CULTURA
Președintele Ungariei vine la Cluj-Napoca. Participă la investirea noului episcop reformat al Ardealului
Președintele Ungariei, Sulyok Tamas, va fi prezent, sâmbătă, la Cluj-Napoca și va participa la slujba de instalare a celui de-al 47-lea episcop ales al Eparhiei Reformate din Ardeal.
Investirea noului episcop, prof. dr. Vilmos József Kolumbán, va avea loc la Biserica Reformată Centrală de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca.
Kolumbán îl înlocuiește în funcție pe episcopul Kata Bela care s-a pensionat.
Șeful statului ungar a fost, ultima oară, la Cluj-Napoca în 14 decembrie 2024 când a avut o întâlnire cu cei doi episcopi reformați, dar și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
„Luna Îndrăgostiților”, februarie, este cea mai scurtă lună a anului. Are doar 28 de zile în anii obișnuiți și 29 de zile în anii bisecți. Acest an suplimentar apare pentru a menține armonia dintre anul calendaristic și cel astronomic. Pe lângă această particularitate, luna februarie este marcată de numeroase tradiții și sărbători religioase și populare.
În tradiția populară, luna februarie se numește Faur. Denumirea este legată de meșterii fauri, lucrători ai fierului, care pregătesc uneltele de muncă, ascut sau confecționează fiarele sau cuțitele de plug pentru începerea muncii câmpului. Pentru că are numai 28 de zile, sau 29 în anii bisecți, Faur este considerat fratele cel mic al lunilor anului, scrie Alba24.
TRADIȚII, sărbători și semnificații în cea mai scurtă lună a anului, luna ÎNDRĂGOSTIȚILOR
Potrivit interpretării populare, timpul reflectă capriciile copilului Faur: când râde și zâmbește, e frumos, când plânge, bate viscolul, când e supărat, dă ger de crapă pietrele.
Originea și semnificația lunii februarie
Februarie a fost adăugată în calendarul roman în secolul al VII-lea î.Hr., împreună cu luna ianuarie. Numele său derivă din latinescul „februarius”, de la „februa”, termen care desemna festivalul de purificare desfășurat în această lună. La greci, februarie era cunoscut ca Anthesterion.
Luna februarie, deși scurtă, este bogată în semnificații, tradiții și obiceiuri. De la sărbători religioase importante până la celebrarea iubirii prin Valentine’s Day și Dragobete, această lună îmbină armonios influențele creștine cu cele păgâne, păstrând vie o moștenire culturală deosebită. Fie că o asociem cu Făurarul din tradiția populară, cu luna lupilor sau cu festivalurile iubirii, februarie rămâne una dintre cele mai speciale perioade ale anului.
În luna februarie timpul este considerat favorabil pentru semănatul plantelor care cresc și rodesc în pământ (ceapa, usturoiul, ridichea și alte zarzavaturi), dar și pentru unele plante care fructifică la suprafață (cânepa, inul, grâul de toamnă), pentru vopsirea lânii cu vopsele vegetale, tăierea din pădure a lemnelor de construcție etc
Sărbători în luna februarie
1 februarie – Trifonul și Arezanul viilor
Ziua lui Trif cel Nebun, patronul insectelor dăunătoare, sărbătorită pentru a proteja culturile. Arezanul viilor, un ritual bahic practicat încă din vremea tracilor, marcat prin stropirea viilor cu agheasmă și aprinderea focurilor pentru protecția viței-de-vie.
Potrivit credinței populare, la 1 februarie se sărbătorea Trif cel Nebun (Trifonul), patronul omizilor, al tuturor insectelor periculoase pentru recolte (lăcuste în special), în lumea satului românesc, pentru a opri înmulțirea omizilor, principalii dușmani ai livezilor. Livezile și grădinile se stropeau cu agheasmă, femeile dădeau de pomană câte o strachină de mălai, cu speranța că vor salva, astfel, culturile.
2 februarie – Ziua Ursului și Întâmpinarea Domnului
Ursul iese din bârlog și, dacă își vede umbra, legenda spune că iarna va mai dura încă 40 de zile. Creștinii ortodocși sărbătoresc Întâmpinarea Domnului, momentul aducerii lui Iisus Hristos la templu de către Fecioara Maria. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox al lunii februarie 2025.
10 februarie – Sfântul Haralambie
Protector al sănătății oamenilor și animalelor, dar și apărător împotriva ciumei. Superstiția spune că, pentru a ține spiritele rele la distanță, femeile înconjurau casa de trei ori fără haine.
12 februarie – Sfântul Meletie
Este cunoscut drept ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz. A participat la Sinodul II Ecumenic de la Constantinopol, unde a susținut doctrina ortodoxă.
14 februarie – Valentine’s Day
Sărbătoarea îndrăgostiților adoptată din cultura occidentală, marcând ziua Sfântului Valentin. Originea datează din perioada Imperiului Roman, când preotul Valentin oficia căsătorii în secret pentru soldații cărora li se interzicea însurătoarea. Tradițiile moderne includ oferirea de flori, ciocolată și scrisori de dragoste între persoanele iubite.
24 februarie – Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
Sărbătoare autohtonă a iubirii, echivalentul românesc al Valentine’s Day. Se spune că tinerii care se sărută de Dragobete vor avea parte de iubire tot anul. În trecut, fetele adunau „zăpada zânelor” pentru a o folosi în ritualuri de frumusețe și dragoste.
Tradiții și superstiții
Se spune că vremea lunii februarie influențează recolta anului agricol. Se consideră un moment prielnic pentru semănarea plantelor precum ceapa, usturoiul sau grâul de toamnă. În trecut, gospodarii aprindeau focuri pentru a proteja animalele și culturile de influențele malefice.
De ce sunt ani bisecți
Un an bisect, cum este 2024, include o zi suplimentară în februarie pentru a corecta decalajul dintre anul calendaristic și cel astronomic. Anul real are 365 de zile și aproximativ 6 ore, iar adăugarea unei zile la fiecare patru ani compensează această diferență.
Delegații congresului extraordinar al PSD au validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale. Acesta a fost validat, duminică, cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri.
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că va fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, „nu prin interpretarea ei abuzivă”, ci va fi un președinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat.
Crin Antonescu, VALIDAT și de PSD ca și candidat la alegerile prezidențiale
„Eu cred că, în ceea ce-l privește pe președinte și raportul său cu partidele politice, cu un partid politic, primul, așa cum sunteți dumneavoastră, câteva lucruri trebuie clarificate. Eu voi fi un președinte puternic nu prin încălcarea Constituției, nu prin interpretarea ei abuzivă sau trădându-i spiritul, nu prin intrigi cu serviciile speciale, secrete, discrete, nu prin interferența sau influențarea justiției, ceea ce a fost una din marile nenorociri ale ultimelor două decenii în România. (…)
Voi fi un președinte prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat. Nu există nimic (…) ce poate să facă singur președintele și nu există, dacă președintele e dedicat, nu există niciun un lucru de care președintele să nu se simtă direct sau indirect responsabil. Pentru dumneavoastră, pentru celelalte partide democratice, de la putere sau din opoziție din România, dar și pentru alte instituții importante ale societății românești, deviza mea sau mesajul meu, pe scurt, este: Partener totdeauna, niciodată complice”, a spus Crin Antonescu.
„Doresc să le mulțumesc celor din PSD”
El a punctat că marea miză va fi după alegerile prezidențiale.
„Avem nevoie să ne apărăm și să ne respectăm condiția de țară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu Statele Unite. (…) Eu cred că marea bătălie, pe care sper că o vom da împreună, nu este doar aceasta electorală, care nu e ușoară, marea bătălie începe după aceea, pentru că nu trăim vremuri ușoare, pentru că avem turbulențe majore în relațiile internaționale, în structurile, așa cum le cunoaștem ale vieții internaționale, în politica mondială, și avem și înăuntru de rezolvat niște lucruri”, a afirmat Antonescu.
La finalul congresului PSD, Antonescu a mulțumit social-democraților pentru votul acordat, subliniind că prin acest vot procedura de validare a sa de către partidele actualei coaliții de guvernare s-a încheiat.
„Nu cred că trebuie să spun foarte multe lucruri despre cât de importantă și cât de onorantă este această misiune, despre ea am vorbit și vom mai vorbi. Acum doresc să le mulțumesc celor din PSD, începând cu președintele partidului, premierul Marcel Ciolacu, și până la toți activiștii, membri și susținătorii acestui mare partid românesc din toate colțurile țării. Voi face tot ce-mi stă în putință, vom reuși și voi fi un președinte al României care va avea un raport corect, democratic, de respect, de conlucrare cu Partidul Social Democrat, precum și cu toate partidele politice democratice, de la putere, din majoritate sau din opoziție din România”, a declarat Antonescu.
EVENIMENT
Încă un motiv pentru legalizarea PROSTITUȚIEI: „Prostituatele de la Cluj nu fac CURĂȚENIE la locul de muncă”
Cea mai veche meserie din lume are practicante și la Cluj-Napoca, de altfel, ca în toată lumea. „Fetițele”, în lipsa unui cadru legal, își desfășoară activitatea pe unde apucă. Făgetul este una dintre zonele în care se practică această meserie din greu, pe sistem drive-in. Adică în mașina clientului.
O clujeancă se plânge pe pagina de socializare că „muncitoarele” nu lasă curat locul de muncă:
„Mă confrunt cu o situație și am nevoie de îndrumare. Fac plimbări zilnice in pădurea Făget, in zona Pensiunea Selena și a drumului din spatele Wonderland. Adeseori în aceste plimbări sunt însoțită de copii. Aproape zilnic in ultima perioadă găsim mașini oprite cu prostituate care sunt „la treabă” și care lasă în urmă murdărie. Am sesizat poliția locală printr-un mail care a primit număr de înregistrare și sper într-o soluționare. Se mai poate face ceva în plus? Mulțumesc!”
Încă un motiv pentru legalizarea PROSTITUȚIEI: „Prostituatele de la Cluj nu fac CURĂȚENIE la locul de muncă”
Reacțiile n-au întârziat să apară:
„Filmati-le, inclusiv numerele de mașină și dacă puteți și în acțiune și puneti-le pe Facebook, TikTok, aici pe pagina Clujul Civic…se ocupă prietenii, soțiile, neamurile proprietarilor de mașini de ei și le puteți trimite și la poliție…”, comentează un internaut.
„Ce te bate grija ce fac oamenii in masina lor? Poate ca si pe ei ii deranjeaza ca ii deranjezi, dar ei isi „vad de treaba”, scrie un altul.
„Da, sa sunati la locala cand ii vedeti, sa ii prinda in flagrant. Prostituatia e ilegala in Romania, deci se poate apela si politia”, scrie într-un alt comentariu.
Foto: Captură YouTube
EVENIMENT
ANM: Se RĂCEȘTE vremea în toată țara. Apar NINSORILE și vântul. În Cluj va NINGE în special la munte
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), de duminică intră în vigoare o avertizare meteo de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara.
Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 februarie, ora 10:00 – 3 februarie, ora 22:00, temporar, vor fi precipitații pe parcursul zilei de duminică pe arii extinse în jumătatea de nord a teritoriului, iar în noaptea de duminică spre luni și luni, local în centru, est și sud-est.
ANM: Se RĂCEȘTE vremea în toată țara. Apar NINSORILE și vântul. În Cluj va NINGE în special la munte
În Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în general de 1 – 5 cm, iar în Carpații Orientali, local de până la 10 cm. În celelalte regiuni vor fi mai ales ploi și lapoviță. Izolat se va forma polei sau ghețuș.
Vântul se va intensifica pe parcursul zilei de luni în regiunile estice, sud-estice și sud-vestice, unde vor fi viteze de 40 – 45 km/h, precum și în zona montană înaltă, cu rafale de 60 – 80 km/h în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură.
Temperaturile maxime vor scădea semnificativ duminică în nord-vestul și nordul țării și luni (3 februarie) și în celelalte regiuni, iar minimele vor deveni preponderent negative.
„Pe tot parcursul săptămânii, vremea va fi rece, pe arii restrânse geroasă în depresiunile din nordul și centrul țării. Intensificări temporare ale vântului vor mai fi în regiunile estice și la munte”, afirmă specialiștii ANM.
La Cluj se vor semnala în următoarele zile ninsori sporadice. Temperaturile pe timpul zilei nu vor depăși 3 grade iar noaptea se vor situa între -7 și -4 grade.