ACTUALITATE
Când oamenii își dau mâna. Cum a reușit o familie din Ucraina, care a rămas fără mașină, să ajungă la Cluj și apoi la Viena

Povești cu românii care ajută refugiații sunt cu miile în aceste zile. Fiecare pune mâna ca să le facă acestor oameni viața mai ușoară. Și aceasta este o poveste cu final fericit, în care sunt implicați polițiști, angajați la pensiuni și chiar lucrători de la un service auto din Cluj.
În noaptea dintre sâmbătă și duminică, săptămâna trecută, o mamă, un tată și doi copii din orașul ucrainian Odessa străbăteau România, în drumul lor către Viena, unde persoanele apropiate aveau să îi aștepte în siguranță.
Între Borsec și Toplița, însă, pe o trecătoare montană, autovehiculul în care cei patru se aflau s-a defectat, iar orele 3- 4 ale dimineții, bezna și frigul, dar și lipsa oricărei urme de semnal telefonic prevesteau o noapte lungă.
Norocul a făcut ca același drum să fie străbătut și de alte familii de ucrainieni, așa că mama și cei doi copii au fost preluați la scurt timp de o altă mașină, pentru a-i transporta la o pensiune din Toplița, sub pecetea că familia se va reîntregi acolo, până în zorii zilei.
Nici tatăl nu a rămas mult timp pe loc, reușind să ajungă cu un drum la o unitate de poliție din Toplița, unde un suflet bun a reușit să-l sprijine cu o platformă. Odată ce vehiculul a fost preluat din zona montană, polițistul și tatăl s-au îndreptat în grabă spre locul în care mama și cei doi copii îl așteptau.
Ajunși la pensiune, surpriza a făcut ca nici mama și niciunul dintre copii să se afle cazați în respectivul loc. Au reușit să ia legătura cu mama telefonic, stabilind că o ușoară confuzie a făcut ca ea să ajungă, alături de alte familii din Ucraina, la o locație de cazare din Cluj-Napoca, fără a putea preciza cu exactitate locul.
A fost același moment din dimineața zilei de duminică, în care agentul principal Alexandru Cojocar, polițist criminalist la Poliția orașului Huedin, a primit un telefon de la un coleg din locul său natal, municipiul Toplița.
Alex se afla în timpul său liber, însă la finalul conversației cu colegul său polițist a înțeles exact ce are de făcut.
A preluat datele de contact ale șoferului de platformă, care se afla deja în drum spre Cluj-Napoca, alături de tatăl familiei, și a pornit în căutarea locului de cazare.
Distanța de la Toplița la Cluj-Napoca este de peste 200 de kilometri, fiind un drum de minim trei ore, însă Alex a reușit ca înainte de sosirea acestora în municipiu să elucideze întregul mister. A transmis coordonatele necesare șoferului de platformă și iată cum așa, pentru un final fericit, mama, cei doi copii și tatăl au reușit să-și respecte promisiunea făcută, de a se reîntâlni!
Dar povestea nu se oprește aici.
Cu mașina defectă nu prea ai ce să faci, așa că Alex i-a condus la un service auto din zonă. Bineînțeles că uneori ”viața-ți joacă feste”, iar o nouă problemă a apărut: defecțiunea era suficient de serioasă și costisitoare încât să îi țină în loc pe cei patru pentru câteva zile bune.
Costurile ridicate ale reparației au fost rezolvate prin grija comună a lui Alex și a apropiaților săi, dar și a
reprezentanților service-ului auto, care nu au rămas pasivi la lungul șir de evenimente neplăcute, pe care familia din Ucraina le-a întâmpinat în mai puțin de 24 de ore.
Tot el a făcut în așa fel încât, de duminică până joi, familia să înnopteze la o unitate de cazare din zonă și ulterior într-un centru de asistență socială din comuna Baciu.
„Toate acestea nu ar fi fost posibile fără bunăvoința apropiaților colegului nostru, a unui suflet bun de la unitatea de cazare, a reprezentanților acesteia, precum și a Primăriei Baciu”, spun cei de la IPJ Cluj.
În această dimineață, înainte să își reia drumul spre Viena cu trenul, familia din Odessa și-a luat rămas bun de la Alex, iar imaginea de mai jos a rămas o amintire vie a unor zile în care noblețea sufletească, altruismul și empatia au avut capacitatea de a înfrânge bariere de comunicare și de a duce aceste valori mai departe, peste orice fel de granițe.
Sursa: IPJ Cluj
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.
Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.
Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA
Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.
Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.
Foto: Nicolae Maniu/Facebook

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.
„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.
ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României
Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.
Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.
„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.
BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.
ECONOMIE
Cursul dolarului a scăzut la valorile de la începutul lui octombrie, după ultimul anunț al lui Donald Trump

Anunțul făcut preşedintelui Donald Trump privind o suspendare de 90 de zile a suprataxelor vamale „reciproce”, cu excepţia Chinei, în cazul căreia le-a majorat la 125%, a relaxat piețele financiare și a determinat creșterea apetitului pentru risc.
Leul, însă, nu a putut profita de sentimentul din piață, de care au beneficiat celelalte monede de la marginea zonei euro, în condițiile în care presiunile de depreciere sunt ridicate, arată analistul economic Radu Georgescu.
Cursul leu – euro după acest anunț
Radu Georgescu precizează că leul nu a “profitat” și din cauza încetinirii ritmului de creștere a economiei românești.
Conform estimărilor INS, PIB-ul anului trecut a fost de 1.760,11 miliarde de lei, mai mult cu doar 0,8% faţă 2023, în timp majorarea din ultimul trimestru din 2024 a fost de doar 0,5% comparativ cu perioada similară din 2023.
Pe acest fond, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9772 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare s-a restrâns la 4,977 – 4,978 lei.
Indicele ROBOR la trei luni a revenit de la 5,89
Piața monetară a rămas calmă, arată analistul economic Radu Georgescu, dar se observă o ușoară tendință de creștere a indicilor ROBOR, după decizia BNR de a menține dobânda de referință la 6,5%. Banca centrală a semnalizat, de asemenea, o tendință de creștere a inflației până la jumătatea anului.
Joia aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,89 la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 5,98 la 5,99%, iar cel la 12 luni a stagnat la valoarea stabilită miercuri de 6,07%.
Care este cursul leu-dolar
Creșterea apetitului pentru risc a apreciat euro de la un minim de 1,0943 la 1,1088 dolari, aproape de maximul atins vinerea trecută de 1,1109 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a coborât de la 4,5115 la 4,5061 lei, o valoare similară fiind înregistrată la începutul lui octombrie trecut, arată Radu Georgescu.
Cererea de monedă elvețiană se menține ridicată, dar aceasta nu a mai coborât sub pragul de 0,93 franci/euro, astfel că media ei a scăzut de la 5,3594 la 5,3426 lei. Lira sterlină a recuperat o parte din pierderile suferite zilele trecute iar cursul ei a crescut de la 5,7821 la 5,7999 lei.
Prețul aurului a crescut
Prețul gramului de aur a crescut de la 441,8413 lei la 450,7054 lei, evoluție determinată de aprecierea metalului galben la 3.068,30 – 3.135,60 dolari/uncie.
Media monedelor din regiune s-a apreciat la 4,2644 zloți/euro, respectiv 405,97 forinți/euro.
Criptomonedele au profitat de aprecierea companiilor din domeniul tehnologiei listate la New York. Bitcoin a crescut la 81.324 – 82.704 dolari, față de minimul de 74.617 atins miercuri. Ethereum, care a coborât în ziua precedentă până la 1.390 dolari a urcat la 1.582 – 1.671 dolari.
EVENIMENT
Pentru iubitorii de dulciuri. Festivalul ciocolatei, în weekend la Cluj. E prima ediție în afara Capitalei

Clujul va găzdui, în acest weekend, un festival al ciocolatei.
Chocolate Saga are prima ediție locală între 11 și 13 aprilie, la Chios, în Parcul Central.
Festivalul ciocolatei la Cluj
Ciocolatierii români cresc ca număr de firme, dar și ca profesionalism. Aproape jumătate din branduri sunt poziționate in vestul țării. De aceea, prima ediție a festivalului ciocolatei din afara capitalei începe vineri 11 aprilie, la Cluj, arată organizatorii festivalului.
Astfel, în ultimii ani, antreprenorii locali din domeniul dulciurilor au demonstrat o creștere remarcabilă, atât în ceea ce privește numărul de afaceri nou-înființate, cât și în calitatea produselor artizanale.
Dulciurile românești capătă identitate
“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, spune Adina Istrate, organizator Chocolate Saga.
Evoluția vine pe fondul unui interes tot mai mare al consumatorilor pentru produse autentice, cu povești locale și gusturi originale, ceea ce oferă antreprenorilor din domeniu oportunitatea de a-și construi branduri solide, competitive nu doar pe piața internă, ci și la export.
Ciocolată pentru toate gusturile
Va fi ciocolată pentru toate gusturile și activități pentru familie:
- Ciocolată albă: pentru cei care cred în unicorni și în magie.
- Ciocolată roz: pentru visători și romantici incurabili.
- Ciocolată cu lapte: clasică, ca o îmbrățișare caldă.
- Ciocolată cu caramel: pentru cei care iubesc gusturile surprinzătoare.
- Ciocolată neagră: pentru cei care apreciază intensitatea și profunzimea.
- Ciocolată de casă: ca la mama acasă, cu multă dragoste.
- Ciocolată explozivă: pentru cei care vor să simtă fiorul pe limbă.
Biletele sunt disponibile AICI.