EVENIMENT
Profesor universitar despre UNTOLD: Asta e ceea ce contează. Am fost ca experiment sociologic, neavând vârsta segmentului vizat

Un profesor universitar specializat în comunicare, Ioan Gherghel, a făcut o analiză a Festivalului Untold din interiorul acestuia, ca participant. Vă prezentăm concluziile sale.
VEZI ŞI:
FOTO. UNTOLD, văzut de o adolescentă. „O scăpare din realitate. Wau! Vibe-ul, artiştii, cei care erau în acelaşi film cu mine”
Asta e ceea ce contează
„Am fost la Untold, așa, ca experiment sociologic (🙂), neavând vârsta din segmentul care se simte în largul lui acolo, dar rapp-ul, hip-hop-ul și alte genuri ce predomină la festival nu îmi creează vreun disconfort, dimpotrivă.
Mi s-a părut ceva excepțional, de la organizare la afluxul incredibil de oameni din toată lumea (Brazilia, de exemplu), care-și etalau steagurile, respectau cozile, își vedeau de treabă, se simțeau bine împreună. Și asta e ceea ce contează, chiar dacă la scenele super-aglomerate se mai prăbușea câte unul, altu își rupea piciorul și îi făceau pe cei din serviciile de urgență să nu șomeze, iar în zona staff-ului tehnic se întâmpla ca unii jandarmi să mai șutească de pe mese (am aflat că au o preferință pentru cafetiere).
Deși fusesem prevenit că după ora 21,00 primele trei scene (ca importanță a artiștilor) se aglomerează amețitor, am riscat rămânând un pic mai mult în fața uneia, retragerea fiind o strecurare îndelungată prin crăpături căutate în mulțime, dar, foarte important, cu concursul amabil al spectatorilor. Nu am văzut bădărănie și neam-prostie.
Văd însă cum pe rețele se plâng destui clujeni că zgomotul bașilor le dereglează patru nopți la rând somnul lin cu care sunt obișnuiți ei de pe vremea lui Ceaușescu. Notorietatea Clujului (beneficii indirecte) și banii care intră în contul municipalității contează prea puțin pentru ei. Am sentimentul că ăștia sunt cei care, dacă festivalul de top cinci mondial ar fi organizat de o țară vecină, sunt primii care s-ar plânge că nu suntem în stare de nimic”, explică profesorul universitar.
Profesorul universitar Ioan Gherghel
Ioan Gherghel este maramureşean şi are aproape 54 de ani.
Absolvent al Facultatii de filosofie din Iasi, Ioan Gherghel este doctor in filosofie, specializarea „Teoria comunicarii” si profesor asociat la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord Baia Mare. Printre alte, a scris cartea „Forme de manipulare televizuală”, o carte incitanta si de mare miza inclusiv pentru cei care practica jurnalismul.
„Cartea este o provocare lansata intr-o lume in care manipularea este la ea acasa. Aveam un sistem explicativ al mizei manipularii si al modelelor de lucru prin care se petrec acestea”, arată editorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Universitatea Cluj a întâlnit, sâmbătă seara pe Cluj Arena, pe CS Universitatea Craiova, într-un meci din etapa a 10-a a Superligii la fotbal. Ambele echipe veneau după victorii. Înaintea acestui meci „U” era pe locul 11 cu 10 puncte, în timp ce craiovenii ocupau poziția a 3-a cu 17 puncte. După două reprize total diferite ca factură, „universitățile” au dat-o la pace, 1-1. Au înscris Nistor (min.91) respectiv Bancu (min.31).
Echipele de start:
„U” Cluj: Gorcea – Peteleu, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – D. Popadiuc, G. Simion, K. Doukoure, O. Bic – D. Popa, I. Stoica
Rezerve: Iliev – Oancea, Pițian, A. Miron, Perianu, Chipciu, R. Silaghi, F. Ilie, D. Nistor
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
CS Universitatea Craiova: L. Popescu – Vlădoiu, Screciu, R. Silva, Bancu – A. Crețu, Mateiu – Danciu, L. Houri, Mitriță, Markovic
Rezerve: D. Lazar – J. Mendy, Ndong, Căpățînă, D. Sala, J. Kurtic, Roguljic, A. Ivan, Koljic
Antrenor: Corneliu Papură
Stadion: Cluj Arena, Cluj-Napoca
Arbitru: Iulian Călin / Asistenți: Radu Ghinguleac și Mihai Marica
Arbitru VAR: Iulian Dima / Arbitru AVAR: Andrei Moroiță
Clujenii încep tare meciul, luând cu asalt careul oltean. Totul n-a fost decât un foc de paie. Nu reușesc să închege atacuri eficiente, acțiunile lor terminându-se înainte de a deveni periculoase. De cealaltă parte, oltenii își revin rapid din forcingul începutului și, ușor, trec la cârma jocului.
Dovadă sunt și cele 5 șuturi pe poartă față de doar unul al clujenilor. De altfel, în min.31, Bancu șutează dintr-o bucată o minge deviată de apărarea clujeană și înscrie pentru 0-1, cu largul concurs al lui Gorcea. Același Gorcea salvează, câteva minute mai târziu, un gol ca și făcut la o pătrundere a lui Markovic.
Repriza a doua a fost de cu totul altă factură. Clujenii au pus stăpânire pe joc, în timp ce oltenii au făcut pasul înapoi, preferând să conserve rezultatul și să încerce să dea lovitura pe contraatac. „U” suferă însă la pasa decisivă, iar atunci când îi iese, ori ratează Stoica ori apără Popescu. Koljic ratează și el o ocazie imensă.
Clujul reușește egalarea în min.91 prin șutul lui Nistor, după care oltenii rămân în 10, Ivan fiind eliminat pentru două galbene.
Partida se încheie la egalitate, 1-1, rezultat care nu mulțumește nici una dintre echipe.
EVENIMENT
FOTO. Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți

Premieră pentru România realizată de medicii de la Institutul de Urologie și Transplant Renal (ICURT) din Cluj-Napoca. Unui pacient i-a fost transplantată a treia grefă renală.
De altfel, două operații de transplant renal au avut loc sâmbătă la ICUTR. Și o femeie a primit un rinichi și o nouă șansă la o viață normală.
Premieră la ICURT Cluj. Un pacient a fost supus unui al treilea transplant de rinichi. Sâmbătă au fost salvate două vieți
„Un pacient hiperimunizat cu două grefe renale implantate în alt serviciu medical, după o așteptare pe dializă de 7 ani, a avut șansa să fie compatibil și acceptat ca potențial primitor de către centrul nostru.
Intervenția chirurgicală de transplatare a celei de-a 3-a grefe renale a fost un succes, fiind pentru prima dată în țara noastră când se realizează acest lucru, doar datorită determinismului echipei ICUTR”, a transmis dr. Florin Elec pe pagina sa de Facebook.
Două transplanturi au fost realizate sâmbătă la Cluj
De asemenea, o altă pacientă, care face hemodializă de 4 ani a fost supusă sâmbătă unei operații de transplant renal. Rinichii au fost prelevați de la un donator aflat în moarte cerebrală.
Aceste intervenții chirurgicale au fost posibile prin bunăvoința familiei donatorului și a echipei medicale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, potrivit medicului de la ICUTR Cluj-Napoca.
„Efortul uman nu poate trece neobservat, iar azi, în acestă zi frumoasă de toamnă vă fac cunoscută echipa care a sacrificat o zi liberă și care a făcut posibil să se efectueze încă două transplanturi în ICUTR Cluj Napoca.
Echipa de prelevare: Dr. Moisoiu Tudor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Echipa de transplant medici: Conf. Dr. Elec Florin, Dr. Constantin Liviu, Dr. Pop Dan, Dr. Burileanu Raluca, Dr. Robert Loga, Dr. Muntean Adriana, Dr. Raluca Timoce, Dr. Alin Chiorean, Dr. Georgeta Horceag, Dr. Drăgan Serghei, Dr. Dinu Teodor, Dr. Popa Catalin, Dr. Daniel Cosma
Asistente medicale: Popa Mariana, Kiss Roxana, Bar Alina, Rus Valerica, Pardau Adina, Nicoleta Jecan, Ioana Jucan, Talpos Alexandra
Infirmieri: Pop Ion, Chertes Paula , Sabau Ionela, Calatean Rodica
Fără efortul lor acest lucru nu ar fi fost posibil!”, a mai scris dr. Florin Elec.
EVENIMENT
„U” Cluj a transferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan

Clubul de fotbal Universitatea Cluj anunță că a ajuns la un acord cu mijlocașul italian Marco Fossati.
Fossati, în vârstă de 30 de ani vine la ”U” după ce în ultimele două sezoane a câștigat Cupa Croației alături de Hajduk Split, potrivit clubului Clujean.
„U” Cluj a tranferat un mijlocaș italian. Marco Fossati a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan
„Noul nostru mijlocaș central a crescut la academiile lui Inter Milano și AC Milan, având în CV echipe precum Bari, Cagliari, Monza, Perugia, Ascoli și Hellas Verona.
Jucătorul italian are 17 meciuri în Serie A, 177 de meciuri în Serie B, dar și 66 de partide în prima ligă din Croația”, au transmis reprezentanții „U” Cluj pe pagina de Facebook.
Marco Fossati a evoluat și la reprezentativele de juniori ale Italiei, având nouă meciuri pentru naționala U20 și cinci pentru naționala U21 a peninsularilor.
Foto: Facebook/ Universitatea Cluj

Un accident de circulație a avur loc în urmă cu puțin timp pe DJ107R, în Filea de sus, comuna Ciurila.
Pompierii din cadrul Gărzii Băișoara intervin la acest accident.
ACCIDENT cu două mașini la Ciurila, în Cluj. Bărbat RĂNIT dus de urgență la spital
În momentul sosirii la fața locului, echipajele operative au găsit două autoturisme avariate.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Conform primei evaluări aceasta era în stare de conștiență, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
Foto: Arhivă
Dan
august 8, 2022 la 8:02 pm
tot nu inteleg ce bani mi-au intrat mie! a, ca reataurantele, hotelurile si taximetristii au castigat aproape cat traficantii de droguri (prezenti din abundenta), asta e clar; dar eu, cetateanul clujean, ce am castigat?
Ionut
august 11, 2022 la 1:03 pm
Întrebarea e cu ce ai contribuit tu personal ca să primești. Banii intra la bugetul local deoarece in perioada aia se fac vânzări mai mari, din care se plătește atât un impozit pe venit mai mare cât și un tva mai mare. Apoi, cei care lucrează sezonier castiga ceva mai bine, bani care se întorc iar în economie și sunt taxați. Câștigul este însă și pe plan internațional, se mai afla câte ceva de noi ca tara și Cluj ca organizator, ceea ce poate creste numărul de turiști pe viitor, dar posibil și de businessuri. Cam asta e câștigul. Care e pierderea ta?
soren
august 9, 2022 la 6:40 pm
Facultatea unde dvs sunteti „profesor”, înafara faptului că are un site pe care orice antivirus ne împiedică să îl accesăm, este un fel de Goldiş Arad sau orice altă facultate de la care poţi obţine o diplomă în 60 minute, dacă ştii cum. Baia-Mare e un fost centru minier şi sportiv, nicidecum centru universitar. Aştept filialele dvs de la Borşa, Jibou, Zalău, Iclod, Fundătura, etc…
exeol
august 10, 2022 la 9:25 am
Ce ai câștigat tu , habar n-am . Întreabă-l pe Pic Poc ,Little Boc . Dar dacă vă deranjează zgomotul Untold-ului , căutați o țâră pe Galveston Bike Festival ,unde s-adună ,așa,cam peste 300.000 de bikeri o dată pe an și-și turează în draci mușchii motocicletelor la defilările succesive . Galveston-ul devine un oraș (de bikeri ) în oraș, cu dotări și facilități similare Untold-ului , inclusiv cu ateliere de pielărie (extemporanee) , rulote cu hot dogs ,toalete ecologice ,standuri de prezentare ale celor mai cunoscute mărci ,etc . Apropos , sunt filmări pe YT suficiente pentru a vă convinge . Și N.B. Galvestonul e un orășel ceva gen Sovata ,plin de case de vacanță de-ale potențiaților din vecinul Houston și nu numai, avocați și alte specii !… Vă dați seama pe procese ar „curge” pe tema deranjului provocat . Dar nu, nu se întâmplă așa ceva . Am întrebat o taximetristă localnică ce fac ei când vine festivalul . „Nimic mai simplu „, mi-a răspuns . „Care putem , plecăm temporar din oraș” . Răspuns firesc fără ură sau oftaturi . Fără văicăreli sau alte fițe . Simplu ! Conform prințipiului „Dacă trabă, trabă !” Și ce să mai vorbim de droguri ? He,he ! Și-acolo poliția prinde pe cine poate .Acuma ,gradul în care se face datoria – acolo și aici – e o altă discuție. În concluzie : ați vrut festival vestit, vă place ,nu vă place iaca îl aveți ! Cum îl gestionați ,e treaba voastră !