EVENIMENT
Peste 900 de cazuri de GRIPĂ și peste 800 de cazuri de PNEUMONIE confirmate la Cluj într-o săptămână. MII de bolnavi cu viroză

Val de viroze, gripe și pneumonii la Cluj. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Cluj, în ultimele 4 săptămâni îmbolnăvirile au înregistrat o creștere semnificativă față de aceeași perioadă a anului trecut.
Astfel, creșterea numărului de viroze a fost cu 25% mai mare față de 2023, iar la cazurile de gripă, confirmate prin teste specifice PCR și rapide sau prin diagnistic clinico-epidemiologic, a fost și mai accentuată.
Peste 900 de cazuri de GRIPĂ și peste 800 de cazuri de PNEUMONIE confirmate la Cluj într-o săptămână. MII de bolnavi cu viroză
Potrivit DSP Cluj, conform raportărilor, în prima săptămână a acestui an s-au înregistrat 2.284 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, față de 3.168 în aceeași perioadă a anului trecut.
Tot în prima săptămână din an au fost reaportate 533 de cazuri de pneumonie, față de 655 în aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește cazurile de gripă, în prima săptămâna a anului au fost 236 față de 249 anul trecut.
Numărul cazurilor a continuat, însă, să crească. Astfel, în săptămâna 2 a anului s-au înregistrat 3.266 de cazuri de viroze, față de 3.444 anul trecut, 543 de cazuri de pneumonii față de 603 anul trecut, în timp ce au fost confirmate 324 de cazuri de gripă față de 272 anul trecut.
Lucrurile s-au schimbat radical în săptămâna 3 a anului, pentru care s-a făcut ultima raportare.
Astfel, potrivit DSP Cluj, au fost înregistrate 6.255 de cazuri de viroză, față de 2.785 anul trecut și 842 de cazuri de pneumonie, față de 400 anul trecut.
În ceea ce privește cazurile de gripă, în săptămâna 3 au fost raportate 920 față de 332 anul trecut.
Măsuri de prevenție și ce trebuie să faceți în caz de boală
Având în vedere creșterea numărului cazurilor de îmbolnăvire, se recomandă, la apariția simptomelor, izolarea la domiciliu și programare la medicul de familie pentru evaluare și conduita terapeutică, dar și purtarea măștii pentru a reduce transmiterea în familie și a formelor medii și severe în unitățile medicale.
Cea mai eficienta metoda de a preveni îmbolnăvirea prin gripă este reprezentată de vaccinarea antigripală cu prioritate la grupele de risc de complicații cauzate de gripă, transmite directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu.
Vaccinarea reduce în mod considerabil formele medii și severe de boală, dar și decesele determinate de gripă.
Măsurile generale de prevenție a gripei și virozelor respiratorii în sezonul rece vizează:
- Purtarea măștii. Masca acționează ca o barieră care împiedică transmiterea picăturilor respiratorii mai mari odată expirate, minimizând riscul de răspândire. Alături de vaccinarea antigripală, purtarea măștii și distanțarea fizică sunt cele mai importante două măsuri care să prevină gripa.
Creșterea rezistenței nespecifice a organismului printr-un mod de viață sănătos și prin evitarea factorilor favorizanți: frigul, umezeala, aglomerația, etc. În acest sens se vor avea în vedere următoarele:
- evitarea aglomerărilor umane;
- evitarea contactului cu persoanele bolnave;
- menținerea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecventă a mâinilor (mai ales după suflarea nasului, contact cu persoane bolnave);
- izolarea bolnavilor la domiciliu în încăperi corespunzătoare din punct de vedere igienic și asigurarea unei ventilații corespunzatoare;
- izolarea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea răspândirii bolii în colectivități, comunitate;
- folosirea batistelor igienice personale (de preferat de unică folosință) în caz de tuse sau strănut;
- asigurarea unei alimentații bogate în legume și fructe proaspete, bogate în vitamina C;
- hidratare corectă
- aerisirea încăperilor și a spațiilor de lucru cu menținerea unei temperaturi ambientale optime;
- evitarea automedicației și consultarea obligatorie a medicului de familie.
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară. La celelalte nu se ocupă locurile scoase la concurs

Școala de Agenți de Poliție din Cluj este singura care are un procent pozitiv în ceea ce privește ocuparea numărului de locuri scoase la concurs.
Asta arată o analiză făcută de reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), care trage un semnal de alarmă privind interesul tot mai scăzut pentru această meserie.
Școala de Agenți de Poliție din Cluj, cea mai căutată din țară
Locuri libere, din nou, în băncile școlilor polițienești din MAI, spun reprezentanții SNPPC, în urma sesiunii de admitere care a debutat în data de 24 februarie.
„Din păcate, după primele trei probe derulate – examinarea psihologică, proba sportivă și evaluarea scrisă a cunoștințelor –, numărul candidaților rămași în cursă, pentru a susține ultima probă, respectiv evaluarea medicală, a scăzut sub nivelul așteptărilor, astfel încât, în acest moment, putem spune cu certitudine că, la două dintre cele trei școli ale MAI, respectiv la Câmpina și Oradea, se va consemna un alt rezultat negativ, după cel din 2023, când au fost ocupate, per total școli/sesiune, aproximativ 60% dintre locurile scoase la concurs”, arată reprezentanții sindicatului.
Astfel, înainte de proba finală, care va decide numărul candidaților admiși la actuala sesiune, rezultatele se prezintă astfel:
-
Școala de agenți de poliție Câmpina – număr total locuri scoase la concurs: 1.340; număr total candidați promovați: 1.094 (dintre care 8 romi/alte minorități); procent ocupare locuri: 81,7%;
-
Școala de pregătire a agenților PF Oradea – număr total locuri scoase la concurs: 240; număr total candidați promovați: 117; procent ocupare: 47,85%.
La Școala de Poliție din Cluj e concurență
La Școala de agenți de poliție Cluj au fost scoase la concurs 300 de locuri, iar numărul total de candidați promovați este de 353, dintre care 4 romi sau alte minorități – un procent pozitiv, în prezent.
„Cifrele actuale indică faptul că, la Școala Cluj, este posibil să se ocupe toate cele 300 de locuri, în funcție, evident, de rezultatele evaluării medicale. Însă, la Școala Câmpina vor rămâne multe locuri neocupate – posibil în procent de chiar 25%, iar la Școala de la Oradea, procentajul locurilor neocupate, la final de sesiune, posibil să urce dramatic, la 60%. În total, ar putea rămâne neocupate peste 400 dintre cele 1.880 de locuri scoase la concurs, în cadrul acestor trei școli polițienești, respectiv un procent de circa 22%”, arată reprezentanții SNPPC.
Foto: Școala de Agenți de Poliție Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin marți seara la un accident rutier petrecut pe raza comunei Sâncraiu, soldat cu o mașină răsturnată.
Din primele date, în accident a fost implicat un autoturism, care este răsturnat, iar forțele noastre au găsit la fața locului patru persoane. Una dintre acestea este încarcerată, astfel că pompierii lucrează pentru extragere.
Pentru a sprijini partea medicală, la fața locului va ateriza și elicopterul SMURD de la Jibou.
”La intervenție mai iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și una SAJ”, anunță ISU Cluj.
Vom reveni cu detalii.
ADMINISTRAȚIE
Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate

Primarul comunei clujene Jucu, Valentin Dorel Pojar, a anunțat că CNAIR a eliberat avizul final pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și alte 4 treceri de pietoni semaforizate.
„Veste bună pentru toți locuitorii comunei noastre.
Jucu a obținut AVIZUL final de la CNAIR pentru INTERSECȚIA semaforizată de la DN1C și alte 4 treceri de pietoni semaforizate
Azi am avut susținerea finală la ministerul transporturilor, la CNAIR, unde am obținut avizul final atât pentru intersecția semaforizată de la DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc și trecerile de pietoni semaforizate de la Panemar, km 17, gară și inclusiv intersecția semaforizată și trecerea de pietoni de la blocurile de la gara.
Sigur ca va mai dura ceva timp până vom primi avizul scris, astfel încât să putem trece la obținerea autorizației de construire și execuția lucrărilor”, a scris primarul pe Facebook.

Așa se țese povestea omului: un suflet nemuritor, învățând să-și găsească drumul printre încercările unui trup trecător. Dacă omul ar fi întrebat ce a făcut cu viața aceasta, va putea răspunde cu liniște:“am învățat să iubesc ceea ce este veșnic. Și să las să moară ceea ce este trecător.”Un drum al patimii, al durerii și, în cele din urmă, al iubirii care eliberează.
Sufletul omului, prins între cer și pământ, se zbate într-o luptă tăcută, nevăzută, dar cutremurătoare. Își dorește să iubească, dar deseori uită… Și iubește ceea ce nu trebuie să iubească. Se agață de trup, de plăcerile trecătoare, ca și cum ele ar putea să-i ofere nemurirea.
Când viața curge lin, când patimile sunt dulci și zilele pline de lumină, sufletul ar vrea să nu se termine niciodată. Uită că trupul este doar o gazdă a sufletului, iar veșnicia nu poate locui într-o lume care moare. Dar, Dumnezeu, în iubirea Lui de nepătruns, ne trimite încercările ca pe niște treziri. Ne dăruiește durerea, ca să ne dezvețe de ceea ce ne leagă de această lume.
Omul învață să iubească adevărat
Poate că fiecare greutate care apasă pe umerii noștri este un drum deschis către libertate. Căci doar atunci când am gustat din amarul vieții facem primul pas către dorul de Dumnezeu.
Și atunci sufletul începe să-și ridice ochii către cer. Începe să vadă ceea ce nu vedea înainte, să simtă ceea ce adesea uitase: că adevărata fericire nu vine din lucrurile care trec, ci din ceea ce rămâne. Din liniștea care se naște în mijlocul greutăților. Din iubirea care arde mai tare decât orice patimă.
Mă întreb, adesea, dacă aici este taina cea mai mare? Că omul învață să iubească adevărat doar când suferința îi taie binele din lumea aceasta. Doar atunci când este rupt de plăcerile trecătoare, sufletul poate să-și amintească cine este și pentru ce a fost făcut.
În fața morții, în fața durerii, descoperim că nu trupul este cel care caută veșnicia, ci sufletul. Dumnezeu ne încearcă pentru a ne trezi.
Care este chemarea vieții
Ne lasă să simțim greutatea vieții ca să ne dorim mai mult decât viața aceasta. Poate că tocmai acesta este darul Lui cel mai mare: că, prin suferință, ne pregătește pentru bucuria care nu se va sfârși niciodată.
Când sufletul și trupul ajung la capătul puterilor, când patimile pier, iar omul rămâne gol în fața vieții, apare adevărata libertate. În goliciunea aceasta, sufletul nu mai are nimic de pierdut, nimic de dorit. Și, pentru prima dată, poate să-l iubească pe Dumnezeu cu toată inima.
Poate că tocmai aceasta este chemarea vieții: să murim puțin câte puțin, până când ajungem să trăim cu adevărat. Să ne dezlegăm de trup, nu din ură, ci din iubire pentru ceea ce ne așteaptă. Să învățăm că sufletul nostru nu a fost făcut să moară, ci să zboare. Să zboare dincolo de timp, dincolo de durere, dincolo de toate.