Connect with us

ACTUALITATE

Poze RARE. Cardinalul Iuliu Hossu la jubileul de 50 de ani la Cluj, în 1935

Publicat


Cardinalul Iuliu Hossu a oficiat în 1935 Liturghia solemnă care a fost celebrată în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de viață.

Înaltul prelat era atunci episcop greco-catolic de Cluj-Gherla iar la slujbă au asistat zeci de credincioși și oficialități de atunci ale orașului.

Sursa foto: https://www.facebook.com/cardinal.iuliu.hossuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Sabin Sărmaș prezintă ”Centura de salvare a Clujului”, soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane

Publicat

sabin

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a prezentat, joi, ”Centura de salvare a Clujului”, mai multe soluții alternative până la finalizarea centurii metropolitane, a cărei tronson 2 este blocat după anularea licitației.

Sabin Sărmaș a declarat, joi, că a propus aceste soluții de salvare pentru deblocarea situației, care nu înlocuiesc centura.

”Sunt perspective negre, inclusiv de a pierde finanțarea din Programul Operațional Transport pentru tronsonul 2, în condițiile în care licitația a fost anulată de Primărie, iar dacă singurul ofertant va decide să meargă în instanță, probabilitatea de a avea semnarea contractului anul viitor crește și vine cu o serie de riscuri.

Prioritate pentru clujeni

sabin

Proiectul este unul foarte important pentru Cluj, pe care toți clujenii îl doresc cu prioritate.

De aceea este foarte important să venim cu soluții, iar eu am încercat să fac <<o centură de salvare>> ca să deblocăm situația, până se reușește finalizarea centurii metropolitane.

Unele soluții au venit de la oameni, validate de specialiști, sunt lucruri simple care dau o gură de oxigen Clujului”, a spus Sărmaș, care a precizat că i-a luat cam o săptămână jumătate realizarea acestei centuri de salvare.

Candidatul independent a explicat să proiectul prezentat are 10 puncte, care înseamnă tot atâtea soluții de transport în cartiere totalizând 8 km.

”Este planul meu ca să putem respira. După 9 iunie, merg la Primărie să facă și această centură de salvare și centura metropolitană”, a precizat Sabin Sărmaș.

CMF: 24240048

Citește mai departe

EVENIMENT

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Publicat

mino sota

O dată cu încheierea play-out-ului Superligii de fotbal, Hermannstadt se va despărți de cel puțin 7 jucători. Cele două cluburi clujene, „U” și CFR sunt cu ochii pe ei ca pe butelie.

După ce s-a vehiculat că Mihai Butean ar fi deja antamat de Universitatea Cluj, a venit rândul lui Mino Sota să intre în vizorul clubului universitar. Atâta doar că și rivala din oraș și l-ar dori, scrie GSP.

Un „samurai” dorit de echipele Clujului. Ce va ALEGE

Niponul Mino Sota este de 3 ani la Hermannstadt. Pe fir a intrat și Rapid. Giuleștenii au tratat pentru Sota și în ianuarie, dar nu s-a ajuns la un consens. Până la urmă, l-au transferat pe acea poziție pe Damjan Djokovic, mutare care nu a dat roade.

Rămâne de văzut pentru ce echipă va opta „samuraiul”. Probabil vor cântări mult, pe lângă oferta financiară, și sfaturile lui Măldărășanu precum și variantele de concurență pe post.

Foto: GSP

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Filmul Moromeții 3, proiectat în premieră la TIFF la Cluj-Napoca. Anunțul lui Tudor Giurgiu

Publicat

De

TIFF

Filmul Moromeții 3, scenariul și regia Stere Gulea, va fi proiectat în premieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca în ziua de vineri, 21 iunie.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, joi, că este vorba despre ultimul film din trilogia lui Stere Gulea, bazată pe romanele lui Marin Preda.

În centrul acțiunii se află Niculae, fiul cel mic al lui Ilie Moromete, ajuns un tânăr scriitor chemat să susțină linia PCR și să participe la colectivizare.

Noul film are la bază un scenariu original semnat de Stere Gulea, care este și regizorul filmului.

Din distribuție fac parte Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugariu, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu și Răzvan Vasilescu.

Alte premiere, chiar mondiale

Ediția din acest an a TIFF marchează și alte premiere, în secțiunea Zilele Filmului Românesc, unde vor fi proiectate 12 lungmetraje și 10 scurtmetraje.

Printre filmele în premieră  în România se numără ”Trei kilometri până la capătul lumii”, al treilea lungmetraj al lui Emanuel Pârvu, proiectat în Piața Unirii după Competiția Oficială de la Cannes.

De asemenea, în premieră mondială va fi proiectat ”Ext. Mașină. Noapte”, regizat de Andrei Crețulescu. Tot în premieră mondială va putea fi văzute ”Fluturi de noapte”, regizat de Andrei Răuțu, și ”Filmări de familie”, un documentar regizat de clujeanul Dan Curean.

Giurgiu a precizat că, în total, vor fi prezentate 196 de filme, din care 159 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade din seriale TV.

Cea de-a 23-a ediție a TIFF va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 14-24 iunie.

TIFF

Citește mai departe

EVENIMENT

Când se joacă BARAJUL dintre Oțelul Galați și „U” Cluj

Publicat

u cluj

Joi, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat data și ora disputării partidei Oțelul Galați – „U” Cluj, primul baraj pentru calificarea în preliminariile Conference League după ce Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României Betano.

Gălățenii au trăit miercuri seara o deziluzie. Au pierdut la loviturile de departajare finala Cupei României Betano și au ratat calificarea în preliminariile Europa League. Cum trupa lui Dorinel Munteanu a terminat sezonul pe locul 8, al doilea din play-out, va juca barajul pentru calificarea în Conference League cu „U” Cluj. În cazul în care va trece de trupa lui Sabău, Oțelul va juca cu locul 3 din play-off, ocupat de CFR Cluj sau Universitatea Craiova, scrie GSP.

Când se joacă BARAJUL dintre Oțelul Galați și „U” Cluj

Meciul de baraj dintre Oțelul Galați și U Cluj se va disputa duminică, 19 mai, de la ora 14:30.

„Câștigătoare va înfrunta echipa de pe locul al treilea din play-off, pe terenul acesteia, la o dată și oră care vor fi comunicate ulterior”, notează LPF.

Această decizie a fost luată în contextul în care seara, de la ora 21:00, este programat Rapid – FCSB, în ultima etapă din play-off-ul Superligii. După-amiaza este programată și ultima etapă din Premier League.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax