Connect with us
Advertisement
Advertisement

ADMINISTRAȚIE

Peste câteva zile Primăria Cluj-Napoca va relua licitația pentru autobuze autonome

Publicat


Primăria Cluj-Napoca a anulat licitația organizată la sfârșitul lunii mai pentru achiziționarea primelor autobuze autonome deoarece ofertele depuse nu au fost conforme.

Primarul Emil Boc a anunțat, vineri, că licitația va fi reluată în termen de câteva zile.

Municipalitatea clujeană a lansat o licitație pentru un acord-cadru de furnizare autovehicule autonome destinate transportului public de persoane Cluj-Napoca, valoarea maximă estimată a contractului fiind de 27,3 milioane de lei.

Prin acord se puteau cumpăra maximum 14 astfel de autobuze.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Florin Piersic, transferat de la Cluj la Institutul ”Matei Balș” din București cu un avion SMURD

Publicat

De

Florin Piersic operat la Institutul Inimii Cluj

Actorul Florin Piersic, internat la Institutul Inimii ”Dr. Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca de dinainte de Paști, este transferat, marți seara, cu un avion SMURD, la spitalul ”Matei Balș” din București, la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului.

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

”Este transferat la Institutul Matei Balș din București pentru continuarea tratamentului cu antiobiotice și a celorlalte probleme legate de proteza de genunchi. Este în stare bună, se află sub tratament”, a spus Crișan.

Transferul unui pacient ”cu probleme cardiace” de la Cluj la București cu un avion SMURD a fost confirmat pentru Cluj24 și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Aviației (IGAV), Eugen Fricosu.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Publicat

De

Bărbat găsit spânzurat la Cluj

Un bărbat în vârstă a fost găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș, în a treia zi de Paști.

ISU Cluj a fost alertat marți seara cu privire la faptul că o persoană a fot găsită spânzurată.

Bărbat găsit spânzurat într-un garaj de pe aleea Meseș din Cluj-Napoca

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul are în jur de 70 de ani. Din nefericire, echipajul de la Ambulanță care s-a deplsat pe aleea Meseș nu a mai avut posibilitatea de a aplica manevre de resuscitare.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oameni buni. Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

Publicat

Candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca

Cinci din primii zece candidați ai Alianței Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) pentru Consiliul Local Cluj-Napoca sunt femei.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Adriana Cristian

Lista de candidați este deschisă de Adriana Cristian, ingineră telecomunicații cu un master în Studii Europene și cu experiență de peste 14 ani ca manager de proiect, de risc și de schimbare în diverse companii.

De trei ani, Adriana este consilier local USR, cu numeroase proiecte pentru un oraș al viitorului și al comunității. Cel mai important proiect care se implementează la inițiativa Adrianei este Centrul de tratare a adicțiilor, dar activitatea ei a presupus susținerea repetată a nevoii de eficientizare a administrației, un management performant al proiectelor, construirea de spitale și infrastructură educațională modernă, nouă.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Alexandra Oană

Pe poziția a treia se află Alexandra Oană (39 de ani), cadru didactic cu 15 ani de experiență atât în sistemul public de învățământ, cât și în cel privat.

Începând din 2020, Alexandra este liderul de grup al consilierilor locali USR Cluj-Napoca și unul dintre cei mai activi consilieri locali din municipiu. De-a lungul primului mandat, Alexandra a inițiat numeroase proiecte pentru un Cluj mai bine conectat, mai verde și mai sănătos.

Cele mai importante inițiative implementate sau aflate în implementare includ: construirea primei școli din cartierul Bună Ziua, extinderea transportului public de noapte, înființarea Arealului Natural Hoia-Baciu, schimbarea regulamentului pentru finanțarea culturii, dar si creșterea burselor școlare și extinderea programului Masă Caldă pentru elevii din mai multe școli clujene.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Mihaela Nia

Locul șase este ocupat de Mihaela Nia (38 de ani), profesor logoped, cu un master în Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

Viziunea Mihaelei pentru Cluj-Napoca este despre oameni, despre empatie, despre comunicare, mai mult despre ascultat decât despre vorbit. O viziune despre un oraș în care să ne regăsim cu toții: tineri și bătrâni, antreprenori și angajați, localnici și “vinituri”.

Prioritățile Mihaelei sunt educația, familiile și copiii, dar și temele care țin de incluziunea socială.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Floarea Dan

Pe poziția a 7-a o avem pe Floarea Dan, cadru didactic care își dedică activitatea educației și performanțelor în matematică. Candidată Alianței Dreapta Unită consideră că a venit momentul ca listele electorale să conțină oameni cu rezultate profesionale, oameni care și-au terminat studiile la timp, premianți și nu corigenți.

Dedicarea de la clasă îi va ghida activitatea și în Consiliul Local, de unde va lupta pentru nevoile și grijile tinerilor, pentru ca aceștia să nu cadă, într-un moment de slăbiciune, în capcana adicțiilor.

Cine sunt candidatele Dreptei Unite pentru Consiliul Local Cluj-Napoca: Mădălina Corlea

Pe locul al 10-lea o regăsim pe Mădălina Corlea (28 de ani), jurist și programator. Prioritățile sale pentru Cluj-Napoca sunt: construirea unei noi maternități, creșterea numărului de școli, creșe și grădinițe, reorganizarea rutelor de transport public, dar și creșterea accesibilității în oraș pentru persoane cu dizabilități, părinți cu cărucioare pentru copii și vârstnici.

În timp ce în primii trei candidați ai Alianței Dreapta Unită se află două femei, pe listele celorlalte partide se regăsesc mult mai puține doamne pe pozițiile fruntașe: 0 din 3 la PNL, 1 din 3 la PSD și AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea cuibului de berze de la Vlaha. Sunt, deja, 4 pui. Cuplul Leske și Miska așteaptă și al cincilea să iasă din ou

Publicat

Cuplul de berze Leske și Miska hrănesc, deja, patru pui în cuibul din satul clujean Vlaha, fiind așteptat și al cincilea pui să spargă coaja de ou.

Gazda Arpad, care monitorizează din partea Clujbird.ro cuibul de berze de la Vlaha din anul 2007, a povestit pentru Cluj24 cum a început totul și cum urmărirea berzelor s-a transformat, pentru el, într-o adevărată pasiune.

A notat din 2007 ce se întâmplă în cuib

Arpi s-a mutat în Vlaha în anul 2006, iar berzele și-au făcut cuib pe un stâlp de electricitate de lângă casa lui, prilej numai bun pentru  a le monitoriza.

”Din 2007 am început să notez în fiecare an când au venit berzele, câte ouă au depus, câți pui au ieșit, când au părăsit cuibul.

Timp de 10 ani am monitorizat cuibul de jos, iar în 2017 am construit un stativ și am montat o cameră web care urmărește non-stop cuibul.

Am lansat atunci și site-ul clujbird.ro, astfel că oricine poate urmări online ce se întâmplă în cuib. Între timp, am schimbat și camera, care are acum și sunet.

Toată această activitate a fost făcută pe bază de voluntariat”, a precizat Gazda Arpad.

Potrivit acestuia, în anul 2007 prima barză a ajuns în cuibul din Vlaha în 28 martie, iar anul următor a sosit în aceeași zi, spre mirarea sătenilor.

Botezul lui Leske și Miska

berze

”Datele diferă de la an la an, dar, de regulă, cam în a doua parte a lunii martie își fac apariție berzele din Africa.

În acest an, prima barză a ajuns în 18 martie. Pentru că berzele seamănă foarte mult între ele, doar în perioada împerecherii îți pot da seama care este masculul și care femela.

În anul 2017, după ce am instalat camera web, am demarat acțiunea de botezare a celor două berze din cuib și am întrebat locuitorii satului Vlaha ce nume să le punem.

În final, oamenii au votat, iar femela a primit numele Leske, după numele unei văi din Vlaha, iar masculul numele Miska”, a afirmat Arpi.

Aventură de o noapte

Acesta a povestit și câteva întâmplări din cuibul de la Vlaha, cu amănunte picante despre Leske și Miska.

”Leske este aceeași femelă din 2017, chiar dacă a mai îmbătrânit puțin, dar Miska a fost înlocuit, ulterior, cu un exemplar mai tânăr.

În 2019, prima dată a ajuns în Vlaha Leske și a amenajat cuibul și am observat un mascul că ajunge în cuib.

A fost doar o aventură de noapte a femelei, pentru că masculul și-a luat zborul a doua zi, dar apoi a venit și <<soțul>>, Miska, care era un exemplar mai tânăr decât Miska sosit cu un an în urmă.

Iar când Leske a depus primele două ouă, Miska le-a aruncat din cuib, știind că nu sunt ale lui”, a subliniat clujeanul pasionat de berze.

Proiect pentru profesori și elevi

Arpi a profitat de perioada pandemiei și a avut timp să monitorizeze mai mult timp cuibul din Vlaha, deoarece a fost forțat să lucreze mai mult de acasă, astfel că a realizat un proiect de observare a cuibului de berze dedicat profesorilor de biologie, care pot, de atunci, să dea teme de proiecte pentru elevi.

”Deci berzele ajung la Vlaha în a doua parte a lunii martie, depun ouăle, iar primul pui iese din ou la 34-36 de zile de clocire.

De obicei se depun 5 ouă, dar au fost și ani cu mai multe ouă – 6 în 2018 și 7 în 2019.

De regulă ies doar 4 pui, din care 3 cresc mari și învață să zboare. Au fost și ani, 2012 și 2016, în care nu a ieșit niciun pui, dar și ani – 2011 și 2015 – când au ieșit toți cei 5 pui.

În luna iulie organizăm în Vlaha acțiunea de inelare a puilor, la care vin și copii din sat.

Aș dori să dezvoltăm proiectul și să reușim să montăm un transmițător pe una din cele două berze adulte, sau pe ambele, pentru a le urmări traseul lor până în Africa, să vedem dacă și acolo Lenke și Miska sunt împreună.

Problema este că un astfel de transmițător costă în jur de 11000 de euro”, a explicat Arpi.

Cum se cresc puii de barză

Acesta a arătat că în perioada după ce au ieșit puii, este interesat de urmărit cum cele două berze adulte fac cu schimbul.

”O barză aduce aduce mâncare pentru pui, dar și fân și crengi pentru cuib și cealaltă are grijă de pui, apoi cea de-a doua pleacă după mâncare.

E fascinant să vezi cum cresc puii de la o săptămână la alta, cum încep <<cursurile de zbor>> și învață să zboare.

În luna august, primii pleacă puii din cuib, se alătură unor stoluri, apoi femela și la final masculul.

Din monitorizările unor berze reiese că una din Polonia, care a trecut prin România, a ajuns chiar până în sudul Africii de Sud.

De asemenea, doi pui de barză inelați din Vlaha au fost fotografiați în județul Mureș și în Bacău”, a mai spus Gazda Arpad.

Live din cuib din anul 2017

Cuibul de barză albă dotat cu cameră web se află în satul Vlaha, comuna Săvădisla, pe o stradă lăturalnică. Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune.

În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut, iar în acest loc primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera web transmite în direct începând din 23 martie 2017.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax