EVENIMENT
Peste 15.800 de cazuri noi de Covid-19 și 363 de decese în 24 de ore. Nou record de pacienți la ATI – 1.729
15.828 de cazuri noi de Covid-19 au fost reportate la nivel național în ultimele 24 de ore. În secțiile ATI sunt internați 1.729 de bolnavi, cei mai mulți de la debutul pandemiei.
Până vineri au fost înregistrate 1.430.475 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 5.232 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.220.953 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.828 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 , dintre care 295 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Peste 41.000 de morți de la debutul pandemiei
Până vineri, 41.130 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 14.10.2021 (10:00) – 15.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 365 decese (182 bărbați și 183 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre cele 365 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, unul la categoria de vârstă 20-29 ani, 2 la categoria de vârstă 30-39 ani, 15 la categoria de vârstă 40-49 ani, 27 la categoria de vârstă 50-59 ani, 88 la categoria de vârstă 60-69 ani, 126 la categoria de vârstă 70-79 ani și 105 la categoria de vârstă peste 80 ani.
351 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Au fost raportate două decese anterioare intervalului de referință, survenite în luna septembrie 2021, în județele Ialomița și Timiș. În intervalul de referință (ultimele 24 de ore) au fost înregistrate 363 decese.
Din totalul de 365 de pacienți decedați, 325 erau nevaccinați și 40 vaccinați. Cei 40 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 40 și 80 de ani. 39 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 18.000. Dintre acestea, 1.729 sunt internate la ATI.
Din totalul pacienților internați, 442 sunt minori, 404 fiind internați în secții și 38 la ATI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Imagini de coșmar la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Gândaci, cădiță ruginită de bebeluș, lenjerii pătate
O mămică din Cluj-Napoca a împărtășit, sâmbătă, experiența sa extrem de neplăcută de la Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii de pe strada Moților din Cluj-Napoca. Mizerie, gândaci, rugină, asta a văzut în spital.
”Am fost internată timp de 5 zile la spitalul de Pediatrie 1 din Cluj-Napoca. Am ajuns acolo deoarece copilul meu de doar 2 luni a făcut laringită. Condițiile de igienă au fost ceva de nedescris.
Gândaci, mobilier vechi, 2 băi pentru toate saloanele de la etajul 1,” recent renovate”, în care era o cabina de duș cu perdea de care nu-ți venea sa te atingi, imposibil să faci duș deoarece se înfunda si ieșea mizerie.
În salon nu este apă caldă pentru a spăla copilașii, “cădița” bebelușului ruginită, pereții stropiți.
Lenjerii pătate, pânze de păianjen, scările de acces periculoase și lista continuă. Pe balcon au fost depozitate parti de mobilier, pătuțuri, televizor vechi și alte lucruri care nu mai sunt folosite.
Singurul loc în care poți arunca pampersul copilului este la baie, care se află la capătul coridorului. Copilul meu avand diaree a trebuit să merg de mai bine de 10 ori într-o zi până acolo.
Curățenie precară
Curatenia se face extrem de precar, totul șters superficial cu clor.
Mamele sunt constant mutate dintr-un salon în altul, fără a se lua in considerare ca pot fi transmise bolile de la un pacient la altul. Copii mici împreună cu copii mari.
Investigatii minime, toată lumea primea acelasi tip de antibiotic si tratament.
Când am cerut externarea și am spus că motivul plecării este faptul că nu pot ține copilul împreună cu gândacii, mi s-a raspuns ca și la apartament sunt gândaci. Doctorița care se ocupa de cazul nostru, Kiss Eva, total lipsită de empatie față de mame. Ar fi foarte multe de spus. O experiență dureroasă!”, a relatat Alexandra.
CULTURA
A murit actorul Mircea Diaconu. Peste 10 zile ar fi împlinit 75 de ani. A jucat în numeroase filme și piese de teatru
Actorul și politicianul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, acesta suferind de o boală cruntă. Peste 10 zile, pe 24 decembrie, ar fi împlinit 75 de ani.
Diaconu s-a născut în 24 decembrie 1949, în localitatea Vlădești din județul Argeș. A fost actor, director al Teatrului „Nottara” din București, dar a cochetat și cu politica, fiind ales senator PNL în 2008, după care europarlamentar independent din 2014 până în 2019.
A jucat în peste 60 de filme, cele mai cunoscute roluri fiind cele din Mere roșii, Buletin de București, seria ardelenii, Asfalt Tango, Filantropica.
Mircea Diaconu fost căsătorit cu actrița Diana Lupescu.
Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus luni la Teatrul ”Nottara”, înmormântarea urmând să aibă loc marți la Săftica, lângă București.
EVENIMENT
VIDEO. Clujenii Gabriel Bota și Rudolf Nyari, primii oameni din istorie care au ajuns cu bicicletele pe insula Capul Horn
Clujenii Gabriel Bota și Rudolf Nyari au ajuns, sâmbătă, la Capul Horn, în America de Sud, unde au dus, pe biciclete, un exemplar al romanului ”Toate pânzele sus” de Radu Tudoran.
”Dragi prieteni, după 4 zile de navigație și multe întâmplări, deocamdată vă spunem doar atât: suntem primii oameni din istoria omenirii care au fost cu bicicletele pe insula Capul Horn! Este de necrezut! Suntem foarte fericiți!”, au transmis cei doi bicicliști clujeni.
Gabriel Bota a spus: ”Încă nu ne vine să credem, am venit la Capul Horn, cel mai sudic loc al planetei, să aducem o carte. Am ajuns, suntem aici, cu bicicletele. Este incredibil, sunt foarte emoționat. Suntem foarte fericiți”.
Cei doi clujeni au plecat în aventura sud-americană în 29 noiembrie.
ECONOMIE
O cataramă din Tezaurul de la Apahida, bătută pe o monedă din aur lansată de BNR la Cluj. Care este prețul
Banca Naţională a României (BNR) lansează în circuitul numismatic, începând cu 16 decembrie 2024, o monedă din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida.
Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese.
O cataramă din Tezaurul de la Apahida, bătută pe o monedă din aur lansată de BNR la Cluj.
Moneda, arată BNR, are o valoare nominală de 10 lei, forma rotundă, diametrul 13,92 de milmetri, greutatea de 1,224 de grame şi cant zimţat. Aversul monedei prezintă o cataramă din Tezaurul de la Apahida, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2024”. Reversul monedei redă două aplice de şa, în formă de vulturi şi inscripţiile „TEZAURUL DE LA APAHIDA” şi „ISTORIA AURULUI”.
Care este prețul monedei de aur
Conform BNR, monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Preţul de vânzare pentru moneda din aur este 940 de lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Tezaurul de la Apahida, datat în secolul V
Trei complexe fastuoase datate în a doua jumătate a secolului al V-lea şi atribuite neamului germanic al gepizilor, au fost descoperite în apropierea Clujului în 1889, 1968 și 1979 .
Este vorba de cele două morminte princiare de la Apahida şi de tezaurul de la Cluj-Someşeni.
Foto: BNR