Connect with us

POLITICA

Poate Președintele României și Guvernul să forțeze băncile să susțină noile cartiere de locuințe? Simion spune că SE POATE!

Publicat


George Simion, candidatul AUR pentru alegerile prezidențiale, a declarat că una dintre măsurile cuprinse în Planul Simion, pe care l-a prezentat joi seară, este aceea de refinanțare a tuturor creditelor imobiliare, în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat.

„Ce cred că trebuie să facă un președinte și un guvern este să ia apărarea propriilor cetățeni, să impună firmelor de utilități să construiască toată infrastructura necesară așa cum îi obligă legea, să impună băncilor să nu dubleze sau tripleze rata dobânzilor. De aceea, pe lângă case de la 35.000 de euro apartamentul de două camere, 50.000 de euro trei camere, 75.000 de euro apartament cu patru camere cu dobândă zero, propunem refinanțarea tuturor creditelor imobiliare, în funcție de suprafața pentru care românii s-au îndatorat. Am avut în familie și mulți aveți cunoscuți, poate chiar voi ați luat credite de la bănci și ați pornit de la un credit de 1.200 de lei și ați ajuns la 2.300 de lei”, a spus președintele AUR, George Simion.

Poate Președintele României și Guvernul să forțeze băncile să susțină noile cartiere de locuințe? Simion spune că SE POATE!

Prin Planul Simion, liderul AUR își propune să ușureze povara asupra românilor și va permite acestora să se simtă în siguranță și confortabil în propriile case prin oferirea persoanelor care au deja un credit ipotecar/imobiliar, un pachet de refinanțare pentru sume cuprinse între 35 000 euro și 70 000 euro (în funcție de numărul de camere și suprafața apartamentului), astfel încât sumele de rambursat lunar către bănci să descrească substanțial.

Astăzi, cei mai mulți dintre cetățenii care au contractat credite ipotecare/imobiliare de la băncile din România se află în continuare sub presiunea rambursării sumelor datorate către băncile creditoare, din cauza creșterii necontrolate a ratei dobânzilor atrase de respectivele credite, dobânzi care conduc la sume lunare de restituit mult prea mari pentru posibilitățile acestor cetățeni.

Totodată, potrivit prim-vicepreședintelui AUR, Marius Lulea, „statul român, prin intermediul unei companii, va asigura terenul necesar pentru dezvoltarea infrastructurii: drumuri, rețele de apă și canalizare, energie electrică și gaz. Terenurile se vor pune la dispoziția antreprenorilor interesați să participe la program. Urbanizarea planificată va asigura o procedură mai puțin birocratică de autorizare, termene mai scurte, zone dotate cu infrastructură educațională, de sănătate, comercială și alte servicii utile”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Călători: Mai multe trenuri vor opri la Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle. Vezi care sunt acestea

Publicat

De

CFR anubnță că mai multe trenuri vor opri în halta Bonțida

CFR Călători anunță că mai multe trenuri vor opri suplimentar în halta Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle.

Acestea se adaugă trenurilor care au programate opriri în mod normal în comuna clujeană.

CFR Călători: Mai multe trenuri vor opri la Bonțida în timpul Festivalul Electric Castle. Vezi care sunt acestea

Trenurile vor opri în localitatea de lângă Cluj-Napoca, în perioada 16/17 – 21/22 iunie pentru preluarea traficului de călători estimat cu prilejul Festivalului Electric Castle

Trenuri cu oprire suplimentară la Bonțida Hm:

în perioada 16 -21 iulie 2024

  • IR 1830 Galați – Cluj Napoca

în perioada 16/17 -21/22 iulie 2024

  • IR 1837 Iași – Cluj Napoca
  • IR 1838 Cluj Napoca – Iași
  • IR 1765 Timișoara Nord – Iași
  • IR 1753 Iași – Timișoara Nord

Citește și: VIDEO. Electric Castle s-a mutat în gara din Bonțida. Trenul care îi aduce la Cluj pe festivalieri, întâmpinat cu aplauze

în perioada 17 -21 iulie 2024

  • IR 1832 Cluj Napoca – Galați
  • IR 1831 Timișoara Nord – Iași
  • IR 1833 Iași – Timișoara Nord

în perioada 17 -22 iulie 2024

  • R 4110 Cluj Napoca – Sighetu Marmației
  • R 4009 Dej Calatori – Cluj Napoca
  • R 4020 Baia Mare – Cluj Napoca
  • R 4022 Cluj Napoca – Baia Mare

va circula suplimentar în zilele de 20 și 21 iulie 2024

  • R 4301 Dej Călători – Cluj Napoca

Cum puteți cumpăra bilete la festival

Conform CFR Călători sunt mai multe modalități de cumpărare a biletelor de tren:

  • online, direct de pe www.cfrcalatori.ro;
  • din aplicația mobilă – „CFR Călători bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
  • de la automatele de vânzare bilete din stații– https://www.cfrcalatori.ro/cum-sa-cumperi-bilet/
  • direct de la casele de bilete din stațiile CFR;
  • de la personalul de tren, cu condiția solicitării biletului imediat după urcarea în tren din punctele unde nu sunt case de bilete/automate de vânzare bilete.

Reprezentanții CFR Călători roagă pasagerii să se asigure înainte că au bilet de călătorie, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare.

De asemenea, cei interesați pot vizualiza toate trenurile ce au oprire la Bonțida Hm, în modulul de căutare AICI.

Comuna Bonțida, străbătută de magistrala feroviară 401

Comuna Bonțida, aflată la 30 de kilometri distanță de Cluj-Napoca și la 17 kilometri de Gherla, este străbătută de magistrala feroviară 401 care asigură legătura între Cluj-Napoca și nodul feroviar Dej Călători, comuna fiind deservită de haltele CFR Bonțida și Răscruci.

Electric Castle are loc în perioada 17-21 iulie 2024 și este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică din România. Concertele live se desfășoară pe scenele indoor ale Castelului Banffy din Bonțida sau în aer liber.

Informații despre circulația trenurilor pot fi obținute:

  • la telefon 0219521 – INFO CFR (trafic intern).
  • la numerele de telefon din stațiile CFR publicate pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea INFORMAȚII TELEFONICE
  • în aplicația TRENUL MEU se introduce numărul exact al trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren. Se obțin informaţii în timp real despre opriri, întârzieri, minutele de staţionare în următoarea gară şi timpul estimat de sosire.
  • pe site-ul companiei www.cfr.ro sunt funcționale și actualizate permanent camerele web din gările București Nord, Aeroport Henri Coandă, Timișoara, Craiova, Brașov, Iași, Cluj Napoca și Constanța care indică ora de sosire/de plecare a trenurilor.
  • pe site-ul www.cfrcalatori.ro, la Mers tren trafic intern.
  • de la personalul CFR din staţii.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni cu pelerine galbene în Piața Unirii. Speră în victoria României în meciul cu Olanda de la Euro2024

Publicat

De

meci

Mii de suporteri, mulți în pelerine galbene șți tricolorul pe umeri, sunt prezenți, marți, în Piața Unirii din Cluj-Napoca unde de la ora 19 se transmite meciul din optimile Euro2024 dintre echipele României și Olandei, în ciuda ploii care cade în oraș. 

Primăria Cluj-Napoca a amenajat, aici, cu sprijinul Terapia, un spațiu propice vizionării partidei pe un ecran gigant, în fața căruia au fost amplasate 2500 de scaune.

Polițiștii și jandarmii clujeni recomandă suporterilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii și liniștii publice, să nu aibă asupra lor materiale pirotehnice, recipiente din sticlă ori alte obiecte contondente care pot pune în pericol siguranța participanților la această activitate de susținere a naționalei României.

Echipa de start a României este: Niță (portar) – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Mogoș – Stanciu, M. Marin, R. Marin – Man, Drăguș, Hagi.

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministerul Educației: Se PRELUNGEȘTE perioada de înscriere în învăţământul profesional şi dual

Publicat

scoala facebook emil boc (2)

Ministerul Educației a anunțat, marți, că perioada de înscriere în învăţământul profesional şi dual pentru anul şcolar 2024 – 2025 se prelungeşte până pe 11 iulie. Acesta a precizat că această modificare nu afectează în niciun fel calendarul, respectiv desfăşurarea procedurilor de admitere în învăţământul liceal teoretic.

„Având în vedere prevederile Ordinului ministrului Educaţiei nr. 6.070/2023, conform cărora Comisia Naţională de Admitere poate aproba, în situaţii justificate, modificarea datelor limită/perioadelor şi evenimentelor din calendarul admiterii în învăţământul profesional şi în învăţământul dual, pentru anul şcolar 2024 – 2025, a fost aprobată prelungirea perioadei de înscriere în învăţământul profesional, inclusiv dual, prevăzută a se încheia pe 5 iulie, cu scopul de a asigura tuturor absolvenţilor de gimnaziu timpul necesar pentru a parcurge procedura de înscriere, astfel: Perioada alocată completării fişelor de înscriere, precum şi perioada de înscriere efectivă în învăţământul profesional, inclusiv dual, se prelungesc până la data de 11 iulie 2024”, susţin reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

Ministerul Educației: Se PRELUNGEȘTE perioada de înscriere în învăţământul profesional şi dual

Potrivit sursei citate, validarea, de către Comisia judeţeană/a Municipiului Bucureşti pentru învăţământ profesional, respectiv de către Comisia judeţeană/a municipiului Bucureşti de admitere, a listei candidaţilor admişi în învăţământul profesional, respectiv a listei candidaţilor înscrişi în învăţământul dual, se va face până cel târziu la data de 19 iulie 2024, după parcurgerea etapelor prevăzute de calendarul admiterii.

Ca urmare a acestei modificări, celelalte etape ce trebuie parcurse de candidaţii care optează pentru învăţământul profesional/învăţământul profesional în sistem dual se vor modifica potrivit calendarului anexat, a menţionat Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei precizează că modificarea nu afectează în niciun fel calendarul, respectiv desfăşurarea procedurilor de admitere în învăţământul liceal teoretic.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum se vede meciul România – Olanda în familia unui clujean care are soție olandeză. Ce pronostic au dat cei doi soți

Publicat

De

Meciul de fotbal de marți din optimile Euro2024 dintre echipele României și Olandei este așteptat cu sufletul la gură și în familia unui clujean care este căsătorit cu olandeză, cei doi locuind în capitala Belgiei, Bruxelles. 

Dan Luca este căsătorit cu Jiska și au împreună 3 copii, iar fiecare meci al celor două echipe naționale este un prilej de distracție pentru că oricine învinge cineva din familie este fericit.

”Jiska a spus că va fi 1 la 0 pentru Olanda, iar eu zic că batem cu 2 la 1. Deci cred în echipa României!

Deja suntem mândri că am ajuns aici si de cum au jucat băieții. De aici înainte totul e bonus”, a spus Dan pentru Cluj24.

Fiul cel mare al celor doi, David, era suporter, deopotrivă, al echipelor României și Olandei încă de când era de-o șchioapă și umbla de-a bușilea.

România – Olanda se joacă, marți, de la ora 19 pe stadionul Allianz Arena din Munchen.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax