EVENIMENT
Poliţist la UNTOLD: „Am luat toaletele la rând. Simt mirosul de „iarbă” imediat. La festival nu am simțit miros de marijuana”

Un poliţist, Daniel Zontea, care a fost trimis în misiune la UNTOLD, a scris pe blogul său un text referitor la festival, prin observaţiile sale ca specialist în droguri. El îi răspundea într-un fel unei tinere doamne care susţinea că la UNTOLD au fost multe droguri şi mulţi vânzători şi cumpărători şi care îi îndeamnă pe părinţi să nu-şi lase copiii.
„Despre tânăra anonimă prezentă la Untold. În weekendul care tocmai a trecut, după cum m-am mai pozat în postările anterioare, am fost și eu pentru prima oară prezent la acest eveniment organizat de ceva ani încoace în Cluj-Napoca, pe care, din curiozitate, l-am căutat pe Wikipedia pentru a vedea de unde vine denumirea de UNTOLD.
VEZI ŞI:
FOTO. UNTOLD, văzut de o adolescentă. „O scăpare din realitate. Wau! Vibe-ul, artiştii, cei care erau în acelaşi film cu mine”
Nu mi-am rezervat bilet din timp, ci am primit o invitație de la serviciu cu două zile înainte, de forma: „Dane, joi plecați în misiune la Cluj!”
Fără să cer prea multe detalii suplimentare, dacă biletul este rezervat pentru zona VIP sau Acces Basic, dacă cazarea este la hotel de cinci stele sau cămin studențesc, mi-am făcut bagajul, așa cum o fac mereu înainte de plecarea în misiune, adică cu vreo zece minute, și la drum cu mine.
Din momentul în care am ajuns, mi s-a pus pe mână o brățară cu care am primit acces în perimetrul evenimentului, atât în uniforma de polițist (căci pentru asta m-am dus), cât și-n blugi, la orice oră voiam. Doar nu ați crezut varianta cu loja VIP?
Cumva am fost ziua turist și noaptea polițist, iar scopul acela de a-i identifica pe străzile clujene pe șoferii aflați sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive. Cifrele de final au arătat că nu am stat deloc degeaba.
VEZI ŞI:
Profesor universitar despre UNTOLD: Asta e ceea ce contează. Am fost ca experiment sociologic, neavând vârsta segmentului vizat
Despre impresiile de acolo, nu vă mai povestesc aici, am făcut-o în alt material. Cert e că înaintea plecării am văzut articolul cu tânăra anonimă, de 27 de ani, aflată și ea, culmea la fel ca mine, tot pentru prima oară la Antold.
Despre identitatea fetei anonime nu știm prea multe, probabil că era o tipă nici prea înaltă, nici prea secundă, nici prea slabă, nici prea grasă, nici blondă, nici brunetă, nici așa și nici așa. Știm însă cu certitudine că putea să bage nestingherită kilograme de droguri în incinta evenimentului pentru miile de partipanți deja fumate și injectate. Evident, fără ca cineva să se simtă indignat, în afara tinerei anonime.
Și cam tot articolul era despre puștanii care se drogau la liber și despre plicurile cu prafuri aruncate la tot pasul. O scenă tipică din Narcos, ce mai!
Pot spune, fără vreo exagerare, că simt mirosul de „iarbă” de cum coboară șoferul geamul mașinii și am toleranță zero față de toți cei care-și creează atmosfera petrecerii cu aceste extensii nocive și… da, au fost și persoane care au ales asta, însă eu în toate zilele în care am fost la festival nu am simțit niciun fel de miros de țigară cu marihuana, nu m-a abordat nimeni și, deși am luat toaletele la rând, nu am dat de vreo urmă de pliculeț cu praf alb sau de persoane cu seringa în venă pe vasele de wc.
Repet, nu țin partea nimănui și aș face orice să descurajez acest consum, însă să o inventezi o știre de-ți lasă impresia că cei din Columbia importă droguri din România, mi se pare nu doar lipsit de etică, ci o jignire directă asupra tuturor tinerilor prezenți la eveniment, pe care eu i-am văzut și cunoscut ca pe niște oameni normali veniți să se distreze și să se simtă bine. Iar dacă peste ani fiică-mea îmi va cere să meargă la Untold, o voi lăsa fără vreun fel de regret”, relatează poliţistul.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.
Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile
„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.
Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.
Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.
Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.
EVENIMENT
FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.
În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.
”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.
Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.
După accident, căruțașul a fugit.
Poliția Cluj face cercetări în acest caz.
CULTURA
Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință. Tradiții, superstiții și semnificații ale unei zile cu putere aparte

Miercuri, 23 aprilie, creștinii ortodocși sărbătoresc cu evlavie și bucurie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii, considerat ocrotitorul ostașilor, al celor care poartă numele său și al celor care luptă pentru dreptate și credință.
Cunoscut și sub numele de „Purtătorul de biruință”, Sfântul Gheorghe este simbol al curajului și al jertfei pentru adevăr.
Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință
Născut într-o familie creștină, el a fost soldat în armata romană, iar în ciuda prigoanelor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, a ales să-și mărturisească credința în Hristos cu prețul vieții.
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, numită în Transilvania și Sângeorz, este una dintre cele mai populare în calendarul ortodox, fiind și o zi onomastică importantă pentru sute de mii de români care poartă numele de Gheorghe, George, Georgiana, Georgeta și alte derivate. Cu această ocazie, Bisericile își deschid porțile pentru slujbe speciale, iar comunitățile se adună în rugăciune și în sărbătoare.
Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe
Această zi este încărcată de semnificații străvechi, fiind considerată un moment de hotar între iarnă și vară, între întuneric și lumină, între frig și renașterea naturii.
În unele zone ale țării, oamenii pun la porți, la ferestre sau la grajduri ramuri verzi – de obicei, de fag sau de stejar – numite „Armindeni” sau „Stâlpii lui Gheorghe”, pentru a alunga spiritele rele și bolile din gospodărie. De asemenea, fetele tinere obișnuiau să își pună busuioc sub pernă în noaptea de dinainte, pentru a-și visa ursitul.
În credința populară, Sfântul Gheorghe „încuie iarna” și „dă drumul naturii”, motiv pentru care multe obiceiuri de fertilitate și protecție a recoltelor sunt legate de această zi.
Spălatul cu rouă este o altă practică veche: tinerii se rostogolesc dimineața prin roua de pe câmp, considerându-se că aduce sănătate și noroc tot anul. De asemenea, se crede că cei care dorm în ziua de Sfântul Gheorghe vor fi somnoroși tot anul, iar cei care se spală cu rouă dimineața vor fi frumoși și sănătoși.

Redeschiderea pieței după minivacanța de Paște a fost de bun augur pentru leu, care s-a apreciat față de principalele valute.
Tendința s-ar putea menține și în zilele următoare, în condițiile în care se așteaptă o creștere a ofertei companiilor care se pregătesc să își achite taxele și impozitele la bugetul de stat, arată analistul economic Radu Georgescu.
Gramul de aur a crescut la peste 480 lei
Vedeta ultimelor săptămâni rămâne aurul, în urma creșterii cererii din partea investitorilor, care doresc să se protejeze față de politicile comerciale ale administrației Trump, care schimbă regulile jocului de la o zi la alta, arată economistul clujean. Uncia de aur a crescut la începutul săptămânii la 3.431 dolari, iar marți a atins un nou maxim istoric de 3.499,70 dolari/uncie, nivel care era anticipat de către analiști pentru partea a doua a anului.
În piața locală, prețul gramului de aur a urcat la un nou record de 480,8399 lei, mai mult cu peste 13,5 lei, față prețul stabilit înainte de minivacanța de Paște.
Evoluția a survenit în contextul intensificării ameninţărilor lansate de preşedintele Donald Trump la adresa independenţei Rezervei Federale şi al incertitudinilor generate de politicile comerciale agresive ale administraţiei sale.
Jerome Powell, președintele Fed, a avertizat recent că politicile tarifare ale Casei Albe pot încetini creşterea economică şi chiar stimula inflaţia, și a afirmat în privința dobânzilor, „pentru moment, suntem bine poziţionaţi să aşteptăm mai multă claritate înainte de a ajusta politica monetară”, mai arată economistul Radu Georgescu.
Cursul leului a scăzut
Cursul leului a scăzut marginal marți de la 4,9775 la 4,9774 lei, însă culoarul de tranzacționare s-a lărgit la 4,976 – 4,978 lei, față de 4,9775 – 4,978 lei, în precedentele ședințe.
Înainte cu câteva săptămâni de alegerile prezidențiale, susține Radu Georgescu, banca centrală continuă să monitorizeze cu atenția evoluțiile din piață, pentru a stopa eventualele mișcări speculative care ar putea să influențeze mediul social.
A crescut indicele ROBOR la trei luni
Creșterea cererii de lei, în contextul în care urmează plățile la bugetul de stat și cele salariale, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 5,89 la 5,90%.
În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,07%.
Dolarul s-a depreciat
Moneda americană s-a depreciat, la începutul acestei săptămâni, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani față de un coș al principalelor valute, iar euro a atins un maxim de 1,1574 dolari. Marți, cotațiile s-au retras ușor, la 1,1473 – 1,1548 dolari, iar cursul monedei americane a scăzut de la 4,3756 la 4,3291 lei.
Dolarul este principala monedă de rezervă a băncilor centrale utilizată în tranzacțiile comerciale și de rezervă globală, a beneficiat de o cerere ridicată în ultimul deceniu, datorită performanţei superioare a activelor americane. Însă, arată Radu Georgescu, recentele dispute comerciale şi incertitudinile privind politica economică au dus la scăderea simultană a burselor şi obligaţiunilor americane, afectând negativ şi cursul dolarului.
Monedele elvețiană și britanică se depreciau la rândul lor față de cea europeană, iar cursul lor a scăzut la 5,3406 lei/franc, respectiv 5,7890 lei/liră sterlină.
Moneda poloneză se aprecia ușor la 4,2801 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 409,24 forinți/euro.
Bitcoin se tranzacționa marți în culoarul 87.098 – 88.892 dolari, valori ușor mai ridicate față de cele de vinerea trecută. Ethereum se mișca între 1.546 – 1.638 dolari.