ADMINISTRAȚIE
Panică la cutremurul din România. Fisuri în clădiri. Zeci de apeluri şi persoane autoevacuate

Cutremurul de marţi din zona Gorjului a creat panică în judeţ, dar şi în ale zone ale ţării, printre care şi Clujul. Au fost înregistrate zeci de apeluri, la 112, iar zeci de persoane au ieşit din câteva imobile.
Angajaţii şi pacienţii unui spital au ieşit în curte
Circa 30 de apeluri au fost înregistrate, marţi după-amiază, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter.
VEZI ŞI:
Panică după cutremurele din Gorj. S-au simţit şi la Cluj. „Frigiderul venea spre mine”. Seismolog: Clujul poate fi afectat”
Conform datelor comunicate de ISU Gorj, cetăţenii au semnalat fisuri apărute la anumite construcţii sau elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins.
‘Din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime! Echipajele noastre de intervenţie intervin acolo unde au fost semnalate situaţii de urgenţă şi continuă misiunile de recunoaştere/patrulare pentru că este prioritar să ne asigurăm că nu sunt persoane care au avut de suferit’, arată sursa citată.
VEZI ŞI:
Încă un CUTREMUR în Gorj, al cincilea de marți. Care e MAGNITUDINEA
De asemenea, în urma producerii seismului, pacienţi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu – cadre medicale, personal TESA, au ieşit în curtea unităţii, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii instituţiei sanitare.
Pană de curent
De asemenea, Complexul Energetic Oltenia (CEO) anunţă, marţi, că, în urma cutremurului de 5,7 pe scara Richter, au existat decuplări la alimentarea de servicii generale la Sucursala Electrocentrale Rovinari.
Conform sursei citate, realimentarea a fost reluată în 20 de minute prin recuplarea transformatoarelor, iar grupurile energetice au rămas în paralel pe toată perioada şi protecţiile au funcţionat corect.
‘În Sucursalele Electrocentrale Turceni şi Işalniţa, precum şi în carierele miniere din cadrul CE Oltenia nu s-au înregistrat probleme în exploatare’, se arată într-un comunicat al CEO.
În acelaşi context, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova anunţă verificări urgente la poduri. ‘Directorul Regional al DRDP Craiova, Călin Cosmin Petruţ, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur’, se arată pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.
22 de persoane autoevacuate
Un număr de 22 de persoane care locuiesc într-un imobil social din Drobeta-Turnu Severin s-au autoevacuat în urma cutremurului produs marţi după-amiază, după ce în pereţii clădirii au apărut fisuri, informează reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi.
Potrivit sursei citate, ca urmare a seismului, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi – Baia de Aramă şi Drobeta-Turnu Severin.
‘Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere. Cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat. Pentru verificarea celor sesizate, echipaje operative de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă şi Detaşamentului Drobeta-Turnu Severin s-au deplasat în teren’, a precizat ISU Mehedinţi.
Grupă operativă activată în Hunedoara
Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara a activat, marţi, Grupa Operativă, care a început monitorizarea situaţiei din principalele localităţi ale judeţului, după cutremurul care a avut loc în zona judeţului Gorj, din primele informaţii fiind semnalate doar atacuri de panică ale unor persoane speriate de mişcarea seismică.
‘În acest moment, echipele de intervenţie de la nivelul fiecărei subunităţi ale ISU Hunedoara se află în misiune, pe teren, fiind prealertate toate subunităţile de intervenţie care efectuează misiuni de monitorizare a situaţiei. (…) Nu sunt informaţii, până la această oră (16,00 – n.r.) care să indice eventuale pagube materiale sau tehnologice, iar situaţia este monitorizată în continuare’, a informat ISU Hunedoara.
Potrivit primelor date, la numărul unic de urgenţă 112 au fost înregistrate 11 apeluri de urgenţă, unul din Deva, unul din Hunedoara şi nouă din oraşul Vulcan, prin care au fost semnalate atacuri de panică ale unor persoane din localităţile menţionate.
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în zona Vâlcea – Gorj s-a produs marţi, la ora 15,16, un cutremur semnificativ, la adâncimea de 40 km, cu magnitudinea de 5,7. Seismul a fost urmat de două replici, la ora 15,26 (magnitudine 3,4) şi 15,29 (magnitudine 3,5). Cutremurul s-a produs la 10 km sud faţă de epicentrul mişcării seismice de luni, 13 februarie.
Cutremurul s-a resimţit şi-n Cluj
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj a înregistrat trei apeluri telefonice primite de la clujeni în urma cutremurului produs marţi după-amiază, seismul fiind resimţit şi în judeţul Cluj.
„În dispeceratul integrat ISU-SAJ s-au înregistrat trei apeluri care au semnalat cutremurul. Nu sunt anunţate pagube sau alte probleme, însă o autospecială va efectua o misiune de recunoaştere pe strada Almaşului din Cluj-Napoca şi în comuna Floreşti”, informează reprezentanţii ISU Cluj.
ISU ne linişteşte: Un fleac, nişte fisuri
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, marţi, după producerea unui nou cutremur semnificativ, de 5,7 pe scara Richter, în Oltenia, Gorj, că nu există situaţii de pericol pentru populaţie, iar până la acest moment nu sunt persoane care să fi suferit vătămări.
„Cele mai multe apeluri au fost primite la ISU Gorj. Apelanţii sesizează diverse pagube (fisuri, căderi ţiglă de pe acoperiş). Pentru eficientizarea misiunilor de recunoaştere derulate în teren, ISU Gorj a suplimentat echipajele din tura de serviciu cu cel aflat în turele libere, din 3 subunităţi. Din informaţiile pe care le avem la acest moment, nu sunt persoane care să fi suferit vătămări. Totodată, nu există situaţii de pericol pentru populaţie”, transmite IGSU.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe.
Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.
În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.
În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.
Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.
Cea mai costisitoare deplasare, în Africa
Cea mai costisitoare deplasare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.
EVENIMENT
Baroul Cluj a sesizat Inspecția Judiciară. O judecătoare de la Judecătoria Cluj-Napoca a amendat abuziv un avocat

Consiliul Baroului Cluj a primit o sesizare din partea unui avocat din oficiu cu privire la un incident petrecut la Judecătoria Cluj-Napoca în exercitarea dreptului de apărare a unui justițiabil și a deciz sesizarea Inspecției Judiciare.
”Din sesizarea transmisă de domnul avocat către Consiliul Baroului Cluj reiese că în cadrul unei cauze penale aflate pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, unde domnul avocat asista un inculpat, fiind desemnat ca avocat din oficiu, magistratul care prezida ședința de judecată a înțeles ca, in mod repetat, în timpul audierii inculpatului, să interzică domnului avocat să-și sfătuiască clientul prin raportare la exercitarea dreptului la tăcere, drept reglementat legal prin dispozițiile codului de procedură penală. De asemenea, pentru faptul că domnul avocat a insistat în a-și sfătui clientul, prin prisma exercitării dreptului la apărare al acestuia și a dreptului la tăcere, doamna judecător a aplicat avocatului două amenzi judiciare.
Față de aceste aspecte, dovedite de cuprinsul încheierii de ședință pusă la dispoziție de domnul avocat, Consiliul Baroului Cluj dorește să-și manifeste public dezaprobarea totală față de comportamentul nedeontologic pe care magistratul a înțeles să îl adopte.
Este inadmisibil
Considerăm căeste inadmisibil ca în desfășurarea unui proces penal, judecătorul care soluționează cauza, să intervină în exercitarea drepturilor inculpatului, drepturi care se exercită în cazul asistenței juridice obligatorii prin avocat, cu scopul limitării acestora.
Reamintim că, în temeiul art. 109, alin. 2 și 3 din Codul de procedură penală, inculpatul are dreptul să se consulte cu avocatul atât înainte, cât și în cursul audierii și că în cursul audierii inculpatul își poate exercita dreptul la tăcere cu privire la orice este întrebat.
Abuz la adresa avocatului
Consiliul Baroului Cluj apreciază, de asemenea, ca fiind o măsură abuzivă amendarea avocatului pentru că acesta a încercat să-și exercite profesia și să asigure justițiabilului pe care îl reprezenta o apărare efectivă și nu doar formală.
O astfel de încercare de intimidare a avocatului, prin amendarea repetată cu un cuantum total care depășește cu mult onorariul pe care acesta îl va încasa la final din fondurile Ministerului Justiției, este un comportament care nu poate fi tolerat de corpul avocaților din Baroul Cluj.
În considerarea celor sus expuse, Consiliul Baroului Cluj a decis sesizarea Inspecției Judiciare raportat la comportamentul doamnei judecător, prin prisma comiterii abaterii disciplinare, respective a exercitării funcției cu rea-credință sau gravă neglijență”, arată Baroul Cluj.
EVENIMENT
Prețuri razna pentru garsonierele Clujului. Cine își permite să dea 82.000 de euro pe 24 mp?

Prețurile la garsoniere au luat-o razna la Cluj-Napoca, orașul din România în care parcă s-au mutat toți milionarii singuri de pe Coasta de Azur.
O agenție imobiliară oferă spre vânzare o garsonieră de 24 mp la prețul de 82.000 de euro, ceea ce face ca metrul pătrat să se apropie de 3.500 de euro.
Aceasta este situată în cartierul Grigorescu, la etajul 1 al unui bloc construit în 1970.
Garsoniera este compusă din cameră, baie, bucătărie, hol și balcon și vinde cu bucătăria mobilată și utilată. Este dotată cu centrală termică și are certificat energetic clasa B.
Altă garsonieră ”chilipir”
Dar stați, că asta nu e tot. În altă zonă a Clujului, în cartierul Mărăști, este de vânzare o garsonieră, cu 2 mp mai mică, la un preț sensibil redus, de doar 70.500 de euro, ceea ce înseamnă 3200 de euro/mp.
Aceasta are o suprafață de 22 mp, este situată la etajul 4 al unui bloc și este renovată complet cu finisaje premium, mobilată și utilată modern.
Garsoniera are, la fel ca prima, centrală termică proprie.
Garsoniere pe Coasta de Azur
Pe Coasta de Azur în Franța, în localitatea Pernes-les-Fontaines, la 250 de km de Nisa, se vinde un studio de 26 mp, la 130.000 de euro. Acesta este compus dintr-o cameră, bucătărie funcțională și baie.
Un alt studio, de 27 de mp, localizat în Cannes, se poate cumpăra cu 159.000 de euro, acesta având un dormitor, dar și o terasă de 19 mp.
E adevărat și că în Monaco, perla sudului Franței, un studio de 25 mp se vinde cu fabuloasa sumă de 1,7 milioane de euro!
EVENIMENT
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie

După o săptămână în care frigul și ninsoarea par să fi pus stăpânire pe România, temperaturile devin mai blânde, chiar mai ridicate decât cele normale pentru sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, potrivit prognozei pentru perioada 17 martie – 14 aprilie, transmisă marți de ANM.
17 – 24 martie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
PROGNOZA meteo pentru următoarele patru săptămâni: cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii aprilie
24 – 31 martie
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea nordică a teritoriului. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval în toate regiunile.
31 martie – 7 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în toate regiunile.
7 – 14 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale, cu posibilitatea unui ușor excedent în zonele montane.