EVENIMENT
Peste 12.000 de noi cazuri de Covid-19 pe țară. În Cluj au fost 802

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.082 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.
În intervalul 23.01.2022 (10:00) – 24.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 41 de decese (20 bărbați și 21 femei), dintre care unul anterior intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Gorj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Tulcea și Municipiul București.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 6.370, cu 412 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 629 de persoane, cu 30 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 629 de pacienți internați la ATI, 547 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 620 sunt minori, 613 fiind internați în secții, cu 67 mai mult decât în ziua anterioară și 7 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.
În ultimele 24 de ore, 802 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj. Au fost raportate două decese.
673 de clujeni s-au vaccinat în ultima zi, cei mai mulți (609) cu booster.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
FOTO. Rochie de dantelă din Țara Călatei (Cluj și Sălaj) a împărătesei Sisi, expusă la Budapesta

La „Casa Tradiţiilor” din Budapesta a fost deschisă o expoziţie intitulată „Sisi şi arta populară – Atracţia dantelei”, care poate fi vizitată începând de joi și prezintă o felie până acum necunoscută a etnografiei maghiare, interesul deosebit manifestat de către împărăteasa Elisabeta, alintată “Sisi”, faţă de arta populară maghiară şi impactul social şi economic pe care acest fapt l-a avut asupra artei populare maghiare, arată MTI.
Szilvia Czingel, cercetător în etnografie şi curatoarea expoziţiei, a relatat că prima ocazie în care împărăteasa Elisabeta (“Sisi”) a Austriei şi Ungariei a văzut articole de artă populară specifice Ţării Călatei a fost la Expoziţia Naţională a Industriei pentru Femei, în 1881.
După expoziţie, împărăteasa a însărcinat-o pe cititoarea sa, Ida Ferenczy, să îi amenajeze o cameră ungurească în cadrul palatului Hofburg. Ida Ferenczy a luat legătura cu Gyarmathy Zsigmondné Hóry Etelka din Ţara Călatei, pentru a aduna obiecte de îmbrăcăminte şi articole decorative pentru viitoarea cameră ungurească, totodată să realizeze câte un trusou şi pentru fiicele lui Sisi.
Acest lucru a însemnat şi o dezvoltare pentru industria meşterilor populari: prin decret al împăratului, 25 de războaie de ţesut au fost trimise în diferite aşezări ale monarhiei, ceea ce a permis femeilor din aceste sate să îşi câştige existenţa, scrie în prezentarea expoziţiei.
Iniţiativei i s-au alăturat tot mai multe persoane. De exemplu, arhiducesa Isabela a Austriei a fondat ateliere de artă populară în sate slovace din apropiere de Cífer. Şi aici, broderiile şi ţesăturile depozitate în cufere şi lăzi au fost scoase la lumină, iar femeile au reînvăţat meşteşugul realizării lor. În plus, arhiducesa Isabela a fost pasionată şi de fotografie: în localitatea Mezőkövesd a realizat o serie de fotografii de mare valoare documentară.
Expoziție deschisă până în 25 iunie
O secţiune a expoziţiei îi este dedicată dantelei. Pe lângă obiectele personale din dantelă ale împărătesei – îmbrăcăminte, batiste, eşarfe, evantaie – este prezentat şi modul în care dantelele realizate pentru nobilime au influenţat motivele decorative folosite în arta populară. Expoziţia include şi textile brodate din Matyó şi din Ţara Călatei. Spiritul epocii este evocat cu ajutorul muzicii vremii, articole din ziare, fotografii de arhivă şi filmări.
Expoziţia poate fi vizitat până în 25 iunie, în sălile “Kallós Zoltán” ale “Casei Tradiţiilor” din Budapesta, şi este de aşteptat să existe şi interes internaţional faţă de aceasta.
Țara Călatei (în maghiară Kalotaszeg) este o regiune etnografică maghiară situată în nord-vestul României, ce cuprinde partea vestică a județului Cluj și extremitatea sudică a județului Sălaj. Regiunea este dispusă în văile dintre municipiul Cluj și Huedin.
Împărăteasa Sisi (1837 – 1898) a fost soția împăratului Franz Joseph al Austriei.
EVENIMENT
Din aprilie, tichetele de creșă vor VALORA 600 de lei. DOCUMENTE necesare pentru eliberarea acestora

Tichetele de creșă vor fi majorate începând cu luna aprilie. Acestea vor fi de 600 de lei, creșterea fiind de 30 de lei, scrie Alba24.ro.
Ele sunt acordate părinților, lunar, în anumite condiții.
„Pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”, se arată în ordin. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, potrivit edupedu.ro.
Valoarea nominală stabilită se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023.
Condiții pentru acordarea tichetelor de creșă
Tichetele de creşă se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Tichetele de creşă se acordă, la cerere, unuia dintre părinţi sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.
Nu pot beneficia de tichete de creşă asistenţii maternali profesionişti sau persoanele la care este găzduit copilul şi pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgenţă.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a legii, tichetele de creșă pot fi utilizate de către angajați numai la creșele sau entitățile asimilate acestora și cu care unitățile emitente au încheiate contracte de prestări de servicii. Prin entități asimilate se înțelege alte unități de educație timpurie antepreșcolară, publice sau private, organizate în condițiile legii, precum și persoanele care exercită profesia de bonă.
Suma individuală sub forma tichetelor de creșă se acordă pentru acoperirea parțială sau integrală a taxelor de creșă reprezentând contribuția lunară a părinților/reprezentanților legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscriși în creșe sau alte unități de educație timpurie antepreșcolară publice sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unități de educație timpurie antepreșcolară private sau de bone și se suportă integral de către angajator.
Documente necesare
Tichetele de creșă se distribuie salariaților, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela, pe baza următoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea tichetului de creșă
b) actul doveditor eliberat de creșa/entitatea asimilată acesteia la care este înscris copilul
c) documente care să ateste calitatea de părinte, respectiv certificatul de naștere al copilului, în cazul părinților naturali, sau hotărârea judecătorească de încuviințare a adopției, în cazul copilului adoptat
d) documente care să ateste calitatea de tutore, respectiv hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziția autorității tutelare
e) declarație pe propria răspundere că celălalt părinte sau, după caz, tutorele nu beneficiază de tichete de creșă, de concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
f) alte documente solicitate de angajator, după caz

Antrenorul echipei de fotbal „U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, este de părere că jucătorii săi sunt pregătiți de această partidă și speră că aceștia vor reveni cu o victorie după pauza competițională.
„Cu toate că nu suntem obișnuiți cu ora jocului, mi-am pregătit jucătorii, nu ne-am odihnit în această pauză competițională, ba chiar mi-am chemat jucătorii la antrenamente în jurul orei 12 pentru a se putea obișnui să joace atât de devreme, ei fiind obișnuiți să doarmă la ora aia, dar sunt de părere că suntem pregătiți pentru partida de sâmbătă.” – a declarat Ioan Sabău.
Câte meciuri vor juca „șepcile roșii” pe terenul din Mediaș
Din cauza lucrărilor desfășurate pe Cluj Arena pentru schimbarea gazonului, „U” va trebui să își desfășoare majoritatea partidelor din play-out pe teren neutru, mai exact pe stadionul din Mediaș.
„Mi-aș dori cât mai puține meciuri să se joace la Mediaș, nu-mi convine situația, dar mă bucur că se reface gazonul, însă vom avea de suferit din cauză că nici pentru suporteri nu este o situație prietenoasă, va fi greu, dar sper să jucăm minim două jocuri pe noul gazon” – a adăugat antrenorul „șepcilor roșii”.
Ioan Sabău: Dacă tot criticăm echipa națională, vor crede și ei că nu au valoare
Echipa națională de fotbal a României a început campania de calificare la EURO 2024 cu două victorii, dar cu toate acestea, nume mari din lumea fotbalului românesc s-au declarat nemulțumiți de jocul tricolorilor. Cu toate acestea, Sabău susține că sunt două victorii importante și trebuie să ne încurajăm jucătorii.
„Nu ajută cu nimic dacă facem comparații cu rezultatele de acum 5-6 ani, ăștia sunt jucătorii, trebuie să îi încurajăm, ar trebui să susținem naționala mult mai mult. Dacă tot îi criticăm vor crede și ei că nu au valoare.” – a adăugat Sabău.
Referitor la jocul din partida cu Belarus, Neluțu Sabău a simțit să face unele remărci „Am început meciul timorați, după care am reușit să controlăm jocul, am făcut pressing, am fost agresivi, dar apoi a intervenit teama de eșec, iar asta s-a simțit pe final.”
Dragoș Tescan: Mi-aș dori ca echipa să facă o partidă bună
Atacantul „universității”, Dragoș Tescan a reușit să marcheze golul de 2 la 0 în prima partidă a play-out-ului, împotriva celor de la FC Argeș, cu toate că vine după o lungă perioadă în care a fost accidentat. Acesta și-a spus părerea despre partida care se va disputa sâmbătă împotriva celor de la UTA.

„E un meci ca oricare altul, echipele din play-out sunt foarte apropiate și ca valoare, dar și în clasament. Mi-aș dori ca echipa să facă o partidă bună și sper să tranșăm in favoarea noastră jocul chiar dacă ora nu ne avantajează. E important să avem o atitudine foarte bună și să demonstrăm că noi suntem un grup mult mai unit decât ei, dar important este să arătăm asta în teren, pentru că cele mai importante sunt punctele.” – a declarat Dragoș Tescan.
Întrebat despre rezultatele echipei naționale, Tescan a declarat că a fost muțumit de ceea ce a văzut în meciurile cu Andorra și Belarus și că un obiectiv de al său este acela de a fi convocat la naționala României.
„Mă bucur că naționala a obținut 6 puncte, sper ca ușor ușor să reușim să atingem un nivel mult mai înalt. Să ajung la națională este un obiectiv pentru care muncesc zi de zi, accidentările mi-au pus multe piedici, dar poate rezultatele collective mă vor duce acolo într-o bună zi.” – a adăugat atacantul celor de la „U” Cluj.
Următoarea partidă a celor de la „U” Cluj în play-out-ul Superligii va avea loc sâmbătă, 1 aprilie, în deplasare, unde o va întâlni pe UTA Arad. „Șepcile Roșii” se află pe poziția a treia înainte de a doua partidă din play-out la o diferență de 4 puncte de locurile retrogradabile.
Cosmin Olaru

Lumea Oceanelor „se deschide” pentru cei mici la Iulius Mall Cluj. Acești vor putea admira animale subacvatice și imagini din adâncul mărilor, dar și participa la sesiuni educative. Cum erup vulcanii, cum „respiră oceanele”, cum și de ce se formează fluxul și refluxul și ce legătură are Luna cu cele două fenomene? Poate unul dintre cele mai captivante mistere de pe Pământ este însuși Oceanul Planetar. În perioada 1–9 aprilie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați să afle
„Misterele Oceanelor”, în Iulius Mall Cluj. Participarea la proiecțiile video este gratuită, fiind necesară înscrierea.
Multe dintre secretele din adâncurile Oceanului Planetar au fost descoperite de către exploratori, iar acum sunt prezentate în Iulius Mall Cluj, în Atriumul principal, prin intermediul proiectului educațional „Misterele Oceanelor”. Proiecțiile video se vor vedea într-un dom special și urmăresc aventura a doi peștișori care luptă să-și salveze reciful de corali, aflând informații interesante despre casa lor. În drumul lor, aceștia se vor întâlni cu mai multe animale subacvatice: rechini, balene, bancuri de pești, pisici de mare etc. Cei doi prieteni le vor povesti copiilor cât de important este să protejeze natura și să recicleze, iar la finalul proiecției va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri.
La spectacole sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733. Fiecare proiecție durează 40 de minute; spectacolele au loc de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 12:00, până la ora 20.00. La fiecare spectacol pot participa maximum 30 de copii.
Nu uita: înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733, iar proiecțiile vor avea loc în perioada 1 – 9 aprilie!