EVENIMENT
Polițiștii clujeni ies în stradă. Protest în fața Prefecturii pentru salarii decente. Care sunt revendicările
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a decis calendarul protestelor la nivel national după consultarea membrilor celor 75 de organizații teritoriale.
La Cluj-Napoca protestul polițiștilor va avea loc în 22 martie, ora 14, în fața sediului Prefecturii.
Principalele revendicări transmise Guvernului, MAI și Parlamentului
– aplicarea, de urgență și în integralitate, a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017 (în ceea ce privește Anexele VI și VIII, care fac referire la militarii, polițiștii și personalul contractual din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională), așa cum s-a procedat în cazul altor familii ocupaționale/sectoare de activitate, care au intrat în grilele de salarizare la termen);
– salarizarea decentă, acordarea drepturilor pentru transport și încadrarea în condiții de muncă adecvate a personalului contractual din MAI/SNAOPSN;
– aplicarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma votată inițial, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea acestui sistem de pensii existent în toate statele membre NATO/UE (în contextul războiului, care durează de un an, la granițele României, reamintim că rezerviștii militari au un regim juridic special, pentru că fac parte din cele trei categorii de forțe armate, prevăzute de Legea 446/2006, fiind gata oricând de rechemare în activitate/mobilizare; joaca de-a alba-neagra cu legislația pensiilor militare trebuie să înceteze!);
– aplicarea sporurilor la valoarea salariilor în plată, nu la valori inferioare, unele chiar din anul 2009 (de exemplu, cuantumul chiriei acordate în MAI este inferior sumei forfetare pe care statul o plătește pentru un refugiat cazat la un particular);
Majorarea normei de hrană
– majorarea normei de hrană/normei de echipare și a sporului de suprasolicitare neuropsihică, prin raportare la valoarea actuală a pieței și, respectiv, la riscurile profesionale, incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege polițiștilor judiciariști;
– un nou Statut al polițistului și un Ghid al carierei polițistului, dată fiind perimarea actualelor prevederi, în vigoare de peste 20 de ani, timp în care am devenit stat membru UE și NATO.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Scăderea încrederii investitorilor din zona euro în privința direcției pe care o va lua economia, a pus presiune pe moneda unică care s-a depreciat față de cea americană. La rândul lor, valutele de la marginea zonei au suferit modificări negative.
Chiar dacă, deficitul balanţei comerciale în primele şapte luni a crescut la 18,039 miliarde de euro, mai mult cu +15,6% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de INS, efectul asupra cursului a fost unul limitat, semn că BNR controlează eficient evoluțiile din piață.
Leul începe săptămâna cu STÂNGUL. Ușoară DEPRECIERE pentru moneda națională
Media euro a urcat de la 4,9728 la 4,9741 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei.
Până în data de 4 octombrie, când este programată penultima ședință de politică monetară din acest an, nu este de așteptat ca indicii ROBOR să cunoască modificări semnificative, în condițiile în care ei se află foarte aproape de nivelul dobânzii pentru facilitatea de depozit practicată de BNR, care se află la 5,50%.
Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, cea mai mică valoare începând cu 17 mai 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.
Euro, care a atins vineri un maxim de 1,1155 dolari, s-a depreciat la 1,1044 – 1,1092 dolari, cu trei zile înainte de ședința de politică monetară a BCE, de la care se așteaptă o tăiere de un sfert punct procentual a dobânzilor. În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 4,4760 la 4,4986 lei.
„Bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari”
Evoluția perechii euro/dolar ar putea cunoaște modificări pe termen mediu în funcție de rezultatul dezbaterii dintre candidaţii la preşedinţia SUA Kamala Harris şi Donald Trump, care se va desfășura miercuri.
Media francului elvețian a scăzut la 5,3071 lei iar cea a lirei sterline la 5,8889 lei.
Retragerea metalului galben la 2.484,50 – 2.500,40 dolari/uncie, după atingerea vineri a unui nou record de 2.530,30 dolari, a condus la scăderea prețului gramului de aur la 361,0585 lei.
Monedele din regiune se depreciau marginal față de euro, la 394,88 forinți, respectiv 4,2818 zloți.
După scăderile suferite săptămâna trecută, bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari iar ethereum la 2.285 – 2.337 dolari.
Radu Georgescu
Un accident rutier grav a avut loc luni seara pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. O femeie a fost lovită de o motocicletă. A intervenit ISU Cluj. Traficul este îngreunat.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe Calea Turzii, spre comuna Feleacu. Din primele date, în accident a fost implicată o motocicletă, rezultând două victime. Mai exact, o femeie de aproximativ 30 de ani a suferit multiple traumatisme și primește îngrijiri medicale de urgență, urmând a fi intubată de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Totodată, motociclistul a fost preluat de către echipajul SAJ, fiind conștient și cooperant. La misiune mai ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
VIDEO FOTO. Accident GRAV pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Femeie lovită de o motocicletă
„Accident rutier înregistrat în jurul orei 21.15, pe DN1 E60, urcare înspre localitatea Feleacul, cu implicarea a unui motociclist si a unui pieton.
Traficul se desfășoară alternativ, pe un sigur sens”, a comunicat IPJ Cluj.
Update:
Ambele persoane au fost transportate la spital.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca
400 de ghiozdane cu rechizite au fost oferite de către primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca. Pentru aceasta a fost alocată suma de 60.000 de lei.
„Nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat! 400 ghiozdane cu rechizite oferite elevilor din familii marginalizate sau în risc de marginalizare pentru că la Cluj Educația a fost, este și va rămâne pe primul loc.
FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca
Primăria continuă programul prin care comunitatea noastră asigură ghiozdane și rechizite pentru elevii proveniți din familii cu o situație financiară și socială dificilă, aflate în evidențele DASM Cluj-Napoca.
Desfășurăm anual acest program de sprijin pentru copiii care încep școala, pentru a facilita accesul la educație. În acest an, a fost alocată suma de 60.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală în vederea achiziționării de ghiozdane și rechizite pentru 400 elevi. Astfel, contribuim la combaterea riscului de excluziune socială, dar și la promovarea unor măsuri de intervenție pentru diminuarea abandonului școlar în rândul copiilor.
Transportul public gratuit pentru elevi, autobuzele școlare dedicate, ,,O masă caldă la școală”, vouchere culturale și sportive, acțiunile DASM pentru sprijinirea familiilor aflate în nevoie sunt alte exemple de inițiative ale Primăriei prin care educația este susținută și promovată.
Investiția în educație și în copii este cea mai sigură investiție pentru societate și pentru viitor”, a scris Emil Boc pe Facebook.
CFR Cluj se poate despărți de încă un jucător de bază din stagiunea precedentă. Este vorba de stoperul albanez Arlind Ajeti (30 de ani), dorit de către Bodrum, formație aflată pentru prima oară în istorie în prima ligă din campionatul Turciei și la care evoluează și atacantul George Pușcaș.
În startul actualului sezon, Ajeti a fost utilizat timp de 89 de minute într-o singură partidă de către Dan Petrescu, cea pierdută pe teren propriu cu Universitatea Craiova (0-2), scrie GSP.
Interes din Turcia pentru un fundaș de la CFR Cluj. Feroviarii VÂND pe bandă rulantă
Fundașul central albanez a fost ținut departe de gazon din cauza unor leziuni musculare care s-au tot repetat. În stagiunea precedentă, Ajeti a acumulat 25 de meciuri pentru CFR Cluj în toate competițiile, trecându-și numele pe tabela de marcaj de 3 ori.
El a ajuns să îmbrace tricoul „feroviar” în vara anului 2023, după ce a fost adus în calitate de jucător de liber de contract. Ajeti evoluase ultima oară, până să semneze cu formația din Gruia, pentru Pordenone Calcio, echipă intrată în faliment și desființată.
Arlind Ajeti a câștigat de 5 ori campionatul Elveției cu FC Basel și o dată cupa din „Țara Cantoanelor”. La Basel el a strâns 52 de meciuri, un gol și două pase de gol.
Ajeti se poate lăuda, de asemenea, că a jucat în Serie A pentru 3 cluburi diferite: Crotone (21 de meciuri, o pasă de gol), Torino (4 meciuri, un gol) și Frosinone (16 meciuri, un gol).
1.000.000 de euro este cota sa de piață, conform Transfermarkt
Arlind Ajeti a cumulat 28 de selecții, în care a punctat o dată pentru naționala Albaniei.
CFR Cluj a obținut în această vară din transferuri aproape 10 milioane de euro: Daniel Bîrligea (2 milioane de euro de la FCSB), Philip Otele (3,5 milioane de euro de la Al-Wahda), Răzvan Sava (2,5 milioane de euro de la Udinese), Karlo Muhar (Al-Orobah, 1,5 milioane de euro de la Al-Qrobah) și Cătălin Căbuz (50.000 de euro de la Hermannstadt).