Connect with us

EVENIMENT

Ovidiu Cîmpean, deputat PNL de Cluj: România are nevoie de stabilitate, nu de crize fabricate

Publicat


Ovidiu Cîmpean, deputat PNL Cluj

Ovidiu Cîmpean, deputat din partea PNL Cluj, susține că moțiunea de cenzură inițiată de AUR, POT și SOS nu face altceva decât să creeze haos.

“Într-un moment în care securitatea națională trebuie să fie o prioritate absolută, partidele izolaționiste AUR, POT și SOS aleg să submineze interesul național”, spune Ovidiu Cîmpean.

Ovidiu Cîmpean, deputat PNL de Cluj: România are nevoie de stabilitate, nu de crize fabricate

Pe de o parte, spune deputatul PNL, aceste partide refuză să voteze „Legea Dronelor”, un proiect esențial pentru apărarea României.

“Pe de altă parte, forțează o moțiune de cenzură inutilă, care nu face altceva decât să creeze haos și vulnerabilitate într-o perioadă extrem de tensionată la nivel global. Este un comportament iresponsabil și ipocrit. România nu are nevoie de instabilitate politică, ci de coerență, seriozitate și soluții pentru protejarea cetățenilor săi. Partidul Național Liberal este și va rămâne un garant al securității și stabilității țării noastre”, a transmis Ovidiu Cîmpean.

Acesta mai spue că România trebuie să fie un pol de stabilitate regională.

“Nu ne permitem să fim trași în crize artificiale și în aventuri populiste care pun în pericol viitorul țării. PNL rămâne alături de români, pentru o Românie sigură și puternică!”, a transmis deputatul PNL de Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj SMURD. A fost scos din apă de un clujean

Publicat

De

Un bărbat care, din primele informații, a căzut în lacul din cartierul Gheorgheni, în zona parcului aflat pe strada Alexandru Vaida Voievod, este resuscitat de medicii de la SMURD.

Până la sosirea echipajului de la Detașamentul 1, victima a fost scoasă din apă imediat ce a fost văzută de către un cetățean, care a utilizat, din primele date, o barcă cu vâsle.

Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj ISU

Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajul de scafandri și cel SMURD aplică manevre de resuscitare.

Revenim cu amănunte

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3. La Casa de Pensii Cluj au fost repartizate 56 de locuri

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Biletele de tratament pentru seria 3 se pot ridica deja, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Pentru pensionarii clujnei, în această serie au fost repartizate 56 de bilete de tratament balnear.

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3

Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament până în data de 1 aprilie 2025, de la Casa de Pensii Cluj, la ghișeul numărul 8.

Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 3, alocate și neridicate, se va face începând cu data de 2 aprilie și se acordă în ordinea punctajelor obținute conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr.118/13.02.2025 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special – în original şi în copie – eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.

Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

IA intră în școli. Daniel David: Atenție. Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației

Ministrul Educației, Daniel David, anunță implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în școli, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor și studenților și procesul educațional, în general.

Unitatea-pilot urmează să fie stabilită, iar Daniel David spune că inteligența artificială poate fi bună sau rea, în funcție de cum o utilizăm, și de aceea trebuie folosită bine, în avantajul sistemului de educație.

Daniel David: Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Decizia de a implementa un astfel de proiect-pilot vine după după o întâlnire a ministrului Daniel David cu conducerea Microsoft România.

„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a dclarat Daniel David.

Daniel David: IA poate ”lenevi” elevul

Daniel David a mai spus că el consideră IA un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului nu o alternativă. Ministrul Educației a precizat că există angajat în deja un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii asociate tehnologiei informației, dar și opționale, inclusiv de inteligență artificială.

”Acestea sunt asociate revoluției tehnologice prin care trecem și creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care <<lenevește>> elevul și studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.

Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a precizat Daniel David.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

IoT Student Challenge 2025, la UTCN: Dispozitiv inovator pentru nevăzători. 40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Publicat

De

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.

Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.

40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Prof. dr. ing. Vlad Mureșan, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a deschis oficial competiția, subliniind importanța și evoluția acesteia de-a lungul anilor.

„Mă simt foarte onorat să deschid acest concurs în calitate de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, un concurs de prestigiu și cu o tradiție îndelungată – ne aflăm la a opta ediție, o ediție care sperăm să fie de succes. De asemenea, mă bucură foarte mult amploarea pe care a luat-o acest concurs în ultimii ani. Îmi aduc aminte că în 2016, acest concurs era doar o secțiune a conferinței internaționale organizată de către Departamentul de Informatică. Iată, acum este un eveniment de sine stătător, cu un număr record de participanți, și anume 40 de echipe înscrise. În acest context, vreau să îi felicit pe toți studenții care s-au înscris la acest concurs, mă bucură faptul că desfășoară activități extra-curriculare iar aceste activități sunt asociate domeniului pe care chiar îl studiază: automatic și informatică aplicată”, a declarat Vlad Mureșan.

Un concurs cu tradiție și impact în industrie

La rândul său, prof. dr. ing. Honoriu Vălean, directorul Departamentului de Automatică, a evidențiat impactul pe care acest concurs îl are asupra studenților și industriei IT.

„Astăzi este un record absolut în istoria acestui concurs, niciodată nu am avut o audiență atât de mare, și mă bucur că studenții au dorit să ia parte la acest concurs, un concurs care este deja clasic în domeniu. Pe lângă faptul că vă demonstrați ingeniozitatea, perseverența și pregătirea în domeniu, aveți șansa să veniți și antreprenori și să vă faceți peste ani, nu mulți, firme care să fie foarte de succes, având la bază ceea ce prezentați astăzi aici. Mă bucur tare mult că sunt prezenți în juriu, și au fost prezenți și cu alte ocazii, reprezentanți ai industriei din Cluj, care, în afara faptului că pot aprecia fiabilitatea proiectelor propuse, pentru că lucrează în domeniu, poate că vă oferă și niște idei”, a adăugat directorul Departamentului de Automatică.

SEEQ, șapca inteligentă care ghidează persoanele nevăzătoare

Printre proiectele remarcabile ale competiției s-a numărat SEEQ, o șapcă inteligentă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Dezvoltat de echipa formată din Diana Farcaș, Elisei Marian, Neagoi Maria, Morar Ștefania, Bonda Ștefania, Neamțiu Cosmin și Peșteșan Radu, acest dispozitiv folosește feedback haptic pentru a ghida utilizatorul spre destinația dorită, oferindu-i mai multă autonomie.

„Noi suntem Seeq, ne-am înscris la acest concurs cu șapca noastră inteligentă. E un device smart, care se bazează pe feedback haptic și este dedicat persoanelor cu deficiență de vedere. Beneficiarul își instalează aplicația, se conectează la șapcă, iar apoi introduc locul unde vor să ajungă și șapca îl ghidează prin vibrații.

Un dispozitiv accesibil și hands-free

Am dezvoltat acest proiect în circa o săptămână, e la stadiul de prototip și ne-am dori să o ducem mai departe. Printr-un asemenea dispozitiv, o persoană poate deveni mai independentă, poate explora locuri noi, e un device hands-free și vine în completarea celorlalte unelte folosite deja de nevăzători pentru orientare și este non-invaziv. Vrem să dezvoltăm un produs accesibil pentru a ajuta cât mai multe persoane și tocmai fiindcă este hands-free, poate fi folosit în continuare și bastonul alb pentru identificarea obstacolelor”, au arătat aceștia pentru Cluj24.

Proiectul folosește un microcontroler ESP32, conectivitate Bluetooth și o busolă digitală pentru orientare. Actuatoarele de vibrație sunt amplasate strategic pentru a transmite feedback direcțional clar.

Premiul cel mare, câștigat de echipa HydroMinds

Premiul cel mare, „IoT SC 2025”, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat echipei HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, pentru proiectul DrinkUp, o soluție inovatoare cu potențial antreprenorial ridicat.

Premii speciale au fost acordate echipelor:

  • HopeCore Solutions – Penzes Noemi, pentru proiectul REMY – A Multifunctional Socially Assistive Robot for Alzheimer’s and Dementia Related Diseases;
  • Climate Umbrella – Ionuț Iancu, pentru proiectul Climate Umbrella;
  • SEEQ – pentru dispozitivul cu feedback haptic dedicat nevăzătorilor.

Competiția „Internet of Things Student Challenge 2025” și-a consolidat statutul de platformă de lansare pentru studenți, oferindu-le ocazia să își pună în practică ideile și să interacționeze cu reprezentanți ai industriei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate