Connect with us

CULTURA

Peste 2,5 milioane de lei pentru parcul în aer liber al Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca. Se repară căsuțe

Publicat


parc etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca va primi o finanțare nerambursabilă de peste 2,5 milioane de lei pentru repararea unor căsuțe din cadrul Parcului în aer liber ”Romulus Vuia” și pentru punerea în valoare a patrimoniului de aici.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că, la începutul anului s-a creat cadrul legal pentru ca Institutul Național al Patrimoniului să poată finanța refacerea caselor memoriale, a bisericilor monument istoric, a gărilor de patrimoniu și muzeelor în aer liber.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei se numără printre cele 10 muzee incluse în acest proiect.

Două contracte

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, a declarat pentru Cluj24 că au fost semnate cu Institutul Național al Patrimoniului două contracte de finanțare în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice.

”O finanțare nerambursabilă de 2.051.459 lei se referă la realizarea unor lucrări de reparație și reabilitare pentru 12 obiective muzeale din Parcul Etnografic Național Romulus Vuia, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în cadrul subprogramului Muzee în aer liber – monumente de arhitectură vernaculară / Restaurare, precum și pentru extinderea sistemului de supraveghere video a întregului ansamblu.

Cele 12 obiective muzeale incluse în acest program sunt: gospodăriile Mărișel, Telciu, Bedeciu, Cămârzana, Maramureș, Geaca, dugeana de joc Ilva Mică, instalațiile tehnice tradiționale provenind din localitățile Rimetea, Botiza, Gladna, Ieud și Herepia.

Cea de-a doua, în valoare de 225.000 lei, vizează realizarea proiectului Vivanții: Anotimpurile (Trecerea timpului prin datini, sărbători, tradiții în satul transilvănean) depus în cadrul subprogramului Punerea în valoare – interpretare și prezentare – a monumentelor etnografice.

Proiectul ”Vivanții: Anotimpurile” își propune să pună în valoare patrimoniul Parcului Etnografic ”Romulus Vuia”, dându-i viață prin crearea unor evenimente în care să se îmbine elementul uman, textul, muzica, povestea, gastronomia, costumul, tradiția, sărbătoarea”, a spus Sălăgean.

Potrivit acestuia, activitățile în cadrul celor două proiecte se vor desfășura pe parcursul anului 2025.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Organizatorii Untold și Nicușor Dan anunță un festival de mare anvergură în Capitală, pe Arena Națională

Publicat

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut joi o conferință de presă alături de reprezentanții Untold Universe, pentru a anunța organizarea unui nou festival de mare amploare la București.

Festivalul ar urma să fie organizat pe Arena Națională și în împrejurimi, unde vor fi amenajate mai multe scene, iar organizatorii se așteaptă la o participare de circa 150.000 – 200.000 de persoane.

Edy Chereji, managerul festivalului Untold, a declarat că festivalul de la București probabil nu va depăși din primul an de organizare dimensiunea Untold Cluj, care va aniversa 10 ani în august 2024. Cu toate acestea, Arena Națională, având o capacitate mai mare decât Cluj Arena (cu aproximativ 25.000 de locuri mai multe pe scaune), va permite extinderea progresivă a festivalului în anii următori.

Organizatorii au semnat un protocol de colaborare pe cinci ani cu Primăria București, ceea ce asigură continuitatea festivalului și permite dezvoltarea unei experiențe unice pentru public.

Măsuri pentru diminuarea poluării fonice

Pentru a minimiza disconfortul locuitorilor din zonele adiacente stadionului, organizatorii au spus că iau în considerare implementarea unor măsuri de diminuare a poluării fonice, inclusiv panouri fonoabsorbante. Cu toate acestea, aceștia subliniază că avantajele unui astfel de festival pentru comunitate sunt semnificativ mai mari decât potențialele inconveniente.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Piața Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, ÎNCHISĂ de Protecția Consumatorilor

Publicat

dezmir opc inchis

Piața agroa-alimentară din cadrul complexului Leul din Piața Mihai Viteazul a fost închisă joi, 3 aprilie, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

Până la acest moment, nu sunt cunoscute neregulile găsite de comisarii ANPC în piața din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, însă informația a fost confirmată oficial pentru Cluj24 de conducerea CJCP Cluj.

Nu este încă clar încă dacă la control a luat parte și președintele ANPC Cristian Popescu Piedone, însă miercuri, 2 aprilie, acesta a participat la o serie de controale în municipiul Arad.

Vom reveni cu detalii.

FOTO: Arhivă Cluj24

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă cu Craiova: Avem nevoie de o CALIFICARE în semifinale

Publicat

dan

După eșecul de pe Cluj Arena, CFR Cluj joacă, joi seara în sferturile Cupei, cu CSU Craiova. Dan Petrescu a susținut conferința de presă premergătoare duelului.

„E clar că, în momentul ăsta, Mitriță e cel mai în formă jucător din campionatul românesc. Noi îl cunoaștem bine, de mulți ani. A fost la Craiova, s-a întors, a plecat, dar tot timpul era pericolul numărul 1. Este într-o formă excelentă acum.

Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea meciului din cupă cu Craiova: Avem nevoie de o CALIFICARE în semifinale

În afară de golurile pe care le marchează, de fiecare dată când are mingea creează pericol – pase, driblinguri… parcă nimeni nu poate să-i ia mingea de la picior. Ultima oară, când a jucat aici, a intrat foarte bine cu noi și a dat un gol, parcă și o pasă de gol. Știm că e foarte periculos.

Acum, un singur jucător nu poate să-l țină. Trebuie să dublăm foarte bine și să avem mare grijă să nu primească mingea în spatele fundașilor”, a declarat Dan Petrescu, la conferința de presă.

Petrescu a amintit de eșecul de luni cu „U” Cluj, din derby-ul Ardealului, scor 0-1. Acesta a explicat faptul că a revăzut meciul, iar echipa lui a avut ocaziile clare de a marca, în timp ce formația lui Sabău a fost mult mai pragmatică, scrie GSP.

„Cred că e cea mai usturătoare înfrângere din cariera mea”

În acest context, Petrescu a explicat că echipa lui prestează cel mai bun fotbal din România, însă ratează foarte multe ocazii. În precedentele mandate, CFR Cluj avea foarte puține ocazii, însă era mult mai pragmatică și își câștiga majoritatea meciurilor la limită, 1-0.

„Vă dați seama că încă nu am vorbit cu jucătorii după meciul cu U Cluj. Ieri am avut antrenament cu cei care nu au jucat, am zis că trebuie să treacă o zi peste ei și, de astăzi, mergem înainte. O să avem o ședință mai târziu, video, și e foarte greu de digerat ce s-a întâmplat. Am spus-o, cred că e cea mai usturătoare înfrângere din cariera mea.

De câștigat meciuri, așa am mai câștigat, să ne apărăm, un șut – un gol… s-a mai întâmplat. Dar de pierdut nu am avut asemenea meciuri. M-am uitat iar la meci și am avut cel puțin 15 ocazii clare.

Deci n-ai cum, într-un meci să ai 15 ocazii clare și să nu dai gol. Ei au avut un singur șut pe poartă, respins de portar, și au dat gol. Fotbalul e imprevizibil, niciodată nu mai știi ce să crezi.

Am suferit o înfrângere care nu trebuia să se întâmple. Nici nu am ce să le zic băieților… Dacă jucam foarte rău, dacă nu era atitudine, aș fi putut să le reproșez ceva. Dar n-am cum să-i cert.

Singurul capitol la care nu am fost mai buni decât „U” Cluj a fost golurile marcate. Am dominat, am pasat, am fost peste ei, am jucat, am creat. Mă gândesc: oare, o fi bine asta? Când eram mai pragmatic și câștigam cu 1-0, toată lumea ne critica.

Acum jucăm cel mai bun fotbal din România, de departe, dar, din păcate, am pierdut acest meci. E clar că trebuie să câștigăm un trofeu, fie campionatul, fie Cupa. Toată lumea știe că acestea sunt obiectivele mele la CFR. Încă suntem în cărți, suntem bine. Acum o săptămână eram mai bine…

„Avem nevoie de o calificare în semifinale”

Craiova are două zile în plus de odihnă, e o echipă fresh. Noi avem o echipă foarte obosită, cei care au jucat au alergat foarte mult, vor fi foarte multe schimbări. În schimb, cei de la Craiova cred că vor juca cu aceeași echipă ca la meciul cu Rapid. Au avut timp să se refacă și au și moralul bun.

Dacă vom reuși să ne calificăm, cred că totul va fi bine. Avem nevoie de o calificare în semifinale. Nu sunt accidentați, sunt doar jucători obosiți. Sper să reușesc să fac o echipă care să aibă echilibru, să aibă mai puține ocazii, dar să fie mai concretă și mai pragmatică.

Suntem într-o perioadă bună a jocului, am creat mereu ocazii și goluri, la fel și Craiova”, a declarat Petrescu, la conferința de presă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Consultații medicale gratuite la Cluj-Napoca. Medici UMFIH și rezidenți voluntari măsoară tensiunea arterială și glicemia

Publicat

De

testare glicemie2

Sâmbătă, 5 aprilie 2025, începând cu ora 15:00, va avea loc cea de-a doua ediție a campaniei de informare și prevenție dedicată clujenilor, „Sănătatea ta, prioritatea noastră!”, care va avea loc în Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, la Centrul de Cultură Urbană „Casino” din Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului vor avea loc și consultații medicale gratuite.

Evenimentul, organizat sub egida UMF „Iuliu Hațieganu” își propune să crească gradul de conștientizare privind importanța diagnosticării precoce a bolilor cronice respiratorii, cardiovasculare, ORL și oftalmologice, a diabetului și bolilor de nutriție. Campania oferă acces gratuit la evaluări medicale și informații esențiale despre prevenție, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții comunității clujene.

În cadrul evenimentului vor fi oferite:

·         Consultații gratuite pentru identificarea riscurilor asociate bolilor cronice

·         Screening-uri medicale (spirometrie, măsurarea tensiunii arteriale, acuitate vizuală, glicemie etc.)

·         Sfaturi personalizate de la medici specialiști și rezidenți ai UMF „Iuliu Hațieganu”

·         Ateliere educative despre sănătate și prevenție

Cauze de morbiditate

”Având în vedere impactul major al bolilor cronice asupra sănătății populației, această campanie reprezintă un pas esențial în prevenția și depistarea timpurie a afecțiunilor grave.

Datele statistice globale arată că bolile respiratorii obstructive, diabetul și afecțiunile cardiovasculare sunt printre principalele cauze de morbiditate și mortalitate.

Prin această inițiativă, organizatorii doresc să sprijine comunitatea clujeană în adoptarea unui stil de viață sănătos și în identificarea precoce a factorilor de risc”, arată organizatorii.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Cluj și al Primăriei Cluj-Napoca.

Campania reunește medici specialiști, cadre didactice și medici rezidenți din specializările pneumologie, cardiologie, ORL, oftalmologie, diabet și boli de nutriție.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate