ACTUALITATE
Panouri fotovoltaice pe blocurile din Cluj, cu fonduri europene. Vor putea da la schimb curentul pentru încălzire

Blocurile din Cluj-Napoca vor putea să își instaleze pe acoperiș, din fonduri europene, panouri fotovoltaice, în schimbul cedării energiei electrice în rețeaua publică, vor primi energie termică.
Subvenția pe care o poate primi o asociație poate fi curprinsă între 85 – 100%.
”Am format un grup tehnic pentru resurse europene, pentru a fi dotate casele și blocurile cu panouri fotovoltaice cu dublu scop: pentru încălzire, la case, și la bloc să îți permită să îți deduci cheltuielile. Dai energia electrică în rețea și își deduci din cheltuielile la bloc”, a spus, joi, primarul Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Ovidiu Hoban, fostul mijlocaș al CFR-ului, revine la club. De această dată nu ca jucător ci ca antrenor la Academie.
„Bine ai revenit în familia noastră, Ovidiu Hoban!
Vă anunțăm cu entuziasm că Ovidiu Hoban, fostul mare jucător al echipei noastre, revine la CFR Cluj într-o nouă postură, aceea de antrenor al Academiei noastre.
Alături de Cosmin Tilincă, un alt fost mare jucător CFRist, Ovidiu își va folosi expertiza sportivă dobândită în urma celor aproape 500 de meciuri jucate în cei 19 ani de activitate, pentru a-i îndruma și pregăti pe juniorii grupei U16 în a avea o carieră de succes!
Ne bucurăm, Ovi, că ești din nou în mijlocul familiei noastre și îți urăm cât mai multe reușite în noua ta carieră de antrenor”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
EVENIMENT
Acces GRATUIT pentru copiii în vârstă de până la 14 ani la meciul „U” Cluj-Universitatea Craiova

Echipa de fotbal Universitatea Cluj se alătură campaniei #BeActive. Astfel, copiii în vârstă de până la 14 ani au acces gratuit la meciul cu Universitatea Craiova care se va disputa sâmbătă, 23 septembrie 2023, de la ora 21.30, pe Cluj Arena.
„Ne alăturăm campaniei #BeActive.
Sâmbătă începe a noua ediție a Săptămânii Europene a Sportului (23 – 30 septembrie).
Pentru a beneficia de gratuitate, cei mici trebuie să vină în locațiile fizice de vânzare (magazinul oficial de la Cluj Arena, stand-ul clubului de la Iulius Mall, casele de bilete de la stadion) și să prezinte carnetul de elev ștampilat pentru anul școlar în curs.
Astfel, vor primi un bilet cu valoare 0 cu ajutorul căruia vor putea intra pe stadion la meciul de sâmbătă.
Gratuitatea este valabilă doar în sectoarele de la Tribuna 2.
Ne vedem la meci”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE, șoferi! Se instituie RESTRICȚII de circulație cu ocazia Zilelor RECOLTEI și a Crosului Companiilor la Cluj-Napoca

Pentru buna desfășurare a evenimentului „Zilele Recoltei 2023” , Primăria Cluj-Napoca anunță închiderea circulației rutiere pe strada Pandurilor din data de 21 septembrie 2023, ora 23.00 până în data de 25 septembrie 2023, ora 7.00 (când situația o impune).
De asemenea, cu ocazia evenimentului ,,Crosul Companiilor”, duminică, 24 septembrie 2023, în intervalul orar 8.00 – 11.00 va fi închisă circulația rutieră pe următorul traseu: start strada Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – strada Giuseppe Garibaldi – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – întoarcere Bulevardul 1 Decembrie 1918 intersecție cu strada Petuniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – strada Giuseppe Garibaldi – Sosire strada Gavril Muzicescu.

La începutul lunii decembrie 2022, site-ul nostru anunța faptul că renumitul restaurant clujean din cartierul Grigorescu, Fair Play, se închide. Proprietarii intenționau să vândă afacerea, spre disperarea clienților care s-au panicat că nu vor mai găsi acolo celebra ciorbă de burtă. Iată că, după 10 luni de pauză, Fair Play s-a redeschis.
Citește și: Ultima zi în care mai puteți mânca la restaurantul ”Fair Play” din Grigorescu. De joi se închide. După 30 de ani
Contactată de Cluj24, unul dintre proprietarii restaurantului, Kerekes Dobay Dorottya Etelka, a declarat:
„Da, e adevărat, începând din 19 septembrie, Fair Play e din nou operațional. Suntem aceeași echipă, inclusiv la bucătărie, deci „gustul” Fair Play a rămas același. Totul se desfășoară acum într-un mediu nou, renovat, dar care și-a păstrat „eticheta” la care ținem atât de mult.
Am vrut să vindem anul trecut, din păcate cumpărătorii nu s-au înghesuit iar cei care au tatonat s-au temut de lucruri ascunse. Dovadă că n-a fost nimic necurat la mijloc e și faptul că am reintrat în circuit în aceeași formulă. Ne-a prins bine pauza asta, și personalului și nouă, ca acționari, cel puțin din punct de vedere mental. Am avut timp să reflectăm la ceea ce vom face și acum punem în practică toate gândurile din această perioadă.
V-așteptăm cu drag să regăsiți plăcerea de a lua masa la Fair Play.”