини все зводилося до одного: «Сховатися і вижити. Обов’язково врятуй сім’ю, нагодуй її, сховайся, зігрійся від холоду».

«Люди навколо залишають свої домівки, сідають у машини та їдуть кудись, куди сподіваються втекти. Ми залишимося самі в безлюдному будинку і напівпорожньому місті. Дуже багато страху…», – каже біженка з України.

Ії родина почала будувати у підвалі будинку притулок, де вони могли зупинитися і спати, це був їхній притулок на випадок вибухів, літаків, танків і росіян, які прийшли «звільнити» їх від миру, радості, майбутнього, життя. .

Бункер на місяць

Імпровізований бункер у холодному підвалі протягом місяця був їхнім «домом», але сім’я Олени якось виживала.

«Я бігала до квартири, щоб розігріти їжу та воду. Я цілими днями сиділа на телефоні, прислухалася до кожного звуку і молилася Богу, чекаючи, поки закінчаться сирени тривоги. Щоранку дзвонила рідним і друзям з одним питанням «ти живий»?. У нашому світі, в нашій країні настало пекло і жах!

Сила вірити в майбутнє

Вона повісила дитині на шию свисток на нитці і пояснила, що якщо стіни будинку падають і мати не може говорити, вона повинна свиснути, як тільки стане тихо, щоб її почули рятувальники.

«Це жахливо, але це була турбота воєнного часу. Це сила вижити і вірити в майбутнє.

Підтримку, захист і турботу Україні та її народу одразу запропонували майже всі країни світу, серед яких була і Румунія.

Коли я дізналася, що є волонтери з Румунії, я зв’язалася з ними, і вони вже допомогли сім’ї мого друга, тому відгукнулися і мені!

Чудова людина, її звуть Мара, вона простягла нам руку допомоги і забрала мою родину з України до Румунії.

З моменту першого дзвінка Мара була з нами на зв’язку та постійно підтримувала нас у дорозі.

Це був важкий час з психологічної точки зору! Це жахливо і боляче! Ми пішли, залишивши все – дім, рідних, друзів, все життя залишилися в Україні!

Але турбота і тепло, з якими нас зустріли в Румунії, почали змінювати страх і жах любов’ю, миром, спокоєм і добротою», – розповідає біженка з України.

Нове життя

Ії родина отримувала допомогу, захист, турботу та увагу, як рідних.

З 6 квітня ії родина в Румунії, це дата початку нового життя, життя без вибухів, бомб, без реактивних літаків, життя в тиші під мирним небом, оточеного турботою, увагою і теплом душа.

«Тут ми маємо підтримку в усьому – лікування від лікарів, харчування, житло, робота. Але найголовніше, що з нами завжди людина з великим серцем і розумінням!

Знімаю капелюх, моя волонтерка Мара! Сердечна подяка тим, хто вам допомагає, румунському народу за все, що ви робите для нас, за спокій і спокійний сон наших дітей, за всю підтримку!

Дякую, що наповнюєш цей світ своїм великим серцем і душею», – додала Олена Філінська.

Після того як вона приїхала до Румунії, вона спочатку жила в Кампіа Турзій і працювала в продуктовому магазині в Луні, щодня їздячи на роботу.

Зараз вона живе у Флорешті зі своїм сином Давидом та його матір’ю та працює в професійній пральні, її боси дуже задоволені її роботою, оскільки вона працьовита та заангажована.

(Un proiect al Asociației Cluj24 și Fundației Comunitare Cluj, susținut de OXFAM)

Citește mai departe

EVENIMENT

Una dintre minorele dispărute de la Centrul pentru Copii din Cluj a fost GĂSITĂ

Publicat

politie masina

Poliția anunța marți faptul că două minore de 14 ani de la Centrul pentru Copii din Cluj-Napoca au plecat de acolo și nu s-au mai întors. Între timp, una dintre acestea și anume Lingurar Domnica, a fost depistată de polițiștii din Dej.

Citește și: Le-ați văzut? Două fete de 14 ani au DISPĂRUT de la Centrul pentru Copii Cluj-Napoca

„Minora LINGURAR DOMNICA, mediatizată în cursul zilei de ieri, a fost depistată de polițiștii dejeni. Din primele verificări nu a fost victima vreunei infracțiuni. Multumim tuturor”, anunță IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate