Connect with us

ACTUALITATE

Parlamentul European a aprobat „certificatul UE COVID-19”. NU este OBLIGATORIU pentru a călători în statele membre

Publicat


Certificatul UE COVID-19 a fost aprobat în Parlamentul European. Acesta nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport și prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, potrivit anunțului făcut de eurodeputatul Dragoș Pîslaru.

„Parlamentul European a spus <Da> Certificatului UE COVID-19 prin votul său final, votând majoritar pentru documentul care vine să simplifice deplasarea noastră pe teritoriul UE, fără discriminare. Certificatul nu este obligatoriu pentru a călători în alte state membre, nu ține loc de pașaport, prin urmare nu este o condiție pentru exercitarea dreptului la liberă circulație.

Am spus-o și o s-o mai spun: libera circulație pe teritoriul UE este esențială pentru a reveni cât mai curând la viața în care putem plănui din nou călătorii de muncă sau de plăcere, în care ne putem revedea rudele și prietenii de departe. Pandemia a venit fără o dată de expirare, iar asta ne forțează zi de zi să ne adaptăm eficient, cu rapiditate”, anunță Dragoș Pîslaru.

Viitorul document se va numi „Certificat UE COVID-19”

Dragoș Pîslaru a oferit și câteva repere despre viitorul document. Acesta se va numi „certificat UE COVID-19” – și nu „adeverință electronică verde”, așa cum a fost propunerea inițială Comisiei Europeane.

Acesta poate fi emis electronic sau pe hârtie, ar trebui să fie valabil timp de 12 luni, iar titularii certificatului nu ar trebui să fie supuși restricțiilor de călătorie suplimentare precum carantina, autoizolarea sau testarea.

„Asta înseamnă că statele membre trebuie să își armonizeze măsurile și cadrul juridic pentru ca certificatul UE să funcționeze fără probleme în paralel cu orice inițiativă instituită de state pentru depășirea pandemiei. Adică să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE și care sunt în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Statele membre nu sunt obligate să accepte doar vaccinurile autorizate la nivel european, având libertatea să accepte şi alte vaccinuri anti-COVID-19 menționate în certificat. Decizia rămâne la latitudinea fiecărui stat membru”, a spus europarlamentarul român.

Persoanele care nu s-au vaccinat nu vor fi discriminate

El explică faptul că datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre către care vom călători.

„Nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Toate celelalte reglementări sunt similare cu forma cunoscută a regulilor GDPR.

Foarte important: pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu s-au vaccinat sau care nu își permit efectuarea de teste, am subliniat în textul adoptat azi că statele membre UE ar trebui să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite.

În aceeași notă, pentru a urgenta redresarea statelor, vaccinurile trebuie să fie produse la scară largă, la prețuri accesibile, apoi alocate la nivel mondial. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 de abțineri”, a mai spus eurodeputatul.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Publicat

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.

Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.

Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.

„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.

Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.

Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj anunță măsuri DRASTICE pentru derby-ul cu „U” Cluj: Nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați

Publicat

cfr

În contextul tensiunilor de după ultimul derby dintre CFR și „U” Cluj, clubul din Gruia anunță o serie de măsuri speciale pentru derby-ul cu Universitatea Cluj, programat sâmbătă, 3 mai 2025.

Decizia vine după incidentele repetate din confruntările directe, soldate cu distrugeri, amenzi, plăți întârziate și agresiuni asupra suporterilor. Reprezentanții clubului clujean transmit că „s-au săturat ca Gruia să devină ținta violenței și batjocurii”, punând pe primul plan siguranța fanilor proprii.

„Un derby înseamnă, fără dubiu, o confruntare intensă, o dorință arzătoare pentru triumf și un prilej de sărbătoare, mai ales dacă ne referim la un meci între două echipe din același oraș. În ultimele derby-uri de Cluj, însă, am ajuns la spitalizări, daune materiale și morale, dosare penale și procese în instanță.

„Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor”

Ceea ce pentru fanii Universității înseamnă divertisment, pentru clubul nostru înseamnă pierderi: distrugerea bannerelor publicitare, distrugerea scaunelor și băilor, ceea ce a necesitat multiple reparații pentru care clubul U Cluj și-a asumat responsabilitatea și angajamentul că le va plăti (semnând și o tranzacție). Din păcate plata, parțială, s-a realizat doar ieri, 28 aprilie 2025, după acționarea în instanță, la o distanță de opt luni și, deloc surprinzător, cu doar cinci zile înaintea unui nou meci direct.

Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor, a distrugerii și a batjocurii, și nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați și ridicați mereu de pe scaunele lor. Ne-am săturat, în egală măsură, și de promisiunile repetate ale clubului oaspete legate de oferirea biletelor în inelul superior, garanții care anunțau „deschidere” și „bună colaborare”, ajungând ca, în ultimul duel direct, să se folosească de o serie de tertipuri pentru a-i încurca pe suporterii noștri din a urmări derby-ul Clujului din zona promisă”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.

Acces restricționat la bilete

Accesul la bilete pentru meciul cu „U” Cluj de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu va fi restricționat și condiționat. Astfel, doar suporterii CFR care au fost prezenți la semifinala Cupei României cu Farul își vor putea achiziționa tichete, iar abonații pot cumpăra câte un bilet suplimentar pentru alți fani.

Universitatea Cluj va primi un număr de 1.158 de bilete în Peluza 1, sectoarele 27 și 28, iar însemnele clubului oaspete vor fi permise strict în aceste zone.

„În baza acestor fapte, invocând mai ales ultima noastră confruntare directă ajunsă și în presa internațională, clubul nostru a luat o decizie care, deși va fi profund contestabilă, este singura care poate asigura siguranța suporterilor noștri.

Cine va putea cumpăra bilete pentru derby-ul Clujului?

Astfel, la meciul de sâmbătă, 3 mai, cu U Cluj, biletele vor fi vândute în acest mod:

  • suporterii noștri, care și-au cumpărat bilet cu valoare la meciul cu Farul Constanța din semifinalele Cupei României și l-au scanat la turnicheți, își pot achiziționa bilete, pe aceleași locuri, și la meciul cu U Cluj. Cei care și-au achiziționat bilete online vor primi un email, pe aceeași adresă folosită în momentul achiziției, prin care pot finaliza plata. Cei care și-au achiziționat bilete de la casele din Gruia vor trebui să prezinte fizic biletul, tot la casierie, pentru a-și putea cumpăra bilet la derby, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00.
  • abonații și deținătorii de pachete de play-off pot cumpăra de la case câte un bilet pentru alți suporteri CFRiști, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00. Acest lucru se aplică celor care au plătit pentru un abonament sau pentru un pachet de play-off în acest sezon.
  • în semn de reciprocitate, clubul nostru va oferi galeriei U Cluj un procent similar cu cel oferit nouă în meciul tur din play-off (proporțional cu capacitatea stadionului nostru), în Peluza 1, în sectorul 28 și, parțial, în sectorul 27, însumând un număr de 1158 de bilete. Tot din rațiuni de siguranță, fularele și însemnele clubului oaspete vor fi permise exclusiv în aceste două sectoare, fiind interzise în restul stadionului”, au mai transmis cei de la CFR Cluj.

Prețurile biletelor

Prețurile biletelor pentru meciul cu U Cluj:

  • ⁠ ⁠Peluză – 35 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 2 – 40 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 1 – 45 lei
  • ⁠ ⁠VIP B – 150 lei
  • ⁠ ⁠Sky Lounge – 280 lei
  • ⁠ ⁠Business Lounge – 580 lei

„În fața oricărei rivalități și a oricăror rațiuni financiare, siguranța suporterilor noștri va fi mereu pusă pe primul loc”, au mai arătat reprezentanții clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidentul de la Huedin s-a petrecut pe șantierul căii ferate. Cei doi copii care au murit aveau doar 4 și 6 ani

Publicat

Momente de coșmar la Huedin, după ce doi băieți de 4 și 6 ani au murit înecați într-o groapă cu apă aflată pe un șantier feroviar de pe strada Fildului.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 aprilie, iar în ciuda intervenției rapide a echipajelor medicale, micuții nu au mai putut fi salvați. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.

„În data de 29 aprilie, în jurul orei 16:40, Poliția orașului Huedin a fost sesizată cu privire la faptul că doi minori ar fi căzut într-o groapă cu apă (canal) aflată în incinta unui șantier amenajat pentru lucrări la sectorul de cale ferată, situat pe strada Fildului din localitate.

La fața locului intervin echipaje medicale pentru acordarea asistenței de specialitate celor doi minori, identificați ca fiind 2 băieți de 4, respectiv 6 ani.

Cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul și pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

În pofida manevrelor de resuscitare aplicate de echipajele specializate, cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul ambilor minori la fața locului”.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Pompierii privați ai Clujului. Au două autospeciale de stins incendii și motopompe de evacuat apa după inundații

Publicat

pompieri

Clujul are, în premieră, un serviciu privat de pompieri, Fire Squad, care asigură servicii de stingere a incendiilor sau de evacuare a apei după inundații atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Investiția s-a ridicat la peste 250.000 de euro, firma fiind un partener al ISU Cluj.

Octavian Raiha, șef Compartiment Prevenire al Fire Squad, a declarat pentru Cluj24 că serviciul este funcțional începând cu luna februarie 2025.

Echipamente de top pentru pompieri

”A fost o perioadă extrem de grea pentru noi, cu niște investiții fenomenale, asta pentru că am dorit să avem, pentru pompierii noștri, echipamente de protecție noi, care sunt high class-ul existent în momentul acesta pe piață, în condițiile în care în proporție de 80% sunt de producție germană.

De ce am optat pentru așa ceva? Pentru că la noi, fiind la bază un serviciu medical de urgență cu 15 ani vechime, siguranța salvatorului primează din toate punctele de vedere.

Și aici vorbim de căștile de protecție, de Nomex-urile pompierilor, de aparatele de respirat, de cizme și mănuși. Autospecialele noastre sunt dotate și cu echipamente suplimentare profesionale, cum ar fi drujbă, flex, mașină de filetat, mașină de găurit, avem echipamente care deschid uși în caz de nevoie.

În plus, am ținut să avem modulul de urgență, de prim ajutor medical pe mașina de stingere, adică o parte minimă, o trusă medicală de traumă, un guler cervical, o targă – lopată, dar și un kit de arsuri.

Investiția totală în acest serviciu se ridică la peste 250.000 de euro”, a spus Raiha.

Ce servicii asigură

Serviciul privat de pompieri, omologat ca tip P3, dispune de două autospeciale de stingere incendii una de capacitate mare, de 5600 litri de apă, și una de capacitate medie, de 4000 de litri, ambele fiind de tip ”hibrid”, adică au și bazine cu spumă.

Organigrama este similară celei a ISU, având o comandă, (șef serviciu) partea de protecție civilă, partea de prevenire, servanții, conducătorii de autospeciale, comandanții de echipaj.

”Am dorit să înființăm un serviciu privat pentru situații de urgență cu adresabilitate către publicul larg. Adică să putem avea contracte cu operatori economici, pentru evenimente, sportive sau culturale, pentru clădiri. Acum suntem la finalul perioadei de avizare pentru partea de instalare sisteme de detecție incendiu, instalare sisteme de stingere incendiu. Vrem să acoperim și această parte. Iar, în plus, pe lângă activități de stingere și limitare incendii, asigurăm și servicii cu motopompe pentru evacuarea apei după inundații.

Avem specialiști, inclusiv pe protecție civilă, unde putem să oferim consultanță colaboratorilor și clienților noștri, instruirea personalului pentru clienți, exerciții care trebuie făcute periodic.

De asemenea, ne putem ocupa de verificarea/ comercializarea stingătoarelor de orice tip, verificarea/ montarea hidranților,  proiectare, instalare și mentenanță la sistemele de detecție și stingere incendiu, monitorizarea sistemelor de detecție incendiu.

Fire Squad este un serviciu privat care are aviz de înființare dat de către ISU Cluj la sfârșitul lunii februarie 2025”, a precizat Octavian Raiha.

Pompieri, foști angajați ai ISU

pompieri

Firma privată de pompieri are peste 30 angajați, din care 90% sunt foști angajați ai ISU, care au trecut în rezervă, restul fiind tineri care învață meserie de la cei cu vechime și experiență.

”Avem oameni care au trecut în rezervă din ISU, cu 20-30 de ani de experiență în spate, oameni activi care lucrat în ISU, pe mașinile de intervenție și pe care am plăcerea să-i am drept colegi și asta ne ajută foarte mult, deoarece pornim cu o experiență vastă. Deși suntem un serviciu nou, avem personalul cu experiență ceea ce ne ridică automat și încrederea noastră”, a menționat șeful Compartimentului Prevenire al Fire Squad.

Firma are deja contracte cu cluburile de fotbal CFR Cluj și ”U” Cluj pentru intervenții la meciuri și își oferă serviciile organizatorilor festivalurilor care se desfășoară la Cluj-Napoca sau oriunde în județul Cluj: Untold, Electric Castle, Jazz in The Park etc.

Intervenții 24/7

Potrivit lui Octavian Raiha, serviciul poate asigura activitatea 24 de ore 7 zile pe săptămână.

”Putem gestiona incendii de diverse tipuri, avându-i ca parteneri pe cei de la ISU din toate punctele de vedere.

Ideea este că echipajele noastre ajung la un incendiu, comandantul are obligativitatea de a evalua ce se întâmplă acolo și dacă crede că este depășit și nu poate gestiona situația cu infrastructura prezentă sau pe care o are la dispoziție, automat se solicită sprijin către ISU, care intervine cu autospecialele sale.

Oricum avem obligativitatea ca, după terminarea misiunii, comandantul să raporteze către ISU finalizarea intervenției printr-un raport de misiune.

La fel poate fi și invers, iar în cazul în care ISU va considera vreodată că este nevoie și de noi, suntem acolo fără niciun fel de problemă, iar serviciile noastre de sprijin sunt gratuite în astfel de cazuri.

La prima discuție cu cei de la ISU Cluj despre acest serviciu pe care urma să îl înființăm, le-am promis un lucru, și anume că vor fi mândri de noi.

Vrem să ne ridicăm la nivelul așteptărilor lor. Ne dorim să fim buni parteneri pentru ISU Cluj și vrem ca partenerii noștri să fie mândri de noi”, a conchis Raiha.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate