Connect with us

ACTUALITATE

Parcul Primăverii ajunge pe masa Consiliului Local în 2 luni. Benzinăria din Mănăștur va fi desființată

Publicat


În luna aprilie a acestui an a avut loc dezbaterea publică privitoare la viitorul Parcului Primăverii. Acesta va fi cel mai modern centru de cartier din Mănăștur, poate chiar din municipiu. Și cel mai important, va fi un centru verde, o adevărată oază de relaxare, care va fi dotată inclusiv cu grădină pluvială și amfiteatre.

Primăria are deja în lucru Studiul de Fezabilitate, iar zona a fost cadastrată. Vor fi modernizate și circulațiile pe toate străzile din jurul Parcului Primăverii. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor deveni suprafețe de tip shared space, dotate cu mobilier urban nou și aliniament de arbori.

Cheia pentru deblocarea proiectului a fost desființarea benzinăriei, pentru care Primăria a găsit în cele din urmă o soluție.

Viceprimarul Dan Tarcea a precizat pentru Cluj24 că în termen de 2 luni Parcul Primăverii va ajunge pe masa consilierilor locali, pentru aprobarea Studiului de Fezabilitate. Apoi urmează scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție.

Parcul va crește după reamenajare cu 25%, iar numărul arborilor aproape se va dubla. Suprafața aleilor pietonale va crește de la 6000 la 9000 de mp și vor fi amenajate puncte gospodărești îngropate.

Prin eliminarea benzinăriei existente și a tronsonului străzii Almașului din dreptul grădinii publice, se asigură continuitatea spațiului verde al parcului, astăzi fragmentat de cele două amenajări. Pe locul aferent acestor două funcțiuni se propune amenajarea unei pajiști urbane alături de o grădină pluvială cu vegetație specifică zonelor umede. Spațiul din jurul grădinii pluviale se amenajează cu un amfiteatru cu gradene pentru odihnă și relaxare, iar pajiștea urbană va fi dotată cu șezlonguri urbane

Va crește și numărul locurilor de parcare disponibile și se vor amenaja stații de încărcare pentru mașini și biciclete electrice.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

OPINIE. Petru ROMOȘAN – Criză majoră Franţa-NATO-AUKUS

Publicat

Miercuri 22 septembrie 2021, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o convorbire la telefon cu preşedintele american Joe Biden în legătură cu criza submarinelor australiene. Cei doi au anunţat printr-un comunicat comun că vor să pună capăt crizei, desigur temporar, parţial, şi că se vor întâlni în octombrie pentru a continua discuţiile. Excelentul ambasador francez la Washington, Philippe Étienne (fost ambasador al Franţei la Bucureşti în timpul marinarului nediplomatic Băsescu), se întoarce săptămâna viitoare la post. Cine nu era convins că Joe Biden este chiar preşedintele activ al SUA are acum, după catastrofala retragere a trupelor americane şi NATO din Afgansitan, încă o dovadă de proporţii istorice că Joe Biden conduce efectiv Administraţia Biden.

Pierderea acestui „contract al secolului” poate fi decisivă pentru alegerile din aprilie 2022 din Franţa. Cu atât mai mult cu cât „globalistul” Macron e atacat violent din toate părţile pentru lamentabila administrare a crizei Covid şi a paşaportului vaccinal. După păcăleala pe care a reuşit să le-o aplice anterior „vestelor galbene”. Manifestaţiile anti-Macron sunt din nou săptămânale şi acoperă masiv aproape toate oraşele Franţei. Atâta doar că nu se întrevede nici un contracandidat serios la orizont. Nici generalul Pierre de Villiers, fostul şef al Statului Major al Armatelor, şi nici fratele acestuia, Philippe de Villiers, care a mai candidat la preşedinţie, nu par încă hotărâţi să candideze. Sau întârzie să-şi anunţe candidatura.

Povestea cu submarinele australiene e mai complicată decât o simplă reziliere de contract. Seamănă foarte bine cu un celebru banc de la Radio Erevan : „Un ascultător întreabă : Este adevărat că faimosul compozitor Haciaturian a primit lunea trecută în dar o Volgă albă pentru serviciile aduse URSS ? Radio Erevan răspunde : Da, cu câteva mici corecţii. Nu era luni, ci miercuri ; nu era albă, ci era neagră ; nu era vorba de o Volgă, ci de o bicicletă, care nu i s-a dat, ci i s-a furat.”

De fapt, execuţia contractului franco-australian era prevăzută să înceapă doar peste un an. Relaţiile dintre Australia şi Franţa nu au fost niciodată foarte bune, Australia fiind un fel de papagal al UK şi SUA în relaţiile cu Franţa. Iar toţi francezii ştiu că adversarul cel mai mare al Franţei nu e Germania, ci Marea Britanie. Aşa că e greu de înţeles de ce autorităţile franceze – preşedintele, prim-ministrul, ministrul Apărării şi ministrul Afacerilor externe – s-au dus atât de departe într-un contract totuşi fantezist. Care avea, probabil, rostul doar de a-i ajuta pe australieni în negocierile duble cu SUA şi UK. Mai mult, presupusul contract de vânzare-cumpărare a unor submarine cu propulsie nucleară încheiat cu SUA şi UK se transformă într-un contract de închiriere a unor submarine nucleare americane care va fi plătit scump de Australia. Interesul de a avea submarine nucleare la Perth, în Australia, e în primul rând al americanilor, pentru a declanşa războiul rece cu China. Britanicii vor numai să se bage şi ei în seamă.

„Guvernul Morrison are în vedere să închirieze pe termen scurt submarine cu propulsie nucleară de la Marea Britanie sau de la Statele Unite, dar Coaliţia subliniază faptul că armele nucleare nu vor fi plasate în Australia. Ministrul de Finanţe, Simon Birmingham, şi ministrul Apărării, Peter Dutton, au confirmat duminică în interviuri distincte că închirierea submarinelor de la aliaţii din AUKUS ar putea fi o soluţie provizorie până când Australiei i se vor livra propriile submarine – potenţial, în anii 2040. […] Perth va fi astfel transformat, probabil, într-o bază adaptată staţionării permanente a submarinelor nucleare americane. Acestea transportă arme nucleare. Navele „închiriate” sau cel puţin elementele lor de propulsie ar fi, evident, mereu echipate cu marinari americani sau britanici. Australienilor le e deja greu să-şi păstreze echipajele submarinelor lor actuale. Puţinul personal disponibil pentru navele „închiriate” nu va fi îndestulător pentru a le face să funcţioneze. Australienii vor plăti deci scump pentru a avea privilegiul de a fi invitaţi la bordul submarinelor comandate, fără îndoială, de Statele Unite. Guvernul australian prevede, de asemenea, să achiziţioneze de la Statele Unite un număr de rachete costisitoare şi de arme cu bătaie lungă. Aceasta va permite o integrare mai profundă a efectivelor sale în planurile americane de război împotriva Chinei” („The fallout from the AUKUS deal”, moonofalabama.org, 20.09.2021).

Chiar dacă lucrurile nu sunt ce par a fi, NATO a primit o lovitură, probabil, mortală. În 9 septembrie 1965, Charles de Gaulle părăsise comandamentul militar integrat al NATO. Nicolas Sarkozy, considerat şi el un „american”, a reintegrat Franţa în NATO activ în 2009. Singura soluţie onorabilă care le rămâne politicienilor francezi în faţa propriei populaţii, jignită de americani, indignată, este să se retragă din NATO, ceea ce nu va face, bineînţeles, Emmanuel Macron pentru că el e perceput azi de majoritatea francezilor tot ca „american” sau, mă rog, „globalist”. La fel sunt la Bucureşti „americani” sau „globalişti” USR Plus şi Clotilde Armand sau Dacian Cioloş, care nici ei nu reprezintă în nici un caz o „expansiune” a Franţei, ci doar a „globalismului” ascuns sub etichetă franceză.

Consecinţele economice pentru Australia riscă însă să fie enorme. Principalul său partener comercial, China, va trece la sancţiuni dure. Să luăm un singur exemplu. China este cumpărătorul aproape exclusiv al minereului de fier australian, principalul produs de export al ţării. China se reorientează deja spre Guineea, din Africa de Vest. Guineea deţine cea mai mare rezervă mondială de minereu de fier de foarte bună calitate, la Simandou – 110 km de dealuri. China deţine participaţii importante în minele din Guineea. Preţul minereului de fier australian a scăzut de la 230 de dolari/tonă în luna mai la 110 dolari. China şi-a diminuat brutal producţia de oţel. Exporturile australiene către China de cărbune, vin, orz şi carne de vită au scăzut şi ele semnificativ. După recenta semnare a tratatului AUKUS, relaţiile Australiei cu China vor continua să se deterioreze.

Prin decizia lui Joe Biden şi Boris Johnson de a înlătura Franţa din contractul submarinelor australiene, nu numai NATO, ci şi UE au încasat o lovitură de mari proporţii. Rămâne de văzut cum va reacţiona Germania după alegerile de duminică 26 septembrie 2021. „Peter Ricketts, fost ambasador britanic în Franţa, prezice că NATO va avea probleme […] : „Cred că această decizie afectează, cu siguranţă, încrederea francezilor în NATO şi în aliaţii ei, şi le întăreşte impresia că trebuie să militeze pentru o autonomie strategică europeană”, a declarat el Agenţiei France Presse. Cred că acest lucru îi face rău lui NATO, căci NATO se bazează pe încredere” (idem).

Deci, despre ce e vorba între aşa-zişi aliaţi ? Ca în bancul de la Radio Erevan, nu era o Volgă, ci o bicicletă, şi nu i s-a dat, ci i s-a furat : „Pe ansamblu, nu văd nici un avantaj pentru Australia în această decizie. Şi-atunci ce motivează această iniţiativă ? E vorba de şantaj. China e de departe primul partener comercial al Australiei. „Strategii” americani şi australieni afirmă că submarinele sunt necesare pentru a apăra de China rutele comerciale maritime ale Australiei, al cărei principal partener comercial e… China. Un lucru care nu are nici un sens. Singura raţiune pentru care Australia s-a întors politic şi militar contra Chinei este şantajul exercitat de Statele Unite” („To protect itself from US hostility Australia decides to buy US submarines”, moonofalabama.org, 16.09.2021). Se citează, de altfel, frecvent, în aceste zile şi „accidentul” celor două Mistral franceze (nave de război, portelicoptere) care, la presiunea SUA, nu au mai fost livrate Rusiei în 2015, pe vremea lui François Hollande.

Petru Romoşan

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, dotat cu un ECOGRAF ultraperformant finanțat de CJ Cluj

Publicat

ecograf pentru spitalul județean de urgență

Consiliul Județean Cluj a finanțat achiziționarea unui nou echipament medical de înaltă tehnologie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Ministerului Sănătății și care își desfășoară activitatea în spații aflate în proprietatea forului administrativ județean.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Aparatura medicală de ultimă generație este mai mult decât necesară pentru efectuarea celor mai complexe examinări și tratamente, aceasta contribuind esențial la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților”.

Este vorba despre un ecograf cu doi transductori 4D – convex și endocavitar, pentru care forul administrativ județean a alocat, din bugetul propriu, 150.000 de lei. Noul echipament ultraperformant a fost deja pus în funcțiune în Cabinetul de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat al spitalului.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noaptea cercetătorilor la UBB Cluj-Napoca

Publicat

noaptea experimentelor

Copiii și adulții vor putea descoperi lumea fascinantă a științei în cadrul evenimentului Noaptea cercetătorilor, organizat în perioada 24 – 25 septembrie 2021 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), de Facultatea de Știința și Ingineria Mediului (FSIM), cu sprijinul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC).

„Evenimentul desfășurat sub tema „ReCoNnect – The Green Deal: Research Communication to communities” (https://noapteacercetatorilor.cest.ro/ ) cuprinde activități destinate vizitatorilor de toate vârstele: experimente, demonstrații și concursuri, pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității, dar și prezentări și discuții interactive, dezbateri sau tururi ghidate pe teme de interes pentru cercetare.

Noaptea cercetătorilor aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului și se desfășoară în 21 de orașe din țară într-un mod interactiv, educativ și distractiv. Cele mai mari institute de cercetare și cele mai importante instituții de învățământ superior din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului.

La Cluj-Napoca, activitățile organizate atât de cercetători, cadre didactice și studenți ai FSIM, cât și de invitații la eveniment se vor desfășura în data de 24 septembrie, în Parcul Central – zona Casino (14:00 – 22;00), la sediul Facultății de Știința și Ingineria Mediului (19:00 – 22;00) și în Parcul Sportiv Universitar Iuliu Hațieganu (19:00 – 21;00). În data de 25 septembrie, activitățile vor cuprinde discuții cu comunitatea în cadrul unor tururi ghidate în Pădurea-parc Făget (11:00 – 13;00) și Parcul feroviarilor (11:00 – 14;00), pe subiecte privind serviciile ecosistemice ale pădurilor peri-urbane și regenerarea urbană.

Detalii privind activitățile și programul lor puteți vizualiza accesând linkul: https://enviro.ubbcluj.ro/noaptea-cercetatorilor-cluj-napoca/, Evenimentul Noaptea Cercetătorilor este coordonat și la nivel regional de Universitatea Babeș-Bolyai, activități organizate de parteneri locali fiind desfășurate și la Satu-Mare, Baia-Mare și Bistrița. La nivel național, în cadrul consorțiului ReCoNnect – The Green Deal, evenimentul va fi marcat și în alte 17 localități prin activități legate de știință și cercetare.

Din consorțiu fac parte: Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare Pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), Universitatea din București (UB), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (UBB), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFM), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), Institutul de Științe Spațiale (ISS), Institutul de Fizică Atomică (IFA), Federația Fundațiilor Comunitare din România, Fundația Comunitară București.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie finanțate prin proiectul-cadru Horizon 2020.

Evenimentele de la Cluj-Napoca vor putea fi urmărite și pe Facebook (https://www.facebook.com/events/864790344182811/)”, se arată în comunicatul UBB.

Citește mai departe

ACTUALITATE

OPINIE Să nu vă vaccinați

Publicat

Nu vă vaccinați, că nu are niciun rost. Doar știți clar, din surse sigure, că virusul SARS CoV -2 nu există și că totul este o mare conspirație mondială.

Sunteți oameni deștepți, informați, culți și citiți, la curent cu toate noutățile din medicina și știința mondială, astfel că nu puteți fi manipulați de cohortele de medici epidemiologi și de specialiști. Nu credeți minciunile răspândite cum că, în alte țări, s-a vaccinat peste 70 sau 80% din populație și, încet-încet, viața revine la normalul de dinaintea pandemiei.

Insistați că nu se poate așa ceva, că e dezinformare și fake-news.

Cifrele alarmante, cu miile de români infectați cu COVID, prezentate zilnic în ultima perioadă de autorități, sunt false, scoase din pixul calculatorului, cu scopul de a vă speria să purtați botniță și să vă injectați cu ser care conține cipuri și cu care Oculta Mondială urmărește să vă controleze viața.

Fiți deștepți, nu cădeți în capcana lor și nu vă vaccinați. Oricum știți că vaccinul e apă de ploaie. Doar e un non-sens, cum poți să te vaccinezi împotriva a ceva ce nu există, nu?

Oamenii despre care auziți că au pierit de COVID sunt invenții, la fel ca bolnavii care își duc ultimele zile în secțiile ATI legați la tuburile de oxigen. Spitalele Clujului sunt, de fapt, goale, doar vedeți că accesul nu este permis, tocmai ca să vi se ascundă realitatea, iar medicii și asistentele joacă cărți și se uită la televizor, râzând de modul în care sunt prostiți românii.

Nu vă vaccinați, nu fiți cobai!

Când veți simți primele simptome de boală, primele frisoane, când începeți să tușiți și faceți febră care nu trece, luați uleiuri esențiale, un paracetamol și un ceai de coada șoricelului, cu puțină miere, seara.

Nu vă panicați, nu este niciun pericol, doar știți că noul coronavirus nu există. Dacă v-au spus Șoșoacă și Olivia Steer înseamnă că așa este. Punct. Ele știu cel mai bine.

Dacă, după câteva zile, vedeți că răceala asta simplă nu a trecut, că aveți dureri musculare, tușiți, febra de 39 de grade rămâne la fel și nu scade deloc, că simțiți că respirați din ce în ce mai greu, de parcă ați avea bolovani în plămâni, nu vă speriați.

Nu e nimic neobișnuit. E o banală răceală, doar știți clar că nu poate fi vorba de COVID, care nu există.

Mai beți un ceai, mai faceți o inhalație. Știți ce se spune, răceala trece cu medicamente într-o săptămână și fără medicamente în șapte zile.

Dacă observați că părinții și copiii dvs, cărora le-ați tușit în față și nu i-ați protejat, se îmbolnăvesc, nu intrați în panică. Nu e nimic grav, e o banală răceală, nu? Dacă ajung să fie internați în spital, la ATI, intubați, din cauza unui virus care nu există, nu vă agitați.

E doar o închipuire, un vis, fără legătură cu realitatea. Nu poate fi nimic grav, așa v-au spus unii, pe care îi credeți necondiționat.

Dacă îi pierdeți pe cei dragi, iar medicii vă spun că nu se mai putea face nimic, deoarece au venit prea târziu și aveau plămânii afectați peste 90 la sută, nu îi credeți. Sigur medicii sunt de vină că nu i-au tratat ca lumea, nu le-au dat tratamentul adecvat unei simple răceli.

Așadar, repet, nu vă vaccinați, că nu merită.

Dar când ajungeți, la rândul dvs, pe patul de spital, cu plămânii uscați, când v-ați da toată averea pentru o gură de aer în plus, gândiți-vă, măcar pentru o clipă că, poate, undeva ați greșit.

Că, poate, Șoșoacă și alți șoșoci, cu campaniile lor anti-mască și anti-vaccin, nu au făcut altceva decât să vă aducă, mult prea devreme, la capătul vieții.

Și că, poate, în ciuda convingerii dvs că acest coronavirus nu există, că este o făcătură și o conspirație, realitatea să fie alta, iar COVID-ul să fie, într-adevăr, flagelul care a dat omenirea peste cap și a curmat viețile a sute de mii de persoane nevinovate care, dacă s-ar fi vaccinat la timp, ar fi avut șansa să trăiască…

Înainte de ultima răsuflare, gândiți-vă cum ar fi fost dacă nu ați fi dat crezare isteriei anti-COVID și v-ați fi vaccinat și la fel ar fi procedat părinții și copiii dvs.

Dacă vaccinul este, într-adevăr, soluția?

Nu vă pare rău, măcar un pic?

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate