Connect with us

ACTUALITATE

Pictorul clujean cu RECORD mondial de biserici pictate, în ETERNITATE şi cu un BUST. Viorel NIMIGEANU, om al luminii şi bucuriei

Publicat


nimigeanu bust inaugurare

VEZI ŞI unul dintre ultimele sale interviuri:

Viorel Nimigeanu: Când pictez, nu mai simt nicio durere, aproape că nu mă mai controlez, simt o energie care vine de undeva

 

Pe lângă picturile sale, Viorel Nimigeanu intră în eternitate şi printr-un bust de bronz. Bustul a fost inaugurat şi sfinţit sâmbătă, la mormântul pictorului, în Cimitirul Central, printr-o slujbă oficiată de părintele Ioan Bizău. Printre vorbitori s-au numărat oamenii de cultură Negoiţă Lăptoiu, Nicolae Maniu, Ionuţ Ţene, Marius Ţion. Bustul a fost realizat de sculptorul Alexandru Păsat, iar costurile au fost suportate de soţia pictorului, Liliana Nimigeanu.

nimigeanu bust

Nimigeanu, un om al luminii şi bucuriei

Una dintre cuvântările din cadrul evenimentului a fost a istoricului şi criticului de artă Negoiţă Lăptoiu, care a evocat personalitatea pictorului Viorel Nimigeanu.

„Viorel Nimigeanu este, înainte de toate, un admirabil continuator de spiritualitate românească. Este un nume pe care îl pomenim cu toată admiraţia, este un om pilduitor sub forma aceasta a dăruirii prin creaţie, dar mai ales ca dascăl, fiindcă a fost un admirabil îndrumător.

Întâmplarea frumoasă face ca această rememorare a numelui s-a întruchipat şi a căpătat eternitate în mlădierea viziunii unui sculptor cu totul deosebit, Alexandru Păsat. Acest chip al lui Viorel Nimigeanu este esenţializarea a ceea ce a fost. Adică, un om senin. Avem nevoie de solaritate. Şi pictura lui Viorel Nimigeanu este încărcată de lumină, de splendoare, de bucurie. Iar acest chip spune pentru totdeauna: acesta a fost Viorel Nimigeanu: un om al luminii şi al bucuriei”, a spus Negoiţă Lăptoiu.

Sper să pot duce la împlinire visurile lui Viorel

Copleşită de eveniment, soţia pictorului, Liliana Nimigeanu, cea care a suportat costurile bustului, a spus că va încerca să ducă mai departe visurile soţului său, Viorel Nimigeanu.

nimigeanu bust inaugurare

„Vă mulţumesc tuturor din suflet că aţi participat, ca altădată, la acest vernisaj, fiindcă de fapt este un altfel de vernisaj… Sper să pot duce la împlinire visurile lui şi dorinţele lui, pe care mi le-a spus ultima dată”, a menţionat, în lacrimi, Liliana Nimigeanu.

Bust, şcoală, stradă

Pe lângă bustul inaugurat şi sfinţit sâmbătă, Viorel Nimigeanu a mai dat numele unei şcoli din localitatea sa natală, Nimigea, şi va da şi numele unei străzi din Cluj-Napoca.

scoala viorel nimigeanu

Pe lângă şcoala din Nimigea, există şi o propunere ca o stradă din Cluj-Napoca să poarte numele pictorului Viorel Nimigeanu. Decizia a fost aprobată de câteva luni de către Direcţia Generală de Urbanism din Primăria Cluj-Napoca, la propunerea Ligii Scriitorilor Români Casa Artelor.

Viitoarea stradă, dintre cele care urmează să fie amenajate, va purta numele “str Pictor Viorel Nimigeanu”.

CV Viorel Nimigeanu

Viorel Nimigeanu a murit pe 12 ianuarie 2021, la 70 de ani.

scoala nimigeanu biografie

scoala nimigeanu biografie

Născut la Nimigea, județul Bistrița-Năsăud, Viorel Nimigeanu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde studiază cu maeștrii Corneliu Baba și Vasile Grigore.

În anul 2009 devine Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca.

Are o contribuție importantă la pictura murală monumentală, prin pictarea a numeroase biserici din Transilvania, începând cu anul 1978. Viorel Nimigeanu a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Deţine recordul mondial la numărul de biserici pictate: 53.
(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Cum se torcea cânepa în satele clujene din vechime, când era prea multă. ”Hora clăcii”

Publicat

De

Cum se torcea cănepa

În lumea satului clujean existau situații în care femeile, care aveau prea multă cânepă, nu o puteau toarce singure.

Așa că făceau clacă și dădeau de tors mai multor femei. Acest lucru se întâmpla și atunci când femeia era bolnavă, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cum se torcea cânepa în satele clujene din vechime, când era prea multă. ”Hora clăcii”

În zona Crișului Repede din județul Cluj, cânepa se dădea în clacă în două moduri. În primul rând, gazda împărțea fuioarele prin sat, la femei, pentru a le toarce fiecare acasă.

”Apoi fixa o zi, de obicei duminica seara, pentru ca cele care au tors să aducă ghemele acasă, la gazdă, dar mai ales jirebdiile (sculurile), fiecare cu însemnul său, ca să vadă cum s-a lucrat. Apoi, mai era un mod în care gazda chema acasă, în câteva seri, femei din sat și vecine, ca să toarcă împreună. În ambele cazuri, la final, femeile erau omenite cu mâncare și băutură”, arată cei de la CJCPCT Cluj.

Era de știut faptul că nu se ofereau oricui fuioare pentru tors. Nu toate femeile din sat știau să toarcă frumos și nu toate puteau termina la timp jirebdiile. De multe ori, femeile care-și dădeau cânepa în clacă erau considerate leneșe, pentru că așa „lucrul e făcut de mântuială” și pânza nu va fi țesută uniform.

De altfel, pe Valea Crișului, la petrecere, femeile cântau „hora clăcii” , în care explimau calitatea lucrului:

„Găzduță, găzduță,
Ia, claca-i pă masă
Nu căta că-i groasă,
Că-i de noaptea toarsă.
Sara, pă la cină,
N-am avut lumnină,
Din clăcuța groasă,
Să tăt poate țasă…”

Exista în vechime, în această zonă, și o clacă de tors la preoteasă. Aceasta se ținea după Bobotează, deoarece, atunci când mergea cu crucea, preotul primea, pe lângă bani și colac, câte un fuior de la fiecare casă, mai arată cei de la CJCPCT Cluj.

Foto: Clacă de tors/Negreni, jud. Cluj/ Cercetare CJCPCT Cluj

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago: ”Viitorul a început”

Publicat

De

Viktor Orban, Donald Trump

Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a întâlnit în Florida cu președintele ales al SUA, Donald Trump, dar și cu Elon Musk.

Ei au discutat despre viitor și strategii legate de războiul din Ucraina, scrie The Kyin Independent, conform Mefiafax.

FOTO. Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit cu Donald Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago: ”Viitorul a început”

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit luni cu președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și cu omul de afaceri Elon Musk la reședința acestuia din urmă din Mar-a-Lago, Florida.

Orban a publicat pe platformele sociale imagini de la întâlnire, însoțite de mesajul: „Viitorul a început – o după-amiază la Mar-a-Lago”.

La întâlnire ar fi fost prezent și Mike Waltz, viitorul consilier de securitate națională al lui Trump, deși acesta nu apare în fotografii.

Donald Trump a promis că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore

Viktor Orban l-a susținut public pe Donald Trump încă din 2016 și și-a exprimat deschis dorința pentru revenirea acestuia la Casa Albă, adăugând că ar sărbători victoria sa cu șampanie.

Donald Trump, care va prelua mandatul în ianuarie 2025, a promis în campania electorală că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore, sugerând reducerea sprijinului SUA pentru Ucraina pentru a forța negocierile de pace.

Premierul Ungariei a păstrat relații apropiate cu Rusia pe durata războiului, a refuzat trimiterea de ajutor militar Ucrainei și a criticat sancțiunile UE împotriva Moscovei.

Foto: Viktor Orban/ Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 400 de muncitori cu 200 de utilaje pe șantierul drumului Expres de la Cluj. Stadiul lucrărilor, aproape de 80%

Publicat

De

Drum Expres Cluj

Se lucrează încontinuu la Drumului Expres, care va face legătură pentru asigurarea conexiunii dintre Autostrada Transilvania și DN1, în dreptul localității Tureni în județul Cluj.

Pe acest drum expres va trebui să se circule încă din primul treimestru al anului viitor.

VIDEO. 400 de muncitori cu 200 de utilaje pe șantierul drumului Expres de la Cluj. Stadiul lucrărilor, aproape de 80%

Antreprenorul este mobilizat în șantier cu 400 de muncitori și 200 de utilaje, arată reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj.

Stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 77%.

În acest moment se execută lucrări de terasamente, de consolidare – care constau în forare de piloți, forare și tensionare ancore, armare și betonare capitel, dar se realizează și drenuri longitudinale sub șanț, casiuri și gabioane pe Valea Negroteasa.

De asemenea, se lucrează la structuri, cum ar fi montare consolă trotuar, montare de predale, turnare beton placă suprabetonare și armare a grinzilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Daniel David, rectorul UBB Cluj, pe lista prezidențiabililor nominalizați de Kelemen Hunor

Publicat

daniel david

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a nominalizat într-un interviu acordat Digi24, mai mulți prezidențiabili, relatează news.ro. Printre aceștia s-ar afla și rectorul UBB Cluj, prof. Daniel David.

”Cel mai repede în martie trebuie să organizăm (alegeri prezidențiale) şi trebuie să fie candidat comun. Nu poate fi acest candidat nici preşedintele PSD, nici preşedintele PNL, nici preşedintele UDMR şi nici preşedintele USR, dacă vine în guvernare”, a subliniat liderul UDMR.

kelemen hunor

Daniel David, rectorul UBB Cluj, pe lista prezidențiabililor nominalizați de Kelemen Hunor

El a precizat că acest candidat comun al partidelor trebuie nominalizat până la sfârşitul anului.

Kelemen Hunor a menţionat că ”trebuie un om familiarizat cu lumea politică, care este acceptat de toate partidele şi care poate să stârnească emoţii şi poate să intre într-o dezbatere politică şi are calităţile necesare pentru a fi preşedintele României”.

”Sunt câteva personalităţi de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părerea mea personală. Dacă vrem ceva din zona politică putem vorbi de Daniel Funeriu, de Toader Paleologu, de Crin Antonescu, personalităţi care au şi capacitatea şi calitatea intelectuală şi calităţile umane, politice. Dar nu am vorbit cu ei. (..) Şi Nicuşor Dan, dar trebuie să fie de acord toată lumea cu acest candidat”, a mai arătat liderul UDMR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax