Connect with us

EVENIMENT

Polițist erou în timpul liber. A salvat în ultima clipă o femeie de pe șinele de tren, în Mureș

Publicat


fb img 1637787215480

În această seară Poliția Română se mândrește cu Vasile, luptător din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș, care a dat dovadă de curaj remarcabil în afara serviciului și a salvat în ultima clipă o femeie aflată pe șinele de tren.

Cum descriu polițiștii ce s-a întâmplat

„Vă rog să mă ajutați! Este o femeie pe șina de tren!”

Zi liberă, plimbare cu bicicleta. Cât se poate de normal pentru orice om, așa-i?
La fel și pentru Vasile, al nostru luptător din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Mureș, care avea să audă strigătul de ajutor de mai sus.

Și cum ar putea să degenereze la maxim o asemenea situație?
Să apară și trenul, nu?
Exact asta urma să se întâmple!

Pe scurt, un om „potrivit”, la un moment de cumpănă în viața altui om, poate face diferența! Vasile a reușit să o salveze pe femeie.

Primejdia a trecut, la fel și trenul.

O zi liberă „atipică”! Bravo ție, omule!


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. Selecție de FELICITĂRI, mesaje și urări pentru cei care își sărbătoresc ziua numelui

Publicat

De

sf andrei

Cei care poartă numele Andrei, Andreea sau alte derivate își serbează pe 30 noiembrie ziua numelui. Sfântul Andrei, cunoscut ca Ocrotitorul României, este considerat apostolul românilor sau creştinătorul poporului român.

Acesta este numit şi “Cel dintâi chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat, ziua fiind totodată sărbătoare bisericească naţională.

Conform Bibliei, Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum şi erau pescari.

Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus şi zicând “iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii”, Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: “Am găsit pe Mesia, care se tâlcuieşte Hristos”. De aici Andrei a fost numit “Cel dintâi chemat”.

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”.

În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Tradiţia Bisericii arată că, după înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea pentru propovăduire.

Atunci, lui Andrei i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea.

Chemarea lui Andrei la apostolie este relatată de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: “Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi fraţi, pe Simon ce se numeşte Petru şi pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Şi le-a zis: «Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni». Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după el”.

Sfârșit de mucenic

În Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menţionat doar de două ori: la înmulţirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, când el a înştiinţat pe Mântuitorul că acolo, în mulţime, era un băiat care avea cinci pâini de orz şi doi peşti, iar a doua oară, după învierea lui Lazăr, când, împreună cu Filip, l-a înştiinţat pe Iisus că nişte elini, veniţi în Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paştelui iudaic, voiau să-l vadă.

Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată Sărbătoare Bisericească Naţională.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, în 30 noiembrie, în calendarele ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. În Scoţia, însă, el este sărbătorit la 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

Tradiții de Sf. Andrei

Ajunul Sfântului Andrei este considerat unul dintre momentele în care bariera dintre văzut şi nevăzut se ridică.

“Andreiu’ cap de iarnă”, cum îi spun bucovinenii, permite astfel interferenţa planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenţa oamenilor putând fi întoarse de la matca lor firească.

Se crede că în această noapte “umblă strigoii” să fure “mana vacilor”, “minţile oamenilor” şi “rodul livezilor”. Împotriva acestor primejdii, ţăranul român foloseşte usturoiul. În egală măsură, casa, grajdul, coteţele, uşile şi ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, ca să alunge duhurilor rele la oameni şi animale.

În noaptea Sfântului Andrei se desfăşoară, astfel, cea mai importantă “acţiune”: păzitul usturoiului. Fete şi flăcăi veghează şi petrec, tocmai pentru ca usturoiul să capete calităţile necesare pentru a-i protejarea împotriva primejdiilor. De asemenea, usturoiul purtat la brâu va servi drept remediu terapeutic şi va aduce peţitori.

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor şi a câmpurilor, se aduc în casă crenguţe de vişin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belşug. Un alt obicei este de a pune grâu într-o oală de pământ, pentru a vedea rodnicia ogoarelor, dar şi a casei gospodarului în noul an.

Tradiţia mai spune că fetele, în ajunul Sfântului Andrei, încearcă să-şi afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soţ. Tot pentru a-şi vedea ursitul, fetele stau peste noapte în faţa unei oglinzi, mărginite de două lumânări, până ce zăresc chipul acestuia.

Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei şi prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar şi dacă va fi pace sau război.

Originea și semnificația numelui Andrei

Numele Andrei nu este după cum s-ar putea crede de origine evreiască, ci grecească: Andréas stă în legatură cu andreia, „bărbăție, îndrăzneală” (de la anér, andrós, „barbat”).

Forma curentă este Andrei (feminin: Andreea), cu diminutivul Andi adeseori Andy. În vechime, limba română a cunoscut și alte forme (Andrii, Andruța, Andries, Andreica etc.), unele dispărute cu timpul, altele păstrate doar ca nume de familie.

Sfântul Andrei – Mesaje și felicitări

Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poartă aceste nume. În această zi, peste 900.000 de români își serbează onomastica.

”La mulți ani în această zi binecuvantată de Sfântul Andrei!”

”La mulți ani! Sfântul Andrei să te călauzească mereu!”

”Îți urez ca sărbătoarea Sfântului Andrei să îți aducă o viață curată, frumoasă, plină de bucurii și dragoste. La mulți ani Andreea!„

„Sfântul căruia îi purtați numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniște și pace. La mulți ani cu împliniri și momente frumoase în viitor!”

”Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum un bulgăre alb de zăpadă, la fel de fericită precum cântecul clopoțelului de Crăciun și la fel de frumoasă precum Sărbătorile petrecute lângă cei apropiați”.

”Pentru că porți nume de Sfânt, îți urez La mulți ani și o zi încununată de binecuvântări”.

”Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire și prosperitate. La mulți ani”!

Sursa: Alba24

Citește mai departe

EVENIMENT

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele evenimente din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele evenimente locale din ultimele 24 de ore:

EXCLUSIV FOTO O tânără investește banii din MANICHIURĂ în salvarea animalelor ABANDONATE din Cluj. Oamenii pot DONA de SĂRBĂTORI

FOTO Coșuri de gunoi pentru BICICLIȘTI și panouri fotovoltaice pe blocuri, proiecte la bugetarea participativă din Cluj-Napoca

Cum se modifică tarifele la parcările din Cluj-Napoca pentru anul 2022

Medicii de la Spitalul municipal Clujana vor primi suplimente la salariu pe final de an

MARȘUL Recunoștinței, cu steaguri TRICOLORE la Cluj-Napoca. Se depun coroane de flori la statuile unor personalități

Citește mai departe

EVENIMENT

Gheorghiță, despre Omicron: Ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei vaccinați

Publicat

De

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță spune că sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape, de scăpare de sub acțiunea neuralizantă a anticorpilor” și că, din datele prreliminare, ar putea reinfecta persoanele trecute prin boală sau genera infecții la cei vaccinați.

„Este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală, dintre care aproape jumătate sunt în zona critică a proteinei spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât și după boala naturală”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Conforrm acestuia, sunt indicii că Omicron ar reprezenta o variantă „de escape”.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficiența vaccinurilor și protecția pe care o avem în momentul de față după vaccinare și după trecerea prin boală.

Un al doilea indiciu foarte important este cel legat de contagiozitate, să nu uităm în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populație are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecția anticorpilor și reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât și la persoanele care au fost vaccinate”, a adăugat Gheorghiță.

Acesta a spus că vaccinarea poate oferi protecție împotriva cazurilor grave.

„Din datele preliminare, are această capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție, precum și de a genera infecții la persoane vaccinate cu schemă completă.

Este foarte important să ținem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine prrotejate în fața formelor severe, cel puțin acestea par a fi supozițiile noastre. Este puțin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală.

Estimăm că se va menține protecția față de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecție suficient de ridicată față de infecție”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV FOTO O tânără investește banii din MANICHIURĂ în salvarea animalelor ABANDONATE din Cluj. Oamenii pot DONA de SĂRBĂTORI

Publicat

pisi 2

Roxana Oltean, o tânără venită la Cluj-Napoca pentru studii, s-a decis să își folosească diploma de tehnician unghii pentru a plăti costurile necesare salvării animalelor, activități în care se implică de câțiva ani.

„Execut unghii tehnice în beneficiul animalelor, redirecționând o parte din bani către adăposturi și către cazuri de care mă ocup personal”, menționează Roxana.

În prezent, aceasta desfășoară o activitate caritabilă prin care urmărește să colecteze hrană, jucării, pături, covorașe, lese și alte accesorii pentru animăluțele din adăposturi.

„Vrem să le facem o bucurie de Moș Nicolae și Crăciun. Dacă aveți jucării, pături pe care nu le mai folosiți, sau vreți să donați pliculețe, saci cu mâncare, conserve, etc, vă rugăm să ne contactați în privat”, anunță Roxana pe Facebook, sperând să poată face o faptă bună pentru animăluțele mai puțin norocoase.

Tânăra se ocupă de eveniment alături de prietena sa, Diana Fîrtea, donatorii fiind încurajați să le scrie în privat pentru mai multe detalii, la https://www.facebook.com/alexandra.roxi.75, respectiv https://www.facebook.com/diana.firtea.

pisi 1

Colectare de la domiciliu

„Punctul principal de colectare este pe strada Corneliu Coposu nr. 1, dar dacă vor fi multe donații, mă gândesc să vorbesc la câteva magazine din fiecare cartier să fie mai accesibil pentru toată lumea. În anumite cazuri, pot să le colectez și eu de la adresa celui care vrea să doneze”, menționează Roxana.

Donațiile vor merge către Sirius Animal Rescue, Andreea & Benji’s happy dogs, Arca lui Noe și alte două adăposturi din Baia Mare.

„O parte din donațiile de mâncare vor merge și către o prietenă de la Turda, Alina Pintilie, care, deși nu are asociație, salvează foarte mulți caței din venituri proprii. Vrem să repartizăm donațiile în funcție de necesitățile fiecărui adăpost”, completează tânăra.

Evenimentul caritabil se va desfășura în două părți, o dată pe 5 decembrie, iar a doua oară înainte de Crăciun. Până acum, s-au strâns peste 600 de kilograme de mâncare.

Roxana salvează animale la ordinea zilei. Anul acesta a avut 86 de animale salvate, toate fiind deja adoptate. Cel mai mult a avut grijă de 16 animale simultan.

pisi 4

Roxana, manichiuristă și salvatoare de animale

Roxana e pasionată de manichiură de la o vârstă fragedă, când îi făcea unghiile mamei. În 2019, a hotărât să se apuce de cursuri în domeniu pentru că nu avea timp să meargă la alți profesioniști.

S-a mutat din Baia Mare în Cluj-Napoca pentru postliceala de medicină, activând, totodată ca asistent manager și tehnician unghii.

Cu timpul, și-a dat seama că poate îmbina dragostea pentru animale cu pasiunea pentru manichiură într-un mod eficient.

„Din lipsă de donații pentru cazurile costisitoare și grave, am constatat că oamenii au nevoie de un serviciu în schimbul donațiilor, pentru a-i încuraja să participe la salvarea animalelor”, precizează fata.

pisi 8

De la pisici la arici

Deși în anul 2020 susține că a început slăbuț, Roxana a reușit să salveze 20 de pisici de pe stradă. Pe timpul zilei, ea și cu prietenul ei lucrează, iar seara salvează animale. Au avut grijă de cele lovite de mașină, de cele cu probleme de comportament, de sugari, majoritatea fiind pisici. Printre animalele salvate se numără și câțiva căței și un arici.

„Ariciul l-am văzut pe mijlocul drumului, cred că l-am pus de cel puțin 5 ori înapoi în tufișuri și el tot venea afară. Era sa îl calce două mașini pentru că ieșea în drum, așa că am zis că e mai sigur să îl iau eu. Ulterior, l-am predat la USAMV, fiindcă e animal exotic”, precizează Roxana.

Totuși, acesta nu a fost cel mai complicat caz.

„Odată am fost nevoită să țin câteva pisici la o pensiune pentru că erau bolnave și riscam să le pun sănătatea în pericol celor pe care le aveam deja în grijă. La veterinar nu puteau fi internate, erau suspecte de panleucopenie.

pisi 3

Le-am monitorizat la pensiune și am făcut o strângere de fonduri, reușind să salvez 3 pisici din 4, însă a fost printre cele mai solicitante cazuri. Altcândva, am salvat 5 cățeluși găsiți într-o pungă, în zăpadă, la -13 grade. Nu aveam experiență cu sugari (aveau doar 5 zile), dar m-am documentat temeinic pentru a face față provocării”, povestește tânăra.

Aceasta nu deține o asociație, dar muncește cât pentru o echipă.

„Suntem doar un cuplu ce iubește animalele și facem tot ce putem din banii noștri să le salvăm. Uneori ne ajută și prietenii pe care i-am cunoscut pe grupurile dedicate animalelor din Cluj”, a adăugat Roxana Oltean, amintind printre prieteni pe Diana, alături de care organizează evenimentul de sărbători.

„În 10 minute am reușit să ne mobilizăm și să transformăm o simplă dorință într-un adevărat colectiv dornic să aibă grijă de cât mai multe animale. Diana este singura persoană pe care pot conta la orice oră atunci când e vorba de ele”, completează fata.

Cei care vor să doneze îi pot scrie în privat atât ei, cât și Dianei.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

pisi 7

pisi 9

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate