Connect with us

EVENIMENT

Profesor universitar despre UNTOLD: Asta e ceea ce contează. Am fost ca experiment sociologic, neavând vârsta segmentului vizat

Publicat


untold6

Un profesor universitar specializat în comunicare, Ioan Gherghel, a făcut o analiză a Festivalului Untold din interiorul acestuia, ca participant. Vă prezentăm concluziile sale.

VEZI ŞI:

FOTO. UNTOLD, văzut de o adolescentă. „O scăpare din realitate. Wau! Vibe-ul, artiştii, cei care erau în acelaşi film cu mine”

 

Asta e ceea ce contează

„Am fost la Untold, așa, ca experiment sociologic (🙂), neavând vârsta din segmentul care se simte în largul lui acolo, dar rapp-ul, hip-hop-ul și alte genuri ce predomină la festival nu îmi creează vreun disconfort, dimpotrivă.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Mi s-a părut ceva excepțional, de la organizare la afluxul incredibil de oameni din toată lumea (Brazilia, de exemplu), care-și etalau steagurile, respectau cozile, își vedeau de treabă, se simțeau bine împreună. Și asta e ceea ce contează, chiar dacă la scenele super-aglomerate se mai prăbușea câte unul, altu își rupea piciorul și îi făceau pe cei din serviciile de urgență să nu șomeze, iar în zona staff-ului tehnic se întâmpla ca unii jandarmi să mai șutească de pe mese (am aflat că au o preferință pentru cafetiere).

Deși fusesem prevenit că după ora 21,00 primele trei scene (ca importanță a artiștilor) se aglomerează amețitor, am riscat rămânând un pic mai mult în fața uneia, retragerea fiind o strecurare îndelungată prin crăpături căutate în mulțime, dar, foarte important, cu concursul amabil al spectatorilor. Nu am văzut bădărănie și neam-prostie.

lensa.ro

Văd însă cum pe rețele se plâng destui clujeni că zgomotul bașilor le dereglează patru nopți la rând somnul lin cu care sunt obișnuiți ei de pe vremea lui Ceaușescu. Notorietatea Clujului (beneficii indirecte) și banii care intră în contul municipalității contează prea puțin pentru ei. Am sentimentul că ăștia sunt cei care, dacă festivalul de top cinci mondial ar fi organizat de o țară vecină, sunt primii care s-ar plânge că nu suntem în stare de nimic”, explică profesorul universitar.

Profesorul universitar Ioan Gherghel

Ioan Gherghel este maramureşean şi are aproape 54 de ani.

Absolvent al Facultatii de filosofie din Iasi, Ioan Gherghel este doctor in filosofie, specializarea „Teoria comunicarii” si profesor asociat la Facultatea de Litere a Universitatii de Nord Baia Mare. Printre alte, a scris cartea „Forme de manipulare televizuală”, o carte incitanta si de mare miza inclusiv pentru cei care practica jurnalismul.

„Cartea este o provocare lansata intr-o lume in care manipularea este la ea acasa. Aveam un sistem explicativ al mizei manipularii si al modelelor de lucru prin care se petrec acestea”, arată editorii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
4 Comentarii

1 Comentariu

 1. Dan

  august 8, 2022 la 8:02 pm

  tot nu inteleg ce bani mi-au intrat mie! a, ca reataurantele, hotelurile si taximetristii au castigat aproape cat traficantii de droguri (prezenti din abundenta), asta e clar; dar eu, cetateanul clujean, ce am castigat?

  • Ionut

   august 11, 2022 la 1:03 pm

   Întrebarea e cu ce ai contribuit tu personal ca să primești. Banii intra la bugetul local deoarece in perioada aia se fac vânzări mai mari, din care se plătește atât un impozit pe venit mai mare cât și un tva mai mare. Apoi, cei care lucrează sezonier castiga ceva mai bine, bani care se întorc iar în economie și sunt taxați. Câștigul este însă și pe plan internațional, se mai afla câte ceva de noi ca tara și Cluj ca organizator, ceea ce poate creste numărul de turiști pe viitor, dar posibil și de businessuri. Cam asta e câștigul. Care e pierderea ta?

 2. soren

  august 9, 2022 la 6:40 pm

  Facultatea unde dvs sunteti „profesor”, înafara faptului că are un site pe care orice antivirus ne împiedică să îl accesăm, este un fel de Goldiş Arad sau orice altă facultate de la care poţi obţine o diplomă în 60 minute, dacă ştii cum. Baia-Mare e un fost centru minier şi sportiv, nicidecum centru universitar. Aştept filialele dvs de la Borşa, Jibou, Zalău, Iclod, Fundătura, etc…

 3. exeol

  august 10, 2022 la 9:25 am

  Ce ai câștigat tu , habar n-am . Întreabă-l pe Pic Poc ,Little Boc . Dar dacă vă deranjează zgomotul Untold-ului , căutați o țâră pe Galveston Bike Festival ,unde s-adună ,așa,cam peste 300.000 de bikeri o dată pe an și-și turează în draci mușchii motocicletelor la defilările succesive . Galveston-ul devine un oraș (de bikeri ) în oraș, cu dotări și facilități similare Untold-ului , inclusiv cu ateliere de pielărie (extemporanee) , rulote cu hot dogs ,toalete ecologice ,standuri de prezentare ale celor mai cunoscute mărci ,etc . Apropos , sunt filmări pe YT suficiente pentru a vă convinge . Și N.B. Galvestonul e un orășel ceva gen Sovata ,plin de case de vacanță de-ale potențiaților din vecinul Houston și nu numai, avocați și alte specii !… Vă dați seama pe procese ar „curge” pe tema deranjului provocat . Dar nu, nu se întâmplă așa ceva . Am întrebat o taximetristă localnică ce fac ei când vine festivalul . „Nimic mai simplu „, mi-a răspuns . „Care putem , plecăm temporar din oraș” . Răspuns firesc fără ură sau oftaturi . Fără văicăreli sau alte fițe . Simplu ! Conform prințipiului „Dacă trabă, trabă !” Și ce să mai vorbim de droguri ? He,he ! Și-acolo poliția prinde pe cine poate .Acuma ,gradul în care se face datoria – acolo și aici – e o altă discuție. În concluzie : ați vrut festival vestit, vă place ,nu vă place iaca îl aveți ! Cum îl gestionați ,e treaba voastră !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Sabin Sărmaș: Până acum am avut de ALES exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc

Publicat

sabin sarmas

“Pentru prima oară în 12 ani, anul acesta se joacă pe bune. Că e groasă, se vede din zecile de lansări făcute pe genunchi, cu echipe de la București, în ultimele secunde ale celor 20 de ani în care Emil Boc nu a făcut nimic: metrou, centură, spital, școli”, comentează Sabin Sărmaș, candidat independent la Primăria Cluj-Napoca, anunțurile și inaugurările de proiecte făcute pe bandă rulantă în ultima perioadă de primarul Emil Boc.

De la începerea campaniei electorale, Emil Boc a anunțat că marile proiecte ale Clujului intră, din nou, în faza de implementare: începerea lucrărilor la centura metropolitană – proiect lansat în 2017 -, în realitate o relocare de utilități pe o distanță de câteva sute de metri, la Spitalul Regional de Urgență Cluj – despre care se vorbește încă din 2007 -, la metrou – proiect pentru care Primăria a emis un ordin de începere a lucărilor în septembrie 2023, cu termen de finalizare în 2026 pentru primele nouă stații din cele 19 -, și la pasajul de la Tăietura Turcului – pentru care edilul-șef a mai anunțat anterior un prim termen de începere a lucrărilor, toamna lui 2023.

Sabin Sărmaș: Până acum am avut de ALES exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc

Totodată, Emil Boc a mai anunțat în ultima perioadă , printre altele, un hub educațional în Borhanci, o școală nouă în cartierul Bună Ziua și un Centru rezidențial de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice.

“Până acum am avut de ales exact ca în Belarus, între Emil Boc și Emil Boc. Nu a existat niciodată în ultimii 12 ani un meci pe bune la Cluj. Toate au părut mai degrabă aranjate, ca meciurile Gloriei Bistrița pe vremea lui Tata Jean. În terenul din dreapta intra echipa veșnicului primar. În terenul din stânga, ca la tăiere, puși candidați, băieți buni, să pară că e democrație în Clujenistan. Ei se prefăceau că vor să ne convingă. Noi ne prefăceam că îi credem că vor să fie primari.

Se cheltuiau niște bani de campanie, se mai puneau niște bannere, vedeam două-trei emisiuni și, «surprinzător», la final ieșea primar Emil Boc, cu peste 70%”, spune Sabin Sărmaș, reprezentant al “clujenilor invizibili” și principal contracandidat al lui Emil Boc la alegerile din 9 iunie, care a crescut și crește rapid rapid la capitolul intenție de vot, bucurându-se de un val de simpatie în special printre tineri.

„Primarul a fost ales de mai puțin de un sfert din populația orașului”

Rezultatul acestei strategii? De la alegerile din 2012, când pedelistul de atunci Emil Boc a câștigat la mustață în fața liberalului Marius Nicoară, clujenilor le-a lipsit alternativa reală. Dacă în 2012 au votat 134.000 de clujeni, numărul celor care au venit în fața urnelor în 2020 a scăzut cu aproape 40.000.

“Astfel, primarul a fost ales de mai puțin de un sfert din populația orașului. Iar dacă vă întrebați cum e posibil asta, în 2012 Emil Boc a omorât democrația prin decizia de a avea alegeri într-un singur tur. Care e miza anul acesta? Să producem surpriza etapei. Să intrăm pe teren, noi, toți cei invizibili, și să punem primarul nostru. Nu al lor”, mai spune Sabin Sărmaș.

CMF: 24240078

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CNSC respinge contestația CON A la anularea licitației privind tronsonul 2 al centurii metropolitane. Boc: Licitația se reia

Publicat

De

centura CNSC

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins, luni, contestația depusă de firma CON A Operations la decizia Primăriei Cluj-Napoca de anulare a licitației privind realizarea tronsonului 2 al centurii metropolitane a Clujului. 

Decizia CNSC este ”respingere pe fond”, alte detalii urmând să fie comunicate celor două părți.

Reprezentanții CON A au declarat, luni, pentru Cluj24 că juriștii și conducerea companiei vor analiza decizia CNSC și vor stabili pașii următori, dacă se vor adresa mai departe instanței sau nu.

Primarul Emil Boc a precizat la rândul spu pentru Cluj24 că Primăria Cluj-Napoca va relua licitația pentru tronsonul 2 al centurii.

”Noi reluăm licitația, indiferent de ce face compania respectivă. Nu avem nicio barieră legală”, a arătat Boc.

Reamintim că licitația a fost anulată de Primăria Cluj-Napoca după ce Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a constatat că oferta financiară depusă de asocierea care avea ca lider firma CON A Operations era mai mare cu 30%.

Resurse importante pentru oferta depusă

Reprezentanții CON A declarau pentru Cluj24, anterior acestei decizii a CNSC; că „Centura Metropolitana TR35 si Drumuri de Legatura Cluj Napoca” este un proiect de notorietate dat fiind importanta lui pentru locuitorii si economia din zona.

”Este un proiect complex, multivalent tehnic, care a condus la pregatirea unei oferte tehnico-economice laborioase.

In vederea elaborarii ofertei tehnico-economice au fost alocate resurse umane considerabile si s-au depus eforturi atat din partea asociatilor, cat si a partenerilor si specialistilor.

Oferta rezultata are la baza analiza, expertiza si interpretarea  proprie  asupra unei documentatii tehnice la nivel de Studiu de Fezabilitate, completata cu caietul de sarcini si fisa de date.

Fiind o documentatie generoasa si complexa, analiza si interpetarea a fost facuta de un numar considerabil de persoane care au avut opinii proprii, in cadrul carora, cu certitudine, au existat interpretari diferite, ce pot fi incadrate ca posibile omisiuni sau erori artitmetice.

Potrivit dispozitiilor legislatiei achizitiilor publice, autoritatea contractanta are obligatia legala de a clarifica toate aspectele tehnice, economice, juridice in legatura cu  procesul de licitatie.

La toate clarificarile solicitate de Autoritatea contractanta am raspuns cu celeritate. Dupa finalizarea procesului de analiza a ofertei, atat Autoritatea contractanta cat si ANAP au avut puncte de vedere diferite, care s-au concretizat prin comunicarea oficiala a raspunsului ca oferta depusa nu a fost admisibila.

Asocierea din care facem parte si care a elaborat oferta tehnico-economica a inteles complexitatea proiectului in baza cunostiintelor tehnice detinute de catre fiecare membru, a depus eforturi pentru interpretarea, corelarea, integrarea datelor tehnice si a angrenat resurse importante, in special de ordin financiar, pentru intocmirea unei oferte competitive, care reflecta realitatea”, spuneau cei de la CON A.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Boc: Suntem un pic supărați după meciul de aseară, dar mergem înainte. Bravo „U”, SUCCES CFR în cupele europene

Publicat

boc

Prezent, luni, la inaugurarea șantierului viitorului liceu din Borhanci, primarul Clujului, Emil Boc, nu a ratat ocazia de a vorbi și despre meciul de baraj de duminică al Universității și implicit despre ratarea calificării în Conference League.

„Suntem un pic supărați după meciul de aseară. Bravo, Universitatea, pentru tot ce-ai făcut! În viață se mai întâmplă să pierzi la penalty-uri, dar nu e ușor să pleci din Liga a 4-a și să ajungi să joci baraj pentru cupele europene.

Bravo, „U” Cluj, suntem alături de voi și la bine și la greu, suferim și noi alături de voi dar privim cu optimism înainte. Succes CFR în cupele europene, nu avem două echipe dar avem una sigur, mergem înainte. Bravo Clujului”, a spus Emil Boc.

Boc: Suntem un pic supărați după meciul de aseară, dar mergem înainte. Bravo „U”, SUCCES CFR în cupele europene

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 16 ani, dispărută de acasă din Cluj-Napoca. E căutată de Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, luni, despre faptul că numita Bogdana Stancsuy, în vârstă de 16 de ani, a plecat la data de 26 mai., în jurul orei 18.00, de pe strada Eremia Grigorescu din municipiu, iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei sunt: înălțime aproximativă 1.65 m, greutate aproximativă 50 de kg, păr șaten.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu blugi negri, tricou bej și pantofi sport albi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

disparuta

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax