Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Polițiștii clujeni ne sfătuiesc să stăm în case din cauza COVID-19. Ei sunt în stradă pentru noi

Publicat


Polițiștii clujeni ne sfătuiesc să stăm în case în această perioadă a pandemiei coronavirusului și să respectăm sfaturile și recomandările autorităților.

Ei au postat pe rețelele de socializare mesaje cu îndemnul ”Noi suntem la muncă pentru voi, voi stați acasă pentru noi”.

”Polițiștii au fost dotați cu măști de protecție și mănuși ținând cont de faptul că interacționează cu mulți oameni. Acțiunile lor au loc, cu preponderență în această perioadă, în zona supermarketurilor unde se înregistrează aglomerație, atenționând oamenii să păstreze distanța regulamentară între ei și să prevină eventuale incidente”, au transmis polițiștii.

Ei susțin că persoanele aflate la cumpărături, trebuie să păstreze minim 2 metri distanță față de ceilalți

,Ca să ne putem îmbrățișa sănătoși mâine, stăm la distanță azi. E vorba de respect reciproc și responsabilitate! Vă rugăm insistent să nu ieșiți din casă decât dacă este absolut necesar”, au completat polițiștii clujeni.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujenii construiesc CĂSUȚE pentru CĂȚEII de pe stradă: „Una e când ai un cățel acasă, alta e când ai 180 de căței ai nimănui”

Publicat

whatsapp image 2022 09 24 at 11.43.01 am

Clujenii de la Arca lui Noe construiesc astăzi, între orele 10 și 14, căsuțe pentru cățeii străzii, pe Calea Turzii și Aurel Vlaicu, la Leroy Merlin, în cadrul unei noi inițiative pentru necuvântătoarele din adăpostul lor.

„În fiecare an, Leroy Merlin ne este partener și sprijin în construirea cuștilor pt cățeii abandonați și aflați în grija asociației Arca lui Noe. Au înțeles nevoia noastră și ne sprijină în acest sens.

Câinii din grija asociației Arca lui Noe sunt câinii abandonați de clujeni. La noi au primit a doua șansă la viață, așteaptă să fie adoptați. Viața în adăpost nu este una frumoasă, dar cei din asociație, alături de voluntari, încearcă să le-o facă cât mai plăcută. Prin construirea căsuțelor, în parteneriat cu Leroy Merlin, reușim să le asiguram confortul, fiind feriți de frig și ploaie.

Orice acțiune de sprijinire contează pentru noi, eforturile noastre fiind unele care ne depășesc limitele. Cățeii din adăpost, pe lângă casă, au nevoie de mâncare, asistență sanitar veterinară, curățenie și socializare. Așteaptă să fie mângâiați și adoptați de oameni responsabili, iubitori de animale”, spune voluntarul Cristina Ghibu, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.40.10 am

Finuca Bora, președinta asociației Arca lui Noe și cățelul Rezido

whatsapp image 2022 09 24 at 11.39.01 am

whatsapp image 2022 09 24 at 11.46.55 am

un copil abandonat căruia i se construiește astăzi casă

Voluntarii de la asociație s-au strâns pe Calea Turzii, iar pe Aurel Vlaicu sunt cetățenii care s-au înscris, la rândul lor, la atelier.

„Acțiunea noastră are loc doar pe Calea Turzii pentru că am comandat niște cuști foarte mari și greu de transportat, pe care am hotărât să le asamblăm parțial la fața locului, continuând lucrul la adăpost. Pe Aurel Vlaicu s-au strâns persoanele care vor să se implice.

În fiecare lună e un atelier de lucru la Leroy, unul dintre ele fiind acesta. Compania a înțeles necesitatea. Una e când ai un cățel al tău acasă, alta e când ai 180 de căței ai nimănui în grijă”, conchide Cristina.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.41.40 am

307167053 5732104456834594 7937747532029962016 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la TETAROM Cluj. Două persoane rănite

Publicat

pompieri incendiu bun

O celulă de tensiune a luat foc la Tetarom I, pe strada Tăietura Turcului din Cluj-Napoca.

În urma incendiului, 2 persoane au fost rănite.

Revenim cu detalii.

Update

Electricienii de la Tetarom au fost duși la spital.

„Deocamdată nu avem informații, e o anchetă în curs de desfășurare. Poliția și pompierii sunt aici, nu știm de la ce s-a produs incendiul”, spune Viorel Găvrea, din partea Tetarom Cluj, pentru Cluj24.

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.50 am

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.51 am

whatsapp image 2022 09 24 at 11.29.52 am

Citește mai departe

EVENIMENT

E sezonul BALANȚEI. Ce NU știai despre al șaptelea semn astrologic din ZODIAC

Publicat

star sign g3f6715472 640

Este, oficial, sezonul zodiei Balanță, ceea ce, conform astrologiei, aduce multă prosperitate nativilor Balanță, dar și celor care au Ascendentul în al șaptelea semn zodiacal. Balanța este singura reprezentată de un obiect, celelalte 11 zodii fiind asociate cu animale sau personaje mitologice. Iată și alte lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știai despre Balanță.

Caracteristici astrologice principale

Balanța este o zodie de Aer, guvernată de planeta Venus, ceea ce înseamnă că, la bază, nativii caută să-și lărgească orizonturile, fiind foarte curioși și sociabili (trăsături asociate cu elementul Aer). Totodată, caută plăcere, armonie (Venus e asociată cu frumusețea, arta, simțurile și iubirea), dar și justiție, după cum sugerează însuși simbolul Balanței.

Reprezentarea grafică a acesteia ilustrează soarele la apus, cu cele două linii paralele care fac referire la egalitate, justiție și echilibru.

libra g0c46d4917 1280

Dat fiind că zodiile de Aer sunt mai degrabă curioase decât implicate emoțional în majoritatea situațiilor, Balanțele ar părea, la prima vedere, detașate și reci. Dar fiind guvernate de Venus, ele se dovedesc a fi opusul, cel puțin pe plan amoros.

Celelalte 2 zodii de Aer sunt Gemenii și Vărsătorul, motiv pentru care nativii se vor înțelege bine cu ele, având interese comune.

Zodia Balanței este pozitivă/masculină, adică se remarcă prin energia yang, nativii fiind expresivi și activi, asemenea zodiilor de Foc și a celorlalte două zodii de Aer. Termenii „pozitiv” și „masculin” nu se folosesc cu sens propriu, în astrologie se referă strict la trăsăturile de caracter și energia emanată de zodii, nu la un aspect sau o atitudine bună, rea, feminină sau masculină.

Balanțele se înscriu în categoria zodiilor cardinale, deci sunt considerate lideri buni, trendsetteri sau, la modul general, oameni cu inițiativă. Modalitatea cardinală se întâlnește întotdeauna la zodiile de la începutul unui anotimp: Berbecul (primăvara), Racul (vara), Balanța (toamna), Capricornul (iarna).

Zodiei Balanță îi aparține casa a șaptea, care se referă la relațiile amoroase, partenerii de viață, romantismul, precum și alte relații importante.

libra g5ef176f62 1280

constelația Balanței

Corespondențe în natură

Se consideră că Balanței îi corespunde culoarea verde pastel, diamantul, cuarțul, marmura din rândul pietrelor și cuprul din rândul metalelor.

Fiecare zodie guvernează anumite părți ale corpului. Balanța se asociază cu rinichii/regiunea lombară. Pentru că balanța e un simbol pentru echilibru, așa și rinichii sunt responsabili cu menținerea echilibrului organismului prin eliminarea substanțelor nefolositoare din sânge.

De aici vine și o învățătură pentru nativi, și anume că trebuie să filtreze mai mult relațiile și responsabilitățile care îi aruncă în dezechilibru.

Cât despre regiunea lombară, la modul general, aceasta se referă la grația Balanțelor, potențată și de faptul că sunt guvernate de planeta Venus, a frumuseții, grației, artei, și așa mai departe.

horoscope g2415693fb 1280

Trăsături de caracter

Nativii în Balanță sunt sociabili și intelectuali. Au un aer inocent care îi face plăcuți în ochii oamenilor, fiind abordabili. Le place pacea, deși în practică, pot stârni agitația cu problemele lor sau calea pe care o aleg. Legea căii de mijloc este cea cu care se identifică cel mai mult, încercând să facă totul pentru toți.

De aici, însă, apare și reputația de oameni neserioși, fiindcă unele persoane îi pot percepe ca fiind iresponsabili și neasumați, în urma încercării Balanțelor de a aduce câte ceva bun pentru fiecare, în loc să își seteze prioritățile. Cu alte cuvinte, „neadevărurile” lor provin dintr-o dorință adevărată de pace și corectitudine. Astfel, pot ajunge să mintă pentru a evita haosul.

O altă trăsătură specifică nativilor este că au o aparentă incapacitate de a lua atitudine, de unde rezultă și indirectitudinea lor, mai ales când se confruntă cu probleme mai serioase.

Balanțele sunt cunoscute și pentru tendința lor de a compara lucruri și de a gândi abstract. Armonia este scopul lor final, dar trebuie să învețe să trăiască mai mult în prezent, pentru că adesesa se simt nemulțumite, ca urmare a idealismului excesiv de care dau dovadă uneori.

Nativii dau dovadă și de un caracter civilizat, de gusturi rafinate și de intelectualitate. Fiind zodii cardinale și de Aer, se caracterizează prin dinamism, fiind o companie ideală cel puțin când vine vorba de distracție.

justitia g76a375e3c 1280

Sursa foto: pixabay

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Problema coșurilor de gunoi pentru ANIMALE din Cluj-Napoca: „Nu prin englezisme devii civilizat”

Publicat

307686879 10221571535425734 136432734355410919 n

O clujeancă a făcut o postare pe Facebook despre spațiile special amenajate pentru deșeurile provenite de la animale, deoarece a remarcat că locuitorii orașului aruncă alte deșeuri decât cele pentru care s-au amplasat dispensoarele de pungi și coșurile de gunoi în cauză.

„De apreciat inițiativa, dar, ori nu înțelege lumea ce scrie, ori nu sunt suficiente coșuri de gunoi în oraș”, se arată în postarea acesteia.

În opinia sa, probabil ar fi fost mai util dacă era scris în limba română, pentru a nu exista confuzii.

307686879 10221571535425734 136432734355410919 n (1)

Problema mesajului în engleză și a civilizației

Mai multe persoane au dezbătut problema pe Reddit.

„Mă îndoiesc că oamenii mai în vârstă știu ce e ăla doggy bag. Până la urmă vor afla la ce sunt bune, dar e cam ilogic ca o instituție să facă lucruri în engleză, ținând cont că nu e limba oficială a statului”, a punctat cineva.

„Intenția: Clujul să pară civilizat și european prin folosirea termenilor în engleză. Rezultatul: peturi aruncate acolo să demonstreze că nu prin PR și englezisme devii civilizat”, a spus un utilizator.

„Este o obsesie românească, un comportament compulsiv de a introduce gunoaie în orificii, mai ales dacă se potrivesc cât mai la fix. Orice groapă, tub, țeavă, gură de canal, cărămidă lipsă, spațiu între lemnele unei bănci va fi îndesat cu pet-uri, ambalaje de croissant sau paharele de cafea”, a menționat altcineva.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax