Connect with us

EVENIMENT

PAMFLET. Ce SĂRBĂTORESC ardelenii la 1 Decembrie? Dacă știi, spune-ne și nouă

Publicat


1 Decembrie. În această dată, unii români sărbătoresc Marea Unire. De ce „mare”? Păi pentru că aia mică s-a făcut în 1859. Și pentru că, odată cu „cea Mare”, s-a făcut România dodoloață. Dacă până acum arăta ca o pictură de Picasso, de nu știai de unde s-o apuci, acum era mult mai simplu, ca s-o poată desena și copiii. Întrebarea care persistă în continuare e cine s-a unit cu cine?

Ia să vedem! Sudistanul inițial, cunoscut și sub numele de Nord Bulgaria, era locuit de românii vechi, strămoșii cocalarilor cu ceafa în trei straturi din ziua de azi. Printre ei, câte unul mai răsărit, numit pompos boier, care cică era și de viță veche, asta pentru că nici dracu’ n-a stat să-i verifice lui pedigree-ul.

PAMFLET. Ce SĂRBĂTORESC ardelenii la 1 Decembrie? Dacă știi, spune-ne și nouă

Secole de-a rândul derulate sub umbrela protectoare a Înaltei Porți și-au pus amprenta asupra civilizației, impropriu numită așa, din Țara Românească. Turcii, bulgarii, tătarii, albanezii și grecii au completat, atât cât au putut și ei, „coloratura” locală. Culturile s-au mixat mai ceva ca hit-urile la Untold. A rezultat poporul român, a cărui principală calitate nu era nici pe departe hărnicia. Nici n-avea cum, dacă ne gândim că erau urmașii dropiilor, niște păsări mari din Bărăgan, grase și puturoase.

Vestigiile așa zisei civilizații din zonă pot fi admirate și astăzi: bordeiele săpate în pământ, bordeiele săpate în pământ și… bordeiele săpate în pământ… Dar deja ne repetăm. Mai este și-un turn al Chindiei. Și gata! Că monumentul de la Adamclisi era făcut de romani. Nu, nu de romales. Ei abia în istoria recentă s-au apucat de construit monumente cu turnulețe.

Ei bine, această alcătuire a profitat de ego-ul exacerbat al unui domnitor moldovean, băiat bun de altfel dar cam zglobiu în gândire și i-a sugerat un cumul de funcții. Și uite-așa, aia mică (mă refer la unire) s-a făcut prin vrerea „poporului” român, la care, volens-nolens au aderat și frații moldoveni, cei aprig curtați de Mihai Viteazul, cu rușii, lipovenii și leșii lor cu tot.

„Țara nou creată și-a importat rege de la nemți”

Astfel intra samahoanca și poalele-n brâu, repede completate de poalele-n cap, în istoria României, numită acum așa, după ce nord-bulgarii și-au impus punctul de vedere prin intermediul unor damigene de vin date șpagă, obicei la care se pricep foarte bine și în ziua de azi și pe care l-au exportat cu succes și la nord de Carpați.

Văzând că nu fac nicio treabă cu cârmuitorii autohtoni, țara nou creată și-a importat rege de la nemți, în speranța că dade-dade va reuși să implementeze rigurozitatea, disciplina și spiritul german în mocirla orientală de aici. Cel care s-a înhămat la această muncă sisifică a fost Carol de Hohenzollern-Siegmaringen, pe scurt Karcsi die Erste. No way, Jose! Nu s-a prins nimic de „rumâni”.

Așa că au făcut un „bis” cu Ferdinand și a lui Regină Maria, de altfel „singurul bărbat al României”, cum o prezintă istoria. „În această țară nu există bărbați și îmi este rușine că sunt regina unor lași”, spunea ea când s-a lămurit cu cine are de-a face.

„Noi vrem să ne unim cu țara”

După ce armata română a luat na-na la bucuțe de la bulgari și nemți, la Turtucaia, în 1916, Ferdinand s-a lămurit și el cu vitejia poporului pe care-l conducea. Probabil, într-un moment de mahmureală a ordonat: „Treceți batalioane române Carpații!”, îndemn luat ad literam de șefii armatei. Sătui să ia bătaie de la KuK (kaiserlich und königlich), mai marii oșteni ai României i-au sugerat, mai mult sau mai puțin voalat, să anexeze Transilvania cu tot cu locuitori, din ciclu: „Decât să ne bată mai bine ne împrietenim cu ei”.

Zis și făcut. Celebra expresie pusă de aceeași curvă care este istoria în gurile oamenilor politici ardeleni din acea vreme și anume „Noi vrem să ne unim cu țara” era de fapt o interogație, nu o afirmație.

Transilvania, acest pui de imperiu habsburgic, curtată de vecini mai ceva ca fetele din Bamboo, avea avantajul că, pe lângă români (deși, sincer, nu știu de ce li se zicea așa), mai avea și unguri, și nemți, și cehi, și slovaci și alte nații care conțineau în ADN ingeniozitatea, hărnicia și priceperea de a ctitorii o țară multiculturală orientată cu fața spre vest, nu spre sud-est.

„Hai s-o dăm din mână-n mână”

La aflarea veștii că nord-bulgarii intră în Transilvania, locuitorii s-au speriat că vor să le fure prunii și-au pus mâna pe arme. Cu tunelurile dacice colmatate încă din fragedă pruncie, singurele căi de acces în fortăreața transilvană erau trecătorile carpatine. Versurile cântecului, care au fost modificate ulterior în „V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații/ Cu inima la trecători” erau „V-așteaptă pălinca, v-așteptă cârnații/ Pe mesele-ntinse la trecători”. Păcăliți de promisiuni, soldații au lăsat la o parte tremuratul de izmene și-au îndrăznit să treacă munții.

Și uite-așa, „Hai să dăm mână cu mână” s-a transformat în „Hai s-o dăm din mână-n mână”, cu referire la glaja de pălincă. Și uite-așa, pe principiul „să ajutăm baba să treacă strada chiar dacă ea nu vrea”, Ferdinand le-a suflat ungurilor de sub nas cea mai bogată și frumoasă regiune din imperiu.

De atunci ni se tot arată pisica, aia cu „ungurii vor să ne fure Ardealul”. Hoții strigă hoții…

Infuzia de ardeleni în ceea ce se va numi de-acum înainte România Mare a fost benefică… Pentru ceilalți.

Cu ce s-au ales ei?

Cu câteva milioane de oameni harnici și chibzuiți, e drept, la sfert din viteza lor.

Cu pălincă, pe care, fie vorba-ntre noi, nici azi n-o pot bea, rămânând la „febra” lor.

Cu cea mai bună mâncare din lume și pontul oferit gratis cum că apa în care au fiert găina se face supă, nu se-aruncă.

Cu zeci de mii de unguri care le-au mai transferat în capitală un pic de aer occidental.

Cu aur și alte bogății ale pământului, pe care le-au extras de aici.

Cu locuri minunate de vizitat, vestigii istorice, tradiții de dinainte de primul șlap turcesc aterizat în Bărăgan.

Cu zeci de variante de petrecut vacanța.

Cu o grămadă de bani vărsați la buget, an de an, pe care-i împrăștie discrețional în zone în care lenea este pe ordinea de zi, mai puțin de unde au provenit.

Cu ce ne-am ales noi?

Cu o grămadă de refuzuri, indiferent de cereri.

Cu valuri de șmecherie și învârteală revărsate peste Carpați.

Cu cocalari, pițipoance și manele.

Cu bășcălie ieftină și sarcasm de bideu.

Cu semințe scuipate printre dinți.

Cu milioane de puturoși de dus în spate.

„Treceți batalioane române Carpații… înapoi”

Ne spun boanghini, le spunem mitici.

Ne fac lenți și prea calmi, le zicem certăreți și gălăgioși, pentru că, uneori, le merge limba mai repede decât creierul.

Ne fac slugile ungurilor, îi facem otomani.

Când au un interes, suntem „frați”. Când nu, ne trimit în Ungaria, cea de unde ne-au „salvat” în 1918.

În timp ce noi preferăm ora exactă de la Viena, la ei se dă de la robotul telefonic… Dacă nu l-au furat și pe ăla.

Suntem singurul Yin și Yang divergent, care nu formează un cerc. Ce avem noi în comun? Poate limba, dar și aia din ce în ce mai rar, că nu ne-nțelegem de nicio culoare în ultima vreme.

Ați observat că în tocănița asta nu i-am inclus pe moldoveni. Ei, la fel ca transilvănenii, au fost niște victime târâte de torentele istoriei într-o mare mămăligă fanariotă.

De la ei au „secat Milcovul dintr-o sorbire”, în Transilvania au ridicat secarea la alt nivel. Și-atunci să nu le cânți „Treceți batalioane române Carpații… înapoi”?

Deci, revin, ce sărbătoresc ardelenii la 1 Decembrie?



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




5 Comentarii

1 Comentariu

  1. endre

    noiembrie 30, 2023 la 10:47 pm

    Bravo!Manualele de istorie ar trebui sa se inceapa cu acest pamflet dar cu mentiunea:-istoria adevarata!

  2. Paraschiv Oprea

    decembrie 1, 2023 la 7:58 pm

    Adevăr grait-ai. Dar prea târziu. Aproape nu mai e nicio diferența după 100 de ani. Urlă manelele la Maramu’ mai ceva ca în Ferentari. Nu mai zic de altele..

  3. Michael Marius Rusu Michael Marius

    decembrie 2, 2023 la 7:47 am

    Care este mesajul?

  4. Mariana

    decembrie 2, 2023 la 1:57 pm

    Draga Pamfletistule,

    ziua de 1 decembrie ar trebui sa fie o zi de sarbatoare pentru Romanii care isi iubesc tara in care stau si unde isi castiga existenta de toate zilele,mai buna sau mai rea.
    Cred ca atunci cand ai scris acest pamflet,te grabeai sa nu pierzi avionul de Viena sau Berlin sau poate Abu Dhabi care este in trend si trebuia sa postezi ceva ca sa nu zica patronul ca n-ai lucrat in acea zi si-ti taie din salariu.
    Romania nu este Transilvania,daca nu ai inteles inca si nu este Transilvania pentru ca prostii din sud si moldova s-au batut cu Otomanii ca sa nu ajunga sa faca tara un pasalac,in timp ce populatia din Ardeal bea o palinca buna si manca un gulas unguresc.
    Daca esti inca un sustinator al lui Tatucu Hitler sau a vestului Europei unde populatia este civilizata si munceste sincer si dezinteresat,poate ca ar fi trebuit sa ai acolo rezidenta.
    Eu am invatat ca daca nu-mi place sa lucrez la un boier,imi asum si plec de acolo si ma apuc sa-mi fac singura de lucru sau plec din tara asta si nu fac sindicat cu alti carcotasi de tara si de neam.

    Sa fi patriot nu este o rusine ci o virtute, dar din cauza unor romani care nu au curajul sa plece in tarile civilizate sa-si faca un rost acolo,cuvantul a cam disparut din vocabularul unor romani.

    PS. Dropia nu este o pasare grasa si lenesa dar tu nu ai de unde sa sti ca n-ai vazut una in viata ta si nici nu ai fost curios sa citesti pe Google despre aceasta specie disparuta
    Daca nu jigneai dropia asa tare, nu mi se dezlega limba la acest raspuns pamflet,ca sunt o batrana neumblata prin lume care nu stie dacat batatura bordeiului ei.
    Heil!

  5. Mariana

    decembrie 2, 2023 la 2:09 pm

    Dragilor,

    daca nu va asumati raspunsurile oamenilor la articolele voastre, de ce aveti buton COMENTEAZA ?

    Pe vremea raposatului Ceausescu era cenzura si nu era ceva bun.

    Lasati opiniile oamenilor vizibile daca stiti ca sunteti deschisi la orice feedback!!!!!

    La fel Heil!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Alin Tișe (PNL Cluj): Cele 3 partide care îl susțin pe Antonescu nu trebuie să aibă decât soluția victoriei în primul tur

Publicat

De

Tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, a transmis, sâmbătă, un mesaj politic tranșant legat de alegerile prezidențiale și de candidatul coaliției guvernamentale, Crin Antonescu.

Tișe a declarat la conferința de presă susținută alături de Antonescu și lideri ai PNL, PSD și UDMR, după mitingul din Piața Unirii că pentru el nu există locul 2 pentru candidatul comun al coaliției de la guvernare.

”Eu cred că cele trei partide care îl susțin pe Crin Antonescu nu trebuie să aibă decât soluția victoriei în primul tur. Pentru cele 3 partide nu există locul 2 în turul 1. Cred că cele 3 partide au forța și puterea pentru a-și susține candidatul, iar pentru mine, personal, nu există locul  2.

Eu cred că acest capital pe care îl avem va fi primul în turul 1, pentru mine nu există locul 2.

Turul 1 este esențial și locul 1 este esențial”, a spus Tișe.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost EVACUAT în după-amiaza zilei de sâmbătă

Publicat

aeroport

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a fost evacuat, sâmbătă după masă. A fost vorba despre evacuarea parțială, doar din zona publică a aeroportului. Pasagerii care au trecut de filtrul de securitate și erau în zona porților de îmbarcare nu au fost evacuați.

Conform ultimelor informații, a fost vorba de o alarmă falsă. S-a declanșat sistemul de avertizare din cauză că o persoană a apăsat un buton la care n-ar fi trebuit să aibă acces. Când a pornit alarma, o parte dintre călători s-au autoevacuat, deși situația nu impunea acest lucru.

Aeroportul din Cluj-Napoca a fost EVACUAT în după-amiaza zilei de sâmbătă

„A fost o alarmă falsă. Forțele de securitate ale aeroportului și poliția îl caută acum pe cel care a acționat butonul”, a declarat David Ciceo.

Pasagerii au revenit în terminalul aeroportului, scrie pe pagina de Facebook BoardingPass.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Împreună pentru Viață, eveniment dedicat celebrării VIEȚII și susținerii MAMELOR aflate în nevoie, la Cluj-Napoca

Publicat

mars

Evenimentul „Împreună pentru viață” a reunit sâmbătă, 29 martie, sute de oameni în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a susține viața, în ciuda vremii nefavorabile. Deși ploaia a căzut aproape neîncetat pe parcursul întregii zile, participanții nu s-au lăsat descurajați, continuând să își exprime angajamentul față de protejarea vieții. Astfel, evenimentul a devenit un simbol al determinării și solidarității.

Mesajul Înaltpreasfințitului Andrei: Apelul pentru protejarea vieții

Printre momentele emoționante ale zilei, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a transmis un mesaj puternic despre importanța vieții. „Slujba solemnă pe care o facem noi creștinii se numește Tedeum, iar invocarea de la începutul Tedeumului cuprinde această militare pentru viață în ea. Mărire Sfintei, Celei de o ființă și de Viață făcătoarei Treimi. Preasfânta Treime a făcut viața. Iar dacă e vorba de a fi împotriva vieții, de a curma viața, călcăm în picioare o poruncă a lui Dumnezeu”, a spus ÎPS Andrei.

mars

mars

mars

VIDEO FOTO. Împreună pentru Viață, eveniment dedicat celebrării VIEȚII și susținerii MAMELOR aflate în nevoie, la Cluj-Napoca

De asemenea, acesta a subliniat criza demografică din Europa, menționând că „nu numai România, ci și Europa, din punct de vedere numeric, scade, sunt puțini copii, iar noi îl rugăm pe Dumnezeu ca să le dea minte trează tuturor tinerilor din Europa ca să primească binecuvântarea cerului, să nască și să crească copii.”

Activități pentru toate vârstele, chiar și sub ploaie

Începând cu ora 10:00, activitățile destinate celor mici, organizate de Leon Magdan, au avut loc în ciuda ploii, iar grupul vocal „Prieteni de poveste” a susținut un concert pentru cei prezenți, care au rămas alături de eveniment chiar și în condiții meteorologice dificile. La ora 11:00, evenimentul a fost deschis oficial de moderatoarea Elena Ivanca, iar printre invitați s-au numărat și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Andrei, Preasfințitul Episcop Claudiu Pop și pastorul Bisericii Creștine Baptiste „Betel”, Adrian Tămaș.

mars

mars

mars

Marșul pentru viață, un semn de solidaritate în fața ploii

Unul dintre cele mai emoționante momente ale zilei a fost marșul pentru viață, care a pornit din Piața Unirii și a continuat până în Piața Avram Iancu. Participanții, cu umbrele și pelerine, au continuat să meargă pentru a susține viața. În cadrul marșului, au fost împărtășite mărturii ale celor care au ales viața în ciuda provocărilor și dificultăților, oferind un exemplu de curaj și speranță.

Încheierea evenimentului cu muzică și mesaje de speranță

În ciuda vremii nefavorabile, încheierea evenimentului a fost marcată de un concert susținut de corurile „Consonantis” și „Allegria”, care au adus un plus de emoție și speranță. Cântecele interpretate de cei două coruri au încheiat această zi dedicată vieții, simbolizând reziliența și angajamentul celor care au participat, indiferent de condițiile meteorologice.

mars

mars

mars

Un mesaj pentru viață

„Împreună pentru Viață” a fost un eveniment semnificativ, care a reunit comunitatea clujeană pentru a susține dreptul la viață, chiar și în fața vremii neprielnice. În ciuda ploii, participanții au arătat că angajamentul pentru protejarea vieții nu depinde de condițiile meteorologice, ci de puterea convingerilor și solidarității.

Daria Mustea

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Târgul Facultăților UBB: Oportunități și inspirație pentru viitorii STUDENȚI

Publicat

targ

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 29 martie, Târgul Facultăților, în cadrul proiectului CaravanaUBB. Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum din incinta universității și a fost organizat de către Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB). Aceasta a oferit elevilor o oportunitate unică de a intra în contact direct cu mediul universitar și de a descoperi fiecare facultate din cadrul universității.

targ

Standuri informative și sesiuni de întrebări pentru viitorii studenți

În cadrul târgului, participanții au vizitat standurile facultăților UBB, unde au primit informații despre programele de licență și masterat disponibile. Reprezentanții facultăților au răspuns la întrebările elevilor privind oferta educațională și procesul de admitere. De asemenea, târgul a inclus și sesiuni de informare prin intermediul conferinței UBB Talks, în care au fost abordate teme relevante pentru viitorii studenți.

targ

FOTO. Târgul Facultăților UBB: Oportunități și inspirație pentru viitorii STUDENȚI

Invitați speciali și conferințe interesante

Printre invitații speciali ai evenimentului s-a numărat George Mesaroș de la Statistic Vorbind, iar lista completă a vorbitorilor a fost anunțată pe paginile de socializare ale CaravaneiUBB.

Deplasări în liceele din toată țara

Înainte de Târgul Facultăților, CaravanaUBB a derulat deplasări fizice în licee din întreaga țară. Aceste vizite au avut scopul de a prezenta oferta educațională a Universității Babeș-Bolyai, împreună cu facilitățile, gratuitățile și reducerile de care se bucură studenții clujeni. Deplasările au început pe 19 noiembrie 2024 și au continuat să atragă tinerii din toată țara interesați de viitorul lor academic.

targ

targ

targ

Evenimentul a fost o oportunitate importantă pentru elevii din întreaga țară de a înțelege mai bine ce înseamnă viața de student la Universitatea Babeș-Bolyai și ce oportunități le oferă aceasta.

Daria Mustea

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate