EVENIMENT
Pompierii intervin pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. E fum pe casa scării unui bloc

Pompierii au fost solicitați să intervină la un bloc de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca.
Potrivit primelor informații, este fum pe casa scării unui bloc de pe stradă.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Bruxelles Expres
VIDEO. Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda: Avem nevoie de bani pentru apărarea UE, dar să nu fie luați de la agricultură

Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda, susține că este nevoie de bani pentru apărarea UE, dar să nu fie luați de la agricultură.
”Din capul locului vreau să resping orice posibilitate de folosire a banilor din Politica Agricolă Comună pentru Apărare. Fără discuție, avem nevoie de bani pentru apărarea UE. Însă fondurile destinate agriculturii trebuie menținute în acest sector pentru a ne garanta securitatea alimentară.
Banii pentru securitatea alimentară sunt la fel de importanți ca cei pentru securitatea militară”, a spus Buda, într-o intervenție în Parlamentul European (PE) de la Bruxelles.
Daniel Buda este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE.

Un accident rutier a avut loc, miercuri, la ieșirea din Huedin spre Oradea. Au fost implicate două mașini. Două persoane au fost transportate la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe DN 1 E60, la ieșire din orașul Huedin spre Oradea. În accident au fost implicate două autoturisme, însă nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Huedin. Două mașini implicate. Două persoane duse la SPITAL
O femeie și un bărbat de aproximativ 60 de ani au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale suplimentare”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Fabricile de medicamente, în pericol de închidere din cauza unei directive UE. Dragoș Damian: Vom asista la o criză sanitară

Fabricile de medicamente din România sunt în pericol iminent de închidere din cauza Directivei Europene privind tratarea apelor urbane reziduale, avertizează reprezentanții PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.
Dragoș Damian, director executiv PRIMER, preciează că, în cazul în care această directivă va fi pusă în aplicare, se va declanșa o criză sanitară de proporții, provocând dispariția medicamentelor generice esențiale, lăsând milioane de pacienți români fără tratamente vitale.
Fabricile de medicamente, în pericol de închidere
PRIMER – care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – lansează un avertisment extrem de serios cu privire la riscurile majore pe care Directiva Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) le aduce industriei farmaceutice locale. Dacă această Directivă va fi implementată în forma sa actuală, fabricile de medicamente din România sunt condamnate la închidere, ceea ce va duce la o criză fără precedent în aprovizionarea cu medicamente esențiale pentru pacienții români.
Directiva UWWTD, adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal), introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR), aplicabilă în mod discriminatoriu exclusiv industriei farmaceutice și cosmetice. Această măsură impune costuri uriașe pentru finanțarea unor procese de tratare avansată a apelor reziduale, fără a lua în considerare realitățile economice ale producătorilor de medicamente generice și fără a prezenta dovezi clare privind contribuția acestor industrii la poluarea cu micropoluanți.
Dragoș Damian: ”Este un act de nedreptate flagrantă”
„Aplicarea acestei Directive în forma sa actuală este un act de nedreptate flagrantă, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lăsând pacienții fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic. Nu putem permite ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice.
Vorbim de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români.”, a declarat dr. Dragoș Damian, care este și CEO Terapia Cluj.
Acesta a subliniat că pentru România, unde medicamentele generice reprezintă o soluție vitală, accesibilă și sigură pentru milioane de pacienți, impactul acestei Directive va fi catastrofal. Retragerea de pe piață a unui număr semnificativ de medicamente generice va amplifica problemele deja existente din sistemul sanitar, expunând pacienții la riscul de a rămâne fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic.
Producătorii de medicamente cer intervenția Guvernului
În fața acestei amenințări majore, PRIMER solicită Ministerului Mediului și Guvernului României să ia o atitudine urgentă și să intervină pentru a preveni aplicarea unei măsuri profund inechitabile și disproporționate. PRIMER cere o reevaluare realistă și transparentă a impactului Directivei UWWTD și găsirea unei soluții echilibrate, care să protejeze atât mediul, cât și dreptul pacienților români la medicamente sigure și accesibile.
Astfel, PRIMER face un apel ferm către Ministerul Mediului să acționeze responsabil și să găsească o soluție pentru a împiedica această reglementare, înainte ca această Directivă să producă efecte ireversibile asupra sănătății publice și a industriei farmaceutice locale.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 17 fabrici de medicamente din țară, respecitv AC HELCOR, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, VITEMA PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA – o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM și ZENTIVA.
EVENIMENT
A murit Camelia Motoc, fondatoare a Școlii de joc tradițional românesc din Cluj-Napoca. A format generații de jucăuși

Cameliei Motoc, un nume emblematic al folclorului coregrafic clujean și românesc, a murit, a anunțat miercuri echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Alături de soțul său, coregraful Ion Motoc, Camelia Motoc și-a dăruit întreaga viață păstrării și transmiterii jocului popular românesc.
A murit Camelia Motoc
Camelia Motoc a format generații de jucăuși, care duc mai departe această artă.
Alături de soțul ei, este fondatoarea Școlii de joc tradițional românesc „Ion și Camelia Motoc”din Cluj-Napoca, locul în care, de-a lungul anilor, au pășit nu doar copii și tineri, ci și oameni de toate vârstele și profesiile, cum ar fi profesori, medici, ingineri, avocați, dar și iubitori simpli ai jocului tradițional, arată reprezentanții CJCPCT Cluj.
Munca soților Motoc a fost încununată cu trofee și premii la festivaluri naționale și internaționale, spectacole memorabile pe marile scene ale țării, apariții TV și turnee peste hotare.
”Dar, dincolo de toate acestea, cel mai de preț dar pe care l-a lăsat Camelia Motoc este dragostea pentru jocul românesc, pe care a insuflat-o cu pasiune și dăruire. Ne înclinăm cu recunoștință în fața unui destin închinat jocului tradițional românesc”, au mai transmis reprezentanții CJCPCT Cluj.
Dumnezeu să o odihnească în pace.