Connect with us

ACTUALITATE

Precizările oficiale ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba cu privire la plata unor daune pentru fapta unui fost angajat

Publicat


Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba a transmis un punct de vedere cu privire la situația în care a achitat din bugetul instituției o sumă de peste 155.000 de lei daune morale şi materiale, către o persoană care a avut de suferit de pe urma activităţilor unui fost angajat al instituţiei, pe vremea când acesta purta haina militară.

Precizările Inspectoratului de Jandarmi al Județului Alba:

”Ca urmare a informațiilor apărute în mediul online, atât în presa locală cât și în presa centrală, privind săvărșirea unor infracțiuni de către un fost angajat al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, instituția noastră precizează următoarele:

În urma săvărșirii unor fapte de corupție de către fostul angajat al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, căpitan R.L.V., acesta a fost trimis în judecată în calitate de inculpat în dosarul nr. 9/752/2014.

Pentru faptele comise, R.L.V. a fost condamnat de către Tribunalul Militar Cluj la 3 ani de închisoare cu suspendare și obligat la plata sumei de 94.325 lei, reprezentând daune materiale și 10.000 euro, reprezentând daune morale către persoana vătămată- parte civilă, B.V., în solidar cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, instanța reținâd un raport de prepușenie, dat fiind faptul că faptele au fost săvârșite în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Începând cu data de 10.05.2018, acesta a fost trecut în rezervă, ca urmare a deciziei de condamnare a Curții Militare de Apel București nr. 21/10.05.2018, definitivă.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba, cu bună credință a achitat sumele la care a fost obligat în solidar cu inculpatul, iar în prezent instituția noastră a inaintat acțiunea în regres în vederea recuperării prejudiciului.

În ceea ce privește prejudiciul adus imaginii instituției, aducem în vedere faptul că acest caz a fost unul particular și că acesta nu definește întreaga activitate a instituției, în continuare Jandarmeria Alba desfășurându-și întreaga muncă în slujba cetățenilor, fiind o forță de bază în asigurarea și menținerea ordinii și siguranței publice la nivelului județului Alba”.

Citește și: Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba a plătit peste 155.000 de lei din buget, daune pentru fapta unui fost angajat

 

TOP articole in ultimele zile

 

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

ȘTIREA TA – Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Citește Precizările oficiale ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba cu privire la plata unor daune pentru fapta unui fost angajat pe Alba24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Scăderea inflației a APRECIAT leul

Publicat

leu plasament

Principalul eveniment intern al jumătății de săptămână a fost anunțul făcut de INS. Conform acestuia, rata anuală a inflației a coborât de la 5,9% în aprilie la 5,1%, în mai, în condițiile în care prețurile de consum s-au redus în perioada amintită cu 0,1%. Față de sfârșitul anului trecut, rata inflaţiei din primele cinci luni a fost de 2,3%.

Scăderea inflației ar permite Băncii Naționale, în opinia analiștilor Erste – BCR, să opereze „prima reducere a ratei BNR în iulie cu 25 puncte, până la 6,75%, şi ne aşteptăm ca rata cheie să ajungă la 6% până la sfârşitul anului”.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Scăderea inflației a APRECIAT leul

Piața monetară a răspuns la aceste date fundamentale. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât de la 6,04 la 6,03%, nivel care nu a mai fost atins în ultimele 25 de luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,05% iar cel la 12 luni la 6,06%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Tranzacțiile din piața valutară se efectuau în culoarul 4,976 – 4,977 lei, identic cu cele de luni și marți, iar media euro a scăzut marginal de 4,9767 la 4,9766 lei.

Înainte de publicarea datelor referitoare la evoluția prețurilor de consum din Statele Unite dar și a anunțării deciziei de politică monetară a Rezervei Federale și discursul lui Jerome Powell, președintele instituției, culoarul de tranzacționare al euro s-a îngustat la 1,0734 – 1,0767 dolari. În piața locală, media monedei americane a scăzut marginal la 4,6290 lei.

„Prețul gramului de aur a crescut la 344,3470 lei”

Lira sterlină a intrat în ultimele săptămâni pe o pantă ascendentă și a atins miercuri un vârf de 1,1872 euro. Această evoluție a ridicat cursul monedei britanice 5,9031 lei, care se apropie astfel de maximul istoric de 6,0112 lei, atins în martie 2022. Media francului elvețian a crescut marginal la 5,1619 lei.

Prețul gramului de aur a crescut la 344,3470 lei, efect al aprecierii metalului galben la 2.309,80 – 2.328,80 dolari/uncie.

În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 394,66 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3354 zloți/euro.

Bitcoin a scăzut marți până la 66.906 dolari dar a urcat apoi la 69.447 dolari. Ethereum fluctua în culoarul 3.463 – 3.639 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Întoarcerea fiului risipitor. Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea REVENI la echipă

Publicat

thiam e1688453854732 bun

Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea reveni la echipă. Mamadou Thiam, 29 de ani, este gata să semneze cu „U”. Mutarea se poate realiza în cel mai scurt timp posibil, susțin sursele Gazetei Sporturilor. Ar fi vorba despre o revenire după un sezon petrecut în fotbalul arab.

„U” Cluj este aproape să mai facă o mutare interesantă în mercato estival. „Șepcile roșii” sunt în negocieri avansate cu atacantul care a mai îmbrăcat tricoul echipei și a dat randament pe malul Someșului.

Întoarcerea fiului risipitor. Un fost fotbalist la „U” Cluj ar putea REVENI la echipă

Mamadou Thiam, vârful care a dat gol celor de la FCSB, apoi nu a mai ajuns la formația patronată de Gigi Becali, vara trecută, este gata de revenire în Superliga, tot la „U”.

Jucătorul senegalez cu pașaport francez ar putea fi mutarea cu numărul 6 pentru echipa lui Ioan Ovidiu Sabău și un transfer important în lupta pentru play-off. „U” Cluj și-a depus candidatura pentru top 6 în proximul sezon.

Până acum, alb-negrii au fost activi pe piața transferurilor. Au realizat deja cinci mutări.

„Clujenii vor să transfere cel puțin două vârfuri”

I-au mai adus pe Dorin Codrea (26 de ani, mijlocaș central, Concordia Chiajna), Ovidiu Popescu (30 de ani, mijlocaș central, FCSB), Vadim Rață (31 de ani, mijlocaș central, FC Voluntari), Iulian Cristea (29 de ani, stoper, Rapid) și Radu Boboc (25 de ani, fundaș dreapta, FC Voluntari).

Thiam nu ar fi singurul atacant pe care „U” vrea să-l aducă. Pe lângă o extremă aflată pe lista alb-negrilor, clujenii vor să transfere cel puțin două vârfuri până la startul sezonului. Așteaptă și un răspuns final din partea Universității Craiova pentru transferul, fie și temporar, al lui Jovan Markovic, 23 de ani.

Thiam a plecat vara trecută de la „U” Cluj. După ce a marcat în poarta celor de la FCSB, Gigi Becali l-a avut în vizor, însă mutarea nu s-a mai perfectat. Jucătorul avea o clauză de jumătate de milion de euro.

În schimb, Mamadou a plecat la Al-Arabi în Emiratele Arabe Unite. Nu a dat randamentul scontat acolo, a plecat după jumătate de an, răstimp în care a marcat de două ori în patru meciuri. Revenirea în România nu s-a putut realiza nici în ianuarie 2024. Thiam a semnat în liga secundă din Arabia Saudită, la Al-Jabalain, pentru care a punctat de două ori în 15 meciuri.

Varianta „U” Cluj ar fi de bun augur pentru Thiam, care a avut câteva experiențe interesante în carieră. A jucat în Anglia, la Barnsley, în Franța la Clermont, Nancy și Dijon, dar și în Belgia la Oos

650.000 de euro este cota lui Thiam, conform transfermarkttende.

Citește mai departe

CULTURA

Expoziție de fotografie Crina Prida la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca

Publicat

Papagali și Bovarisme

Fotograful Crina Prida invită clujenii la o expoziție de fotografie și obiect „Papagali și Bovarisme” care va avea vernisajul miercuri, 19 iunie, de la ora 18 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, spațiul Cellum.

Aflată la intersecția dintre fotografie, literatură și inteligența artificială, expoziția urmărește legăturile nevăzute dintre realitate și ficțiune, printr-o serie de portrete fotografice, înregistrări audio și elemente simbolice.

”Papagali și Bovarisme” propune vizitatorului o experiență imersivă și interactivă, o incursiune ironică în labirintul dorințelor umane, unde adevărul și iluzia se joacă de-a v-ați ascunselea.

Explorarea vizuală și auditivă este inspirată de romanul postmodern al lui Julian Barnes, „Papagalul lui Flaubert”.

Publicat în 1984 și nominalizat la prestigiosul Booker Prize, romanul lui Barnes investighează detaliile și inconsistența informațiilor factuale despre doi papagali împăiați – unul aflat în Rouen, celălalt la Croisset, atribuiți alternativ lui Gustave Flaubert de către biografii lui.

Aceste consemnări echivoce întrețin ambiguitatea care însoțește căutarea obsesivă a adevărului, prin raportarea contradictorie la prezent și la memorie.

Portrete de femei

Proiectul este completat cu intervenția explicită a femeilor ale căror portrete vor fi  instalate în spațiul Muzeului Etnografic. Ele contribuie cu obiecte personale și cu evocări ale unor secvențe de memorie afectivă, cărora li se adaugă chei de lectură extrem de diverse ale personajului Emma Bovary.

Cele șaisprezece personaje au vârste și profesii diferite, astfel încât aceste contribuții compun un mozaic nuanțat, în care privitorul se va regăsi cu siguranță.

Tehnologii fotografice

O parte din materialul expus utilizează tehnologia AI Midjourney, cu ajutorul căreia au fost create imagini ce suprapun informația documentară, obținută din studiul romanelor lui Barnes și Flaubert, cu reprezentări sintetizate de LLM, punând sub semnul întrebării granița dintre aceste două surse de informații.

Proiectul nu este doar o prezentare artistică, ci și o meditație asupra feminității, o invitație făcută vizitatorului la reflectare asupra propriului raport cu realitatea și cu ficțiunea, la descoperirea subtilităților metanarațiunii și la o confruntare cu propriile apeluri la memorie în spiritul complex și expresiv al bovarismului și postmodernismului.

”Recomandăm vizitatorilor să își aducă propriul set de căști audio, pentru a avea parte de experiența completă a acestui proiect”, precizează organizatorii expoziției.

Fotograf, dar și medic stomatolog

Crina Prida este fotograf, artist vizual, dar și medic stomatolog.

Fotografiile sale au fost expuse în peste 25 de expoziții în România, Bulgaria, Ungaria, Germania, Finlanda, și Statele Unite.

A publicat fotografii și texte despre cultura vizuală  în numeroase reviste și publicații de specialitate. Predă cursuri și ateliere de fotografie.

Proiectele sale fotografice conțin un amestec de performance și uneori de teatralitate; imaginile sunt pretexte pentru a descrie vizual temele la care se reîntoarce constant: timpul, memoria, simbolurile, și relativizarea esteticii feminine cu ajutorul acestora.

Expoziția ”Papagali și Bovarisme” va putea fi vizitată în perioada 19 – 29 iunie 2024.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabin Sărmaș a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclame electorale pe Facebook pentru alegerile locale din 9 iunie

Publicat

De

sabin sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a cheltuit peste 25.000 de euro pe reclamă electorală pe rețeaua socială Facebook în perioada martie – iunie 2024. O parte din bani i-au fost împrumutați de către tatăl său.

Prezent la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu, Sărmaș a făcut precizări referitoare la studiul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, din care reieșea că a avut 447 de reclame electorale plătite pentru alegerile locale.

Potrivit unei interogări a platformei Meta, care deține rețeaua Facebook, Sărmaș a cheltuit din 15 aprilie 2019 până în 9 iunie 2024 pe sponsorizări și reclame electorale, peste 220.000 de lei (aproximativ 45.000 de euro), din care peste jumătate, 125.300 de lei (peste 25.000 de euro) în perioada martie – iunie 2024, în precampanie și în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie.

Bani din economii și din împrumut

”În campania electorală, cei 33.000 de euro pe care a trebuit să îi folosesc, atât poate un independent, am fost foarte riguroși, 125.000 de lei, cred. Asta-i campania cu pre-campania.

În campanie știu că am cheltuit pe Facebook vreo 8.000 de euro, deci asta înseamnă vreo 40.000 de lei. Am mai cheltuit înainte vreo 60.000. Cu tot online-ul, cu ce am mai avut, încă vreo 30.000 înainte.

Ăștia din campanie, banii i-am împrumutat de la tata, mi-a dat împrumut. Înainte de campanie, am economii și am primit sprijin de ici – colo, dar după cum vedeți, sumele sunt derizorii.

TikTok e gratis

Eu când aud poveștile astea cu finanțări, sunt oameni care bat câmpii, cum n-am pomenit în viața mea.

Pentru că ei sunt captivi unor sisteme în care toarnă bani cu găleata, ăsta-i adevărul, în mod ineficient.

TikTok-ul e gratis. E super gratis.

Producția, trebuie să recunosc aici, la producție, echipa cu care am lucrat, a făcut muncă și aproape benevol.

E o prietenie acolo între noi, e o relație de prietenie, au fost primii care au crezut în proiectul meu”, a explicat Sărmaș.

Ca și candidat independent, acesta a avut dreptul, potrivit legii, să cheltuie 165.000 de lei (33.000 de euro), bani pe care îi va recupera după decontarea la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Prietenii din echipă

Din echipa sa de campanie au făcut parte, printre alții, Vlad Mercori și Raluca Feher.

Vlad Mercori este specialist în internet marketing, CEO StakeBorg și unul dintre principalii promotori ai tehnologiei blockchain în România.

Raluca Feher este mintea creativă din spatele unor campanii de publicitate  precum „Zânul” Băncii Transilvania, „Fainoșagul” pateului Ardealul, Fulga – „Ce vacă sunt”, dar și a unor reclame virale pentru ING Bank sau Zaraza.

Cu o experiență de peste 20 de ani în media și publicitate, Raluca a debutat în presă la Brașov și a lucrat, printre altele, la ProTV, la ziarul Curentul și revista Capital, după care a intrat în industria publicității.

Urmăriți joi dimineață la ora 8,30 podcastul Contraste de pe Cluj24 cu Sabin Sărmaș unde puteți afla alte detalii despre alegerile locale în care acesta s-a clasat pe locul 2 după Emil Boc în cursa pentru Primăria Cluj-Napoca, obținând 37.017 voturi (29,41%)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax