EVENIMENT
Peste 5.000 de cazuri de GRIPĂ într-o săptămână. 272 au fost raportate la Cluj. La nivel național au fost 27 de DECESE

Crește numărul cazurilor de gripă. La vivel național, în perioada 9 – 15 ianuarie au fost raportate 5.082 de cazuri de gripă la nivel național. 272 au fost raportate la Cluj, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. Până acum, în România au fost raportate 27 de decese la bolnavii de gripă.
În perioada 9-15 ianuarie în România au fost confirmate 139.255 de infecţii respiratorii acute. Este vorba de gripă, viroze şi pneumonii, cu 35,4% mai multe faţă de cele de săptămâna precedentă, potrivit INSP.
„Variaţia în plus faţă de media calculată de 79.359 cazuri din aceleaşi săptămâni din cinci sezoane prepandemice (2015 – 2019) a fost de 75,5%. Maximum de cazuri înregistrat săptămânal în ultimul sezon epidemic (2019 – 2020) a fost de 171.081 cazuri în 27 ianuarie – 2 februarie 2020”, a mai precizat INSP.
Peste 5.000 de cazuri de gripă într-o săptămână. 272 au fost raportate la Cluj. La nivel național au fost și 27 de decese
În perioada 9 – 15 ianuarie, au fost raportate 5.082 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 4.629 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.
Răspândirea geografică este caracterizată ca extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în Bucureşti – 1.346 şi în judeţele Iaşi – 312, Timiş – 287, Cluj – 272, Prahova – 228, Braşov – 227 şi Galaţi – 222.
În acelaşi interval au fost raportate 381 de cazuri de gripă confirmate de laborator, 46 cu virus AH3, 102 cu virus AH1, 226 cu virus gripal A nesubtipat, şase cu virus gripal B şi o coinfecţie virus gripal A şi B, potrivit INSP.
Citește și: 3 oameni au MURIT la Cluj din cauza GRIPEI. Toți aveau BOLI asociate. Creșterea numărului de cazuri, ALARMANTĂ
De asemenea, până în prezent au fost comunicate 27 de decese confirmate cu virus gripal, dintre care 18 cu virus gripal tip A H1 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2 şi VRS), cinci cu virus gripal tip A H3 (din care unul cu co-infecţie cu SARS-CoV-2), patru cu virus gripal tip A, nesubtipat (dintre care două cu co-infecţie cu SARS-CoV-2).
Până la data de 15 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.446.572 persoane din grupele la risc cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Sursa: Agerpres
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

„U” Cluj s-a decis, în cele din urmă. Clubul l-a ales pe Anton Petrea (48 de ani), fostul „principal” de la FCSB și Chindia Târgoviște, drept noul antrenor al echipei. Totul s-a schimbat în ultimele ore. „Șepcile” bătuseră palma cu Andrei Prepeliță (37 de ani), însă FRF le-a transmis că riscă sancțiuni dacă îl pun „principal”, scrie GSP.
Anton Petrea va semna un contract valabil pe două sezoane cu gruparea clujeană. Acesta va avea un salariu lunar de aproximativ 8.000 de euro și va avea ca obiectiv clasarea pe unul dintre locurile 7-9 în clasamentul Superligii.
Anton Petrea va colabora la Universitatea Cluj cu doi foști elevi de la Chindia Târgoviște: atacantul Daniel Popa (27 de ani) și mijlocașul Doru Popadiuc (28 de ani), fotbaliști care au plecat de la echipa dâmbovițeană după retrogradarea formației în Liga 2.
Situația stătea cu totul diferit în decursul zilei de luni, când principalul favorit să preia banca tehnică a Universității Cluj era Andrei Prepeliță (37 de ani), fostul antrenor al celor de la FC Argeș.
Prepeliță era în proporție de 99% noul antrenor al grupării ardelene, dar totul a fost dat peste cap după ce oficialii lui U Cluj s-au interesat la FRF dacă e în regulă să-l numească pe Prepeliță tehnician, întrucât acesta nu deține decât licența A, pe care o au numai antrenorii secunzi.
În acest caz, Prepeliță ar fi putut avea numai câteva intervenții în timpul unui meci. Acest lucru nu le-a convenit conducătorilor Universității Cluj, chiar dacă Prepeliță se oferise chiar să-și plătească amenzile pe care clubul urma să le primească de la Federație fiindcă ar fi pus pe bancă un antrenor fără licență PRO.
Foto: Facebook

Nu se impune în acest moment modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale, susține Ministerul Educației, în urma întâlnirii avute marți cu reprezentanți ai elevilor, părinților și ai sindicatelor, conform Mediafax.
„Referitor la întâlnirea desfășurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, vă comunicăm faptul că toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
De asemenea, reprezentanții ministerului precizează că au invitat federațiile sindicale la o nouă întâlnire pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă.
Ministerul Educației anunță că, în perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
Comparativ cu 31 mai, Ministerul constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%). La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
Ministrul Educației Ligia Deca susține că peste 10.000 de cadre didactice au renunțat la grevă după adoptarea de către Guvern a ordonanței care prevede creșterea salariilor în învățământ.
„Putem anunța că de la momentul adoptării ordonanței până astăzi avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice”, a spus marți Ligia Deca.
Ea a precizat că în peste 1.000 de unități de învățământ din țară nicio persoană nu este grevă.
„Este o dovadă de încredere a cadrelor didactice în măsurile luate de Guvern și sperăm ca prin discuțiile pe care le vom relua în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul Educație, vom relua aceste discuții cu federațiile sindicale mâine, și în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor”, a spus ministrul Educației.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Spațiile verzi din cartierul clujean Mănăștur, NEGLIJATE. Cititor Cluj24: Arată ca într-un oraș PĂRĂSIT

O dată cu venirea anotimpului cald, vegetația a explodat peste tot în Cluj-Napoca. Din păcate, se pare că nimeni nu se ocupă de cosmetizarea spațiilor verzi și a locurilor de joacă. Un cititor Cluj24 ne-a trimis la redacție imagini cu locurile de joacă și spațiile verzi din cartierul Mănăștur, lăsate de izbeliște, ca într-un oraș părăsit.
„As dori sa aduc in atentia redactiei, starea jalnica in care se afla spatiile verzi din cartierul Manastur. Parcurile pentru copii nu sunt igienizate, iarba nu este cosita, iar chiar daca intr-un final acest lucru se face, iarba cosita nu este stransa. Parcurile arata ca intr-un oras parasit, nu ca intr-un oras civilizat.
Totodata as vrea sa mentionez si situatia spatiului verde din vecinatatea Bisericii de la Pritax, un teren privat unde oamenii strazii si-au facut adapost, dorm, beau. O zona plina de fecale umane si gunoaie. Raspunsul politiei locale a fost: terenul este privat, supraveghem zona”.
E clar ca firma care se ocupa de ingrijirea spatiilor verzi da dovada de incompetenta, si nimeni nu face nimic.
Am speranta ca printr-o mai mare mediatizare, aceste probleme se pot rezolva”, ne-a scris clujeanul revoltat.
ECONOMIE
OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia Cluj): Un plan de guvernare care a ÎNTÂRZIAT 10 ani. Să fie primit

Marcel Ciolacu si PSD lanseaza o strategie nationala de tranzitie spre o economie bazata pe productia industriala – fabrici si uzine – asta inseamand o schimbare de 180 de grade fata de directia gresita si nesustenabila in care ne aflam in prezent, de economie bazata pe consum din import.
Productia industriala in formele ei – industria extractiva, manufactura sub contract (in lohn), industria de asamblare, industria de prelucrare, etc. – este o sursa sigura pentru progres si crestere economica. Marile puteri economice ale lumii sunt mari puteri economice tocmai pentru ca au fabrici si uzine din care pot sa exporte in toata lumea.
Insa trecerea de la economie de consum la economie de productie nu este asa usoara. Nu banii lipsesc, nu este vorba doar de a da ajutor de stat, facilitati financiare sau de a promova o politica de tip “cumpara romaneste”, cum isi propun Marcel Ciolacu si PSD. Aici este vorba de a reconstrui o intreaga cultura a muncii in productia industriala, care a disparut odata cu inchiderea nedreapta a mii de fabrici si cu disparitia invatamantului de resort.
Sa luam doar un exemplu. Industria chimica, la sfarsitul lui 1990: 72 de combinate (nu mai ineficiente decat cele din alte tari din Europa de Est, care s-au salvat si internationalizat in marea majoritate), un sistem performant de invatamant (12 scoli profesionale, 23 licee, 17 facultati si 10 institute de cercetare), iar sectorul aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din productia industriala de atunci. Industria chimica, la sfarsitul lui 2022: daca a mai ramas un sfert din capacitatile de productie si din cele din invatamant, iar domeniul aduce la buget venituri de doar 3 miliarde Euro si aproape jumatate din deficitul balantei comerciale a Romaniei. Am dat jos supercombinatele de la Pitesti, Rm Valcea, Fagaras, Copsa Mica, Tarnaveni, Savinesti, Lugoj si multe, multe altele, fara a construi nimic in loc.
Marile corporatii internationale stau pe munti de cash, nu au nevoie de bani pentru a decide unde sa investeasca. Au nevoie ca tara pe care o aleg pentru o fabrica noua sa garanteze ca mediul de afaceri este predictibil si, mai ales in criza de resursa umana din Europa de Est, ca sistemul de invatamant sa produca ingineri si operatori pentru activitati industriale. Astfel incat Marcel Ciolacu si PSD trebuie sa investeasca in scoli profesionale, invatamant dual, facultati de inginerie, parteneriate intre producatorii industriali si facultati, totul pentru a crea o noua generatie de ingineri specialisti in echipamente industriale si operatori specializati in masinile de productie care sunt din ce in mai tehnologizate. Astazi fabricile si uzinele din Romania, cate au ramas sau cate se mai construiesc, isi fura inginerii si operatorii pentru ca sistemul de invatamant produce prea putini sau deloc absolventi specializati in productia industriala. O fabrica nou deschisa poate duce la inchiderea uneia existente din cauza lipsei de angajati calificati in productia industriala.
Romania Educata de dupa 2024 trebuie sa fie aliniata la obiectivul de guvernare de a construi o economie bazata pe productia industriala si de a forma si retine in tara ingineri si operatori specializati in productia industriala.
Am mai spus-o, Presedintele si Primul Ministru trebuie sa aiba in fisa postului obligatia de a batea la usa marilor corporatii industriale si a le invita sa investeasca in Romania.