Connect with us

ACTUALITATE

Petiție online de la Cluj pentru amânarea examenului de evaluare națională a elevilor de clasa a VIII-a

Publicat


Maria Mermezan, psiholog și mamă din Cluj-Napoca, a adunat în cei 20 de ani de activitate, ca experienta, multe dimensiuni ale modelării umane, inclusiv despre nuanțele subconștientului.  

Aceasta a lansat o petiție online pentru amânarea cu o lună a examenului de evaluare națională a elevilor de clasa a VIII-a.

”Ceea ce știu foarte bine este că, verbalizat sau nu, acest virus a adus foarte multă frica și foarte multă rezistență. Copiii noștri, indiferent ca au 14-15 ani sau 18-19 ani, sunt la începutul drumului lor in viață și, bineînțeles ca problematizează mult mai mult decât ne arată.

Aceasta situație naționala, urmată de învățarea online a venit ca o mare noutate, iar lipsa contextului cunoscut i-a demotivat pe copii.

Ulterior, a apărut și discriminarea: unii beneficiază de tehnologie și de suportul adulților din familie, alții nu au beneficiat nici de una și nici de cealalta”, a spus Maria Mermezan.

Este catastrofal ca după o lună și jumătate de incertitudine, și un învățământ online care a șchiopătat cam pentru toți actorii implicați, sa ducem copiii la școală pentru două săptămâni, expunându-i, iar apoi sa ii supunem unui examen definitoriu pentru viața lor.

Câți dintre ei vor avea capacitatea sa facă față?

Și cui servește această grabă?

Cum se va transforma viața lor?

Cât de mare impact poate avea un eșec răsunător la o vârsta atât de frageda?

Avem oare dreptul sa le facem asta?

Copiii de clasa a VIII -a au practic primul lor examen foarte serios și chiar au nevoie de mai multă îndrumare ca să îi facă față.

Sunt la început de drum, drumul spre maturitate, nu sunt rodați, oricând pot să se blocheze dacă se forțează și de aceea ar trebui să fie ajutați să se antreneze alături de un profesor.

Lipsa simulării examenelor, piatră de moară pentru elevi

Atunci când copilul lucrează sub presiune, tendința de a greși este mult mai mare, iar lipsa unor antrenamente de simulare a examenului ar putea fi destul de incomodă pentru toți copiii. Ar mai putea fi o piatră de moară, care să le taie opțiunile de împlinire, când ei chiar au capacitatea de a face față unui examen normal.

Trecerea la învățarea online a fost făcută foarte rapid, peste noapte, cu multe carențe, copiii nu au fost pregătiți pentru astfel de metode.   Din aceste motive, rog toți profesorii responsabili sa voteze petiția. Cred ca ei simt mai autentic decât oricine ca nu pot ajuta semnificativ în momentele acestea.

Sunt convinsă că se implică cu adevărat în acest proces de învățare online, însă, oricât se străduie, rămâne aproape imposibil să asigure pregătirea reală pentru un examen de maturitate în asemenea condiții.

Elevii au nevoie de timp

Și cred că realizăm, noi toți cei care suntem aproape de copii, cât de nerealist este ce ni se cere. Efectiv, timpul este prea scurt pentru a putea asigura atât adaptarea la online, cât și conectarea și pregătirea reală.

Practic, in acest moment, datele de examen au fost fixate ca si cand totul ar fi decurs normal. Or stim bine ca nu e asa…

Avem nevoie de TIMP.   Online, toată lumea face cel mai bun lucru posibil acum atît profesori, cat și copiii și părinții, însă avem nevoie de TIMP!   Și consider ca e vital să facem ceva. Altfel, peste 20 de ani, copiii aceștia ne vor trage la răspundere că nu am luat poziție și nu am spus STOP!

Citind cartea “Excepționalii” de Malcolm Gladwell am inteles ca o diferența foarte mare între succes și insucces poate veni din atitudine.

E momentul in care noi toți cei care avem tangenta cu educația copiilor, fie ca avem copii, fie ca suntem cei care ii învățam trebuie sa ii susținem și sa ii învățam sa ia atitudine/sa îndrăznească, cu politețe și bunăcuviința.

Cu alte cuvinte, haideți să cerem împreună dezbatere publică pentru amânarea examenului de capacitate/evaluare nationala clasa a VIII – a.

Propun amânarea examenului cu o lună și gasirea unor variante eligibile si realiste de pregatire.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. GROSU NICOLAE DĂNUȚ

    mai 12, 2020 la 8:30 pm

    Sunt tatăl unei fetite care trebuie să susțină Evaluarea Națională. Mă alătur in totalitate demersului initiat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Program special la eliberarea actelor de identitate pentru alegeri la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

Cetățenii care doresc să își exercite dreptul la vot la alegerile parlamentare care se vor desfășura duminică, 6 decembrie 2020, pot verifica unde se află secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul Primăriei Cluj-Napoca, www.primariaclujnapoca.ro, butonul Alegeri parlamentare 2020  sau direct link-ul https://e-primariaclujnapoca.ro/arondare/. În această pagină trebuie doar să introducă denumirea străzii unde își au domiciliul sau reședința pentru a putea afla cu exactitate numărul secției de votare, denumirea și adresa acesteia.

IMPORTANT:

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de evidenţă a persoanelor invită cetăţenii care nu acte de identitate și care doresc să-și exercite dreptul de vot, să se prezinte pe strada Moţilor nr.5, la sediul direcţiei, pentru eliberarea unora noi.

Actele necesare pot fi accesate pe site- ul www.primariaclujnapoca.ro, secţiunea Administrație/Evidenţa persoanelor: https://primariaclujnapoca.ro/evidenta-persoanelor/acte-de-identitate/.

În perioada 4 – 6 decembrie 2020, programul de activitate al Serviciului Evidența persoanelor este următorul:

-vineri, 04.12.2020- 08.30-14.30– primiri documentații- pe motiv de pierdere act de identitate, furt act de identitate; deteriorare act de identitate și eliberări acte de identitate;
-sâmbătă, 05.12.2020- 08.00-16.00- primiri documentații- pe motiv de pierdere act de identitate, furt act de identitate; deteriorare act de identitate și eliberări acte de identitate;
-duminică, 06.12.2020- 07.00-19.30 primiri documentații- pe motiv de pierdere act de identitate, furt act de identitate; deteriorare act de identitate;7.00-21.00 eliberări acte de identitate.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO/ Astăzi SE DESCHIDE traficul pe lotul 1 al Autostrăzii A10, între Sebeș și Alba Iulia. De la ce oră se va putea circula

Publicat

Astăzi se va deschide traficul pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia. La șase ani de la începerea proiectului de construire, joi, 3 decembrie 2020, vor fi dați în trafic 14,8 km din cei 17 incluși în acest tronson. La eveniment va participa ministrul Transporturilor, Lucian Bode, reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai constructorului Impresa Pizzarotti și ai antreprenorilor. 

Pentru deschiderea oficială de joi a fost amplasat un cort în zona nodului rutier de la Sebeș – Lancrăm. Evenimentul include o deplasare pe șantier, o prezentare a stadiului proiectului și a tehnologiei de execuție dar și o prezentare a stadiului marilor proiecte din Transilvania.

Potrivit programului oficial, deschiderea traficului va avea loc în jurul orei 16:30 – 17:00. 

Tronsonul pe care se poate circula de la această dată este între Nodul Rutier Sebeș (legătura cu DN 1 prin bretelele 5 și 6), nodul Rutier Alba Iulia Sud (complet) și Nodul Rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1, 2 și 3).

Circulația este permisă pe două benzi pe fiecare cale între km 0+000 și km 14+800, unde traficul este deviat pe sensul Turda – Sebeș (pe pasaj cale ferată) pe 700 metri (conexiune cu DN1).

Pentru lotul 1, proiectul a început în decembrie 2014 și includea 4 luni realizare proiect tehnic şi 18 luni execuţie lucrări, cu data inițială pentru finalizare 2 octombrie 2016.

Sursa video: Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Replica zilei

Publicat

„Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.”

Steve Jobs

Citește mai departe

ACTUALITATE

EXCLUSIV/ VIDEO: „Asta-i țara”, noua piesă a clujeanului Cătălin Condurache și povestea ei

Publicat

Cătălin Condurache, prolificul cantautor clujean, ne-a obișnuit deja cu piese muzicale de excepție. După ce acum două luni vă prezentam aici un cântec dedicat orașului, intitulat „Clujul meu”, iată că la doar două zile de la Sărbătoarea națională, Cătălin revine la Cluj24.ro cu cea mai nouă piesă a sa, „Asta-i țara” și cu povestea ei, în exclusivitate.

„Era undeva în luna august a anului 2020, an complicat după cum știți foarte bine și mă ocupam cu tot felul de producții la CAP meu de pe Str. Baladei, legume, cântece, cărți!

La un moment dat am primit un telefon de la Daniel Moșoiu, un foarte drag prieten poet și realizator de emisiuni la Radio Cluj pe teme de Muzică Românească, ușoară rock și muzică folk. Îl rugasem la un moment dat să verifice ceva în arhiva Radio Cluj referitor la un cântec de-al meu de prin 1976.

„O poezie scrisă excepțional acum aproape 10 ani”

Și uite așa, dintr-o vorbă în alta, i-am povestit și despre lucrurile pe care le-am făcut în vremea pandemiei. Despre cântecele mele noi pe care, pe unele le cunoștea și despre un proiect legat de un album care să se intituleze ”Influențe” în care să-mi aduc într-un fel obolul, trupelor, muzicienilor, stilurilor care m-au influențat în cariera mea artistică.

I-a plăcut foarte tare ideea și mi-a dat poezia care se cheamă ”Asta-i țara” cu un puternic iz social. O poezie scrisă excepțional acum aproape 10 ani, un ”RMN” al societății noastre, a noastră a românilor.

Este de notorietate pasiunea mea pentru Dylan, așa că m-am hotărât să compun un cânte în maniera lui.

Am uitat amândoi de asta, dar undeva la sfârșitul lunii octombrie am revenit și i-am trimis punctul meu de vedere despre cum ar trebui să arate cântecul cu versuri și refren.

La producție ne-au venit tot felul de idei mie și lui Sandy Deac, producătorul muzical, astfel încât să iasă un cântec realizat modern, cu dinamică și credeam noi cu priză la public.

Astfel o bună parte din percuție a fost realizată de sampling-uri cu sunetul roților de tren bătând pe șine, etc.

De aici încolo vă invit pe voi să mai descoperiți câteva subtilități ale acestui cântec și cum bine spunea un prieten bun de-al meu, acesta este un manifest pe care lumea ar trebui să-l asculte cu mare atenție, să înțeleagă mesajul lui și să-l ia în serios.

Cu siguranță a fost cea mai grea piesă pe care am interpretat-o, strofa și refrenul au trebuit cântate dintr-o respirație.

Acum e rândul tău. Ascultă și dă mai departe!”, ne povestește Cătălin Condurache.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate