Connect with us

EVENIMENT

Parchet Cluj: Șoferul de Bolt, lovit cu o sticlă, dar și cu pumnii și picioarele. Leziunile nu i-au pus viața în pericol

Publicat


bolt

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a precizat de ce s-a decis doar plasarea sub control judiciar pe 60 de zile a celor 3 minori care au lovit un șofer de Bolt și care a ajuns la spital. Potrivit motivării instituției transmisă la cererea Cluj24, cei trei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe, dar și pentru tulburarea ordinii și liniştii publice.

”În cadrul ordonanței de luare a măsurii controlului judiciar, s-a reținut că cei trei minori, cu vârste cuprinse între 15-17 ani, în data de 23.08.2024, orele 23:15, în timp ce se aflau în parcul amenajat în P-ța Ion Agârbiceanu din Cluj-Napoca (vizavi de Restaurantul Engels), pe fondul unui conflict spontan pornit de la efectuarea unei curse în regim Bolt, au agresat fizic persoana vătămată cu lovituri cu pumnii, picioarele și prin utilizarea de corpuri contondente din sticlă, cauzând persoanei vătămate leziuni traumatice care necesită pentru vindecare un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale, tulburând ordinea și liniștea publică”, precizează procurorii.

Infracțiuni grave, dar…

Potrivit acestora, infracțiunile reținute sunt, unele, de o gravitate ridicată, actele de violență fiind îndreptate împotriva persoanei vătămate.

”Referitor la circumstanțele de comitere, se reține că acestea imprimă faptelor o gravitate sporită, sens în care amintim că inculpații au comis infracțiunile într-un loc public, noaptea, pe fondul unui conflict spontan, fiind trei inculpați care au exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, care mai apoi au fugit de la locul faptei, persoana vătămată suferind leziuni ce necesită pentru vindecare un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale.

Ba mai mult, faptul că acțiunea îndreptată împotriva integrității fizice a victimei a fost comisă într-un loc public, respectiv în fața localului Engels din municipiul Cluj-Napoca, având drept consecință inclusiv tulburarea ordinii publice a persoanelor aflate pe terasa localului Engels la acel moment, ba mai mult două persoane au  intervenit pentru a-i despărți pe agresori de persoana vătămată, constituie o altă împrejurare de natură să imprime faptelor o gravitate ridicată, căci denotă dispretul manifestat de inculpați vis-à-vis de normele ce diriguiesc comportaentul indivizilor în societate și a căror menire este aceea de a asigura o bună conviețuire între membrii comunității.

E relevant că sunt minori

Apoi, cât priveşte criteriile ce țin de persoana inculpaților, se reține că doi dintre autori nu au mai fost cercetați şi condamnați în trecut, fiind și minori în vârstă de 15 ani.

Astfel, este relevantă vârsta inculpaților și faptul că aceștia nu au antecedente penale, fapt penntru care măsura controlului judiciar apare ca fiind aptă să preîntâmpine comiterea de noi infracțiuni.

De asemenea, nici al treilea autor nu a mai fost cercetat și condamnat în trecut, fiind şi minor în vârstă de 17 ani. Astfel, este relevantă vârsta inculpatului și faptul că acesta nu mai are antecedente penale, fapt pentru care măsura controlului judiciar apare ca fiind aptă să preîntâmpine comiterea de noi infracțiuni”, se mai arată în motivare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au apreciat că, prin obligațiile impuse ca urmare a dispunerii controlului judiciar, se poate împiedica efectiv un astfel de comportament pe viitor și să se creeze contextul reintegrării în societate a inculpaților, măsura fiind, deci, necesară pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului penal și prevenirea săvărșirii dc noi infracțiuni.

Minorii nu au voie să părăsească țara

”Similar, tot pentru motivele antamate anterior, inculpaților li se va interzice să părăsească teritoriul României și să ia legătura pe orice cale cu persoana vătămată.

Totodată, în dispunerea luării măsurii controlului judiciar au fost avute în vedere și constatările preliminare emise de către IML Cluj în dosar, constatări care au stabilit, pe lângă numărul de zile de îngrijiri medicale (2-3zile), și faptul că leziunile produse prin violențele fizice exercitate asupra persoanei vătămate nu au pus în primejdie viața acesteia”, au conchis procurorii clujeni.

Șoferul de Bolt este, în continuare, internat pe secția de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca pentru rezolvarea afecțiunilor cardiace de care suferă.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Becali, ”discursul urii” la adresa lui Neluțu Sabău (”U” Cluj): Îi dă Iehova ce îi dă şi apoi îl aruncă în cap pe iehovist

Publicat

Sabău

Universitarul clujean Ciprian Mihali a criticat ”discursul urii” promovat de patronul FCSB, Gigi Becali, la adresa lui Ioan Ovidiu Sabău de la ”U” Cluj”, desemnat antrenorul etapei după victoria echipei sale împotriva Rapidului, 2-0în Giulești.

”Discursul urii, în toată mizeria lui, promovat de toate televiziunile de sport, pentru că, nu-i așa, Gigi Becali e antrenorul celei mai iubite echipe din România.
Gigi Becali urăște pe toată lumea care nu e ca el și ura lui e împărtășită de atâția fani ai lui și ai echipei iubite.

Iar instituțiile statului tac, complice cu un sistem mediatic care trăiește din mita plătită de cei puternici: <<Dacă iehovistul e prea mare antrenor, nu e problemă nici asta, că îi dă Iehova ce îi dă şi apoi îl lasă şi îl aruncă în cap pe iehovist.

Le dă iehoviştilor şi după vin în cap iehoviştii, că îi lasă vrăjmaşul din mână şi le dă putere vrăjmaşul la iehovişti>>”, a arătat Mihali, care l-a citat pe Becali.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Din canale adunate. Ce mai aruncă clujenii la CANALIZARE

Publicat

gura de canal

Ploile abundente care au „vizitat” Clujul în ultima vreme au dus la inundarea orașului. „Canalizarea nu mai face față”, strigă cetățeanul nemulțumit. Dar oare să fie numai asta cauza?

E adevărat, din cauza expansiunii urbanistice și a haosului imobiliar, în unele locuri canalizarea este subdimensionată. În unele locuri… Pentru că există și zone cu canalizare adecvată dar totuși aceasta deversează. Și asta pentru că cetățeanul confundă canalizarea cu ghena de gunoi.

VIDEO. Din canale adunate. Ce mai aruncă clujenii la CANALIZARE

Ați fi uimiți ce anume se găsește în canalizare. Poate încă n-am ajuns la aligatori uriași dar nu suntem departe. Cei care au ajuns de curând la oraș, neobișnuiți cu traiul în comun, dau pe țeavă tot ceea ce le prisosește prin casă.

„Am găsit în special șervețele umede, care nu se dizolvă în apă, tampoane, absorbante, inclusiv lenjerie intimă, cârpe… Uneori găsim cadavre de animale. Am dat chiar și peste o mașină de spălat. În zona Florești trebuie să intervenim  săptămânal la curățarea pompelor. Oamenii de acolo au o ură pe canalizare, altfel nu ne putem explica”, a declarat pentru Cluj24 Lucian Croitoru, director de comunicare la Compania de Apă Someș.

Dar aceste lucruri nu se întâmplă doar în Florești. Nici zonele așa zise „mai bune” din oraș nu sunt scutite. Caz concret, pe str. Trifoiului, unde la fiecare torențială cu pretenții sar capacele de canal mai ceva ca Iolanda Balaș la Olimpiadă. La ultima operațiune de decolmatare s-au extras inclusiv izmene, nemaivorbind de materialele enumerate mai sus.

Nimeni nu a zis că e ușor să trăiești la oraș, dar măcar fă un efort, dacă tot ai ales Clujul ca oraș de reședință.

Citește mai departe

CULTURA

105 ani de la înfiinţarea Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca

Publicat

Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca aniversează astăzi, 17 septembrie, 105 ani de la înfiinţare.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca s-a înfiinţat ca instituţie de stat la 17 septembrie 1919, sub numele de Conservatorul de Muzică din Cluj, în contextul procesului de modernizare a învăţământului românesc după război, potrivit www.amgd.ro, citat de Agerpres.

Învăţământul artistic instituţionalizat din Cluj datează însă din 1819, an în care a fost înfiinţat Conservatorul Maghiar de Muzică, unde cursurile s-au desfăşurat în limbile germană şi maghiară.

Dirijorul Gheorghe Dima, primul rector al Academiei

Înfiinţarea conservatorului, la 17 septembrie 1919, sub denumirea Conservatorul de Muzică din Cluj, a marcat etapa modernă a învăţământului superior muzical din Transilvania, mai notează sursa citată. Primul ei rector a fost dirijorul şi compozitorul Gheorghe Dima (1847-1925), care a condus instituţia din 1919 până la moartea sa, în 1925.

În 1931, Conservatorul devine „Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj”. În 1950, Academia de Muzică a fost redenumită în „Conservatorul de Muzică”, denumire pe care a purtat-o până în 1990.

Începând cu anul 1990, Conservatorul îşi schimbă denumirea, după numele primului ei rector, devenind astfel Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Opt catedre în cadrul Academiei, la înființare

Catedrele deschise în 1919 în cadrul Conservatorului erau: Teorie şi solfegii, Armonie, Contrapunct-compoziţie, Canto, Pian, Vioară, Violoncel, Dicţiune şi declamaţie. Ulterior au fost introduse şi alte discipline: Solfegiu, Contrabas, Instrumente de suflat (corn, trombon, trompetă şi fagot), Teoria instrumentelor, Teoria formelor muzicale, Estetică, Istoria muzicii, Muzică de cameră, Acustică, Orchestră.

În 1922 s-a mai înfiinţat o secţie pentru pregătirea profesorilor de muzică, devenită facultate începând cu anul 1933.

Sigismund Toduță, o prezență marcantă în istoria instituției

Printre profesorii care au contribuit la renumele instituţiei se numără doi membri ai Academiei Române: compozitorii Sigismund Toduţă şi Cornel Ţăranu.

În 1971, prin contribuţia lui Sigismund Toduţă, la Conservatorul din Cluj-Napoca s-au deschis studiile doctorale în muzicologie.

Totodată, în 1992, s-a instituit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Au fost distinse cu acest titlu personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti şi mondiale, precum: Mariana Nicolesco, Iannis Xenakis, György Kurtág, Krzysztof Penderecki, Yehudi Menuhin, Robert Levin, Christoph Bossert, Pascal Bentoiu, Ştefan Niculescu, David Ohanesian, Paolo Bosisio, Ioan Hollender.

Ofertă educațională generoasă, în prezent

În 1984, s-a lansat Concursul Gheorghe Dima, care reprezintă una dintre cele mai importante competiţii şi evenimente artistice din România.

Din 2012, Academia este condusă de rectorul Vasile Jucan. Academia cuprinde, în prezent, Facultatea de Interpretare Muzicală, Facultatea Teoretică, cărora i se adaugă şi o extensie la Piatra Neamţ. Oferta educaţională a Academiei cuprinde studii de licenţă, master, doctorat, învăţământ la distanţă şi frecvenţă redusă, cursuri de perfecţionare/postuniversitare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul de Urgență din Cluj ANGAJEAZĂ personal. Ce posturi sunt scoase la CONCURS

Publicat

De

Spitalulde Urgență Cluj

Spitalul de Urgență din Cluj a scos la concurs mai multe posturi pe perioadă nedeterminată.

Cele mai multe sunt cele pentru asistenți medicali, dar uitatea sanitară caută și personal auxiliar sau muncitori.

Spitalul de Urgență din Cluj ANGAJEAZĂ personal. Ce posturi sunt scoase la CONCURS

Concursurile vor fi organizate în luna octombrie, iar posturile de personal medical, auxiliar, TESA și cele pentru muncitori sunt pe perioadă nedeterminată, arată reprezentanții spitalului.

Spitalul de Urgență Cluj angajează nu mai puțin de 49 de asistenți medicali și, foarte important, aceștia nu trebui să aibă vechime.

Posturile pentru personal medical și auxiliar scoase la concurs:

  • asistent medical generalist – 49 de posturi, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, diplomă de bacalaureat, fără condiţii de vechime
  • tehnician de radiologie şi imagistică licenţiat – 3 posturi; diplomă de licență în specialitate; debutant fără condiţii de vechime
  • fiziokinetoterapeut – 1 post; diplomă de licență în specialitate; 6 luni vechime ca fiziokinetoterapeut
  • registrator medical la Serviciul Evaluare și Statistică medicală: 2 posturi; diplomă de bacalaureat; 6 luni vechime în specialitate
  • infirmier – 9 posturi; studii generale, fără condiţii de vechime
  • îngrijitoare – 14 posturi; studii generale, fără condiții de vechime
  • brancardier – 7 posturi; studii generale, fără condiții de vechime

Proba scrisă la concurs va avea loc în data de 15 octombrie, iar interviul în data de 21 octombrie.

Posturi de economiști scose la concurs

Spitalul de Urgență Cluj caută economiști, iar pentru aceste posturi este nevoie de vechime în activitate

Posturile pentru personalul TESA scoase la concurs:

  • economist specialist IA la Serviciul Achiziții publice – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
  • economist specialist I la Serviciul Achiziții publice – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 3 ani şi 6 luni vechime în specialitate
  • economist specialist IA la Serviciul Financiar – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe economice, 6 ani şi 6 luni vechime în specialitate
  • referent de specialitate I la Serviciul Administrativ – 1 post; diplomă de licenţă în domeniul ştiinţe inginereşti/managementul organizaţiei/ ştiinţe economice, 10 ani vechime în specialitatea studiilor, 5 ani vechime în activitatea de coordonare a serviciilor de pază; curs de specializare pentru ocupaţia manager de securitate cu certificat de absolvire.

Proba scrisă la acest concurs va avea loc în data de 15 octombrie, proba practică în data de 21 octombrie, iar interviul în data de 25 octombrie.

Posturi pentru muncitori calificați și necalificați

Spitalu de Urgență din Cluj scoate la concurs și mai multe posturi pentru muncitori, de asemenea fără a fi nevoie de vechime:

  • muncitor calificat electrician – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiţie de vechime
  • muncitor calificat sudor – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, fără condiție de vechime
  • muncitor calificat liftier – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, Autorizaţie I.S.C.I.R.valabilă (obţinută în urma unui stagiu depregătire de specialitate), fără condiţie de vechime
  • portar – 3 posturi, diplomă de absolvire a şcolii generale, Certificat de calificare/atestat, examen psihologic, fără condiţie de vechime
  • bucătar (muncitor calificat) la Bloc alimentar – 2 posturi, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiții de vechime
  • manipulant bunuri la Bloc Alimentar – 1 post, studii generale, fără condiție de vechime
  • muncitor necalificat I la Serviciul Aprovizionare – 1 post, studii generale, fără condiție de vechime
  • spălătoreasă: 3 posturi, studii generale, fără condiție de vechime.

Și în acest caz, probele scrise sau practice vor avea loc în data de 15 octombrie, iar interviurile în data de 21 octombrie.

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, găsiți AICI,  anunțul cu numărul 283.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax